Opnieuw Colombia boven in Giro d’Italia U23, Stephen Williams nieuwe leider

Opnieuw Colombia boven in Giro d’Italia U23, Stephen Williams nieuwe leider

foto: IsolaPress

dinsdag 12 juni 2018 om 15:42

Het is op dit moment Colombia wat de klok slaat in de Giro d’Italia U23. Na de dubbelslag van Alejandro Osorio in de etappe van gisteren, is de koninginnenrit van vandaag naar Dimaro Folgarido een prooi geworden voor zijn landgenoot Einer Augusto Rubio Reyes. Hij versloeg de Brit Stephen Williams en de Kazach Yuriy Natarov. De voor SEG Racing Academy uitkomende Brit neemt echter wél de leiderstrui over van Osorio.

De Passo Maniva maakte gisteren één ding duidelijk; de Colombianen staan op punt in deze belofteversie van de Giro d’Italia. Alejandro Osorio en Daniel Muñoz wisten er de koers naar hun hand te zetten, met de eerste die als slokop zowel de ritzege als de leiderstrui wist te veroveren. Met de 20-jarige berggeit als nieuwe Maglia Rosa, begon het peloton om klokslag 12:00 aan de koninginnenrit van deze hoog aangeschreven beloftewedstrijd.

Dit onder toeziend oog van Claudia Cretti, de 22-jarige wielrenster die vorig jaar zwaar ten val kwam in de Giro Rosa en lang in coma lag. De renners kregen slechts 128 kilometer voor de wielen geschoven, maar daarvan gingen er maar liefst honderd(!) kilometer in stijgende lijn. In de finale moesten de Passo Tonale en de slotklim naar Dimaro Folgarido voor een zinderende apotheose zorgen.

Vluchtgroep met Mäder en Donovan als bekendste passagiers 
En een zinderende apotheose kregen we. Voordat het zover was, kregen we echter eerst de strijd om de vlucht van de dag. Altans: dat was de bedoeling. Het peloton was echter niet happig om renners de ruimte te geven, waardoor er na goed veertig kilometer koers – ondanks verschillende aanvalspogingen – nog altijd geen kopgroep kon worden doorgegeven. Na 64 kilometer probeerde een groep van maar liefst zeventien coureurs zich af te scheiden.

De belangrijkste namen? De naar de bergtrui jagende Zwitser Gino Mäder, de Italiaan Alessandro Covi, de Amerikaan William Barta en de Brit Mark Donovan. Vooral de aanwezigheid van Covi, Barta en Donovan – respectievelijk de nummers zes, negen en elf in de stand op slechts 21, 33 en 37 seconden van leider Osorio – deed de Colombiaanse armada flink zweten.

Cristian Camilo Muñoz doet tevergeefse gooi naar leiderstrui op Passo Tonale
Eenmaal aan de voet van de Passo Tonale, met nog ruim vijftig kilometer op de teller, bleken de koplopers een vogel voor de kat. Een kat genaamd Cristian Camilo Muñoz. De 22-jarige Colombiaan – de nummer vier in het klassement – besloot al vroeg om zijn kaarten op tafel te gooien. In gestrekte draf reed hij naar de top van de Tonalepas, terwijl achter hem de favorietengroep stelselmatig uitdunde.

Op de top bleek Muñoz een voorgift te hebben van anderhalve minuut op zijn naaste belagers, waardoor hij mocht dromen van een coup. Voordat de slotklim opdoemde, moest er eerst nog een tussenstrook worden afgewerkt. Het bleek de doodsteek voor Muñoz, die zijn voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. De Colombiaan begon uiteindelijk met een voorgift van een kleine halve minuut aan de slotklim naar Dimaro Folgarido (12,1 km aan 7,4%).

Muñoz krijgt gezelschap op slotklim, landgenoot Rubio Reyes klimt naar winst
Met minder dan tien kilometer te gaan besloot Nicolay Cherkasov om de sprong naar koploper Muñoz te wagen. De Rus slaagde in zijn opzet, en samen wisten ze een bonus van twintig seconden vast te houden. Enkele kilometers later wisten de Colombiaan Einer Augusto Rubio Reyes en de Kazach Yuriy Natarov aan te sluiten. Het viertal wist vervolgens de voorsprong uit te breiden naar ruim een halve minuut.

De voorsprong bleef schommelen rond de 25 seconden, waardoor één van de koplopers mocht hopen op de ritzege. Het was Natarov die zich met nog twee kilometer te gaan niet meer kon bedwingen. Hij werd echter gecounterd door Rubio Reyes, die vervolgens naar de grootste zege uit zijn loopbaan wist te rijden.

foto: IsolaPress

foto: IsolaPress

Dit artikel delen:

3 Reacties

Celestino 12 juni 2018 om 15:53

Hoezo Colombia boven? Een Nederlandse ploeg pakt het roze!!

0
WCEendT 12 juni 2018 om 16:56

Natarov contract voor volgend jaar binnen.

0
Melkzuur 12 juni 2018 om 18:25

Colombianen in het hooggebergte zijn als Jamaicanen in de spurtnummers blijkbaar.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone