Opinie | Team Sunweb speelt met vuur op top Stelvio

Opinie | Team Sunweb speelt met vuur op top Stelvio
vrijdag 23 oktober 2020 om 07:30

Op de SS301 net voor het gehucht Isoloccia zet Wilco Kelderman zijn masker af. Op 18,4 kilometer van de streep komt zijn ploegleider Luke Roberts naast hem rijden, geeft hem een bidon en drukt vervolgens het gaspedaal diep in om ploegmaat Jai Hindley bij te staan. Dat zijn ploegleider hem zo achterlaat, zorgt bij Kelderman voor frustratie, onmacht en wanhoop. Hij heft zijn rechterhand omhoog, waarmee hij duidelijk lijkt te maken dat hij zich totaal niet kan vinden in de ploegtactiek.

Natuurlijk kun je bij de finish in Laghi di Cancano de conclusie trekken dat de tactiek van Team Sunweb toch succesvol is. Jai Hindley wint de koninginnerit van deze Giro d’Italia, terwijl Wilco Kelderman ‘eindelijk’ de roze leiderstrui van Joao Almeida heeft overgenomen.

Vraag is echter wat het resultaat van deze bergrit zondag aan de Dom in Milaan waard is? De Duits/Nederlandse ploeg heeft vol ingezet op de eindzege in de Italiaanse ronde. Wanneer je die keuze maakt, telt alleen het allerhoogste. Met Kelderman ‘slechts’ twaalf seconden voor op Hindley en vijftien tellen op de Brit Tao Geoghegan Hart en daarnaast ook nog eens heibel binnen de gelederen, is het nog lang niet zeker of Kelderman zijn naam in de ‘Trofeo Senza Fine’ kan graveren.

De slotweek van een zware ronde als de Giro d’Italia toont altijd in alle eerlijkheid de krachtsverhoudingen aan. Op de Passo dello Stelvio kregen we eigenlijk een bevestiging wat we zondag op weg naar Piancavallo al dachten te zien: Geoghegan Hart en Hindley toonden daar al aan de beste klimmers van deze ronde te zijn.

Op het moment dat Kelderman op vijf kilometer van de top van de Stelvio moet lossen bij het INEOS-tweetal Rohan Dennis (ongekend sterk) en Tao Geoghegan Hart en ploegmaat Jai Hindley, maakt de technische staf van Team Sunweb de juiste beslissing. Hindley moet de twee INEOS-renners bergop volgen en Kelderman moet in zijn eigen tempo naar boven klimmen. Op dat moment kun je nooit weten of de 29-jarige Nederlander op de hoogste pas van Italië daadwerkelijk breekt en de spreekwoordelijke man met de hamer tegen komt.

Foto: Cor Vos

Twee gedachten
Na de 42 haarspeldbochten op de 2758 meter hoge top van de Stelvio moet de ploegleider van Sunweb echter wel een balans opmaken. Daar moet je voor een tactiek durven te kiezen en niet op twee gedachten hinken. Kelderman telt in het sneeuwlandschap slechts 44 seconden achterstand op de drie koplopers en rijdt op dat moment virtueel in het ‘maglia rosa’ met een voorsprong van een kleine twee minuten.

Op dat moment had de Sunweb-ploegleiding altijd moeten ingrijpen om Hindley te laten wachten op Kelderman. Voorbij de top van de Stelvio zijn immers open stukken waar de wind altijd vrij spel heeft. In de afdaling zijn ook een aantal ‘bijtrap-momenten’ en de acht vlakke kilometers in de vallei richting de slotklim van Torri di Fraele wegen in je eentje fysiek en mentaal loodzwaar.

Het is dan ook logisch dat Kelderman op het moment dat de ploegleiderswagen hem bij het binnen rijden van de vallei in de steek laat, een morele mokerslag krijgt. Zijn wegwerpgebaar richting ploegleider Luke Roberts tekent zijn ongenoegen. Het voelt als een motie van wantrouwen. Hij is toch met minuten voorsprong de ‘virtuele’ leider in de ronde en hij heeft van de drie overgebleven kandidaten voor de eindzege toch veruit de beste tijdrit in de benen met het oog op de beproeving tegen de klok op de slotdag in Milaan.

Speelt het binnen Team Sunweb dat Kelderman in tegenstelling tot Hindley na dit seizoen de ploeg verruilt voor een beschermde rol bij BORA-hansgrohe? Hij moest op 18 juni in de media vernemen dat er na dit seizoen geen plek meer voor hem is bij Sunweb. Dit terwijl Kelderman zelf niet beter weet dan dat er een gesprek staat gepland over zijn toekomst tijdens zijn hoogtestage in juli. Dat hij vervolgens voor de Tour de France wordt gepasseerd is ook een verrassing, al ziet hij wel snel de uitdaging om met deze sterke ploeg in de Giro d’Italia te starten.

Moederziel alleen
Nadat zijn ploegleiderswagen hem passeert, verspeelt de in Amersfoort geboren wielrenner moederziel alleen op het vlakke terrein nog eens een dikke minuut. Wanneer Pello Bilbao en Jakob Fuglsang hem passeren en direct achterlaten, lijkt hij definitief te kraken. Hoe hij vervolgens toch de veerkracht vindt om weer een goed ritme te vinden verdient alle respect. Al verliest hij uiteindelijk in de slotkilometer nog 40 seconden en passeert hij de finish op 2’18 na beide koplopers.

Foto: Cor Vos

De tweede tactische fout die Sunweb maakt is om Hindley op de slotklim niet in de aanval te laten gaan. Als de Australiër de energie nog had, dan had hij zeker afstand van zijn Britse medevluchter moeten nemen. Dat de renner uit Perth dit niet eens geprobeerd heeft, bewijst dat deze optie nooit overwogen is. Nu staat INEOS-gelegenheidskopman Geoghegan Hart in het klassement slechts vijftien tellen achter Kelderman en drie van Hindley.

Nog steeds heeft Team Sunweb de kans om deze Giro d’Italia te winnen in eigen hand. Vrijdag wacht een 251 kilometer lange sprintersrit. Zaterdag vindt de laatste bergrit plaats. Voor Kelderman lijkt het een voordeel dat er een streep door het oorspronkelijke parcours met de Agnello en Izoard is gezet. Nu moet drie keer naar Sestrière worden geklommen, wat meer geleidelijke en mindere steile klimmen zijn. Daar komt hij met zijn 1,85 meter lengte en gewicht beter tot zijn recht tegenover zijn twee kleinere en lichtere opponenten.

Frisheid
Anderzijds weten we dat in de slotdagen van een grote ronde niet alleen het talent voor een bepaald terrein, maar vooral de frisheid de belangrijkste factor is. Waar Kelderman in de eerste helft van deze Giro bergop de beste renner was, is de rit over de Stelvio zo eerlijk om Hindley en Geoghegan Hart als de beste renners van deze slotweek aan te wijzen.

Wanneer Kelderman zaterdag op Sestrière zijn verlies binnen de minuut weet te beperken, dan moet hij in staat worden geacht om de eindzege net als Tom Dumoulin in 2017 in de tijdrit in Milaan veilig te stellen.

Verliest Kelderman meer dan een minuut terrein op Sestrierè, dan zal de strijd om de eindzege tussen Hindley en Hart gaan. De 24-jarige Sunweb-Aussie moet dan op weg naar Sestrière afstand nemen van de 25-jarige renner van INEOS.  Tegen de klok heeft de Geoghegan Hart gezien de onderlinge tijdrijderscapaciteiten met Hindley de beste papieren voor de eindzege. Waarmee duidelijk wordt dat Team Sunweb op de top van de Stelvio met vuur heeft gespeeld.

Dit artikel delen:

136 Reacties

BW52 22 oktober 2020 om 19:41

Mee eens

Navardauskas 23 oktober 2020 om 05:01

Idd perfecte analyse Raymond.
Door Kelderman alleen dat dal over te laten steken herhaal je het scenario Kruijswijk. Maar dan zonder val en met een knecht in goede vorm voor hem!? Niet te geloven. Dat is een tactische doodzonde in mijn visie.
Sunweb had de 3 minuten van Kelderman moeten verdedigen. Hindley wint van zijn leven geen grote ronde. Als hij echt zo sterk was had hij het tempo moeten ontregelen op de Stelvio en de slotklim door aan te vallen.
Maar op de top van de Stelvio je 2 minuten voorsprong in de sloot flikkeren, dat was oerdom. Daar kun je de ploegleiding keihard op afrekenen.

@ snelle pelle. Sky en nu ineos weten in elk geval wel wat ze doen. De koers winnen met Wiggins destijds. En daarna door bouwen met Froome. (Edit: typo en verduidelijking Wiggo/Froomie)

lathumnees 23 oktober 2020 om 09:17

Kerkhoffs vergeet een belangrijk feit in zijn analyse: doordat hindley in het wiel van Hart bleef ging Hart niet voluit op de laatste klim. Dat kon je zien aan de eindsprint die hij nog over had en t feit dat Bilbao zoveel sneller reed op de slotklim. Als hindley niet in t wiel van Hart was blijven zitten, had Hart zeer waarschijnlijk een halve minuut sneller geklommen op de slotklim (plus 4 extra boni). Goede keuze dus van Sunweb.

Ab Normaal 23 oktober 2020 om 11:09

Precies, roep ik al sinds gisteren, toch blijven mensen volhouden dat het de goede tactiek was. Het was een enorme fout waarvan ik denk dat het Sunweb een Giro winst gaat kosten, al hoop ik dat van harte van niet.

@lathumnees
Denk jij nu werkelijk dat Hart niet voluit gegaan is? Die wil ook de Giro winnen.
Hindley had hem makkelijk op een minuut kunnen rijden. Hart was kapot, reed langzamer dan Bilbao en had die demarrage van Hindley nooit kunnen beantwoorden.

lathumnees 23 oktober 2020 om 11:58

@ Ab normaal

Ja tuurijk meen ik dat serieus. Waarom jij dat niet kan zien is mij een raadsel.

Je zag toch dat Hart nog vol kon sprinten?! Als je de hele berg vol gas gaat kan je dat echt niet meer. Daarnaast zag je Hart meerdere malen naar Hindley loeren, alsof hij een aanval verwachte (wat erop duidt dat hij een beetje energie spaarde om een aanval te pareren)

Daarnaast is er ook nog de vergelijking van de klimtijd tussen Bilbao en Hart/ Hindley.

Lijkt me nogal duidelijk dat Hart niet voluit is gegaan.

Waaruit denk jij op te maken dat Hindley Hart makkelijk op een minuut had kunnen rijden? Pure aanname die nergens op gebaseerd is. Hij wint slechts nipt in de sprint tegen Hart.

Poeksel 22 oktober 2020 om 19:45

“Wilco after getting flicked by his own team car”:
https://twitter.com/aldentanaka/status/1319281982849732612

SnellePelle 22 oktober 2020 om 19:47

Grappig. Sky is jaren bekritiseerd omdat ze bij hun plan bleven om Wiggens aan geel te helpen terwijl Froome aan het freewheelen was.

Nu pakt Sunweb door op een andere tactiek, die achteraf dubbele kans geeft op rondewinst, is het wéééér niet goed.

Dat is geen opinie, maar zuur gezeik.

Vergeet niet, de winnaar heeft altijd gelijk. En 66% kans dat het Sunweb is.

Tonydepony 22 oktober 2020 om 20:13

Bij Froome en Wiggins hadden ze de rest van de tegenstand al helemaal weggefietst. 66% klopt ook niet. Als Hart Kelderman lost moet Hindley hart lossen in de tijdrit is het namelijk zo Kelderman>Hart>Hindley

Panache 22 oktober 2020 om 20:22

Pelle, suggereer je nu dat er hier op het forum een unanieme mening is? Jullie zeggen dit en nu zeggen jullie dat is een hele zwakke manier van discussiëren omdat je een verzonnen stelling weerlegt en op geen enkele wijze je eigen mening beargumenteert.

VerstandOpNul 22 oktober 2020 om 20:28

Je vergelijkt appelen met peren jongen..

En iedereen die het niet met je eens is, is gelijk een zure zeikerd.. Mooi die nuance!

SnellePelle 22 oktober 2020 om 21:37

De zeurpruim is RK in deze.

Normaals, de winnaar heeft altijd gelijk. Ik zal jullie reacties even screenshotten.

Kan ik jullie er nog jaren aan herinneren.

$kedel 22 oktober 2020 om 21:42

Screenshot deze gelijk even mee:
Hindley is nogsteeds totaal kansloos voor eindwinst.

Ab Normaal 23 oktober 2020 om 11:13

@snellepelle
De winnaar is helemaal nog niet bekend, die is zondag pas.
Het ging Sky altijd om de eindwinst en de laatste roze trui. Een etappe en een tussentijdse trui interesseerde ze geen zak.
Hindley is met de tijdrit voor de boeg in deze situatie kansloos. Dus maak van die 66% maar 50%. Deenige manier voor Hindley om Hart te verslaan is nog tijd te pakken.
Doet hij dat op zaterdag, dan nekt hij Kelderman en blijft het 50%.
Had hij dat gisteren gedaan op 5 km van de streep, dan was het 66%.
Kortom is een foute tactiek geweest.

Murcia 22 oktober 2020 om 19:49

Achteraf kijk je een koe in de kont, Wachten op het vlakke met als risico dat Wilco weer niet mee kan in het benodigde tempo op de slotklim? Als kopman dwing je zelf de zaken af. Zoals eerder bij zijn aanval op de Etna. Nu is Hindley bergop de betere en het helpt ook niet dat diezelfde Hindley een paar dagen geleden Wilco in een zetel naar de finish rijdt om zijn kopman het sprintje te zien verliezen van Hart. De spanning neemt toe en dat is alleen maar toe te juichen. Ook Hart kan nog wel een tikkie krijgen, hij zat niet op overschot achter Dennis en zijn tempo op de slotklim viel ook tegen.

assen 22 oktober 2020 om 23:42

+1

Navardauskas 23 oktober 2020 om 12:25

Sorry vriend. Als kopman sta je bijna 3 minuten voor op de concurrentie. Wie er dan de kopman en wie is er dan de knecht? Dan moet die aan het werk gezet worden. Dat ze hem überhaupt niet direct hebben laten wachten toen Kelderman loste is al een veeg teken. Maar dat had inderdaad bij het ronden van de Stelvio heel makkelijk kunnen worden gecorrigeerd.
Welke idioot (in een ploegleiderswagen) gaat er 1 seconde verdedigen van de nummer drie terwijl de nummer 1 (op dat moment) nog maar 45 secondjes verloren heeft in de laatste 6km Stelvio?

