Opnieuw winst voor Ethan Hayter in Giro d’Italia U23

vrijdag 14 juni 2019 om 16:23
Opnieuw winst voor Ethan Hayter in Giro d’Italia U23

foto: Cor Vos

Ethan Hayter heeft de eerste etappe gewonnen in de Giro d’Italia U23. In Santa Sofia verwees hij Georg Zimmermann naar de tweede plek. Alexys Brunel werd derde. Hayter, die ook de proloog al op zijn naam schreef, blijft leider.

Doordat Ethan Hayter gisteren de snelste tijd wist te realiseren in de proloog, begon de Brit als drager van de roze leiderstrui aan de eerste etappe-in-lijn. De renners koersten van Riccione naar Santa Sofia. Onderweg was de passage van de Passo delle Forche, een klimmetje van derde categorie op tien kilometer van de streep, wellicht de scherprechter van de koers. Daar zouden aanvallers de sprinters misschien kunnen verrassen.

Een groep van acht renners probeerde zich in de beginfase los te rukken, maar het peloton liet niet begaan. Mattia Baldo, Riccardo Bobbo, Giacomo Cassarà en Marco Cecchini hadden even later meer succes. Ook Davide Casarotto wilde de oversteek maken, maar de kopgroep al was gevlogen. De onfortuinlijke renner moest zich dan weer laten terugzakken in het pak. De vier vluchters breidden hun voorsprong spoedig uit naar vijf minuten.

Passo delle Forche zet koers op zijn kop
Rond halfkoers begon het tijdsverschil dan toch wat terug te lopen, onder meer door toedoen van SEG Racing Academy en de ploegmaats van leider Hayter. Op twintig kilometer van de streep was de voorsprong al teruggeschroefd tot twee minuten en daarmee zou het peloton zich normaal gesproken niet misrekenen. In de finale lag echter nog de Passo delle Forche. Op de klim ging het volgas en was er een valpartij voor in het peloton, waardoor veel renners werden opgehouden.

Ook ontstonden er breukjes in het pak door die valpartij. Een hectische afdaling volgde en vlak na die afdaling reden drie renners weg doordat het wat stilviel: terwijl de vluchters intussen waren ingelopen sloeg rozetruidrager Hayter de handen ineen met Georg Zimmermann en Alexys Brunel en deze drie renners gingen met een voorgift van zeventien tellen de slotkilometer in. Daarin schudde Hayter zijn vluchtmakkers af om zijn tweede dagsucces op rij te pakken.

Voor Zimmermann restte de tweede plek. Brunel werd derde. Veertien seconden later won Gregorio Ferri de sprint voor plaats vier. In deze rit werd ook het klassement stevig opgeschud. Hayter bleef aan de leiding en zag Brunel en Zimmermann opschuiven naar de plaatsen twee en drie. Maikel Zijlaard, die na de proloog als derde aan de etappe begon, kwam pas na bijna vijf minuten over de meet en verdween uit de top van het klassement.

Zieke Battistella verliest veel tijd
Ook voor Samuele Battistella waren de druiven zuur. Voor de derdejaars belofte was de Giro d’Italia zijn hoofddoel van dit seizoen en onlangs toonde hij nog goede vorm door een rittenkoers in Zuid-Afrika te winnen. De Italiaan is echter ziek en kwam in de rit naar Santa Sofia pas als 169e over de streep op 8:08 van ritwinnaar Hayter.

Dit artikel delen:

4 Reacties

lander luypaert 14 juni 2019 om 16:44

En dan koopt Ineos hem..

0
Grobbel 14 juni 2019 om 18:00

Tja, dat ligt wel in de lijn der verwachting. Hij heeft vorig jaar ook al als stagiaire gereden bij Sky.

0
Gilberto 14 juni 2019 om 19:01

Tja, weer een angelsaks..

0
Man met de hamer 14 juni 2019 om 19:46

Heeft hij al astma, of krijgt hij dat bij Ineos pas? #durftevragen

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone