Ontgoochelde Fabio Aru: “Ik weet niet wat me mankeert”
Fabio Aru - foto: Cor Vos
maandag 7 september 2020 om 09:30

Ontgoochelde Fabio Aru: “Ik weet niet wat me mankeert”

Fabio Aru is ontgoocheld nadat hij de Tour de France vroegtijdig moest verlaten. De Italiaan, vijf jaar geleden winnaar van de Vuelta a España, begon met vertrouwen aan de ronde, maar reed in de bergetappe naar Laruns gisteren al snel achter de feiten aan en staakte vervolgens de strijd.

Aru weet niet wat er met hem aan de hand is, liet hij via zijn ploeg UAE Emirates weten. “Ik heb geen antwoorden en lijd daaronder. Ik was op mijn hoede voor deze Tour de France en had goed gewerkt. Niet om voor het klassement te gaan, maar om Tadej op de best mogelijke manier te helpen en misschien, wie weet, mijn eigen kansen te krijgen als die zich voordeden.”

Ondanks een slechte dag in de Ronde van Lombardije putte hij vertrouwen uit zijn prestaties in aanloop naar de Tour. Naar eigen zeggen bereikte hij zijn beste trainingsdata van de laatste drie jaar. “Zaterdag vertelde ik in een gesprek met de ploegarts dat ik me beter voelde en vertrouwen had voor de rest van de ronde. En nu zit ik hier, vastgelopen, zonder echt te snappen waarom.”

De klimmer, die in juli 30 jaar werd, heeft het gevoel dat hij dit niet verdient. “Ik ben namelijk altijd een voorbeeldige prof geweest en zet me altijd maximaal in. De ploeg verdient dit ook niet en ik vind het erg vervelend dat ik mijn bijdrage niet kan leveren zoals ik zou willen. Mijn toekomst? Ik denk er nu niet aan. Ik ben nog steeds mijn teleurstelling aan het verwerken.”

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
7 september 2020 09:36
Michel Wuyts zei gisteren treffend dat het toch tragisch moet zijn om op je 30e te moeten constateren dat je op je 25e op je hoogtepunt was en die vorm nooit meer zal benaderen.
7 september 2020 09:55
Lijkt mij dat hij wel professionele hulp kan gebruiken. Echt top was hij niet, maar als er geen klachten zijn gisteren dan is het raar dat je moet lossen aan het begin van de etappe.

Misschien dat hij bij een Italiaanse pro-conti ploeg weer vertrouwen kan vinden en in de Giro's nog mooie dingen kan laten zien.
7 september 2020 10:05
Je baas weet het kennelijk wel Fabio ;)
7 september 2020 10:10
Hij kan er bij in het rijtje Hagen, Cunego, Kreuziger
7 september 2020 10:15
Terug naar Vino en als vrijbuiter voor ritten gaan in giro en vuelta.
7 september 2020 10:31
Ik zie hem zo onderhand wel uit de WT verdwijnen richting Italiaanse PCT ofzo. Hij haalt het niveau niet meer fysiek en mentaal lijkt hij ook niet in orde, hoewel beide elkaar beïnvloeden natuurlijk. Kans dat hij bij deze ploeg mag blijven lijkt me nihil en misschien moet hij dat niet eens willen. Er zijn meer renners die worstelen. Een Zakarin bijvoorbeeld.
7 september 2020 10:35
Ligt ook aan het ploegmanagement. Saronni zei dat Aru per se naar de Tour wilde, en deze ontwikkeling ook de plannen met Pogacar heeft beïnvloed. Nu blijkt ie er niet klaar voor, mentaal vooral.
7 september 2020 10:35
Is hij eerder niet overtraind geweest? Zie Marianne Vos zou ik zeggen, die is qua overwinningen eigenlijk niet meer op haar oude niveau gekomen daarna.
    7 september 2020 10:54
    Overtraind zou kunnen, verder vind ik de vergelijking met de huidige Vos niet opgaan, die is mentaal wel even een stukje sterker. Haar niveau is ook zeker niet slecht echter er is nogal wat competitie bijgekomen.
    7 september 2020 16:00
    19 overwinningen in 2019... Terwijl ze voor haar overtraindheid er meestal zo'n 20-23 scoorde (met een uitschieter naar boven). Noem ik toch niet bepaald "niet op niveau meer gekomen".
7 september 2020 10:39
Zou deze jongen nog wel eens een laatste kans willen zien krijgen bij Alpecin Fenix. Minder druk, een vrije rol, Michel Cornelissen.
7 september 2020 10:45
Lijkt me dat hij de Astana toverdrank mist, net als bijvoorbeeld Diego Rosa....
    7 september 2020 12:05
    Ja of Jumbo Pindakaas?
    Wat een achterlijke reactie.
7 september 2020 11:00
Verkassen naar Trek of Soudal. Daar sparen ze ouwe houwdegens. Dit is toch ook wel zo'n renner waarvan je denkt; daar had meer in gezeten.
    7 september 2020 12:25
    Meer dan 6 x solo aankomen in grote ronde bergetappes en de vuelta winnen?
    7 september 2020 13:18
    Dat is zeker bewonderenswaardig, ik zeg ook niet dat het een matige renner was. Maar ik heb altijd gedacht dat hij juist na die Vuelta vertrokken was voor nog veel meer. Een soort nieuwe Contador. In plaats daarvan is het toch een dalende lijn geworden. Elk teken van verbetering direct weer gevolgd door verdere terugval.
7 september 2020 11:05
Poh, verhaal deze man hoor. In tegenstelling tot een Annemiek of Steven is Fabio nog niet echt gaan vliegen na de liesoperatie. Sam Oomen (lotgenoot ook) zei geloof ik dat die operatie beide kanten kan opvallen. Zou het daar ook aan liggen? Verder is het vooral gissen, zeker als de beste man het zelf ook niet weet.
7 september 2020 11:19
Spijtig voor Aru. Ik vrees dat hij nooit meer echt op zijn oude niveau terug komt.

Het valt me sowieso op dat er tegenwoordig maar weinig renners zijn die een "normale" prestatiecurve vertonen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een Nibali (die steeds beter ging presteren, topniveau rond je 29e en sindsdien wordt het allemaal weer wat minder). Maar bij een boel andere renners is er geen pijl op te trekken, sommige zijn heel goed als ze jong zijn (de Colombianen, Aru) en worden dan minder andere worden beter als ze al ouder zijn (Fuglsang). Heel veel renners zijn tegenwoordig wisselvallig. Als ik nu naar de Tour kijk dan zou je zeggen dat Bernal en Pogacar de komende tien jaar vele podiums gaan pakken, maar in de praktijk moeten we dat nog maar zien.
    7 september 2020 11:37
    rode draad in dit verhaal is Astana....
    7 september 2020 12:51
    Als je al heel jong goed bent, dan kun je natuurlijk ook bijna alleen maar slechter worden. Wellicht dat daarnaast toch te maken heeft met fysiologie (de ene was wat vroeger “uitontwikkeld” dan een ander) en met mentaliteit. Beetje gechargeerd gezegd, maar als je jong al goed was kwam het allemaal wat makkelijker aanwaaien en daardoor nooit geleerd om hard te werken.
7 september 2020 11:42
Plottwist: hij heeft corona en UAE heeft een goede manier gevonden om hem geen coronatest te hoeven laten doen op de rustdag
    7 september 2020 11:50
    Vandaar de preek van Saronni.
    7 september 2020 13:43
    Zou zo nog maar kunnen.. dat hij niet mee kan is niet eens gespeeld kan ik me dan ook nog voorstellen.. alleen nog 2 dagen aanzien en na de rustdag blijkt er nog 1 te zijn en je hele ploeg mag naar huis
7 september 2020 12:25
Het grootste probleem met Aru is dat hij een GT gewonnen heeft.
Maar die overwinning had hij puur te danken aan het feit dat Dumo geen ploegondersteuning had en Aru werkelijk uit zijn teennagelschimmels kracht heeft gehaald om mee te brommeren met zijn Astana ploegmaats.

Anders had hij nooit deze sterren status gekregen met zoveel druk waar hij nu aan ten onder gaat.

De man straalt pure paniek uit.
    7 september 2020 13:00
    toonde anders toch aardig wat grinta om Bertje te verslaan, is 'm niet gelukt maar daar is-ie niet de enige in uiteraard.

Reacties zijn gesloten.