Lotto Soudal reageert op geruchten over onrust binnen de ploeg

dinsdag 17 mei 2022 om 14:50
Lotto Soudal reageert op geruchten over onrust binnen de ploeg

Het rommelt bij Lotto Soudal, de ploeg van John Lelangue - foto: Cor Vos

Update

Het rommelt bij Lotto Soudal. Valérie D’Haeze, Operations & Administration Manager en de rechterhand van algemeen manager John Lelangue, heeft namelijk ontslag genomen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Daarnaast wil ook Tim Wellens, een van de kopmannen binnen de ploeg, vertrekken. In een reactie aan WielerFlits bevestigt het team het vertrek van D’Haeze maar noemt een vertrek van Wellens ‘zeer voorbarig’.

D’haeze begon bij Lotto Soudal als logistiek verantwoordelijke, maar maakte in 2019 onder de nieuwe CEO John Lelangue promotie. Als Operations & Administration Manager werd ze na Lelangue de tweede persoon in de pikorde van Lotto Soudal. Ze werd intern gezien als de rechterhand van Lelangue. Eind vorig jaar verminderde haar macht al, nadat Yana Seel werd gepresenteerd als Chief Business Officer.

D’Haeze besloot maandag ontslag te nemen. ‘Tot frustratie van het gros van het personeel’, schrijft Het Laatste Nieuws. Met Tim Wellens dreigt er overigens een tweede sterkhouder te vertrekken bij Lotto Soudal. De 31-jarige Vlaming is einde contract en zou zijn carrière een nieuwe impuls willen geven. Wellens werd in 2012 prof bij Lotto Soudal en bleef zijn werkgever al die jaren trouw.

John Lelangue (uiterst rechts), met naast hem Tim Wellens – foto: Cor Vos

Wellens boekte in dienst van Lotto Soudal meer dan dertig overwinningen. Zo won hij onder meer twee etappes in de Giro d’Italia, twee ritten in de Vuelta a España, de Brabantse Pijl, GP de Montréal, twee keer de Eneco Tour, de Ronde van Polen, Tour of Guangxi, Ruta del Sol en Ster van Bessèges. Wellens kan rekenen op interesse van andere teams, zo meldt HLN, maar het is nog onduidelijk waar zijn toekomst ligt.

Lotto Soudal verkeert sportief overigens in zwaar weer. De ploeg staat er momenteel slecht voor in de UCI Team Ranking en bivakkeert onder de degradatiestreep. Veel renners hebben in hun contract een clausule waarin staat dat ze mogen vertrekken als de ploeg geen WorldTour-formatie meer is, zo meldt Het Laatste Nieuws. De grote vraag is dan ook of er aan het einde van het seizoen een leegloop zal plaatsvinden bij Lotto Soudal.


Update – ‘Vertrek van Wellens zeer voorbarig’

Woordvoerder Thijs Roelen bevestigt in naam van Lotto Soudal, in gesprek met WielerFlits, het vertrek van D’Haeze. “Valérie vertrekt inderdaad. Ze heeft bijna 17 jaar met veel inzet voor de ploeg gewerkt, maar neemt nu de persoonlijke beslissing om op zoek te gaan naar een andere uitdaging. Haar vertrek heeft niets te maken met wat dan ook binnen de ploeg.”

Roelen weerspreekt dat de invloed van Operations & Administration Manager D’Haeze vorig jaar verminderde nadat Yana Seel werd gepresenteerd als Chief Business Officer. “Haar rol en die van Yana zijn totaal verschillend. Yana houdt zich bezig met sponsoring en marketing, Valérie met operations en administratie.”

Ook een vertrek van Tim Wellens is volgens Roelen speculatie en vooral ‘zeer voorbarig’. “De ploeg is momenteel in gesprek met Tim, dus dat is zeker geen feit”, besluit de woordvoerder.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Henk van Bouw 17 mei 2022 om 09:07

Nou Alpecin kom er maar in…..

Thoin 17 mei 2022 om 09:15

Dacht net hetzelfde. Maar de koersen die Wellens nog kan winnen, daar hebben ze ene MVDP voor bij Alpecin. Dus als hij wil winnen zal het eerder Wanty worden of een Franse ploeg.

Wheely 17 mei 2022 om 09:21

Ik zie Wellens ook wel naar TJV gaan, reünie met Benoot.

Thoin 17 mei 2022 om 09:23

Wellens en Benoot? Dat is zoals Cav en Greipel. Werkt niet hoor

Wheely 17 mei 2022 om 09:36

Ik vond dat altijd wel een prima tandem toen ze samen in de ploeg zaten. Het zijn toch geen sprinters? Maar ok, wellicht vervlogen tijden.

Jacob Lohof 17 mei 2022 om 09:36

Nooit naar TJV, wordt je gewoon knecht !!!

Thoin 17 mei 2022 om 09:43

Nee ik bedoel als mensen gaat dat niet samen.
Wellens en Benoot konden nooit echt door één deur bij Lotto.
Wellens wou altijd en overal (mede-)kopman zijn en dan moest er voor hem gereden worden, terwijl Benoot beter was. Tour van 2019 was de druppel.

Wheely 17 mei 2022 om 09:55

Oh dat wist ik niet, die rivaliteit had ik niet achter ze gezocht. Dan is het een slecht plan ja.

Turtlehead 17 mei 2022 om 09:15

Nog n wonder dat t zo lang geduurd heeft.

Quincy Adams 17 mei 2022 om 20:59

Het is dat ewan nu minder punten lijkt te gaan pakken dan gedacht, dat de spanning toeneemt. Ergens wel logisch. Je ziet het in het voetbal ook.

Polleke 17 mei 2022 om 09:18

Staat in de sterren geschreven… waar uberbobo John binnen wandelt laat hij een puinhoop achter… gelukkig is zijn zitje in een of ander obscuur UCI comite verzekerd want zich ergens inlikken, dat dan weer wel…

xistnc 17 mei 2022 om 17:20

Was D’haeze dan een underbobo?

Thoin 17 mei 2022 om 09:18

Net de week dat ze in de ranking over Israël springen…
Rustig is het er nooit.

On topic: Wellens scoort idd vroeg veel punten, maar het is toch ook een beetje einde verhaal? Weet niet of je dan als Lotto zijnde triestig moet zijn. Kost flink wat en kosten-baten is het zeker niet evenredig. Met Gilbert en Wellens weg komt er heel wat budget vrij. Als ze dit goed investeren kan het zomaar een zege zijn dat hij weg wil.

Duh 17 mei 2022 om 09:35

Is daar weer een overzicht van geweest op WF, of doen ze dat niet tijdens een GR? (of heeft PCS eindelijk overzicht waar je dit ‘live’ kan volgen?

On topic: Wellens is gewoon einde contract dus tuurlijk roept ie dat ie om zich heen kijkt, zeker niet gek als ze geen WT zouden worden.
En verder neemt iemand in de marge ontslag, wellicht niet eens uit onvrede met beleid, betere banen liggen voor het oprapen.
Laten we het niet opblazen.

Thoin 17 mei 2022 om 09:41

UCI site, maar loopt ook niet altijd 100% mee

Romāns Vainšteins 17 mei 2022 om 09:35

Allebei de Vlaamsche ploegen Jumbo en Alpecin zou hij goed in te voegen zijn.

Jacob Lohof 17 mei 2022 om 09:38

Trek , een optie?

Murcia 17 mei 2022 om 11:12

Tim moet naar Wanty, de perfecte ploeg voor hem.

LB108 17 mei 2022 om 09:38

Wellens mee met Soudal?

Kopinkas 17 mei 2022 om 10:01

Zou Wellens eerder dan naar Wanty of Jumbo niet richting Frankrijk kijken?
Bij AG2R is het verhaal GVA-Naesen stilaan uitgezongen. Wellens en Dewulf lijken me redelijk compatibel.
Zelfs Total Energies en Arkea lijken me een extra voorjaarspuntenkaper als Wellens nog te kunnen gebruiken.

En wat het verdere onrust-verhaal betreft, komen de ‘operations & administration manager’ & de ‘chief business officer’ hier vol in beeld, maar wie hoort er ooit iets over de sportdirecteurs bij Lotto, hun beleidskeuzes, hun ondersteuning, hun relatie met Lelangue? Zijn Mario Aerts, Kurt Van de Wouwer, Maxime Montfort, Nikolas Maes, Allan Davis (tijdens de Gio wel in beeld bij elk nieuw Ewan perikel) en Cherie Pridham jaknikkers, vazallen van Lelangue, je hebt er als gewone wielervolger het raden naar.

Mwielerfan 18 mei 2022 om 07:26

Nikolas Maes werd laatst geroemd in een podcast

Baard 17 mei 2022 om 10:20

Ik zie een Netflix serie aankomen

rogerl 17 mei 2022 om 10:39

Als de tweede man in een bedrijf vertrekt is dat het grote nieuws, niet als een renner zoals er dertien in een dozijn zijn de intentie heeft om te vertrekken.

De houding van Lelangue tegen een van zijn captains of Cycling – sponsor van de ploeg – de man had kritiek op hem en hij werd door Lelangue prompt geblokkeerd op Twitter zegt precies iets over zijn karakter.

Misschien was Lelangue toch niet de beste keuze om hem tot ‘grote baas’ te promoveren.

Kopinkas 17 mei 2022 om 10:55

Als dit ‘Businessflits’ of ‘Zakenflits’ was, zou ik je gelijk geven.
Het is heel uitzonderlijk dat dit soort interne keuken-berichten hier de berichtgeving haalt. Renners die andere horizonten willen verkennen, dat is dan weer wielernieuws, en dat is wat de gemiddelde wielervolger hier wil lezen.
Wellens (geen échte topper, maar nog veel minder een renner van dertien uit een dozijn) die na bijna 10 jaar in dienst van Lotto vertrekt, dat is groot wielernieuws.

Turtlehead 17 mei 2022 om 11:02

De ’tweede man’ is in dit geval een vrouw. Maar dat terzijde.

Adorni 17 mei 2022 om 11:06

Als ze Wellens motiveren en slim opstellen kan hij wel voor de redding zorgen. Een programma met Tour de Wallonie, Polen, Noorwegen, Benelux Tour en eventueel Canada… In al die wedstrijden doet Wellens mee voor winst en de punten.
Ik zou hem dus niet meenemen naar de Tour, een fractie kans op ritwinst daar levert te weinig op.

Kopinkas 17 mei 2022 om 11:13

Wellens niet naar de Tour, lijkt me een uitgemaakte zaak.
Als je kijkt naar de zeven grote rondes die Wellens al reed, dan is er een duidelijk patroon:

7 2020 La Vuelta ciclista a España 1
6 2019 Tour de France 15
5 2018 Giro d'Italia 1
4 2017 Tour de France 13
3 2016 Giro d'Italia 1
2 2015 Tour de France 15
1 2014 Giro d'Italia 2

Net zoals (op die ene keer Lombardije na) Wellens het in de topklassiekers laat afweten, maar wel goed voor de dag komt in de wedstrijden net daaronder (daar reken ik het Canadese tweeluik ook bij), kan hij het in de Tour nooit waarmaken, maar in de Giro en Vuelta wel.
Met De Gendt naar de Vuelta en rittenkapen. Met Wellens het programma dat jij opsomt, want dat brengt nu eenmaal potentieel meer punten op dan ritzeges in de Vuelta.
De vraag gaat dan wel zijn: wie neem je, Lotto Soudal zijnde, mee naar de Tour?

Adorni 17 mei 2022 om 14:09

Is het patroon: goed in de even jaren, minder in de oneven jaren? 2022 is een even jaartal ;)

Wie naar de Tour?
Ewan, Kluge, De Buyst, Sweeny, Campenaerts, Van Moer,…
Ze zullen wel Gilbert meenemen onder het motto: zijn laatste Tour.
Misschien toch De Gendt, die heeft weer de aandacht.

Vuelta: Cras, Vanhoucke, Barbero, Vermeersch, Moniquet, Van Gils, Kron,…

Turtlehead 17 mei 2022 om 11:13

Hoe is ’t eigenlijk mogelijk dat Lelangue na het Phonak/Floyd Landis-debacle in 2006 ooit nog aan de bak gekomen is als ploegleider/manager?

Murcia 17 mei 2022 om 11:17

Vlotte babbel en daardoor een immens netwerk. Als manager is hij ook erg slim om mensen onder zich tegen elkaar uit te spelen, die raken in conflict zodat de grote baas zelf buiten schot blijft. Deed hij eerder al met de ploegleiders bij LTS en nu door de dames tegen elkaar uit te spelen. Verdeel en Heers.

Ronellenfitsch 17 mei 2022 om 11:59

Vraag ik me ook telkens af waarom die man blijft terugkeren. Maar Murcia geeft al deel van het antwoord. Plus dat de beleidsbepalers bij de loterij waarschijnlijk erg gevoelig zijn voor een Frans-Vlaamse babbel

de adelaar van de adsteeg 17 mei 2022 om 12:57

Ze missen Sergeant en Frison mannen die weten de sfeer te bewaren due Delange is iemand voor in een parfumwinkel

Nelson 17 mei 2022 om 14:45

De titel ´Onrust bij Lotto Soudal´ is overgenomen uit de Belgische krant Het Laatste Nieuws en geschreven door een sensatiesportjournalist. Het één heeft niks te maken met het ander: een werkneemster neemt ontslag en Tim Wellens is einde contract, that’s it. Komkommertijd.

Samamba 17 mei 2022 om 15:09

Het is allemaal natuurlijk geen positief nieuws, maar welke sensatiejournalisten hebben hier werk van gemaakt zeg. Er neemt iemand ontslag omwille van privé redenen en opeens is er een machtsstrijd aan de gang. Er is iemand einde contract zoals dat gewoonlijk is in het wielrennen en er wordt precies gedaan alsof het een voetballer is die een transfer probeert te forceren.

Murcia 17 mei 2022 om 15:33

Niet met je eens, HLN is goed ingevoerd en als zij schrijven dat het terugtreden van deze mevrouw niet zo goed is gevallen bij het personeel is dat voor mij aannemelijk. Privé-redenen is de vage omschrijving zodat beide partijen er beter uit komen te zien. Maar het nieuwsfeit voor mij is dat meer dan de helft van de renners bij degradatie zo kunnen vertrekken, doorlopend contract betekend dan niets. Dat is voor een ploeg die toch al geen geweldig budget heeft een dolksteek die hen zwaar kan laten bloeden.

Beer 17 mei 2022 om 15:41

HLN is net de sensatiekrant van België.

Thoin 17 mei 2022 om 16:55

Murcia, HLN is de grootste onzinkrant van heel België.
De boulevard pers alla Story en Dag Allemaal bekijken feiten nog duidelijker dan HLN. Neem gerust heel DPG media maar want VTM Nieuws is ook allesbehalve journalistiek objectief te noemen.

jappe666 17 mei 2022 om 15:43

Voor Lotto zou het vertrek van Wellens andermaal wel gevoelige tegenslag zijn.
Lotto moet als Nationale Loterij zijn sponsoring netjes verdelen over Wallonië en Vlaanderen, waardoor het heel belangrijk is dat er ook een mooie mix blijft van Walen en Vlamingen binnen het team, anders zou de sponsoring in de toekomst niet meer goedgekeurd kunnen worden door het bestuur van de loterij.

Met Gilbert als rasechte Waal en nu mogelijk ook met halve-Waal Wellens (woont daar en ook zijn vrouw is Waalse) zouden er 2 uithangborden vertrekken. Bovendien zijn Grignard en Moniquet ook nog eens einde contract en heeft De Lie al aangegeven dat hij wil luisteren naar andere voorstellen ook wat de continuïteit van de sponsoring toch wel hypothekeert.

Samamba 17 mei 2022 om 16:11

De Lie heeft dat nooit aangegeven.

Los van het feit dat hij onder zijn contract uit kan als de geruchten waar zijn.

Peetvader 17 mei 2022 om 22:03

Het zou voor Lotto misschien niet slecht zijn moest het budget van Wellens vrijkomen voor andere renners.

Rijdt zeker niet slecht, maar ook 1 van hun duurste renners. Daar kan je zeker een Teuns voor aantrekken, die toch meer een winnaar is.

jappe666 18 mei 2022 om 11:11

@Peetvader: Dat is gewoon de perceptie. Teuns heeft nog maar 14 overwinningen, terwijl Wellens al aan 34 zit. Dat zijn er zelfs meer dan Ewan in Lotto-loondienst al heeft behaald, dus hij verdient toch wel de nodige credits, zeker als niet-sprinter. Op de lijst van actieve wielrenners staat hij zelfs 31ste qua aantal overwinningen waarvan maar een handvol hetzelfde type renner zijn als hij.

FDJ 17 mei 2022 om 16:25

Het is net een voetbalclub in degradatienood. Volop onrust, mensen die vertrekken en de structuur niet op orde. In het voetbal levert het vaak degradatie op. Benieuwd hoe het hier afloopt.

klootje kriekeljon 17 mei 2022 om 17:20

Moest ook wel een keer on over comen die Valerie.

de adelaar 17 mei 2022 om 17:58

Wat een update zeg…. Kansloos management