Olav Kooij blinkt weer uit: “Ik verteer het WorldTour-niveau voorlopig goed”

Olav Kooij blinkt weer uit: “Ik verteer het WorldTour-niveau voorlopig goed”

foto: Cor Vos

donderdag 24 maart 2022 om 19:00
Interview

Olav Kooij (20) kan het ook op WorldTour-niveau, dat is een vaststelling die we na Tirreno-Adriatico en de Minerva Classic Brugge-De Panne kunnen maken. De piepjonge Kooij is de nieuwe tweede sprinter van Jumbo-Visma, na Wout van Aert, en kan in die rol dus ook excelleren. “Maar met grote rondes wil ik nog wachten”, zegt de renner uit Numansdorp aan WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Olav Kooij, die komt er wel. Ook al is het nog maar zijn tweede profjaar, toch blijkt de groeibriljant van Jumbo-Visma nu al een meester in het lezen van het peloton en de goede positie kiezen. Ook in De Panne was hij weer bij de pinken, en speelde hij een sleutelrol met een vroege aanzet. Achteraf mocht hij het podium op voor de prijs van beste jongere.

“Na een ontzettend nerveuze aanloop, begon ik in een goede positie aan de laatste bocht”, doet Kooij zijn verhaal. “Ik wilde het gewoon proberen, omdat Bert Van Lerberghe vroeg van kop ging en ik schrik had dat ze ons van achteren gingen overspoelen. Toen ik aanzette, werd duidelijk dat ik de benen niet had. Dat is een kleine teleurstelling, maar ik heb toch maar mooi de finale weer gereden. Dan is vijfde een prima resultaat.”

Hoger niveau
Dat waren ook zijn tweede en derde plek in Tirreno-Adriatico, toen zelfs nog wat dichter bij Tim Merlier. “Het gaat heel goed, maar het is een grote stap om ook op WorldTour-niveau te kunnen meedoen voor winst met de grote jongens. Er zijn meer georganiseerde teams, het niveau in het algemeen ligt ook iets hoger. Maar ik verteer het voorlopig goed. Dat is een leuke vaststelling.”

“Hier in de Minerva Classic Brugge-De Panne staat elke ploeg bijvoorbeeld met hun sterkste sprinter aan de start. Dat ik dat mag zijn in de ploeg waar ik in ben opgeleid en me al een paar jaar thuis voel, maakt het nog mooier en spreekt van vertrouwen. Hopelijk kan ik vroeg of laat ook eens eentje winnen, dan ben je pas echt vertrokken.”

Net niet in de Tirreno – foto: Cor Vos

Plek van Groenewegen overgenomen
Intussen promoveerde de tweevoudige ritwinnaar in de Cro Race dus tot tweede sprinter van Jumbo-Visma. Daarbij profiteert hij optimaal van het vertrek van Dylan Groenewegen. “Als hij er nog was geweest, dan had ik nooit in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico kunnen tonen wat ik nu heb gedaan. In zekere zin heeft die transfer mijn carrière in een stroomversnelling gebracht, want ik krijg veel meer kansen. Maar ja, ik worstelde ook niet met dezelfde issues als Dylan. Hij heeft bewust voor een andere ploeg gekozen omdat hij weer naar de Tour wil, terwijl ik op dit moment in mijn carrière voldoende kansen zie in het tweede programma.”

Anderzijds heeft Kooij ook veel uit zijn tijd met Groenewegen opgestoken. “Dan zat ik natuurlijk in een andere positie, bij de jongens die het voorbereidende werk doen. Het is goed dat ik ook eens in die positie heb gezeten, want juist daarom begrijp ik de situatie van de jongens die nu voor mij gaan rijden beter. De samenwerking met Dylan was dus zeker een waardevolle ervaring.”

Geen grote rondes
Kooij oogt matuur voor zijn jonge leeftijd, maar geeft ook gerust toe dat hij nog niet staat waar hij ooit wil staan. “Ik besef maar dat ik nog een hoop dingen te leren heb. Ik kom eigenlijk nog maar net kijken. De andere jongens nemen me daar goed in mee en willen ook het maximale uit mij en mijn sprints halen. Maar ikzelf… Het kan eigenlijk nooit goed of snel genoeg gaan, je wil altijd net iets meer en je snakt als sprinter naar de zege. Maar dan moet ik fysiek nog iets sterker worden.”

Omdat Kooij daarbij geen stappen wil overslaan, staan grote rondes voorlopig nog niet op de planning. “Ik moet het vooral met rondjes van een week doen. Daar voel ik me goed bij en dat gaat lekker. Laat me maar gewoon veel finales rijden, veel bijleren en dan komen er vast wel meer overwinningen. Maar hopelijk niet zo laat op het seizoen als vorig jaar pas (lacht). Nu rijd ik nog het Circuit van de Sarthe, na mijn rustperiode hervat ik in de Ronde van Hongarije.”

Wedstrijdprogramma Olav KOOIJ

Dit artikel delen:

17 Reacties

madeinstars 24 maart 2022 om 08:58

Het is een kwestie van tijd voor zijn eerste overwinning tegen de echte toppers. Heeft veel snelheid. Aan Jumbo de taak om hem een keer echt goed te brengen.

0
Westland95 24 maart 2022 om 09:00

Dit wordt er eentje hoor. Ging hem vroeg aan ook.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 24 maart 2022 om 09:02

Sinds wanneer is van Aert de eerste sprinter van Jumbo..? Wout is in de eerste plaats klassiekerrenner, het sprinten is meer een bijvangst.

Zou me ook niet verbazen als Kooij op dit moment al sneller is eigenlijk.

0
ghostwriter 24 maart 2022 om 12:28

Sinds 2020 toen hij Groenewegen verdreef als eerste sprinter van de ploeg.

0
Beer 24 maart 2022 om 09:05

Categorie van de jonge gasten die goed bezig zijn!

0
Ronellenfitsch 24 maart 2022 om 09:07

Ik ben dit seizoen naast z’n snelheid ook al meermaals onder de indruk van z’n keuzes qua positionering. Op z’n 20e al zo vaak de goede keuzes daarin, dat belooft wat.

0
Turtlehead 24 maart 2022 om 09:48

Ja, dat valt mij ook op. Komt bijna altijd aan sprinten toe daardoor.
Dat is knap, want moeilijk te leren.

0
Romāns Vainšteins 24 maart 2022 om 09:14

Het wordt tijd voor een zege, niet per sé op dat overroepen WT-label maar simpelweg ergens de handjes de lucht in. Goed positioneren, veel plekken winnen, de snelste spurt rijden allemaal geweldig hoor maar dit heb je nodig.

0
Mystery Rider 24 maart 2022 om 10:26

Het komt snel of het komt ook helemaal niet, vraag even aan Hugo – ondertussen ook al 28:
– 2018 – Tour de l’Ain
– 2020 – Le Samijn

That’s it folks!

Het aantal top-10 plaatsen tellen daar durf ik niet aan beginnen! In 2022 (twee maanden bezig) – maar liefst 12 keer waarvan 7 keer podium – NUL overwinningen!

0
Marik 24 maart 2022 om 09:29

Deze jongen is echt goed bezig. Die heeft in 2 maanden tijd al zo ontzettend veel geleerd. De volgende stap is een koers winnen en als deze jongen gewend raakt aan winnen, berg je dan maar.

0
YogiBear 24 maart 2022 om 09:29

Vond hem gisteren ook zeer overtuigend. Vooral als je ziet waar hij vandaan moest komen na een kilometer voor het einde de aansluiting te hebben verloren door die bijna valpartij. Dan met deze tegenstand nog vijfde worden, dan doe je het gewoon heel goed.

0
bunchsprinter 24 maart 2022 om 09:37

Klopt. Hij is erg goed in positie kiezen. Heeft geen lange trein nodig. Iets meer spiermassa nog. Intrinsieke snelheid is er al. Die sluit straks moeiteloos aan bij de wereldtop

0
tdola 24 maart 2022 om 10:43

Op pcs geen tjv meer bij circuit sarthe, stonden er eerst wel, foutje?

0
Murcia 24 maart 2022 om 19:39

Als sprinter is naast kracht ook positionering en durf belangrijk. Olav heeft die laatste twee kwaliteiten al. Deze opbouw in de koersen die hij rijdt past bij zijn leeftijd maar geeft hem ook de kans om alle ervaring op te doen tegen de groten in het vak. Pas als je deze kerels gaat verslaan en dus overwinningen pakt is een stap naar een deelname aan een grote ronde aan de orde.

0
Michiel 24 maart 2022 om 19:46

Hoe makkelijk en snel hij versnelde en in een oogwenk tien man passeerde. Lijkt Zoef de Haas wel

0
Murcia 24 maart 2022 om 19:49

@Michiel
In de Tirreno ook zo’n fraai staaltje, toen hij vanuit het zwarte gat wat plek 12/13 is nog wonderbaarlijk knap tweede wist te worden. Is ook echt lenig op de fiets.

0
Michiel 24 maart 2022 om 19:52

Ja ook daar. Lenig is hij zeker, hoe hij overeind bleef na contact met de vallende Ackerman

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone