Opinie | Johan Bruyneel: “Het nieuwe leven van Egan Bernal”

Opinie | Johan Bruyneel: “Het nieuwe leven van Egan Bernal”
woensdag 16 september 2020 om 07:45
Opinie

Egan Bernal heeft mij afgelopen maandag op de rustdag van de Tour de France met enkele uitspraken doen schrikken. Natuurlijk moest hij nog de teleurstelling verwerken van het echec een dag eerder op de Grand Colombier. Zijn woordkeuze zei mij echter vooral dat zijn levenswijze momenteel niet klopt.

“Ik ben nu minder, maar ik ga nog terugkomen. In ieder geval heb ik al een Tour de France gewonnen en die gaan ze me niet meer afpakken”, was de uitspraak die mijn wenkbrauwen deed fronsen.

Alarmbellen
Pardon? Dit is toch niet de instelling van een ambitieuze en hongerige 23-jarige renner? Iemand die in principe aan het begin van zijn carrière staat en bij wie de grootste successen nog moeten komen. Dit lijkt wel de taal van een gearriveerd renner. En dat is heel gevaarlijk. Het moet bij Team INEOS Grenadiers alle alarmbellen doen afgaan.

Laat ik vooropstellen dat ik een groot fan van Bernal ben. Hij is een zeldzaam groot talent en een prachtige renner om naar te kijken. Ik ben nog steeds overtuigd dat hij de Tour nog een keer of vaker gaat winnen. Hij verkeert nu echter wel op een gevaarlijk punt in zijn loopbaan.

Niet superieur
Nadat hij met de speciale chartervlucht van de Colombiaanse regering terug is gekomen naar Europa, heeft hij eigenlijk altijd achter de feiten aangereden. Natuurlijk zijn rit- en eindzege in de Route de l’Occitanie deed vermoeden dat hij op de goede weg was. Toch plaatste ik toen al de nodige vraagtekens over zijn optreden op de Col de Beyrède. Bernal kwam vooruit met ploegmaat Pavel Sivakov en de jonge Astana-Rus Aleksandr Vlasov. Sivakov reed continue op kop. Uiteindelijk kon Bernal slechts tien seconden op hem pakken. Zo superieur was die overwinning dus niet.

Vervolgens zag je in de Tour de l’Ain dat hij steeds het hoofd moest buigen voor Primoz Roglic. In het Criterium du Dauphiné was het verschil zelfs nog groter totdat hij uiteindelijk moest opgeven met een blessure aan zijn bilspier. Een kwetsuur die overigens veelvuldig voorkomt wanneer je té geforceerd op de fiets zit.

In deze Tour de France toonde hij in de eerste twee weken nauwelijks verbetering. Alleen in de tweede Pyreneeënrit liet hij zich zien, maar bij lange na nog niet op zijn oude niveau. Al vraag ik me af wat we tot dusver in dit seizoen na de coronabreak daadwerkelijk van de klassementsrenners hebben gezien. Er is er pas één die het heeft gedurfd om een aanval eerder dan in de laatste kilometer in te zetten. Dat is Tadej Pogacar in de eerste rit in de Pyreneeën.

Schlemiel
Voor de rest hebben we alleen maar temporijders gezien die tot de rode vod in hun trein bleven zitten. Op 90 à 95% van je mogelijkheden kun je dan aanhaken tot in die laatste kilometer. Dat heeft Bernal gedaan. Je kunt dan aanhaken, maar wanneer je op deze wijze continue tegen je limieten zit, dan moet je dit in het hoogstaande niveau van de Tour de France op een bepaald moment bekopen. Daar liep Bernal zondag tegenaan.

Het moet voor het wonderkind van Zipaquira mentaal een enorme mokerslag zijn geweest. Vorig jaar was hij de grote held en nu is hij als titelverdediger toch een beetje de schlemiel. Misschien is dit ook wel een goed moment om hem wakker te schudden. Want ik vraag me hardop af of hij nog wel de juiste levensstijl heeft om op het allerhoogste niveau voor de prijzen mee te doen. Of zijn leven nadat hij als eerste Colombiaanse Tour-winnaar niet te druk is geworden?

Het is ook niet niks wat hem vorig jaar is overkomen. Als 22-jarige was hij na de Tour de France van 2019 ineens de grote held van Colombia. Hij werd in zijn wielergekke thuisland door alles en iedereen aanbeden. De status en de miljoenencontracten hebben logischerwijs invloed op zijn leven gehad. Hoeveel Colombiaanse wielrenners hebben we niet gekend die na enkele successen de weelde in hun thuisland niet meer konden dragen? De verering met al dat Zuid-Amerikaanse temperament is duizenden malen extremer dan in ons nuchtere Europa.

Verkering verbroken
Ik heb gehoord dat Bernal inmiddels zijn jeugdvriendin Xiomy Guerrero, met wie hij ruim vijf jaar samen was, heeft verlaten. Hij woonde met haar samen, dus deze breuk zal een grote invloed op zijn leven hebben. Verder heeft hij ook gebroken met zijn ontdekker, de oud-prof Fabio Hernan Rodriguez, die ik in de Vuelta a España 1992 nog eens om een ritzege heb geklopt. Inmiddels heeft hij iemand anders die in Colombia al zijn zaken regelt. Wanneer je de koning bent, is immers iedereen bereid om naar je pijpen te dansen.

Ook heeft Bernal zijn woonplaats Zipaquira verlaten en vertoeft hij tegenwoordig veel meer in een buitenwijk van Bogota. Het zijn allemaal veranderingen die de stabiliteit in zijn leven ondermijnen.

Natuurlijk geven zijn trainingsritten op Strava aan dat hij nog genoeg kilometers maakt en dat hij qua lange ritten een trainingsbeest is. Hier kun je echter ook vraagtekens achter zetten. Is het wel goed om acht uur lang op de fiets te zitten of om ritten van driehonderd kilometer te maken. Het gaat vaak vooral om de kwaliteit van de training. En op Strava kun je ook heel veel dingen niet laten zien.

Ik denk dat zijn Team INEOS Grenadiers ook niet de controle over hem heeft gehad tijdens de coronalockdown. Normaal is dit de ploeg waar alles tot in de puntjes is geregeld en waar men in stramienen leeft. Omdat de grenzen naar Colombia waren gesloten, had het team echter nauwelijks zicht op hem. Dat is heel anders wanneer je in Europa met elkaar van wedstrijd naar wedstrijd en van trainingskamp naar hoogtestage leeft.

Grip verloren
Nee, ik ben bang dat Bernal een beetje de grip op zijn professioneel leven is kwijtgeraakt in zijn vaderland waar hij sinds zijn Tour-zege door iedereen aanbeden wordt. Ik kan het begrijpen. Wanneer jezelf dat land bezoekt zul je tot de ontdekking komen dat rijkdom en roem de grootste magneet voor een groot deel van de allermooiste Colombiaanse vrouwen is. Het kan bijna niet anders dan dat je als 22-jarige jongen gevoelig bent voor al die aandacht en verering.

Ik denk dat het goed is dat Bernal hier nu op jonge leeftijd al mee geconfronteerd wordt. Hij is nu nog dusdanig jong dat hij het harde wielerleven nog kan oppakken. Misschien is deze afstraffing in de Tour wel het beste wat hem kon overkomen.

Dit artikel delen:

57 Reacties

Wildebert 15 september 2020 om 23:13

Zijn wat reacties verwijderd door de redactie. Een enkele zeer begrijpelijk, maar andere posts wel een beetje Trumpiaans, of beter Armstrong-achtig.

Groetjesaandevoetjes 16 september 2020 om 11:08

Jammer dat de redactie de meeste kritische reacties verwijdert. Ik zou de redactie het advies geven om ook kritische geluiden uit de community te laten staan en het niet negeren. Gelukkig staan de reacties van madeinstars er nog wel. Die geven namelijk goed de strekking van veel wielerflitsers weer.

Angedelamontagne 16 september 2020 om 00:19

Er is iets aan de hand met Bernal, het mag duidelijk zijn dat hij niet zijn niveau van vorig jaar haalt. Bruyneel doet een poging om te peilen wat er allemaal kan meespelen. Tuurlijk is dat wat gissen. Ik schat dat Bernal er ook niet perfect de vinger kan op leggen. Ik vond het stukje wel interessant.

Maenhout 16 september 2020 om 06:07

Bij Ineos is niemand echt in vorm, lijkt het. Of tenminste niet op het juiste tijdstip. Ik denk niet dat dat komt door de vriendin van Bernal…

Polleke 16 september 2020 om 08:07

Als JB dit nu een paar dagen vóór de Tour had gedeeld, ja dan…na zijn Bernal ‘voorspelling’ van maar een week geleden bevestigt hij wat we al dachten, een windvaan die elke credibility al eerder verloren had en qua inzicht op het gemiddelde WF niveau zit…

Dario Koelkast 16 september 2020 om 08:16

en nu DNS

A.M.M. Jonkers 16 september 2020 om 08:16

Egan Bernal gaat in de 17e etappe niet meer van start.
Officieel communiqué van ploeg Ineos-Grenadiers!

Hangslot 16 september 2020 om 08:21

Wat een aannames allemaal. We weten niks van Bernals persoonlijke situatie. En hebben geen idee hoe die Bernals presteren hebben beïnvloed.

Achteraf is het makkelijk dit te zeggen. Maar had Bernal eergisteren gewonnen dan had hier gestaan dat Bernal zo goed was geweest omdat hij in het afgelopen jaar knopen door had gehakt en voor zichzelf had gekozen.

We kennen Bernal niet en zijn geen psychologen. Laten we niet doen alsof.

Beter had hier een stuk gestaan over Jumbo Visma, als vervolg op Bruyneels stuk van vorige week. Want bij nader inzien lijkt het toch dat Jumbo Visma precies de juiste tactische keuzes heeft gemaakt door niet in de eerste week al vol Bernal op achterstand te willen rijden. Is dat geluk of wijsheid, wil ik dan graag weten.

tendam 16 september 2020 om 09:44

Het ‘nuchtere Europa’… ja, poeh, wat gaat men in België nuchter om met de heren Evenepoel en Van Aert. Los van al deze RTL Boulevard-feitjes over Bernal denk ik dat hij gewoon overtraind was. Die enorme trainingsritten waar de wielerkenners op zaten te geilen waren onnodig en dom. Zo win je tegenwoordig geen grote ronde meer.

Concorde 16 september 2020 om 09:50

Hmm. Dit begin van de carrière doet mij denken aan “der Jan”.

hjjanssen1973 16 september 2020 om 10:00

Der Jan was in zijn jonge jaren volgens mij beresterk. Even los van de doping gerekend.

Marco Heijmans 16 september 2020 om 12:15

Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde sportmensen verziekt worden door veel te vroeg en te jong succes hebben.. Ik denk dat Ineos daar voor een stuk begeleiding had moeten zorgen.

Het was wel fijn geweest als Bruyneel hier eens mee gekomen was na al een tegenvallende prestatie in eerdere koersen dit jaar.. beetje gemakkelijk dit

BassieAdriaan 16 september 2020 om 13:08

Verbaasd mij dat Bruyneel hem niet adviseert langs d(i)e Ferrari dealer te gaan……

Headlines

Materiaalzone

Populair