Kelderman was rond de minuut sneller geweest op die slotklim als Hindley hem in het dal en het eerste deel van de klim gewoon uit de wind houdt. Wellicht pikt hij dan aan bij Pello, maar waarschijnlijk komt Pello niet eens meer in de buurt. Nu hebben ze Wilco zich leeg laten rijden op het vlakke achter Dennis aan.
Dat het nu spannend werd is self-fulfilling: we helpen niet en maken het erger. En dan blijkt dat ze dus totaal ongelijk hadden, Wilco kwam er doorheen en reed een prima klim na het eerst stukje. Allemaal omdat hij zijn eigen wind moest breken voor 15km.

Elke knuppel die straks zegt: “Tao wint de Giro door Rohan Dennis” vergeet dat Hindley precies hetzelfde had kunnen doen en de schade beperken. Dat mag je de ploegleiding keihard aanrekenen.
Ritwinst en 3 seconden gepakt (want hij rijd hem niet eens los). Pfff. Rijdt hij met Kelderman omhoog dan wordt Wilco 3e en pakt ook 4 seconden. Hindley miste zelfs de boni sprint in het dal.
Die slotklim was als de dag ervoor: niet steil genoeg meer om grote verschillen te maken, dus op tempo omhoog rijden.

Die mannetjes in de ploegleiderswagen mogen ze buiten zetten als Tao de Giro wint. En sowieso heroverwegen of ze het tactisch allemaal wel aan kunnen. Zoveel fouten op elkaar in anderhalve berg. Niet te doen. Door Hindley ook nog eens niet te laten aanvallen of ontregelen hebben ze nu 2 lousy seconden voor met hun 2e man voor een TT die hij dik verliest. Zo’n ongelooflijk schrale holle overwinning.

In alle gevallen had het er voor Sunweb beter uitgezien als Wilco steun had gehad. Hij had zelfs 20 seconden achter Tao kunnen staan, en dan nog kopman zijn in de laatste etappen en tijdrit. Hindley wint niks met een tijdrit en als ze nu een lek bandje tegenkomen zijn ze de lul. En wat als Tao Jai er in de laatste 2 KM had af gereden? Dan waren ze nog verder van huis. Het oproken van Wilco was het domste wat ze konden doen.
Hindley wordt in alle gevallen netjes derde vanwege zijn matige TT. Een perfecte uitgangspositie voor de toekomst.
Maar door te gokken op 2 paarden laten ze Pello en Hart zo dichtbij komen dat ze gevaarlijk worden. En zaterdag weten ze weer niet wat ze moeten als er iets gebeurt. Gaan ze weer twijfelen als Tao wat proeert. En Ineos gaat ervoor nu, reken daar maar op. Dat zijn killers. Vandaag met Ganna en Dennis misschien al onrust stoken.
Dat had je je niet op de hals gehaald met 1:30 voorsprong voor Kelderman.
DOM DOM DOM.

Dus Hup Wilco, laat je tanden zien en zorg ervoor dat zaterdag Hindley doet wat hij in zijn eigen interview aangeeft: knechten voor de roze trui.
Die zouden van Tom en Froome geleerd moeten hebben. Die zouden van Kruijswijk geleerd moeten hebben (ja dat was gewoon op tv ook).

n92 22 oktober 2020 om 19:51

Die tactiek werkt alleen als het de laatste bergrit is. Er komt zaterdag nog een bergrit aan en vandaag laat zien dat Kelderman niet onklopbaar is. Als je vandaag de kansen van Hindley opoffert en Kelderman kan zaterdag niet mee met Hart en Ineos dan sta je pas echt voor paal.

Overigens voorkomt de aanwezigheid van Hindley ook dat Hart en Dennis op de platte stuk kop over kop kunnen rijden en zorgt het er ook voor dat Hart onzeker wordt op die laatste klim.

Het is veel te simpel om achteraf te stellen dat het allemaal zoveel beter was geweest met een andere tactiek. Kelderman verliest in eerste instantie tijd doordat andere beter waren en niet door tactiek. Als hij zijn ploegmaat kan volgens is er niks aan de hand. Ineos verdient ook gewoon de credits voor hun putsch. En al met al ligt de sleutel tot succes nog steeds in de handen van Kelderman.

Michelangelo 22 oktober 2020 om 19:54

+1:
Sleutel lag niet in de tactiek van Sunweb, maar in de aanwezigheid van Rohan Dennis.

The Dude 22 oktober 2020 om 21:03

Eens. Hindley had een uitval moeten proberen op de Stelvio, enerzijds om Dennis te lossen en Hart te isoleren, anderzijds om te kijken of je sterker bent dan Hart. Dan weet je of je op Kelderman moet wachten of niet.

Enne, spelen met vuur is wat je nu eenmaal doet in zo'n etappe, zonder kennis te hebben van de kaarten van de tegenstander.

Man met de hamer 22 oktober 2020 om 21:07

Mee eens, veel te makkelijk gesteld allemaal.
Maar credits voor de putsch? Ik denk meer: hoe kan Dennis in hemelsnaam zo de Stelvio oprijden? Dat is geen meesterplan, maar een mirakel.

SnellePelle 22 oktober 2020 om 21:35

@man met de hamer
Vraag aan Wout van Aert hoe dat kan.

Theo H 22 oktober 2020 om 23:43

Mooi genuanceerd stukje!

Over dat onzeker worden van Hart: zag je hoe fel hij nog mee kon sprinten tegenover een Hindley die de hele tijd in de wielen had gezeten? Iemand die op laatste klim all out voor de eindzege is gegaan, trekt er daar nooit meer zo'n sprint uit. Met andere woorden, Hindley heeft hem aardig op de zenuwen gewerkt (je zag ze ook meerdere keren praten) en Hart dus ook tijd gekost.

JumbowintdeVuelta 23 oktober 2020 om 00:51

Mee eens. (Behalve dat Ineos in de vallei anders zou rijden zonder Hindley.)
Wat Sunweb ook doet, je kan achteraf altijd beweren dat Sunweb met vuur speelt.

Michelangelo 22 oktober 2020 om 19:52

Dit soort opinies hebben altijd een hoog “acheraf is het mooi wonen” gehalte.

Wat als Hindley boven of beneden gewacht had? Hoeveel sneller en frisser was Kelderman dan uiteindelijk geweest aan de voet van de klim?
Wat als Hindley geprobeerd had Hart te lossen? Was dat gelukt? In de sprint had hij niet veel extra tov de Ineos man.

Probleem van Kelderman was gewoon de aanwezigheid van “brommer” Dennis. Als je Hindley had laten wachten, dan waren hij en Kelderman allebei op achterstand binnen gekomen. Misschien Kelderman iets steviger in het roze, misschien ook niet omdat Hart dan de hele slotklim volle bak was gegaan. Maar in ieder geval wat Hindleys rol uitgespeeld.

Uiteindelijk hebben de benen van Dennis en Kelderman de situatie gemaakt zoals hij was. En meeste tijd is verloren gegaan door iets te strakke jasjes die veel te moeilijk aan en dicht gingen.

Al had die ploegleider toch wel net wat meer aandacht mogen besteden aan Wilco!

ParijsIsNogVer 22 oktober 2020 om 21:13

Ja, als we toch over achteraf praten: als kelderman even rustig aan had gedaan en had gewacht op fugl en bilbao, dan had hij wellicht ook een stuk minder verloren.

lathumnees 23 oktober 2020 om 09:24

@ parijsisnogver

Kroon opperde dit ook. Maar… Fuglsang en Bilbao gaan toch niet op kop rijden voor Kelderman. Die eten eerst Keldermans bordje leeg. Naïef om te denken dat ze gewoon mee gaan draaien. Zie Dumoulin een paar jaar geleden in de vallei met oa reichenbach. Toen bleven er ook een aantal klassementsrenners in t wiel van Dumoulin zitten, logisch ook.

JaBo 22 oktober 2020 om 19:54

Wilco is gewoon geflikt door zijn eigen ploegleider. Ik hoop het niet voor Wilco maar het zou mooi zijn als Hart zaterdag het roze pakt. Maar nogmaals ik hoop het niet want het zou wel heel mooi zijn als Wilco in Milaan met het roze op het podium zou staan.

Panache 22 oktober 2020 om 20:24

Wilco zaterdagmiddag op 5 seconden achter het roze is misschien wel de mooiste ontknoping voor zondag en volop kans.

The Dude 22 oktober 2020 om 21:07

Echt onzin. Hindley zat al een tijd te vragen om de ploegleider. Daar was Roberts naar op weg. Dat hij onderweg slechts de tijd nam voor een bidon is niet iets waar je nu, zonder bij de ploegleiding na te vragen, conclusies uit moet trekken.

Treenert 22 oktober 2020 om 19:57

Hindley had gas moeten geven op de laatste klim, Hart had hoogst waarschijnlijk niet kunnen volgen en zou alleen hebben gezeten. Mentaal was hij wellicht geknakt geweest. Zijn tempo was sowieso lager geweest, Hindley ws in het roze, zoniet Wilko een stuk korter op Hart.
I rest my case!

SnellePelle 22 oktober 2020 om 21:39

Veel aannames. Weinig logica. Veel emotie bro!

skylimit 22 oktober 2020 om 20:04

Wat een onzin! Als Kelderman de benen had, had hij er gewoon bij moeten blijven.
Vandaag was hij gewoon niet sterk genoeg om er zeker van te zijn de Giro te kunnen winnen.
Ik durf gerust te stellen dat als Hindley had moeten wachten, Sunweb op zeker de de Giro vandaag verloren zou hebben. Nu is er nog een kans.

De enige fout die gemaakt is, dat ze te hard de Stelvio zijn opgereden en te vroeg hun nummerieke meerderheid kwijt waren. Misschien was de focus teveel op Almeida eraf rijden i.p.v. op Ineos en Hart. Als er naast Hindley nog een Oomen of Hamilton in de buurt was, konden die misschien Kelderman nog op sleeptouw nemen.
Nu waren ze al te vroeg opgerookt op de Stelvio.

TheBigShow 22 oktober 2020 om 20:31

Dan had Kelderman dik een minuut gehad… En Oomen en Hamilton in de buurt…. hoe dan? Die hadden nooit in de buurt kunnen blijven natuurlijk.

RodyTur10 22 oktober 2020 om 21:09

De focus is inderdaad teveel op Almeida geweest.
Ik heb Hart als een grotere uitdager gezien sinds afgelopen weekend.

Maar goed als Sunweb rustiger aan had gedaan en Almeida had gelost vlak voor de top en die was weer teruggekomen in de afdaling dan waren de kritieken ook niet mals geweest.

Niemand had kunnen voorzien dat Dennis zo sterk zou zijn. Als Hindley, Kelderman en Hart met zijn drieën vooraan zitten is het een heel andere situatie, want dan moet Hart in zijn eentje tegen een tweetal opboksen na de Stelvio.

The Dude 22 oktober 2020 om 21:30

Dat is nou typisch iets dat je echt niet weet op dat moment.

deux-vitesse 22 oktober 2020 om 20:13

Helemaal eens. Op de top vd stelvio reed Keldermans in het roze met 2 minuten voorsprong op hart. Idioot om dan niet hibdley te laten wachten

peterwint 22 oktober 2020 om 22:53

Dit klopt 100%. Dan was de overwinning nu helemaal binnen geweest.

alvaro mejia 23 oktober 2020 om 12:39

En dan had hij ook gewoon normaal zijn jasje aan kunnen doen.

KimJungPoels 22 oktober 2020 om 20:14

Hindley geen toestemming geven om aan te vallen is inderdaad een wat vreemde keuze nadat je er eerder voor kiest om hem niet bij Kelderman te laten.

Ik denk ook dat Sunweb hier of meer voorsprong had kunnen pakken met Kelderman voor het roze. Of ze hadden Hindley op zijn minst moeten laten proberen Tao te kraken. Hetzij met het gevolg dat Tao dan op de tweede plek had gestaan misschien.

Verder zou ik ook niet té veel naar de tijdrit kijken. Zoals al gezegd geeft frisheid van de doorslag in de derde week van een ronde. Als Kelderman inderdaad minder fris aan het worden is dan is het ook maar de vraag of hij in de tijdrit zomaar behoorlijk wat tijd gaat pakken op de twee anderen.

Johnny7 22 oktober 2020 om 20:20

Schandalig dat ze Hindley niet hebben laten wachten. Dan had Wilco nu 1 minuut of meer voorsprong gehad op Hart. Tevens lopen ze nu de kans dat zowel Hindley als Kelderman NIET de Giro gaat winnen. Sunweb wat een prutsers!

jan jansen 22 oktober 2020 om 22:55

+1

lathumnees 23 oktober 2020 om 09:33

Oneens. Door hindley in t wiel te laten is Hart niet voluit gegaan op de slotklim. Dit heeft Hart zeer waarschijnlijk zo’n halve minuut gekost. Tactische fout van ineos, maar dat terzijde. Op dat vlakke stuk had hindley inderdaad kunnen zorgen voor tijdwinst, maar max halve minuut. Per saldo had t waarschijnlijk dus niks uitgemaakt, en nu heb je een tweede ijzer in t vuur voor de volgende bergetappe.

japio 22 oktober 2020 om 20:21

Tjonge, wat een boeiende etappe, daar vallen een hoop tactische bespiegelingen op te geven.

In grote lijnen kan ik me er toch wel in vinden wat Kerckhoffs zegt. De kans dat Hindley, met nog een tijdrit in het verschiet, de Giro wint, is erg klein. Op de top wachten, had het verlies van Kelderman kunnen beperken. Hoeveel? Zeg het maar…Anderzijds zou Hart dan ook voluit zijn gegaan. Hoeveel? Zeg het maar…

Had Hindley moeten demareren op de Stelvio, om Dennis kwijt te spelen…ja misschien wel, maar het had ook tot een hoger tempo kunnen leiden, en dus nog meer achterstand. Of juist niet, als Hart dan stil zou zijn gevallen.

De sleutel in deze etappe was bij Dennis, die heeft echt fabelachtig gereden.
Bespiegelingen te over; in ieder geval is de Giro nog niet gedaan.

joeri van der sman 22 oktober 2020 om 20:29

Hindley had op 2 km van de top van de Stelvio moeten gaan.

Als niemand volgt, kan hij zelf verder.

Als alleen Hart volgt, is hij de belangrijke pion Dennis kwijt voor het vlakke. Kan Hindley in het wiel gaan zitten en moet Dennis alles doen.

Als zowel Hart als Dennis volgen, moet hij zich af laten zakken naar Kelderman in de afdaling.

theking 22 oktober 2020 om 20:38

Dat was ook mijn gedachte. Als Hart dan had kunnen volgen had hij altijd nog in het wiel kunnen gaan zitten. Maar dan was iig Dennis over boord.

Peter Lippens 22 oktober 2020 om 20:29

Bergop is toch ieder voor zich, twijfel er sterk aan of het zou geholpen hebben dat Hindley gewacht had op Wilco, hadden ze mogelijk alletwee veel tijd verloren, mogelijk zelfs nog meer dan Wilco nu alleen. Had sterk de indruk dat Hart nu niet altijd voluit heeft gereden met zo'n rugzak aan zijn wiel.
Maar het is koffiedik kijken, in ieder geval blijft het nu wellicht spannend tot de laatste dag, toch mooi voor de echte wielerfan.

Michelangelo 22 oktober 2020 om 20:35

Remco??
Die lag toch in een ravijn, op zijn rug te twitteren over motards de merde?

Peter Lippens 22 oktober 2020 om 20:39

:)
allez de co klopt dan toch en Remco had beter op tijd in de remmen geknepen

Michelangelo 22 oktober 2020 om 22:01

Remco… Wilco?

Waar het hart van vol zit…
Of een gevalletje autocorrectie

ghostwriter 23 oktober 2020 om 01:22

Veel van de tijd die Kelderman verloor was op het stuk tussen de twee beklimmingen.

VerstandOpNul 22 oktober 2020 om 20:36

Dit is wat ik ook dacht na afloop van de etappe, alleen beter verwoord..

Afgezien van het feit dat Hindley blijft bij Sunweb, zou nationaliteit of persoonlijke voorkeur nog een rol kunnen spelen? Sunweb is nauwelijks meer een Nederlandse ploeg; de ploegleider van dienst is Australisch net als Hindley..

jonglins 22 oktober 2020 om 20:48

Achteraf kun je er misschien nog over twisten, omdat Kelderman nog redelijk standhield. Maar zeker op het moment zelf, was het m.i. de beste tactiek.
En Kelderman had bij een andere tactiek misschien wat korter gestaan, maar dan heb je nog altijd dikke kans zat hij er zaterdag alsnog flink doorheen zakt.

En iig dapper en leuk voor de koers om je tweede man niet te laten wachten. Hoe vaak hebben teams niet renners in de remmen laten knijpen en zo kansen opgeofferd, met nauwelijks resultaat?

Dit uiteraard beschouwd als neutrale toeschouwer, niet gekleurd door NL chauvinisme. En niet gekleurd door de neiging om zure stukjes te schrijven ;-)

zotvankoers 22 oktober 2020 om 20:50

Ik vind het wel gewaagd om nu al te verwachten dat Kelderman 40 seconden kan pakken op hart in de tijdrit

skylimit 22 oktober 2020 om 20:56

die gaat hij nooit van zijn leven pakken, dus hij moet er aan blijven hangen zaterdag.

vanuit de kantlijn 22 oktober 2020 om 21:04

Dat denk ik ook, zal tussen de 15 – 20 seconde zijn…. maar dan ben ik er ook nog niet zeker van.

oscarito1908 22 oktober 2020 om 21:05

Lijkt me ook niet. Het is een korte tijdrit, misschien 25 seconden max.

Cap 22 oktober 2020 om 22:42

áls hij uberhaupt al tijd pakt: slechts 15 km, moeie beentjes, de mannen in vorm ruiken bloed, misschien geeft het roze Hart vleugels en Kelderman juist de zenuwen… het is allemaal niet gedaan. Dan de boni’s nog die eerder naar Hart gaan ivm meer punch. Kelderman mag gewoon geen tijd meer verliezen…

prjz 22 oktober 2020 om 21:01

Tja, Kelderman gaat na dit seizoen weg bij Sunweb.

Yskoud 22 oktober 2020 om 21:02

Ik had echt gehoopt dat je dit zeikerige negatieve toontje bij de Telegraaf had achter gelaten, ik vind dit qua toon en taal totaal niet passen bij de Wielerflits waar ik me thuis voel(de). Jammer en onnodig.

Kijk bijvoorbeeld in de inleiding “Dat zijn ploegleider hem zo achterlaat, zorgt bij Kelderman voor frustratie, onmacht en wanhoop.” hier presenteer je je eigen verzonnen mening als feit.

Succes verder Raymondje, mij ben je weer kwijt als lezer.

Vincent Schippers 22 oktober 2020 om 21:21

Heb je het gebaar gezien van Wilco toen de ploegleider gas gaf en wegreed van Wilco???
Dat was veelzeggend. Dat zag Raymond heel goed en stelt daarbij de juiste vragen. Dat is zeker niet negatief of zeikerig. Er is bij Sunweb sprake van tweespalt. Ben benieuwd hoe Sam Oomen zich opstelt, ook een vertrekkende renner. Hoop dat er zaterdag genoeg steun is voor Wilco.

LeDouche 22 oktober 2020 om 21:36

@Vincent Dat is een interpretatie. Van Kroon en co.
Heb jij het interview met Kelderman gezien?

Vincent Schippers 22 oktober 2020 om 22:02

@leDouche…Uit het gebaar van Wilco Spreekt frustratie. Dat is mijn interpretatie. En blijkbaar ook van die van Karsten en Raymond.
In het interview vond ik Kelderman beheerst en beschaafd overkomen. Denk dat er in het team echter flink gediscussieerd zal worden over de gevolgde tactiek.

NDI22 23 oktober 2020 om 01:52

In het interview gaf Kelderman volgens mij duidelijk aan dat hij het anders zag en graag gezien had dat Hindley had komen helpen..

stopie8 22 oktober 2020 om 21:02

Het enige dat ze bij Sunweb nu bereikt hebben is dat INEOS met Hart er weer in geloofd doordat ie heel kort staat. Als Hindley had gewacht na de top was de achterstand van Hart waarschijnlijk ten minste een halve minuut groter geweest. Dan kan je zaterdag nog iets verliezen om dat met een tijdrit te beslissen.
Mocht er nu zaterdag iets gebeuren, dan heb je alles verspeeld. Ik geloof niet dat Kelderman veel meer dan een halve minuut goedmaakt in zo’n korte tijdrit. En Hindley heeft zeker aan 3 seconden niet genoeg.

Blijkbaar liever een renner die volgend jaar nog bij je fietst op het podium dan iemand die nu voor je fietst (en dat jaren heeft gedaan) die de Giro voor je wint…

guyremgabdel 22 oktober 2020 om 21:07

Daar kan je als organisator en als wielerfan toch maar van dromen : 3 renners op slechts 15s van elkaar die het zaterdag en zondag moeten gaan uitmaken onder elkaar. Spanning tot op het einde zoals we ook dit jaar in de TDF beleefd hebben.

Romāns Vainšteins 22 oktober 2020 om 21:08

Hindley had denk ik wel een poging moeten doen om te kijken of hij Hart kon lossen bergop, niet al op de Stelvio maar wel op de eindklim. Mocht het zo zijn dat hij ook niet veel meer kon dan volgen was deze tactiek subliem, als hij echt sterker was een gemiste kans. Ik denk dat Kelderman zijn huid zeer taai zal verdedigen, de beste tactiek voor zaterdag is Hart dwingen Hindley terug te halen met Kelderman in het wiel denk ik.

Deze giro toont mooi aan dat het decor belangrijker is dan de poppetjes, stuur de beste 200 wielrenners naar huis en er staan 200 nieuwe klaar om het doek te vullen.

Cheng_Ji 22 oktober 2020 om 21:10

Kelderman had moeten zeggen : ik stap af als Hindley niet op mij wacht.
Hij is volgend jaar toch weg bij die gekkies

peterwinnen 22 oktober 2020 om 21:19

ja, die gekkies presteren echt niets dit jaar

fietsvriend 22 oktober 2020 om 21:11

Ik ben geen viroloog maar ik ben eruit en denk toch dat dit de beste tactiek geweest is.

De optie Hindley laten wachten was een grote gok geweest: koppeltijdritje Dennis/Hart vs Hindley/Kelderman in de afdaling en de vallei had wellicht nog meer schade kunnen berokkenen. en dan had Dennis ook op die laatste berg bergop nog werk kunnen verzetten voor Hart.
Hindley constant in het wiel van Hart bergop deed Hart toch een beetje inhouden had ik het idee. Als je kijkt naar hoeveel tijd hij pakt op Kelderman in de laatste twee km – het vlakke deel waar ie wel voluit durfde – heeft ie misschien spijt dat ie er niet harder aan getrokken heeft. Hij lijkt me gewoon de sterkste op dit moment, met Hindley, en dat wordt spannend voor zaterdag.
Kelderman wachten op Bilbao/Fugl lijkt me een met de kennis van nu ding. Die mannen moesten eraf op de Stelvio dus kunt niet op ze gokken (en al helemaal niet dat Bilbao zo zou verrijzen op die laatste klim). Ondanks hun eigen belang hadden ze waarschijnlijk eerst in de vallei Kelderman op kop laten sleuren.
Al met al, de situatie is niet ideaal, maar Kelderman heeft het roe. Echt tof voor hem. Hoop dat ie het houdt.

Zaterdag sowieso Oomen of Hamilton mee in de kopgroep.

assen 22 oktober 2020 om 23:48

Fout: Bilbao en Fuglsang hadden er alle belang bij mee te rijden. Sterker nog, Kelderman had zijn benen ook stil kunnen houden want Hindley was voorop mee en op koers voor het winnen van de GIRO!

Headlines

Materiaalzone

Populair