Olav Kooij sprint naar zijn tweede etappezege in Kroatië

vrijdag 1 oktober 2021 om 17:03
Olav Kooij sprint naar zijn tweede etappezege in Kroatië

foto: Cor Vos

Olav Kooij heeft de derde etappe van de CRO Race gewonnen. In de chaotische finale bleef de Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma overeind en klopte hij Kaden Groves, Josip Rumac en Maciej Paterski.

De vierde etappe van de CRO Race ging over 197 kilometer van Zadar naar Crikvenica. Rond half koers lag de eerste geclassificeerde klim van de dag, die naar Cacici. Vervolgens bleef het peloton op een plateau rijden, om daarna via tussensprints in Senj en Novi Vinodolski voor een eerste keer aan te komen in Crikvenica. De renners finishten echter pas na een lokale omloop in en rond de aankomstplaats, met in de ultieme finale nog een vervelende kuitenbijter. Eenmaal op de top was het nog goed zes kilometer tot de streep.

Met Milan Menten als de nieuwe leider werd even na twaalf uur het startsein gegeven. In het begin van de etappe kwam een ontsnapping met zeven man tot stand, met Nicolo Buratti (Friuli ASD), Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski), Tom Lindner (P&S Metalltechnik), Felix James Meo (Vorarlberg), Žiga Horvat (Adria Mobil), Szymon Rekita (Voster ATS) en Martin Messner (WSA KTM Graz). Zij reden meer dan vijf minuten weg bij het peloton, waar de ploegmaats van Menten, Bingoal Pauwels Sauces WB, de koers controleerde.

Op zeventig kilometer van de streep schoot het peloton in gang, waardoor de voorsprong van de kopgroep begon terug te lopen. Twintig kilometer verder, op een oplopende strook, trok de Poolse rouleur Boguslawski stevig door in de kopgroep en hij kreeg Lindner met zich mee. Buratti wist nog vooraan terug te keren, maar het peloton zat de aanvallers al op de nek en met nog veertien kilometer te gaan was alles weer bij elkaar. In de smalle straten naar de eerste doorkomst aan de finish zorgde een gevallen motard voor opschudding, maar verder bleef iedereen overeind.

Kuitenbijter zorgt niet voor het verwachte spektakel
Het was zeer hectisch in aanloop naar de laatste beklimming van de dag, de een kilometer lange klim naar Dramalj (aan 7,9%) en de grote ploegen probeerden hun kopmannen veilig van voren te houden. Op de klim probeerden enkele renners weg te rijden, maar niemand raakte echt weg: de kuitenbijter zorgde niet voor de verwachte ontploffing van de etappe. In de afdaling konden veel achteropgeraakte renners terugkeren en kon de voorbereiding op de sprint beginnen. Caja Rural-Seguros RGA hield het tempo hoog voor sprinter Jon Aberasturi.

In de bochtige, technische laatste kilometer ging het echter mis. Een aantal renners ging tegen de grond in de op twee na laatste bocht, waarbij Olav Kooij, Kaden Groves, Josip Rumac en Maciej Paterski de dans ontsprongen. Uiteindelijk was Kooij de snelste van de vier. Voor de renner uit de Hoeksche Waard was het zijn tweede overwinning in de CRO Race, nadat hij woensdag ook al de beste was in Otočac. Milan Menten moest de leiding in het algemeen klassement afstaan aan Anders Skaarseth, die onderweg drie bonificaties had opgeraapt.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Sagan=hulk 1 oktober 2021 om 17:06

Belachelijke aankomst.

Turtlehead 1 oktober 2021 om 17:07

Wat een waardeloze finales, daar zou je als renners én ploegdirecties toch best een statement tegen mogen uitbrengen.

chasse patat 1 oktober 2021 om 17:09

Renners schorsen, maar als UCI nog steeds dit type parcoursen goedkeuren vanwege het geld en exposure voor het toerisme.

Martino87 1 oktober 2021 om 17:13

Die Mick van Dijke maakt ook wel indruk.

Turtlehead 1 oktober 2021 om 17:18

Ja, heel superieur

Bankzitter 1 oktober 2021 om 17:50

Die jongen is echt een beest. Wát een power!

Murcia 1 oktober 2021 om 17:25

Nummer veertig voor TJV. Finale parcours was echt niet goed te praten. Kooij is een pareltje maar ook een Mick van Dijke laat zien dat Nederlands talent er echt wel is en dat opleiden een kunst is die de mensen bij het Development team beheersen.

Jandepandaman 1 oktober 2021 om 17:39

Goed afgemaakt. Mick ook heel sterk. Lijkt goede puncher te worden!

Tony 1 oktober 2021 om 17:55

Groenewegen heeft er weer een concurent bij.

xistnc 1 oktober 2021 om 18:13

Tactische valpartij van de twins, waarna Kooij een Kroatische lead-out cadeau kreeg. Sterk afgemaakt.

horsm 1 oktober 2021 om 18:28

hahaha….

Wheely 1 oktober 2021 om 18:36

Ben vooral fan van Tim. Timmy! (op zn Southparks)

harryjohan71 1 oktober 2021 om 19:10

Het toont wel aan dat de renners zich weten te positioneren en de kracht hebben om op het juiste moment te rijden waar ze moeten rijden. Nu afwachten of ze dit ook op een hoger niveau kunnen.

patatte 1 oktober 2021 om 19:17

Mannen die klagen over deze aankomst hebben duidelijk nog nooit NWO gereden

Turtlehead 1 oktober 2021 om 19:56

Wat is NWO?

Murcia 1 oktober 2021 om 20:12

omloop Noord West Overijssel?

patatte 2 oktober 2021 om 11:48

Ja Noordwest Overijssel ja hahah

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair