Ook Georg Preidler biecht dopinggebruik op

maandag 4 maart 2019 om 08:17
Ook Georg Preidler biecht dopinggebruik op

foto: Cor Vos

Georg Preidler heeft toegegeven dat hij bloeddoping heeft gebruikt in zijn profcarrière. Dit deed hij in Oostenrijkse media. De renner van Groupama-FDJ is niet de eerste deze week, want eerder bekende ook Stefan Denifl al het gebruik van bloedtransfusie. Beide renners zijn betrokken in het Oostenrijkse dopingschandaal, dat onlangs aan het licht kwam.

Preidler is zondag naar de politie gestapt om dopinggebruik op te biechten. “Ik had mijn bloed afgetapt, maar nooit terug ingebracht. Maar alleen al de gedachte en de frauduleuze intenties zijn een misdrijf”, zegt hij in de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. “De afgelopen dagen waren een nachtmerrie. Ik kon niet slapen en niet eten. Ik weet niet of ik word veroordeeld. Ik weet niet of de dopingarts alles heeft gecodeerd. Maar ik kon niet langer leven met dit geheim.”

Volgens Preidler kwam hij in contact met de dopingarts doordat die zelf op hem afstapte. “Al mijn successen, zoals in de Giro, waren schoon. Ik was goed zonder doping en speelde nooit vals. Dat maakt je interessant.” Ze wisten hem te overtuigen; altijd zijn er immers de prestatiedruk en de zorgen over een nieuw contract. “En dan hoor je dat er wel meer sporters gebruiken. Dat neemt langzaamaan de drempel weg. Ze verzekerden me dat ik niet betrapt zou worden.”

Internationale aardbeving
“Je traint dag in-dag uit, maar je rijdt nooit voorop. Dan wil je meer. Bloeddoping vraagt ook niet veel moeite; ze komen naar je toe en nemen het af.” Onlangs nog overschreed hij de drempel. “Dat was mijn grootste fout ooit. Ik moet sorry zeggen tegen iedereen die zich bedrogen voelt. Het spijt me!” Hij zit er even doorheen. “De komende weken worden lastig. Maar ik ken de namen van de andere atleten niet. Maar ik kan me voorstellen dat er een internationale aardbeving volgt.”

Georg Preidler na zijn ritzege in de Ronde van Polen 2018 – foto: Cor Vos

Preidler begon zijn carrière in 2010 bij het Oostenrijkse RC Arbö Wels Gourmetfein en was vervolgens actief bij Tyrol Team en Type 1-SANOFI, voordat hij de overstap maakte naar Argos-Shimano. Daar zou hij tot en met 2017 rijden en onder meer deel uitmaken van de ploeg, waarmee Tom Dumoulin de Giro zou winnen. Sinds vorig jaar koerst hij voor Groupama-FDJ. Dit seizoen reed hij pas één koers, namelijk de Tour du Haut Var.

Denifl
Onlangs bleek dat ook Stefan Denifl het gebruik van bloeddoping heeft toegegeven. Zijn naam werd genoemd in het Oostenrijkse dopingschandaal, dat onlangs aan het licht kwam. Het draait in deze zaak vooral om de Duitse arts Mark Schmidt, die in het verleden actief was als ploegdokter van Gerolsteiner. De afgelopen jaren werkte hij in verschillende takken van sport, zoals atleten, voetballers en zwemmers. Maar ook langlaufers zijn in verband gebracht met bloeddoping.

Dit artikel delen:

109 Reacties

Kosmonaut 4 maart 2019 om 10:09

Soort van “Ik heb wel ingebroken, maar ik heb niks meegenomen en al mijn Tesla’s heb ik eerlijk bij elkaar gespaard”.

Schorsen die vent en graag een grondig onderzoek naar zowel Sunweb als FDJ.

Jungle Man 4 maart 2019 om 10:09

Destijds vond ik het zonde dat ie bij Sunweb wegging, nu denk ik daar anders over.

Imbatido 4 maart 2019 om 10:17

In 2016 won hij bijna een Giro-etappe in dienst van Giant-Alpecin. Die had hij eigenlijk nooit mogen verliezen van Chaves en Kruijswijk in de sprint. https://www.youtube.com/watch?v=kicSc6h59tA

xistnc 4 maart 2019 om 10:48

Niet heel spannend. Overgebleven uit de vlucht van de dag. Precies op de top van de laatste klim achterhaald door Chaves/Kruijswijk, daarna aangeklampt in de afdaling en het vals plat naar de finish. Hele dag voorop gereden, dus niet gek dat hij alsnog de sprint verliest.

Imbatido 4 maart 2019 om 10:59

Hij ging op 800 meter al versnellen/de sprint aan. Terwijl Chaves en Kruijswijk voor het klassement reden. In mijn ogen had hij die als explosievere renner nooit mogen verliezen.

ghostwriter 4 maart 2019 om 11:16

Ik betwijfel of hij na een hele dag in de aanval nog wel de explosievere wielrenner was.

EddyB1958 4 maart 2019 om 10:44

Bloeddoping is niks nieuws, Larse Viren, oud Olympisch atletiek kampioen op de 5 en 10 km in 1972 en 1976 werd er toen al van beschuldigd. Volgens Wiki is bloeddoping al bekend van in de jaren 60 bij duursporters.

john 4 maart 2019 om 10:53

Ja ja al zijn succesje waren clean , haha en dat moet ik geloven
En wij maar geloven dat ze bij dat vakantie ploegje clean zijn
Begin steeds meer te geloven dat die Sjeng alleen maar op friet kniensaijs fiets

Mechanieker 4 maart 2019 om 11:38

Jammer John dat je zulke metaforen nodig hebt om je bijdrage kracht bij te zetten.
Inzake Preidler: je hebt gelijk!
Inzake Sunweb en Dumoulin: onzin!

kielabokki 4 maart 2019 om 13:36

Heej daar hebben we onze Maastricht-hater ook weer. Lekker man.

EddyB1958 5 maart 2019 om 06:48

Zegt kielabokki die zelf niet zonder haat is…

frankfietst 4 maart 2019 om 11:09

Slim van hem. Hij voelt dat hij aan het einde van zijn wielercarrière zit en een betere kruiwagen dan dopingzondaar is er niet als je de ambitie hebt om ploegleider in het profpeloton te zijn. Keurig in het rijtje Boogerd, de Jongh, Niermann, Blijlevens………………

04398 4 maart 2019 om 11:22

“Je traint dag in-dag uit, maar je rijdt nooit voorop. Dan wil je meer”
Als je er niet tegen kan dat je niet goed genoeg bent en daar niet mee kan leven stop dan aub met de sport als je daar niet blij van wordt, maar nee meneer besluit dan maar de sport te gaan verzieken en met hem waarschijnlijk nog 100 anderen.
Echt diep respect verdien je als je op deze manier wel kan winnen dan heb je het echt gemaakt pik, dan pas kan je trots zijn op jezelf.

west 4 maart 2019 om 12:29

Er zijn ook mensen die afsnijden bij de avondvierdaagse. Valsspelen is een menselijkere emotie dan je falen toegeven.

Viktrodriguez 4 maart 2019 om 11:33

Ik neig er voorlopig naar de geloven dat zowel Giant/Sunweb als FDJ hier geen weet van hebben., gezien de situatie. Het betreffen hier twee Oostenrijkse renners van twee verschillende ploegen en met enkele opvallende prestaties bij een Oostenrijkse arts. Daarnaast kan ik me van beide WT-ploegen niet direct andere extreem opvallende prestatiescurves voor de geest halen van ploegmaats.

Dat verhaal van Preidler klinkt persoon heel ongeloofwaardig

Turtlehead 4 maart 2019 om 11:57

Ongeloofwaardig? Je bedoelt dat het raar als als hij het zonder zijn ploeg heeft gedaan? Dat haalt de rest van je argumenten onderuit. Maar dan zou ik het wel met je eens zijn.
Of hij spreekt de waarheid en had het net vorige maand pas bedacht en kon er nog geen profijt van hebben….

Viktrodriguez 4 maart 2019 om 13:08

Er zijn natuurlijk ook nog zoiets als overheden, nationale bonden en een NOC. In Rusland, Spanje (Fuentes), DDR en zo kun je zien dat er wel meer dopingsystemen mogelijk zijn dan alleen maar via ploegen en sponsors. Ik voorzie ook dat het hier is, gezien de hoge concentratie Oostenrijkers, waarvan hun land en nationaliteit hun enige link is.

mark vv 4 maart 2019 om 12:09

Nogmaals wielrennen en doping blijven 1. Is niks veranderd en zal ook nooit veranderen. Next….

ghostwriter 4 maart 2019 om 12:11

"Maar alleen al de gedachte en de frauduleuze intenties zijn een misdrijf”, zegt hij in de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung."

Dit is gewoonweg niet waar. Gedachten en frauduleuze intenties zijn op zich niet strafbaar tenzij ze onderdeel zijn van een "poging tot". Iemand kan een pistool kopen en de intentie hebben om een winkel te overvallen maar pas op het moment dat die persoon daadwerkelijk heeft besloten om ermee door te gaan (wat altijd moeilijk is om te bewijzen en in idividuele gevallen anders wordt bekeken dan als je onderdeel bent van een criminele groep) is hij strafbaar voor "een poging tot". Oostenrijk is in een rap tempo een zeer rechts land aan het worden en het feit dat een Oostenrijkse krant zoiets schrijft is zeer ENG.

Trouwens geloof ik helemaal niets van het verhaal van Preidler maar dat is een ander punt.

dikkechaap 4 maart 2019 om 12:25

Beetje vergezocht om dit meteen aan de politieke voorkeuren in een land te koppelen.

Preidler probeert gewoon over te komen als iemand die echt het boetekleed aantrekt, terwijl hij ondertussen zegt dat hij niet echt gebruikt heeft.

