Olympische Spelen: Jan-Willem van Schip begint als tweede aan slotstuk omnium

donderdag 5 augustus 2021 om 10:35
Olympische Spelen: Jan-Willem van Schip begint als tweede aan slotstuk omnium

foto: Cor Vos

Jan-Willem van Schip staat na twee onderdelen in het omnium, de vierkamp van het baanwielrennen, van de Olympische Spelen aan de leiding. Die plek deelt hij wel met twee concurrenten. De Nederlander sloeg zijn belangrijkste slag tijdens de temporace, waar hij een tactisch spel speelde en veel punten wist te sprokkelen.

In de eerste wedstrijd van het omnium, dat was de scratch, werd Van Schip derde. Hij schoof mee in een aanval en pakte met een groepje een rondje op de rest van het veld. Matthew Walls uit Groot-Brittannië won de scratch, voor de Fransman Benjamin Thomas en Van Schip.

Tijdens de temporace, het tweede onderdeel, pakte de Schalkwijker uit. Opnieuw plaatste hij een aanval met een groepje, maar omdat hij telkens ‘wachtte’ met aansluiten bij het peloton bleef hij punten sprokkelen. Elke ronde lagen er namelijk punten voor de eerste renner in koers; tien keer was dat Van Schip. Vlak voor het einde sloot hij dan toch aan bij de rest, waardoor hij ook nog eens 20 punten opraapte voor het pakken van een ronde.

Drie renners aan de leiding
Omdat Thomas opnieuw tweede werd en Walls als derde eindigde in de temporace, staan de drie gezamenlijk bovenaan in het klassement na twee onderdelen. Van Schip, Thomas en Walls hebben elk 76 punten verzameld. Niklas Larsen (Denemarken) is vierde met 62 punten, Kenny De Ketele (België) is zevende met 48 punten.

Later vandaag worden nog de afvalkoers en de puntenkoers verreden in Tokio. Na het vierde onderdeel worden de medailles verdeeld. (donderdag 5 augustus, 09.59 uur)


Update 10.35 uur: Van Schip begint als tweede aan laatste onderdeel
Het derde onderdeel van het omnium is gewonnen door Elia Viviani. Hij wist in een spannende afvalkoers de Brit Matthew Walls te verslaan. Jan-Willem van Schip werd vierde. Omdat Walls langer standhield, is de Brit met 114 de nieuwe leider in het klassement voor de laatste puntenkoers. Van Schip is tweede met 110 punten, Benjamin Thomas is derde met 106 punten.

Later op de donderdag is het puntenkoers, het laatste onderdeel van het omnium. Daar zijn bij de tussensprints punten te verdienen, alsook aan de finish en bij het pakken van een ronde op de concurrentie. (donderdag 5 augustus, 10.35 uur)

Dit artikel delen:

9 Reacties

Monsieur vdS 5 augustus 2021 om 10:15

Dat was echt een mooie truc! Ik kneep hem wel toen hij er maar achter bleef rijden maar uiteindelijk had hij alles onder controle

0
testbeeld 5 augustus 2021 om 10:30

Zometeen “de polsjes naar binnen”!

0
Wheely 5 augustus 2021 om 10:33

Wat een kerel is dit toch, doet het allemaal lekker op zijn eigen manier en het werkt!

0
Koers 5 augustus 2021 om 10:44

Hoe laat is dat onderdeel?

0
vroege vlucht 5 augustus 2021 om 10:44

“Doorgesnoven junkie style”

0
Japiejo 5 augustus 2021 om 10:49

Beste Wielerflits, zorg er nou eens voor dat de site ook up to date is als je niét bent ingelogd. Als gastbezoeker loopt de site soms hopeloos achter met ‘oude’ artikelen. Oók als ik 5x refresh. Pas als ik inlog krijg ik dan opeens een hele andere voorpagina. Ik neem aan dat jullie het grotendeels van de bezoekers moeten hebben die geen account hebben, dus steek hier tijd/moeite in zou ik zeggen, het is al maanden zo.

0
Wielarisch 5 augustus 2021 om 11:00

Ik ervaar dit niet. Ik zag dat ik ook niet ingelogd was maar zag wel gewoon de nieuwste artikelen.

0
orlando dani 5 augustus 2021 om 11:32

Goud is helaas weg. Hopelijk nog een plak. nog 15 laps

0
SprintMaster 5 augustus 2021 om 11:42

Jammer, de rondes voorsprong hebben wel erg veel invloed in het laatste onderdeel. Vind de medaille voor Viviani niet erg verdiend.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone