Opinie | Johan Bruyneel: “Primoz Roglic kan nog beter”

woensdag 2 september 2020 om 09:00
Opinie | Johan Bruyneel: “Primoz Roglic kan nog beter”
Opinie

In de aanloop naar deze Tour de France had iedereen het over de tweestrijd tussen Jumbo-Visma en Ineos–Grenadiers. Na de eerste aankomst bergop op de Alpencol Orcières-Merlette wijst voorlopig niets op een duel.


De Nederlandse ploeg is oppermachtig, terwijl de Britse formatie duidelijk niet op niveau zit. Ineos toont tot dusver nergens de intentie om de wedstrijd in handen te nemen. Dat is geen goed teken. Ik zie momenteel zeker drie à vier andere ploegen die op gelijk niveau als Ineos zitten.

Natuurlijk is deze klim van 7,1 kilometer niet alles zeggend en zijn de verschillen op de streep nog klein. Toch werd in de zuidelijke Alpen reeds het een en ander duidelijk over de machtsverhoudingen. Het zou dus wel eens een heel andere Tour kunnen worden dan we vooraf verwacht hadden.

Egan Bernal
Voor mij was het tekenend dat Egan Bernal op twee kilometer van de streep in de communicatie met zijn team aan het praten was. Dat duidt meestal maar op één ding: dan geef je aan dat je jezelf niet zo goed voelt en dat je niet wil dat je ploegmaten het tempo aan kop gaan opvoeren.

Nu moeten we zo eerlijk zijn dat dit niet een echt geschikte klim voor Bernal is. De Colombiaan komt beter tot zijn recht in het hooggebergte. En zeker in een rit waarin meer echte cols zitten en het tempo op de slotberg niet zo ongekend hoog ligt als nu het geval was op Orcières-Merlette.

Dat Giro d’Italia-winnaar Richard Carapaz als tweede man bij Ineos direct 28 seconden verliest is ook geen goed teken. Eerder zijn ze al Pavel Sivakov uit de top van het klassement verloren.

Ze moeten uitkijken dat ze niet al vroeg in de ronde hun reservekopmannen kwijt zijn in de top van de rangschikking. Bij vrijwel alle van de zeven Tourzeges van Ineos (en het vroegere Sky) in de afgelopen acht jaar was het kort houden van een tweede man in het klassement steeds een tactisch wapen.

Wout van Aert
Jumbo-Visma vervolgt de sterke weg die ze hebben ingezet met hun Tour-ploeg in de Tour de l’Ain en Dauphiné. Ongelooflijk met welke snelheid Wout van Aert op kop van de eerste groep reed. Van 3,3 tot 1,4 kilometer tot de finish bepaalde hij het tempo van de eerste groep met alle Tour-favorieten op een col van eerste categorie.

Het tempo lag zo hoog dat niemand dacht aan overnemen, laat staan aan demarreren. Dit was echt een ongekend sterke beurt. Wout heeft me opnieuw verbaasd. Heel knap! Al sta ik ook versteld wat zijn ploegmaat Sepp Kuss nog in de laatste kilometer deed in dienst van zijn kopmannen Roglic en Dumoulin. Dat was ook niet gewoon.

Voor Roglic is deze ritzege op Orcières-Merlette een overwinning met een grote betekenis. Ten eerste moet hij juist op dit soort klimmen tijdwinst op Bernal zien te boeken. Hij moet proberen om hier en daar een kloof in de laatste honderden meters te slaan om zo ook bonificatieseconden te pakken.

Voor dat je het weet heeft Roglic dan voor de lastige slotweek in de Alpen al een minuut voorsprong. Dan gaat het voor Bernal een heel moeilijke opdracht worden om hem in het echte hooggebergte eraf te rijden.

Binnen Jumbo-Visma onderstreept ‘Rogla’ nogmaals de absolute kopman te zijn. Tom Dumoulin had het moeilijk op de slotklim. Al vind ik dat eigenlijk ook logisch. Tom is niet de man van deze explosiviteit. Hij zal beter tot zijn recht komen op moeilijkere klimmen waar het tempo minder hoog ligt.

Twijfels
Misschien het belangrijkste is dat Roglic vandaag ook zijn eigen twijfels overwint. In de Dauphiné kwam hij in de voorlaatste rit hard ten val na een plaspauze. Ik heb van mensen dichtbij Jumbo-Visma gehoord dat die blessure vrij ernstig was.

Hij had een bloeduitstorting van zijn knie tot aan zijn heup. Ze hebben hem dan ook serieus moeten behandelen en bijna een week heeft hij nauwelijks kunnen trainen. Daarnaast slaap je veel slechter en duurt het herstel veel langer met die wonden. Dat mag je beslist niet onderschatten.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij na deze ‘verplichte’ rust in deze Tour alleen nog maar kan verbeteren. Dit was nog niet het beste wat we in deze ronde van hem hebben gezien. Na zo’n week van herstel met weinig arbeid verlies je toch iets van je vormpiek. Als hij die nu net na de eerste week van de Tour kan verleggen, dan zou hij, onbewust met dank aan die val, wel eens de perfecte ronde kunnen rijden.

Dit artikel delen:

109 Reacties

hjjanssen1973 1 september 2020 om 19:25

Ik was vooraf niet gelukkig met de keuze voor deze columnist, maar moet eerlijk toegeven dat ik het wel een goed stuk vind. Dus ik kijk uit naar het volgende opiniestuk.

vladimir 1 september 2020 om 20:33

Geheel mee eens, een heel eerlijk verhaal!

xistnc 1 september 2020 om 19:30

Zo’n open deur als titel nodigt niet uit tot lezen.

nobrakes 1 september 2020 om 19:34

Open deur reactie

Joost Mehrtens 2 september 2020 om 12:17

Niet lezen maar wel de moeite nemen om te reageren?

Titaantje 1 september 2020 om 19:32

Ik sluit me bij Janssen aan. Was niet echt blij met Bruyneel als columnist, maar dit leest toch wel lekker weg, is vlot geschreven en zeer actueel. Geen echt nieuwe inzichten, maar wel bevestiging van wat velen al dachten door iemand die zelf jarenlang in de ploegleiderswagen heeft gezeten.

Michelangelo 1 september 2020 om 19:39

Ik heb het geprobeerd… maar ik vind het een nietszeggend stukje leesvoer, wat in mijn ogen echt niet de diepgang heeft die het inhuren van deze “charlatan van de wielersport” kan verantwoorden.

Van mij mogen ze hem meteen weer van het podium flikkeren, want hij hoort hier in mijn ogen niet op te staan. Laat hem lekker een baantje zoeken buiten de wielersport, en laat iemand anders lekker dit soort artikeltjes oppennen.

Hiermee zit WF zeker niet in de kopgroep!!

A.M.M. Jonkers 1 september 2020 om 19:45

+ 1
Bruyneel behoort niet in de wielersport te vertoeven, ook niet als columnist……

Persona non grata, gezien zijn uitgebreid dopingverleden!

madeinstars 1 september 2020 om 19:51

Ben het met je eens hoor. Niet echt veel diepgang. Nauwelijks een woord over tactiek of het oogpunt van een ploegleider en dat zou nou juist zijn toegevoegde waarde moeten zijn, toch?

Dit kan je ook door honderd anderen laten schrijven die niet de wielersport naar het randje van de afgrond gebracht hebben. En die honderd anderen zijn nog een stuk goedkoper ook.

Burdincurutcheta 1 september 2020 om 20:06

Ik vind het wel veel beter dan jou dagelijkse stukjes leesvoer, Michelangelo.

Rawolf 1 september 2020 om 19:39

Fijne schrijfstijl, leest lekker weg. Maar weinig straffe uitspraken

Michelangelo 1 september 2020 om 19:50

Ik zie hier dagelijks toevoegingen op het forum die minstens net zo lekker weglezen, en dezelfde diepgang hebben. Maar zeer waarschijnlijk gewoon opgeschreven door een enthousiaste wielervolger en niet door een dubieus en controversieel figuur.

Alhoewel je nooit weet wie er achter bepaalde aliassen schuil gaan en wat die op hun kerfstok hebben…

Scibby 1 september 2020 om 19:52

Wat had je dan verwacht?

boenk 2 september 2020 om 01:44

Bedankt voor het compliment, Michelangelo.

Michelangelo 2 september 2020 om 09:33

@Boenk,
Ja, soms zelfs jouw stukjes! En dat meen ik oprecht!

Sammysosa 1 september 2020 om 19:43

Ik deelde slechts een gedeelte van de zurigheid van velen hier, maar ben alsnog aangenaam verrast. Prettige column, heldere analyse en volgens mij heeft de ouwe crimineel kenner hier uitstekende punten.

Cochise 1 september 2020 om 19:49

De cols die Bernal wél in de kaart spelen zitten dit jaar niet in het parcours, dat geeft hem ook mentaal al minder kans deze Tour.

tvm 1 september 2020 om 22:25

Fysiek bedoel je. En als gevolg daarvan wellicht ook mentaal.

kleomantre 2 september 2020 om 09:26

Col de la Loze?

Frank V 1 september 2020 om 19:51

Yes. Daar is ie dan. De eerste. Hmmm :)

Panache 1 september 2020 om 19:54

Met deze opinie is niet veel mis, al heeft het meer weg van een overzicht van wat er (vooral vandaag) gebeurd is en niet zo zeer tactisch of 'door het oog van de kenner'. Bruyneel doet, denk ik, een poging om sympathiek gevonden te worden middels een lofzang voor Team Jumbo Visma. Hij als geen ander zal toch weten dat een goede vorm na 4 dagen niets meer is dan een momentopname en dat een grote ronde meestal tussen etappe 16-20 wordt beslist. Ik noem maar iets: Quintana wordt als diesel gewoon 4e vandaag en reed iedereen er af in het voorseizoen. Richt je daar op (aangezien de blik juist zo veel richting die tweestrijd gaat), dán heb je een ander perspectief en kan je vanuit daar verder filosoferen.

Michelangelo 1 september 2020 om 20:01

Er zijn heel veel kritische vragen gesteld waarom WF deze keuze heeft gemaakt. Maar veel meer dan een verklaring van "Met Bruyneel zitten we in de kopgroep" is er niet gekomen. Terwijl het toch een hele gewaagde stap is om met een dergelijk controversieel figuur in zee te gaan. Want het is een figuur die met zijn activiteiten voor heel veel wielervolgers de sport heeft verziekt, en daar nooit verantwoording voor heeft genomen.

Het zou Wielerflits sieren om meer tekst en uitleg te geven in plaats van reacties te censureren.

edit wf:
zie onze meest recente podcast, waar Maxim en Raymond dieper op het thema ingaan

Edit: ik heb de podcast beluisterd. En in mijn bescheiden mening halen jullie als een van de grootste wielermedia van Nederland iemand in huis die de aandacht niet meer verdient. Ook al heeft hij misschien goed gegokt dat Carapaz de Giro zou winnen, net als sommige andere mensen die een weddenschapje hebben afgesloten. Bijna iedere wielervolger zit te wachten op afscheid van het oude wielrennen, inclusief de symbolen die erbij horen. Ook al praat hij Nederlands, en heeft hij als ploegleider gewerkt.

Dat, gecombineerd met de berg open deuren van zijn eerste opinie, maakt dat Wielerflits niet in de kopgroep zit, maar dreigt te lossen uit het peloton dat afstormt op de toekomst.

Romāns Vainšteins 1 september 2020 om 21:00

Wat zou je graag willen horen van ze? Schrijf het anders even voor ze.

@ redactie > dan laat je die staan en mag de rest weg!

Deal?

Panache 1 september 2020 om 21:05

Wf hoeft zich natuurlijk niet te verantwoorden Michelangelo. Hoe twijfelachtig en bedenkelijk de samenwerking ook is, ze mogen doen waar ze zin in hebben. Bij een bakker zou je zeggen: ik haal mijn brood wel elders. Maar WF is niet qua nieuws, maar wel qua forum, marktleider. Dus tot bepaalde hoogte is het dan ook gewoon slikken en er het beste van maken.

Frank V 1 september 2020 om 21:15

Over tactisch valt dan ook nog niks te zeggen. Van Aert heeft indrukwekkend tempo gereden en Roglic deed wat ie al doorgaans doet. Ze der lompweg aftrappelen. Ik zie Bruyneel niet als een lichtwarme vlijer. Hij is, net zoals velen van ons, gewoon fan van wat heel goed is.

Kijk maar naar die kop van 'm. Daar gaat altijd een goeie entrecôte met rood in.

SnellePelle 1 september 2020 om 19:56

De komst van deze charlatan heb ik even gemist…
ik vind persoonlijk dat deze man geen toekomst mag hebben in het wielercircus. Misleiding en crimineel gedrag staan op de rekening van deze man met een naar mijn mening troebel moreel kompas.

Het stuk niet gelezen, wellicht is het steengoed maar principieel is hij het niet waard.

Basta!

Breek 1 september 2020 om 19:56

Waarom geven jullie deze man een podium?

Polleke 1 september 2020 om 20:01

Zou de redactie van WF niet weten dat je geld ook gewoon kan verbranden als je er van af wil ? Dit voegt werkelijk niks toe aan wat de gemiddelde volger ook kon vasstellen
Tot we te lezen krijgen wanneer de eerste bloedzakken aangerukt worden zal het meer van hetzelfde zijn vrees ik…waardeloze bijdrage..

Romāns Vainšteins 1 september 2020 om 20:05

Het stukje is ok maar achteraf duiden natuurlijk wel eenvoudiger dan vooraf op de juiste hazewindhond inzetten. Ik verwacht wat creatievers de volgende x en dan een uitgebreid palet aan scenarii op de eerste rustdag van hoe verder.

De dreigende verrekspagaat tussen Roglic en a Dumoulin, dat lijkt me wel eens leuk te duiden door een ploegleider die wel eens met goede, trotse 2e mannen in de ploeg gezeten heeft. Wat gebeurt er als de schaduw kopman een te grote waffel krijgt?

Off topic : in het topic waar Bruyneel als columnist aangekondigd werd heeft nagenoeg iedereen zijn stelling wel ingenomen, het is de vraag of nu zijn op de koers gerichte columns ook vol met deze visies moeten komen te staan.

Frank V 1 september 2020 om 20:17

Het gaat spannend worden voor Dumoulin om op tijd in de buurt van Roglic te komen.

Romāns Vainšteins 1 september 2020 om 20:33

Hij zal dan moeten aanvallen. Misschien op de Krabbé berg, …
Nou ja, als ik daar een landgenoot voor uit mag kiezen die het boek het best vertegenwoordigt zou dat Mollema zijn, dan toch.

Frank V 1 september 2020 om 21:07

Die komt nog te vroeg. Deze Tour is met een knaldag, rustdag, knaldag, rustdag voordelig gepland met het oog op zijn stijgende vormcurve. Aigoual => weer temporijden en sprinten vrees ik. Ik verwacht ten vroegste van 't weekend een onderneming van het langere soort en met zoveel goeie klassementsmannen zullen er wel wat voelen voor het meespringen met lange Jan. Ik raad 'm nu al aan om met ze in het wiel meteen door te rijden.

Kelder is de Man 1 september 2020 om 21:53

Idd RV. De punten zijn gemaakt bij de bekendmaking. Voegt niets toe om dat in deze en komende opiniestukken nogmaals te benadrukken. Dan sla het maar even over de komende weken. Ik geef het een poging.

Frank V 1 september 2020 om 20:19

Van Baarle wou vanmorgen nog aangeven dat ze het kopwerk 'gewoon overlaten' maar wat we daarnet gezien hebben heeft dat toch in een ander daglicht gesteld. Van Aert schakelt op zijn alleen Kwiatkowski en Castroviejo uit, Sivakov geblutst, Bernal kan niet meesprinten en Carapaz eindigt pas in het tweede groepje. Geen sprake van een duel.

westmalle1965 1 september 2020 om 20:24

Johan wie?
boycotten die crimineel aub

fietsvriend 1 september 2020 om 20:26

Toch maar even gelezen. Ja wat moet je zeggen, we hebben het allemaal gezien.

Meest lezenswaardig (nieuws?) was de omschrijving van de blessure die Roglic aan Dauphine overgehouden had. Had niemand nog boven water gekregen.

vanSpringel 1 september 2020 om 20:30

Wat had Roglic dan aan de Dauphine voor blessure overgehouden ? ;-)

Jacco van Stierop 1 september 2020 om 21:30

Heb je het verband om zijn linkerelleboog niet gezien?

vanSpringel 1 september 2020 om 20:28

Tom had het moelijk op deze klim ? hij eindigde netjes als 11de. En niet explosief ? Wie herinnert zich niet dat ie in de TdF paar jaar geleden Froome met de streep in het zicht van een bergetappe erop legde ?

Deel Koeper 1 september 2020 om 20:47

Hij zat serieus bekken te trekken en zat veel te ver toen Van Aert aan het sleuren was.

Het feit dat hij uiteindelijk geen tijd verloor lag meer aan 't feit dat de klim een loper was die hem perfect lag, waardoor hij zijn problemen om te volgen kon compenseren door zijn hardnekkigheid. Op een iets steilere klim had hij er vandaag wel af gemoeten.

Frank V 1 september 2020 om 20:56

Dumoulin was door het groepje aan het zakken.

kleomantre 2 september 2020 om 09:56

Dat was niet in de TdF en was geen bergetappe. Dat was zo’n typische Vuelta etappe naar een zeer pittige pukkel met hoge percentages.

Was mooi, Dumoulin die uiteindelijk na wat eerdere probeersel van anderen vooruit rijdt en een gat pakt dat als enige door Purito en Froome wordt dichtgereden op zo’n 500m voor de streep. Froome gaat er over en rijdt Purito er duidelijk af alsmede Dumoulin op het eerste gezicht. Die remonteert echter en maakt er een finish van ala Van Vleuten-Van der Breggen in La Course

jooprioolpijp 1 september 2020 om 20:46

Prima analyse, toch net wat meer diepgang en context dan (vrijwel alle) reageerders hier op de site – niet onaardig bedoeld, waarde collega-WFers. Als we dan toch deze man een forum geven, zou ik graag z’n meningen over een wat breder pallet van onderwerpen horen.

