Opluchting bij kritische Van Vleuten: “Dit hoort niet in een etappekoers thuis”

woensdag 27 juli 2022 om 17:43
Opluchting bij kritische Van Vleuten: “Dit hoort niet in een etappekoers thuis”

foto: Cor Vos

Een diepe zucht van verlichting bij Annemiek van Vleuten na afloop van de vierde etappe van de Tour de France Femmes. In de hectische gravelrit naar Bar-sur-Aube had ze weliswaar materiaalpech, maar toch verloor ze geen tijd op de andere favorieten. “Ik ben opgelucht dat ik het heb overleefd.”

Voorafgaand aan de etappe was het de vraag hoe Van Vleuten de rit zou doorstaan. Wonderwel ging het allemaal goed. “Ik reed hartstikke lekker”, zegt ze opgetogen in gesprek met de NOS. “Het was twee dagen een marteling en ik ben nu nog niet helemaal de oude, maar ik was wel lekker aan het koersen.”

Dat koersen deed ze voor een deel op de fiets van ploeggenote Emma Norsgaard. “Net voor het einde van de laatste strook kreeg ik een lekke band. Gelukkig reed Emma achter mij. Als ik haar fiets niet had gekregen…”, bedankt ze haar Deense ploegmaat. “Ik moest wel in de achtervolging. Dat had ik gisteren niet gekund, vandaag wel.”

“Ik ben opgelucht dat ik het heb overleefd”, vervolgt Van Vleuten. Ze plaatst wel een kritische noot bij de rit die gekruid werd door vier lange onverharde stroken in de finale. “Eigenlijk hoort dit niet in een etappekoers thuis. Leuk voor de winnaar, maar niet voor de klassementsrenners. Ik hou van de Strade Bianche als eendagswedstrijd, maar niet in een etappekoers.”


Dit artikel delen:

42 Reacties

Vierkante Wielen 27 juli 2022 om 17:56

Het is ook niet zo dat ze het nu zegt omdat ze bijna tijd verloor en stressdag had, ze zei voor de koers exact hetzelfde en waarschijnlijk had ze hetzelfde gezegd als ze makkelijk dagje had gehad maar concurrenten tijd had verloren.

0
Mwielerfan 27 juli 2022 om 18:11

Precies. En het grint scheen hier grover te liggen dan in strade, of was dat laatst in de tour. Anyway het is mooi als renners achterop komen doordat ze niet mee kunnen met de sprints naar belangrijke punten, maar door materiaal vind ik toch zonde

0
Brabander 27 juli 2022 om 18:22

Volgens Bert de Backer gisteren leek het meer op de stroken van Parijs – Tours dan van Strade Bianche

0
Gijsbert Van Beers 27 juli 2022 om 18:26

Niet alle kilometers hoeven over asfalt te gaan dat zo glad is als babybilletjes. Maar als het gravel inderdaad zoveel lekke banden kan maken, dan snap ik Van Vleuten wel. Je doet alles om perfect voorbereid te zijn, gaat op hoogtestages, weegt slablaadjes, en dan zou je door een lullig steentje kansloos worden. Kan altijd gebeuren, maar op zulke stroken is de kans extra groot.

Maar vanuit het perspectief van de toeschouwer is dit natuurlijk fantastisch. Mooie plaatjes, spectaculaire koers; daarvoor kijk je wielrennen…

0
oscarito1908 27 juli 2022 om 18:28

Deze stroken lijken ook niet op die van Parijs -tours. Het leek op sommige stroken op puin.

0
Al Phila 27 juli 2022 om 18:13

Laten we de volgende TdF er een MTB parkoers in plannen, dan wordt het nog leuker ;-)

0
reusjen 27 juli 2022 om 18:37

Wat een gezeik elke keer over het parcours. Je weet van tevoren waar je moet gaan rijden. Vind je dat dat niet acceptabel is dan rijd je toch lekker niet. Daarnaast is er geen wet van meden en perzen die zegt wat wel en niet in een meerdaagse ronde thuishoort, dat is dus volledig subjectief en onzinnig. Het is wegwielrennen, en dit was een weg.

0
FMasciarelli 27 juli 2022 om 18:44

Wat een gezeik elke keer over het gezeik. Je weet dat er gezeik gaat komen. Dan reageer je toch lekker niet?

0
reusjen 27 juli 2022 om 18:51

Je vergelijking zou hout snijden als je de vergelijking had getrokken met het lezen van het bericht, en dan alleen als ik van tevoren zou weten dat dit bericht vandaag geplaatst zou gaan worden.

Of wilde je gewoon even bijdehand doen?

0
Pol 27 juli 2022 om 19:00

We koersen toch niet meer in de tijd van koning Clovis, toen er nog geen asfalt wegen waren. Dit is en blijft grote onzin in een etappe koers. Een eendaags koers vind ik wel aardig, maar dit is niks.

0
Pietspeed 28 juli 2022 om 00:21

Helemaal eens met reusjen

0
DunJay 28 juli 2022 om 08:26

Prachtig om te zien natuurlijk, maar vreselijk stressvol voor de rensters met klassement ambities en voor hen te veel van een geluksfactor afhankelijk. Ze willen immers alle factoren zoveel mogelijk in de hand houden. “vind je dat dat niet acceptabel is dan rijd je toch lekker niet” slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het is nou niet zo dat de renners hier invloed op hebben en om nou de tour de france over te slaan om deze reden… Er gelden allerlei belangen en verplichtingen, wel of niet rijden is voor de meeste rensters echt geen keuze. Vooraf en achteraf iets van het parcours vinden (of erover ‘zeiken’), kan wél. Misschien dat er dan de volgende keer rekening mee gehouden wordt… “het is wegwielrennen, en dit was een weg” ik heb nog niemand het woord ‘gravelweg’ horen of zien gebruiken. Het zijn gravelstroken of gravelpaden, geen wegen. Nogmaals, als toeschouwer vind ik dit prachtig om naar te kijken, maar vanuit de renners begrijp ik de kritiek wel.

0
BW52 27 juli 2022 om 18:39

Ik vind juist allerlei soorten parcours in een etappekoers thuishoren in principe dus ook kasseien, gravelstroken. De meest veelzijdige wint!

0
VerstandOpNul 27 juli 2022 om 19:42

Precies. En het risico op lekke banden kun je enigszins incalculeren en haar ploeg lijkt dat uitstekend te hebben opgelost.

0
Gr.R. 27 juli 2022 om 20:07

Mooi man. Met 150 man over een single track!

0
makkelijk 27 juli 2022 om 22:37

Helemaal mee eens, voortaan ook bospaadjes, stukje strand, afdaling door een alpenweide en wellicht kunnen we ook een paar rivieren oversteken en discuswerpen.

De meest veelzijdige wint.

0
Johanvanh 27 juli 2022 om 18:44

Dit had weinig met een weg te maken. Als je van te voren weet (net als bij een kasseien-etappe) dat je die dag de Tour niet kan winnen maar wel kan verliezen door pech, dan zie ik de meerwaarde niet. Liever echte vrouw tegen vrouw gevechten en moge de sterkste winnen.

0
Handige Harry 27 juli 2022 om 18:53

Als je alle etappes moet schrappen waarin je de Tour niet kan winnen maar wel verliezen dan blijft er weinig over.

0
thinktwice 27 juli 2022 om 19:24

In een etappekoers mag zo’n ritje volgens mij juist wel. Je kan de opgelopen achterstand nog inhalen de dagen erna.
Tijdens een ééndagskoers krijg je die mogelijkheid nauwelijks. Parijs-Roubaix – hoewel vaak een spectaculaire wedstrijd – is in mijn ogen een koers waarin het al dan niet hebben van pech een te belangrijke rol speelt.

0
Koers 27 juli 2022 om 19:28

Idd, hoort er mijn inziens ook gewoon bij. Al was die ene strook wel enorm slecht. Daarnaast is het ook gewoon aantrekkelijk om naar te kijken, en die mooie stofwolken halen ws wel het nieuws. Dit is echt een etappe waar de kijker naar uitkijkt, iets dat de dames natuurlijk goed kunnen gebruiken. Verandering van spijs doet eten.

0
Rondje 25 27 juli 2022 om 19:38

Ik vind dat Van Vleuten wel een punt heeft. Je kan in zo'n wedstrijd flink wat schade oplopen. Achterstand kan inderdaad ingehaald worden, maar dat hangt dan wel van hoeveel achterstand je op loopt. Een valpartij waar je niets aan kan doen kan je bijvoorbeeld flink naar achteren werpen. Lekke banden, valpartijen, zijn veelal in zulke etappes dikke pech.
Je kunt het ook omdraaien. Degene die geen pech ondervindt krijgt zomaar twee, drie, vier of vijf minuten kado. Kost totaal geen inspanning. Terwijl de ander dat dan eerst weer goed moet maken wat veel energie kost. Dan heb je de schade wel ingehaald, maar betaal je de tol weer op een ander moment. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. In een klassieker is het gelijk klaar. Maar in een etappekoers fiets je dagen achter de feiten aan. Daar heeft Van Vleuten helemaal gelijk in. Natuurlijk geeft het spektakel. Maar daar zullen de klassementsrijders/sters toch echt schijt aan hebben. Veel goede eendaags renners doen gewoon niet mee in zulke wedstrijden (ook Parijs-Roubaix of de Strade Bianci niet) omdat ze dat risico niet willen lopen.

0
Koers 27 juli 2022 om 19:57

Maar de reden dat deze koers er is, en waarom de dames een boterham kunnen verdienen, is vanwege de kijkers thuis. En die zijn benieuwd naar deze etappe. Als in Vive le velo de dag ervoor wordt gesproken over deze wegen dan gaan er toch meer mensen kijken lijkt mij. Salaris en prijzengeld zijn nauw verbonden aan het aantal kijkers, dus ook de klassementsvrouwen die tijd verliezen hebben er ws wel baat bij.

0
chasse patat 27 juli 2022 om 20:46

Dat gedrang en de vele volgwagens en motoren hoort dan ook niet thuis in een etappekoers. Vraag maar aan Mavi Garcia. Niet alleen de lekke banden nekten haar maar toch ook vooral haar val door de aanrijding van de eigen ploegwagen. Puur veroorzaakt door de nervositeit. Ook in de mannentour bepaalt dat de einduitslag mee. Je kunt wel alle risico’s uitsluiten in een rittenkoers maar dat bestaat niet. Een rittenkoers als de Tour heeft nu eenmaal haar eigen charme. Daar hoort ook het parcours bij.
Verder wordt deze koers betaald door sponsoren en Tv gelden. Dat hoort nu eenmaal bij beroepsrenner zijn. Het is ook een TV show waarvoor je kiest als je beroepsrenner wordt. Het is het hele pakket waardoor je je geld verdient. Als vrouwen beter betaald willen worden dan hoort daar ook een parcours bij wat voor de kijker aantrekkelijk is. Ik vind de visie van Annemiek dan ook te veel vanuit haarzelf bekeken en niet in het belang van het vrouwenwielrennen.

0
thinktwice 27 juli 2022 om 21:05

Ik ga ervan uit dat Annemiek gedacht heeft aan haar vreselijke val tijdens Parijs-Roubaix 2021 in hels weer. Het is minder waarschijnlijk maar ook op een kaarsrechte effen weg gebeuren er regelmatig valpartijen en kan je materiaalpech hebben.
Ik blijf erbij een gravelrit kan (maar hoeft niet) tijdens een etappekoers. Een “grote” ronde met enkel sprintetappes kan je moeilijk aantrekkelijk vinden en enkel bergetappes zou ook maar saai zijn. Mooi die variatie, Van Vleuten kan dit perfect aan.

0
skylimit 27 juli 2022 om 21:58

Van Vleuten zou als toprenster niet moet klagen over een parkoers. Je dient op elke ondergrond uit de voeten te kunnen. Denk je dat sprinters het leuk vinden als er heel veel heuvels en bergen in een etappekoers zijn opgenomen. Als het parkoers niet op je maat is gesneden, kan je ook kiezen om niet deel te nemen, of tijdens de etappe af te stappen.
Pech en valpartijen etc. komen zeker niet meer voor als op normale asfaltwegen.

0
VerstandOpNul 27 juli 2022 om 22:18

Dit lijkt een beetje op preken voor eigen parochie inderdaad. Doet me een beetje denken aan de broertjes Schleck die deden alsof ze namens het hele peloton over de veiligheid klaagden..

0
LeDouche 27 juli 2022 om 22:37

Alles op geëgaliseerd asfalt, kunstgras en op de baan. Omdat het kan.

0
nickdt 28 juli 2022 om 07:47

En alleen maar massasprints, want bergen zijn oneerlijk voor sprinters.

0
Polleke 27 juli 2022 om 22:46

Ronduit belachelijk dat de UCI dit soort fratsen blijft tolereren…dit is sensatie puren uit chaos, averij en ongelukken… er zijn al disciplines in de wielersport voor de liefhebbers van onverhard, dit is een wegwedstrijd en daar hoort rijden over vuistdikke keien niet in thuis… Van Vleuten heeft gelijk maar als zij het bij woorden houdt zal er weinig verandering komen…

0
Pietspeed 28 juli 2022 om 00:20

Oneens met Annemiek. Strade is een UCI wegkoers, geen gravel, cross of mtb, dus gewoon onderdeel van het wegwielrennen. Pech of vallen kan ook op het asfalt of in de afdaling. Niet miepen Annemiek. De beuk erin. Btw voor elke renster gelijke omstandigheden en een gevarieerde Tour Femmes, waar elke renster aan d'r trekken kan komen. Krijgen ze een mannenparcours voorgeschoteld, is het weer niet goed.

0
mokum the best 28 juli 2022 om 06:09

Niet zeiken Annemiekje. Jullie lopen maar te roepen we willen alles het zelfde als de mannen. Zelfde salaris zelfde prijzengeld zelfde zendtijd. Gisteren paar gravelstrookjes en weer complete chaos. 2 dagen ervoor beetje wind boel op de kant 12 valpartijen in 5 km. Van het voorjaar precies het zelfde in de klassiekers. Vos is een echte kerel die hoor je nooit zeiken.

0
Posterix 28 juli 2022 om 08:38

“Annemiekje”? “Echte kerel”?
Zum kotsen!

0
Michiel 28 juli 2022 om 08:46

Idd Mokum. Valt me ook allemaal wat tegen terwijl ze wel hoog in de boom zitten.

Vos is sws een held

0
Pietspeed 28 juli 2022 om 12:49

Vos is een heldin!

0
Natte spons 28 juli 2022 om 08:50

Heel bijzonder dat ze hier zo over klagen. Het is in de mannen Tour ook (vrijwel) standaard dat er een stuk van het parcours kasseien, een gravel-klim, mogelijke waaier-etappe, of iets dergelijks heeft.
Dat zorgt ervoor dat het een gevarieerd parcours is, waarbij de winnaar allrounder moet zijn en het biedt de kijker meer spektakel, dus meer waarde voor de organisatie EN de rijders!

0
dnns1973 28 juli 2022 om 09:46

Spektakel levert nu eenmaal kijkers op en daarmee dus geld mensen die vinden dat dit niet thuis hoort in een etappe koers begrijblvinden ook dat het dan niet op tv thuis hoort soort dit soort ritten wordt het aantrekkelijker om er naar te kijken meer commercie meer geld .pen

0
Maillot à Pois 28 juli 2022 om 09:51

Voor mij kan het wel, zo’n gravelrit, maar ik lees hier weer toch een hoop bijzondere argumenten die helemaal nergens op slaan:
1. “de vrouwen moeten niet zo janken” – gisteren zijn het vooral volgers en analisten die zich vragen stelden bij het parcours, behalve Van Vleuten heb ik er haast geen enkele renster over horen klagen.
2. “Annemiek preekt voor eigen parochie” – afgezien van de mogelijkheid tot pech, is dit soort parcours helemaal niet in haar nadeel. Ze won 2 van de 8 edities van de Strade Bianche en reed er verder nog 5 keer top-10.
3. “Bijzonder dat ze hier hier zo over klagen, bij de mannen is het ook zo” – ja, en letterlijk élke keer als er kasseien in de Tour zitten, is daar exact dezelfde discussie. Echt een raar argument, tenzij je geheugen niet verder reikt dan 3 weken.

0
Romāns Vainšteins 28 juli 2022 om 09:59

3 x voltreffer

Mijn standpunt: niet de clowns maar de act is het levensvatbare: zie bijv strade en consorten tov stadscentratroep. niet piepen en grindhappen dus. Verplicht desnoods een bepaalde band, scheelt de helft

0
Maillot à Pois 28 juli 2022 om 10:24

Daarom zou een echte gravelrit met minstens 60% van het parcours over grint ipv 10% misschien interessanter zijn. Kan je ten minste echt met aangepast materiaal die stroken op.

0
thinktwice 28 juli 2022 om 10:03

De meningen zijn hier sterk verdeeld. We kunnen aan Lorena Wiebes, Marianne Vos of Ellen Van Dijk vragen wat zij ervan denken. De kans bestaat dat zij zware bergritten in een etappekoers ongepast vinden. Een gevarieerd parcours met ook een tijdrit lijkt mij het mooist.

0
LeoR 16 28 juli 2022 om 12:16

“Eigenlijk hoort dit niet in een etappekoers thuis.” Van Vleuten doet hier waar velen zich op het forum ook schuldig aan maken (wellicht ikzelf ook); een mening brengen als een feit.
Ik vind (twee belangrijke woorden) trouwens dat dit wél thuishoort in een etappekoers.

0
thinktwice 28 juli 2022 om 13:37

Volledig mee eens. Dit is veruit de beste bijdrage tot deze “discussie”. Als overtuigd Van Vleuten-fan vind IK dat Annemiek het deze keer verkeerd ziet.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone