Opgeluchte Richie Porte: “Hier ga ik mijn hele leven van genieten”

maandag 21 september 2020 om 10:08
Opgeluchte Richie Porte: “Hier ga ik mijn hele leven van genieten”

foto: Cor Vos

Richie Porte kende in zijn vorige negen edities nogal wat pech in de Tour de France, maar dit jaar viel alles op zijn plek. Naast Tadej Pogačar en Primož Roglič stond de Australiër op de derde trede van het eindpodium. “Het is een geweldig gevoel.”

Voor Porte kwam een droom uit met zijn eerste podiumplaats in de Ronde van Frankrijk. In 2016 was hij al eens vijfde in het tenue van BMC, maar in de edities daarna moest hij de strijd voortijdig staken met een bekkenbreuk en een gebroken sleutelbeen. “Op het podium staan in Parijs is echt ongelooflijk. Het was zo mooi om daar naast twee kampioenen te staan. Het is een moment waar ik de rest van mijn leven van ga genieten.”

Met zijn podiumplek zet de Australiër, die overigens de geboorte van zijn dochtertje Eloise moest missen, een streep door zijn ongelukkige jaren in de Tour. “Ik had nogal wat pech gehad door de jaren heen, dus het is leuk om eindelijk eens een wedstrijd van drie weken te rijden waarin alles volgens plan verloopt. In die etappe naar de Grand Colombier begon ik er echt in te geloven. De Sloveense jongens waren daar duidelijk het sterkst, maar ik werd derde.”

Klimtijdrit
Op de voorlaatste dag reed hij in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles naar de derde plek achter Pogačar en Tom Dumoulin, maar voor Wout van Aert en Primož Roglič. “De tijdrit was een van de beste die ik ooit heb gereden. Het moest gewoon zo zijn. Ik ben erg blij dat ik eindelijk op het podium van een grote ronde sta.” Normaal gezien gaat Porte zondag ook van start in het WK wielrennen in Imola.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Sagan=hulk 21 september 2020 om 10:12

Orgelpunt van zijn individuele carrière en wie weet kan hij volgende week in Imola nog een laatste stoot uithalen. Als Ineos volgend jaar voor een andere tactiek kiest en gaat aanvallen met al hun klimmers dan zou het een geweldige Tour kunnen worden.

the student 21 september 2020 om 10:12

Nou lekker thuis op de bank genieten van het vaderschap! Gefeliciteerd Richie.

Chris Van Uden 21 september 2020 om 10:41

Ik gun het Richie van harte, na zoveel tegenslagen!

thorsen 21 september 2020 om 10:49

Het is hem gegund!

Johnny7 21 september 2020 om 10:49

In 2016 was hij ontzettend sterk maar liep hij het podium mis door een lullige lekke band. De jaren erna helaas vreselijke valpartijen. Nu heeft hij alsnog het podium gehaald. Hopelijk gaat hij volgend jaar niet knechten en kan hij nog kopman blijven.

Koers 21 september 2020 om 11:40

een oeuvreprijs, net als kruijswijk verleden jaar en hopelijk bauke volgend jaar

MichielH 21 september 2020 om 12:06

Bauke past wat mij betreft niet in dat rijtje. Hij heeft behaald naar gelang zijn kunnen.

WernerFranke 21 september 2020 om 12:25

Dat was Lombardije voor Bauke.

Jean Dumas 21 september 2020 om 12:06

De flow van de moraal blijkt bij het wielrennen toch nog altijd belangrijk. Het zij hem gegund.

joowii 21 september 2020 om 12:28

De prestatie van Porte in de tijdrit biedt ook wel hoop voor Dumoulin. Bij de NOS sprak hij nog dat hij de prestatie van Pogacar “nooit, maar dan ook nooit” zou kunnen evenaren, en dat hij betere ‘waardes’ reed dan bij het WK in Bergen.

Als je kijkt dat Porte dus dezelfde hoge waardes reed als Dumoulin, en we toch wel mogen stellen dat Dumoulin van de twee de betere tijdrijder is, dan zou er bij Dumo zeker nog wel rek op moeten zitten.
Laat ik het zo zeggen: de prestatie van Pogacar was exceptioneel, maar de prestatie van Porte zet dit toch ook weer een beetje in perspectief.

On topic: Fantastisch voor Porte, verdiende derde plek!

Hollow Knight 21 september 2020 om 12:43

Dumoulin wisselde niet van fiets, verloor daar zeker zo’n 30 seconden vermoed ik.

Dat is nog altijd ver verwijdert van Pogacar.

Daarbij reed Porte ook knetter hard naar boven… Het is een ex-Ineos renner hé.

jappe666 21 september 2020 om 16:23

Hij zal Van Aert en Dumoulin nog wel eens bedanken eerstvolgende keer ze samen in peloton zitten, nadat zij hem mee teruggebracht hebben na zijn lekke band.

jooprioolpijp 21 september 2020 om 16:39

Ik denk dat de bedankjes wederkerig zullen zijn: ze lieten Porte met afstand het meeste werk doen.

Oddjob 22 september 2020 om 07:33

Het lijkt wel of hij dit beschouwd aks het hoogtepunt uit zijn carrière. Een beetje meer ambitie mag, ook op je 35ste.

Headlines

Materiaalzone

Populair