Frank V 1 september 2020 om 20:50

Kort en niks bijzonder. Je hoort de ploegleider spreken. Dat op zich is al interessant. We zijn ook nog maar 4 ritten onderweg.

Gino 1 september 2020 om 21:01

@Wielerflits, Als dagelijkse bezoeker van jullie site waardeer het dat jullie opiniemakers uitnodigen om stukken te schrijven. Goede opinies zijn voor mij een verrijking van het beleven van de sport.

Ik baal er wel van dat jullie Bruyneel daarvoor uitnodigen. Hij is wat mij betreft samen met Armstrong de architect van het grootste dopingschandaal dat de sport heef gekend, met bijbehorende zwijgcultuur en terreur jegens andere renners. Daarmee is hij één van de hoofdverantwoordelijken voor het weglopen van sponsoren en het bedrog van miljoenen wielervolgers van over de hele wereld. Daarnaast uit hij zich nog geregeld als een Trumpiaanse pestkop op twitter, niet bepaald een uithangbord voor de sport.

Wat mij betreft doen jullie er niet goed aan om hem een podium op Wielerflits te geven om zich te whitewashen.

Ten slotte vind ik dit inhoudeijk een dertien-in-een-dozijnopinie; zelfs Bobby Traksel geeft prikkelendere analyses. Een kenner die dichter op het vuur zit c.q. recenter in het peloton zat zou interessanter zou zijn. Zouden jullie niet een anonieme renner willen vragen, zoals Sporza bijvoorbeeld doet?

Spartacus 1 september 2020 om 21:12

Niks verkeerd met dit stukje, maar ook niks meer dan ik zelf ook wel had kunnen verzinnen.
Jammer dat hij niet verder invult welke drie à vier teams even sterk zijn als Ineos. Interessant was dan geweest als hij aangeeft of Jumbo daar hun koers op moet afstemmen of niet. Dus meer tactisch vooruitzien welke ontwikkelingen bij de verschillende teams te verwachten zijn.
Kortom: gemiste kans.

Lennimator 1 september 2020 om 21:13

lk wil bij dezen weer de poef poef weg introduceren…

Roglic rijdt tot nu toe niemand op grote afstand.

Zie L’Ain en Dauphine.

Een valpartij en daar gaat het klassement.

Ben benieuwd als Bernal echt de grote molen aanzet.

Wat betreft Bruyneel: naast de inkoppertjes geeft hij toch wat inside info over Roglic, dus enigszins toegevoegde waarde.

Jacco van Stierop 1 september 2020 om 21:31

Roglic reageert op een uitval van Martin, gaat in zijn wiel zitten en pas op 150 meter voor de streep zet hij zijn sprint in. Dat is geen wacht-wacht-poef, dan neem je zelf het initiatief tot een uitval niet ver voor de streep.

Glorious 2 september 2020 om 09:54

Bernal heeft al moeite om het wiel te houden van Roglic ook in de voorbije weken. En had zogenaamd last van zijn rug in de Dauphiné.
Ze zijn zich doodgeschrokken van Jumbo en dat trekt Jumbo mooi door deze Tour.

japio 1 september 2020 om 21:49

Mijn reactie is alleen dit: ik lees het niet.

Voor toelichting, zie mijn eerdere post hierover.

Kelder is de Man 1 september 2020 om 21:58

Japio.. Wie boeit dat nou.

horsm 1 september 2020 om 21:57

Best een leuk kabbelend stukje. Leuke observatie over Bernal en zijn communicatie.

Mjn vraag aan de tacticus in Johan: hoe nu om te gaan met het ‘wapen’ Kuss. Kuss kan de hele boel aan gort rijden en Roglic ahw lanceren bergop, maar dan rijdt hij ook Dumoulin eraf. Doen? Of juist niet?

Stacey Dijkstra 1 september 2020 om 22:15

De podcast van Bruyneel is voor mij vaste prik en ondanks zijn verleden – de hele sport was immers verziekt – ben ik hartstikke blij dat hij dit soort stukjes schrijft voor WielerFlits! Ik hoop dat meer mensen hem kunnen beoordelen op de inhoud van deze stukjes ipv. zijn verleden.

robinski99 2 september 2020 om 05:20

+1

Glorious 2 september 2020 om 09:54

Zeker weten.

Headlines

Materiaalzone

Populair