Het zou raar zijn als de krant dit vervolgens zou censureren, het is iets wat hij gezegd heeft. Dat zou pas echt ENG zijn.

xistnc 4 maart 2019 om 12:31

Het is inderdaad vooral ENG om eea aan een politieke voorkeur te koppelen.

ghostwriter 4 maart 2019 om 12:32

Woeps, ik had het verkeerd gelezen en dacht dat de krant zelf schreef dat gedachten over het uitvoeren van een misdrijf en freuduleuze intenties zelf een misdrijf zijn.

Koersmaniak 4 maart 2019 om 12:35

Met dank aan de apparatuur bij die bij Rabobank gebruikt werd…

Joachim Agostinho 4 maart 2019 om 12:59

Mwielerfan 4 maart 2019 om 09:19
“En al die onzin over visie en anders willen zijn van sunweb”

Over onzin gesproken, e.e.a. heeft zich afgespeeld eind 2018, Preidler was t/m 2017 in dienst van “Sunweb”. Je suggestieve berichtjes beginnen een beetje pathetisch te worden.

xistnc 4 maart 2019 om 18:19

Vanmorgen zag ik een post van ene Joachim Agostinho. Dat Oostenrijk dichtbij Slovenië ligt, of iets dergelijks. De pot verwijt de ketel?

girardengo 4 maart 2019 om 13:35

In de berichtgeving en ook in vele reacties mis ik weer geheel dat het probleem breder is dan wielrennen. Als Wennemars wordt aangesproken over het gebruik van salbutamol door schaatsers ‘met astma’ (ahum) begint hij over Froome, die “veel meer gebruikte”. Steeds weer die eenzijdige beeldvorming, om de aandacht van zichzelf af te leiden.

kielabokki 4 maart 2019 om 13:44

Ja daar noem je er ook 1. De opperpannenkoek.

Johnny7 4 maart 2019 om 14:56

Kan Sunweb nu ook eindelijk eens Zuid-Europese renners halen lijkt me. Want de regel om bepaalde nationaliteiten aan te trekken ivm met een kleinere kans op dopingschandalen (of uit het verleden) kan nu regelrecht de ton in.

Tripodboom 4 maart 2019 om 15:21

Doping is van alle sporten. Heb Ritsma en Wennemars met droge ogen horen beweren dat het inhalen a la Froome en duizenden andere sporters a la Ritsma en Wennemars geen doping is. Ze moesten wel want ze schaatsten hun longen kapot. Als dat het geval is moet je wat minder intensief, dus minder hard schaatsen en dan ben je dus geen topper. Jammer dan! Ondanks het feit dat ze geen astma hadden kregen ze het middel wel voorschreven van de arts. Maar doping …… Nee dat was het niet. Weg met die hypocrieten!

dikkechaap 4 maart 2019 om 16:54

Je mag ze van mij bashen, maar probeer wel bij de feiten te blijven: Wennemars gaf aan al van jongs af aan astma te hebben (en nog steeds), Ritsma zei inspanningsastma te hebben. Of je ze gelooft is aan jezelf, maar dit is wat ze zeiden.

VerstandOpNul 4 maart 2019 om 16:18

Gezien hij alleen bloed heeft laten afnemen, heeft hij dus geen fysiek voordeel gehad hiervan, wellicht wel enigszins een nadeel (?)..

dikkechaap 4 maart 2019 om 16:55

Volgens hemzelf eind 2018, dus waarschijnlijk niet tijdens het wedstrijdseizoen. Het zou kunnen dat je een miniem nadeel hebt tijdens training, maar dat is verwaarloosbaar.

Poeksel 4 maart 2019 om 17:05

"Ook Georg Preidler biecht dopinggebruik op."
"Georg Preidler heeft toegegeven dat hij bloeddoping heeft gebruikt in zijn profcarrière."

en vervolgens

"Ik had mijn bloed afgetapt, maar nooit terug ingebracht"

Waarom is dit bloeddoping, redactie? Is het echt zo dat het aftappen al strafbaar is?

Polleke 4 maart 2019 om 17:25

Waarom zou je bloed laten aftappen in de eerste plaats…? Dat hij een idioot wil zijn mag hij zelf bepalen maar hij mag niet van ons eisen dat we dat ook zijn….

Poeksel 4 maart 2019 om 17:39

Maar dat is niet mijn vraag, mijn vraag is of het aftappen alleen al als bloeddoping gebruiken geldt (en strafbaar is). Zo nee, dan klopt het verhaal van WF niet.

leegloper 4 maart 2019 om 17:51

@Poeksel,
Ja, overtreding dopingreglement. Net zoals Basso’s minimale bekentenis destijds.

leegloper 4 maart 2019 om 17:08

Het komt wel heel dichtbij zo.

Tripodboom 4 maart 2019 om 18:53

Als je astma hebt of zoiets als inspannings astma en je hebt medicijnen nodig om mee te doen kan je geen topsport bedrijven. Dan maar een trapje lager voor je plezier. Kennelijk zijn je longen niet in staat om die belasting aan te kunnen. Iemand met een been kan ook niet aan hinkstapspringen mee doen. Weg met al die astmainhalers!

Covadonga 4 maart 2019 om 20:48

Hier schrik ik helemaal niet van. Doping is niet uit te bannen.
Op naar de koers!

Headlines

Materiaalzone

Populair