Ook Hinault gelooft in Tourkansen Gilbert
vrijdag 19 november 2010 om 09:06

Ook Hinault gelooft in Tourkansen Gilbert

Bernard Hinault denkt dat Philippe Gilbert een rol van betekenis kan spelen in de Tour de France. In navolging van Eddy Merckx is ook de Fransman van mening dat hij in de Tour de aandacht op zich kan vestigen. “Als hij beslist om te gaan, kan hij veel meer dan een bijrol spelen. Niet één etappe, niet twee, maar nog veel meer,” vertelde hij tegen Het Nieuwsblad.

Hinault sprak lovend over Gilbert “Un coureur superbe. Hij heeft het einde nog lang niet bereikt. In 2012 is de eerste rit in lijn, voor zijn volk, zeker iets voor hem. Dat wil zeggen: als hij wil meedoen aan de Tour. Maar volgens mij heeft hij daar zeker iets te zoeken.” Hinault denkt dat er kansen zijn voor de Waal, maar plaatst wel een kanttekening. “Gilbert zal het dan vooral moeten hebben van bijvoorbeeld een ontsnapping die tien minuten ver draagt, en zo gemakkelijk zullen ze hem niet laten rijden. En in het hooggebergte zal hij het onvermijdelijk zwaar hebben tegenover de pure klimmers, de lichtgewichten, genre Contador of Schleck.’

De vijfvoudig Tourwinnaar verbaast zich daarnaast over de afwikkeling van de clenbuterolzaak rond Alberto Contador. “Waarom sleept die zaak zolang aan?” vraagt Hinault zich af. “Het is toch simpel: ja of nee. Ik hoop dat het WADA elke sporter eindelijk op voet van gelijkheid behandelt.”

RIDE Magazine