Ook Ronde van het Baskenland uitgesteld vanwege coronavirus

maandag 16 maart 2020 om 18:01
Ook Ronde van het Baskenland uitgesteld vanwege coronavirus

foto: Cor Vos (archief)

De Ronde van het Baskenland wordt van 6-11 april niet verreden vanwege het coronavirus. De WorldTour-rittenkoers in het noorden van Spanje heeft de editie van dit jaar uitgesteld. In Spanje zijn door de regering noodmaatregelen genomen en ook de Baskische autoriteiten hebben aanwijzingen gegeven dat de ronde niet door kan gaan op de aanvankelijke datum.

De organisatie geeft aan de maatregelen van de Baskische overheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan te volgen. Tot nader order is de ronde uitgesteld. De Ronde van het Baskenland heeft bij de UCI verzocht om een nieuwe datum te zoeken op de koerskalender.

Eerder werden in de WorldTour ook al de UAE Tour (voortijdig), Strade Bianche, Parijs-Nice (voortijdig), Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo, de Ronde van Catalonië, Driedaagse Brugge-De Panne, E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Romandië afgelast. Een deel van die koersen hoopt later dit jaar nog ingehaald te worden.

‘Noodzakelijk om uit te stellen’
“We hebben alles gedaan om de wedstrijd door te laten gaan zoals gepland. We hadden een gezondheidsprotocol om te hanteren, met maatregelen, temperatuurmetingen voor renners, afgesloten gebieden bij start- en finishplaatsen en desinfectiemiddelen”, zegt organisator Julián Eraso van OCETA. “Maar vanwege de serieuze situatie voelden wij dat het noodzakelijk was om de ronde uit te stellen. Dit om de veiligheid van de deelnemers, fans en de gemeenschap in het algemeen te garanderen. Veiligheid boven alles.”

Een nieuwe datum voor 2020 is nog niet bekend, maar de Ronde van het Baskenland kan al wel de datum voor 2021 bekendmaken: van 5-10 april.

Dit artikel delen:

17 Reacties

lander luypaert 16 maart 2020 om 18:21

Dit begint lachwekkend te worden. Altijd er wordt naar een andere datum gezocht. Wanneer zijn ze van plan om al die wedstrijden van een week en eendaagse koersen te plannen? Straks is het terug al een nieuw seizoen.

Koers 16 maart 2020 om 18:49

Ik vraag me ook af of de uci de vuelta straks gaat/kan dwingen een weekje in te leveren om ruimte te maken voor andere koersen. Afhankelijk van hoelang dit geintje gaat duren zal er mogelijk flink gepuzzeld moeten worden in samen spraak tussen uci, gemeenten en koersen e.d.
Eendaagse koersen op de rustdag van een GR zou mij niks verbazen. Al ga ik ervan uit dat een groot aantal koersen wordt geschrapt. Een boel sporten vechten straks om uitgezonden te worden, tegen al lopende afspraken, ook dat kan lastig zijn

john 17 maart 2020 om 06:53

Koers. Waarom de Vuelta een week korter ,ze kunnen toch ook de tour een week inkorten want daar zijn meer saaien etappes bij dan spannende

Paul4566 16 maart 2020 om 18:39

Tja het is eigenlijk bizar maar dit is niet echt nieuws meer. @redactie Beter een overzichtsartikeltje met alle koersen al dan niet doorgestreept..

Dolfy 16 maart 2020 om 18:57

Een goed overzicht is te vinden via: https://www.procyclingstats.com/calendar/cancelled-races

guyremgabdel 16 maart 2020 om 18:46

Ik had het toch al eergisteren gemeld. Dit was “maar” een griepje. Ja, dag Jan. Zonet gehoord dat er een spaanse voetbaltrainer van amper 21j overleden is. Wie zei ook weer dat het enkel de oude mensen waren die eraan stierven ? We gaan al blij mogen zijn als er in juni zal kunnen herstart worden.

Jowinho 16 maart 2020 om 19:44

Die voetbaltrainer is wel een slecht voorbeeld, aangezien die ook leed aan leukemie. Een gewone griep had hem dus ook fataal kunnen worden.

guyremgabdel 16 maart 2020 om 20:11

Ik heb nergens vermeld dat dit een voorbeeld was. Het is wel keiharde realiteit en elk mensenleven die eraan sterft is er een te veel.

EHV 16 maart 2020 om 21:25

Dan is het nog een slecht voorbeeld Jomanda

iLLan 16 maart 2020 om 21:36

En ‘elk mensenleven is er één teveel’ is ook een utopie, want dan hebben we helemaal snel een overbevolkingsprobleem.
Blijft uiteraard wel staan dat elke dood een heleboel leed mee kan brengen.

Maar goed, wij hebben de dood te goed uit onze maatschappij weten te verbannen, zodat we niet meer weten hoe we er mee om moeten gaan en dooddoeners krijgen als ‘elk mensenleven is er één teveel’.

Titaantje 16 maart 2020 om 19:06

Alles wordt uitgesteld. Heel realistisch. Van uitstel komt…

koos1 16 maart 2020 om 19:51

Het bericht waarvan je wist dat ging komen… Vrees dat er nog veel van deze berichten gaan komen
Iedereen wil maar uitstellen. Niemand weet wanneer er weer gekoerst kan gaan worden en in de volle kalender zit nog maar weinig plaats. Word tijd dat de UCI met een regel/afspraak komt dat koersen die moeten worden afgelast dit jaar niet meer kunnen worden ingehaald.
Enige uitzondering zou kunnen zijn de monumenten, die zouden in het najaar toch nog wel ergens een plekje kunnen krijgen.

Maar voorlopig eerst maar hopen dat er zo snel als mogelijk weer gekoerst kan gaan worden, want dan is het grootste gedeelte van de ellende voorbij….

Voorgeborchte 16 maart 2020 om 19:53

Please, stop met het “uitgesteld” te noemen…

Wheely 16 maart 2020 om 20:57

Uitgesteld tot volgend jaar bedoelen ze. ;)

guyremgabdel 16 maart 2020 om 20:18

Dat uitstellen heeft vooral een economische reden. Als een organisator aflast moet hij de ontvangen sponsorgelden grotendeels (afhankelijk van de reeds gevoerd publi) terugstorten. Als hij uitstelt hoeft hij dat voorlopig niet te doen. Ook al beseft de organisator dat hij wsch dit jaar niet meer zal organiseren, dan beschikt hij nog tot einde jaar over die gelden (soort overbruggingskrediet ahw) en kan hij dit al als een voorschot beschouwen voor volgend jaar indien de wedstrijd toch niet doorgaat.

vincenzo 16 maart 2020 om 20:34

Het is duidelijk dat er zeker tot de zomer geen sportevenement/-wedstrijd meer gaat plaatsvinden. Mogelijk zelfs nog tot het najaar. Veel zal afhangen wanneer er een beproefd en goed werkend vaccinatiemiddel is.

nickdt 16 maart 2020 om 20:54

Dat vaccinatiemiddel zal er niet zijn voor 2021 helaas. Moet allemaal getest worden en dan en masse geproduceerd.

Headlines

Materiaalzone

Populair