“Ook in Nederland gaan slachtoffers vallen”

donderdag 10 januari 2013 om 11:40

peloton

foto: Sirotti

De Nederlandse wielersport maakt op korte termijn schoon schip met het verleden. Dat vertelde Daan Luijkx – teambaas van Vacansoleil-DCM – tijdens de perspresentatie van zijn ploeg in Amsterdam. De Nederlandse wielerploegen maken volgende week tijdens een persconferentie bekend welke stappen zij gaan nemen om de dopingproblematiek in ons land aan te pakken.

De voorbije maanden werden in met name de Verenigde Staten renners geschorst vanwege een besmet verleden. Luijkx wilt dat dit ook in Nederland gaat gebeuren. “Ook hier zullen slachtoffers vallen,” voorspelt hij. De drie Nederlandse profploegen en de KNWU hebben een akkoord bereikt over renners die voor 2008 doping gebruikten. Zij zouden na een bekentenis niet hun baan kwijt raken en kunnen op strafvermindering rekenen.

Volgens Luijkx zijn de maatregelen broodnodig. “We willen niet opnieuw ingehaald worden door het verleden,” betoogt hij. “Het wielrennen heeft een nieuwe start nodig.” Hij is bang dat sponsoren nog verder afhaken. “Als het zo doorgaat worden we een tweede Duitsland, waar alle sponsoren zijn weggelopen.”

De toekomst van Vacansoleil-DCM is hoogst onzeker. Het vijfjarig sponsorcontract loopt eind dit jaar af. Het is nog niet duidelijk of de vakantiespecialist het verlengt. Het bedrijf wil eerst intern bekijken of de sponsordoelen zijn behaald alvorens een nieuwe overeenkomst wordt getekend.

Naast de voormalige Rabobankploeg, nu Team Blanco, moet dus ook Vacansoleil-DCM de komende maanden wellicht een nieuwe sponsor vinden. In economisch lastige tijden en met voortslepende dopingperikelen is dat geen sinecure.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone