Kooij begint met sprintzege aan Vierdaagse van Duinkerke, zware val De Lie
foto: Cor Vos
dinsdag 16 mei 2023 om 16:35

Kooij begint met sprintzege aan Vierdaagse van Duinkerke, zware val De Lie

De eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke, met aankomst in Abbeville, is gewonnen door Olav Kooij. De Nederlander won na een zeer chaotische finale, die ontsierd werd door meerdere valpartijen, de massasprint. Arnaud De Lie deed niet mee om de overwinning: de Belg kwam hard ten val in de laatste honderden meters.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Er werd vandaag niet alleen in Italië gekoerst. De Giro d’Italia is nog in volle gang, maar in de schaduw van de Italiaanse grote ronde ging vandaag ook de 67ste editie van de Vierdaagse van Duinkerke van start. De ronde begon met een etappe van Duinkerke, de bekende kustplaats dicht bij de Belgische grens, naar Abbeville. Onderweg lagen vijf bergsprints, drie tussensprints en ruim 1.700 hoogtemeters, maar toch werd er na goed 200 kilometers koers een sprint verwacht. En dus was het uitkijken naar onder meer Tim Merlier, Arnaud De Lie en Olav Kooij.

Vijf koplopers
De vlucht van de dag kwam niet zomaar tot stand. De eerste aanvalspogingen werden nog in de kiem gesmoord, maar uiteindelijk kregen vijf renners dan toch de zegen van het peloton. Mathis Le Berre (Arkéa-Samsic), Alex Colman (Team Flanders-Baloise), Kenny Molly (Van Rysel-Roubaix Lille Métropole), Damien Girard (Nice Métropole Côte d’Azur) en Maël Guégan (CIC U Nantes Atlantique) sloegen de handen ineen en reden een voorsprong bijeen van meer dan drie minuten. In het peloton hadden de sprintersploegen de boel echter onder controle.

De vijf vluchters bleven echter wel goed samenwerken en begonnen zo met een minuut voorsprong aan de laatste twintig kilometer. Op ruim vijftien kilometer van het einde zag Le Berre zijn moment gekomen. De jonge Fransman, die nog zoveel indruk maakte in Omloop Het Nieuwsblad, trok stevig door en wist zo de kopgroep uit te dunnen. Alleen de Belg Molly bleek in staat om zijn wagonnetje aan te haken. Le Berre en Molly wisten het nog wat langer uit te zingen, maar werden bij het ingaan van de laatste tien kilometer dan toch ingerekend. We gingen dus sprinten in Abbeville.

Kooij zegeviert na chaotische finale
De finale werd helaas wel ontsierd door drie stevige valpartijen. Bij de laatste val in de laatste honderden meters ging Arnaud De Lie tegen de grond. De Belg van Lotto Dstny kwam dan ook niet in aanmerking voor de overwinning. Kooij zat wel uitstekend geplaatst, wist de chaos met verve te ontwijken en won afgetekend de sprint. De Nederlander van Jumbo-Visma liet de Duitser Max Walscheid en de jonge Fransman Paul Penhoët achter zich. Tim Merlier strandde op een vierde plek.

Kooij, goed voor zijn tweede zege van het seizoen, gaat na de eerste etappe ook aan de leiding in het algemeen klassement. De jonge sprinter heeft vier seconden voorsprong op Walscheid, Penhoët volgt als de voorlopige nummer drie op zes tellen.

 
19 Reacties
Sorteer op:
16 mei 2023
Dit moet wel 1 van zijn strafste staaltjes zijn. Zelden iemand gezien die zo stuurvaardig en slim is. Echt uitzonderlijk hoe hij zichzelf kan plaatsen. Hopelijk is iedereen die gevallen is oké
16 mei 2023
Echt fenomenaal hoe goed deze jongen zich kan positioneren
16 mei 2023
Kooij is zo ontzettend goed. Helemaal alleen in die laatste 2km, en vindt gewoon makkelijk zijn weg. Niet de eerste keer. Als je dan kijkt naar De Lie, die de snelheid wel heeft, maar telkens zijn leadout verliest en het zonder niet kan. En dan tot overmaat van ramp nog eens valt. Duinkerke is vervloekt voor hem.
  16 mei 2023
  Met of zonder lead out, De Lie is out (I’ll get me coat)
16 mei 2023
Poeh he, wat een power - prachtige sprint. (En vreselijke val).
16 mei 2023
Massasprinten, in de volksmond ook wel mensenkegelen genoemd.
  16 mei 2023
  Dit is stilaan alarmerend aan het worden… werkelijk geen dag gaat voorbij zonder ongelukken…
16 mei 2023
Als dat De Lie was die bij die val op de beelden lag, dan had ie ook zonder val niet bij de eerste 20 gezeten: hij liet zich al afzakken voordat de valpartij plaatsvond, zie je op de eerste luchtbeelden. Mechanisch probleem?
16 mei 2023
Bizar dat er op 1.5 km van de finish een flink aantal hooibalen midden op de weg lagen, zonder seingever. Alleen de voorste renners ziet de hooibalen en zitten te á bloc om de rest te waarschuwen. Dit was vragen om problemen en het ging weer mis en de UCI deed weer niets.
  16 mei 2023
  Nee, en de organisator al helemaal niet.
16 mei 2023
Update over De Lie: Rib gebroken en tevens ook borst- en sleutelbeen. https://twitter.com/lotto_dstny/status/1658568916388532251
  Wel wat erger dan het gebroken sleutelbeen dat eerst vermeld werd. Vooral die klaplong er ook nog eens bij. Dit gaat wel even duren vrees ik :-(
  17 mei 2023
  Merde, dat klinkt inderdaad helemaal niet goed. Misschien dat zo'n klaplong ook voorkomt in gradaties van hoe erg het is (?), maar als wielrenner kan je met een half-herstelde long natuurlijk weinig doen. Hij is nog jong, hopelijk herstelt het allemaal sneller dan bij de gemiddelde mens.
16 mei 2023
Zo die vast binnen.
16 mei 2023
Peter Sagan is Back! ;-)
16 mei 2023
Dit was natuurlijk niet de bedoeling, want De Lie en Merlier moesten het hier onderling gaan uitmaken.
16 mei 2023
Mooie overwinning, maar zeer jammer van de valpartij. Merlier niet zo heel goed meer als hij niet door VdP op de meet wordt afgezet in winnende positie…..
  16 mei 2023
  Merlier wint zijn etappe nog wel in Duinkerken. Wat wel opvallend is, is dat de sprinttrein van SQS het steeds moeilijker heeft. Zeker als Evenepoel naar de de Tour of Vuelta gaat is het maar de vraag of de sprinttrein van SQS sterk genoeg is. Evenepoel zal toch enkele extra klimmers mee willen hebben. Bovendien kan SQS dan niet de ploeg opofferen om hun sprinter over de bergen te 'duwen'. NB ik weet wel dat Evenepoel dit ook perfectkan, maar ik verwacht niet dat Evenepoel dit in de hectiek van de Tour of Vuelta gaat doen

Reacties zijn gesloten.