Olav Kooij wint overtuigend in Vierdaagse van Duinkerke, Thomas verliest leiding aan Asgreen
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 19 mei 2023 om 16:11

Olav Kooij wint overtuigend in Vierdaagse van Duinkerke, Thomas verliest leiding aan Asgreen

Olav Kooij zegevierde in de vierde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke. De Nederlandse renner klopte Gerben Thijssen en Milan Fretin na een sprint. Benjamin Thomas verloor de leiding van het algemeen klassement aan Kasper Asgreen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In de vierde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke stonden er heel wat heuvels op het menu, maar toch werd er na een tocht van 173,8 kilometer naar Achicourt een sprint verwacht. Benjamin Thomas begon als leider aan dag vier nadat hij donderdag een dubbelslag sloeg in een korte tijdrit.

Leider Thomas moet achtervolgen
Onderweg ontstond er een vroege vlucht met daarin vijf renners. Alex Colman (Flanders-Baloise), Ceriel Desal (Bingoal WB), Alan Banaszek (Human Powered Health), Kenny Molly (Van Rysel-Roubaix Lille Métropole) en Morné Van Niekerk (St Michel-Mavic-Auber93). Het vijftal kreeg echter nooit veel ruimte, want in het peloton hielden enkele sprintersploegen het tempo hoog.

Met name Soudal Quick-Step, voor Belgisch kampioen Tim Merlier, en Jumbo-Visma, voor ritwinnaar Olav Kooij, bepaalden het tempo. Leider Thomas geraakte ondertussen achterop en kwam terecht in een derde groep. De Fransman van Cofidis moest achtervolgen en kreeg bijstand van de mannen van Uno-X. De achtervolging had echter weinig succes, Thomas verloor steeds meer tijd.

Kooij imponeert andermaal
In de laatste kilometers zat Kooij goed in positie voor de sprint. Merlier daarentegen verloor het wiel van zijn ploeggenoten en moest uiteindelijk vrede nemen met plaats acht. De sprint zelf werd gelanceerd door Erlend Blikra, die van zeer ver begon met sprinten. De Noor werd al snel gecounterd door Kooij, die duidelijk de snelste was. Kooij hield in de slotmeters makkelijk Gerben Thijssen en Milan Fretin af.

Thomas kwam uiteindelijk op ruime achterstand binnen in Achicourt, waardoor Kasper Asgreen de nieuwe leider werd in het algemeen klassement. Aanstaand weekend staan nog twee etappes op het menu in de Vierdaagse van Duinkerke.

 
17 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2023
Wat is hij goed zeg, nog zo jong en zo’n uitslagen telkens rijden. Doodzonde, nogmaals, om hem te laten gaan. Ook met geen of een klein treintje ervaring hem laten op doen in een grote ronde zal goed zijn goor Olav en Jumbo. Maja Jumbo richt zich volledig op de gele trui en wil niets weten van een (Nederlandse) toprenner in wording.
  19 mei 2023
  Ze laten hem niet gaan, hij kiest er zelf voor om te vertrekken. Het is geen gevangenis.
  19 mei 2023
  Ze laten hem gaan door9 niet enigszins mee te denken met zijn wensen. Daardoor kiest hij ervoor om weg te gaan.
Ik snap toch heel weinig van het besluit van TJV om Kooij te laten gaan als je zegt dat je je nog steeds op Nederlands talent richt. Dit is een wereldtopper in wording, en dat in wording kan je steeds meer weglaten.
  19 mei 2023
  Ze zullen hem niet laten gaan, hij wil gaan, iemand dwingen tegen zijn wil is dan weer niet toegestaan.
  Die jongen wil natuurlijk als sprinter naar de Tour en dat wordt misschien wat lastig, tenzij het ook een soort WvA wordt. Hopelijk ontwikkelt hij zich later ook tot een klassieker man (Boonen, Philipsen) en niet tot een Pampers-sprinter (Cavendish).
  19 mei 2023
  Hoezo ‘laten’ ze hem gaan? En hoezo is er dat besluit? Waar heb je dat gelezen? Ten spotte; Kooij bepaalt toch echt zelf of hij wel of geen nieuw contract bij TJV wil tekenen.
  19 mei 2023
  cavendish won een wk en een monument, dan ben je geen pampers-sprinter, dan zou ik eerder denken aan merlier, jakobsen, groenewegen, etc...
Bij Merlier loopt het ook niet echt meer...
  19 mei 2023
  Inderdaad zeg. Dat moet Jakobsen moed geven
19 mei 2023
Al 18 zeges op je 21e. Bijzonder knap hoor. Ik zou hem volgend jaar graag naar de tour zien gaan.
  19 mei 2023
  Op z’n minst een grote ronde inderdaad. Zie m graag dit jaar nog de Vuelta rijden. Maar dat is volgens mij niet de planning
19 mei 2023
Klasse wederom van Kooij. Benieuwd of hij dit weekend echt zijn 'klassiekerbril' opzet, voor een goed eindklassement. Mooie koers weer en Sagan rijgt top 10 klasseringen aaneen...
Dramatische dag voor Cofidis als je deze uitslag ziet, Thomas niet eens mee met een groep van ruim 60?
  19 mei 2023
  Er zal vast een verklaring voor zijn.
  19 mei 2023
  Thomas werd opgehouden door en val, waarna SQS vol gas gaf. Zoveel gas dat ze geen leadout voor Merlier overhadden. Ze hebben de leiding in het klassement hierdoor wel overgenomen
19 mei 2023
Kooij is een gewilde prooi... veel ploegen jagen op het jachtluipaard.

Reacties zijn gesloten.