Oekraïner Mark Padun wint slottijdrit Gran Camiño, eindzege Alejandro Valverde

zondag 27 februari 2022 om 14:35
Oekraïner Mark Padun wint slottijdrit Gran Camiño, eindzege Alejandro Valverde

foto: Cor Vos

Alejandro Valverde heeft de eindoverwinning gepakt in O Gran Camiño, de Spaanse wielerronde door Galicië. De kopman van Movistar wist in de afsluitende tijdrit met start en finish in Sarria zijn achterstand op Michael Woods meer dan goed te maken. De ritwinst was voor een emotionele Mark Padun, die het zwaar getroffen Oekraïne daarmee een overwinning bezorgde.

In de ruim 15 kilometer lange tijdrit zaten drie korte klimmetjes opgenomen, waaronder een laatste oplopende strook van 400 meter aan 7,7% tot de finish. De strijd om het algemeen klassement leek bij het enige tussenpunt onderweg al beslist. Alejandro Valverde had daar zijn achterstand van tien seconden op Michael Woods al omgezet in een virtuele voorsprong in het klassement.

In het tweede deel van de chrono leek Valverde, inmiddels 41 jaar oud, alsmaar verder uit te lopen op de Canadese kopman van Israel-Premier Tech. Woods reed nog iets van zijn virtuele achterstand af, maar bleek te veel tijd toe te geven op Valverde. Aan de finish was het verschil 17 seconden in het voordeel van de ervaren Spanjaard, waardoor hij de eindzege opeist met zeven seconden.

De ritwinst ging naar Mark Padun. De Oekraïner van EF Education-EasyPost klokte een tijd van 20.19 minuut en bleef daarmee Jesús Herrada vijf seconden voor. De derde plek in de daguitslag was voor Valverde, nipt voor Ion Izagirre.

Mark Padun draagt zijn zege op aan Oekraïne – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

11 Reacties

Turtlehead 27 februari 2022 om 14:52

Ja, alleen rijden kan ie wel. Benieuwd of hij dit jaar kan bevestigen (in de positieve zin van het woord).

0
ratajan 27 februari 2022 om 15:14

Al hoop ik dan weer niet dat hij positief gaat zijn…

0
Wheely 27 februari 2022 om 15:03

Mooizo. Oekraïne zal zegevieren.

Leuk podium trouwens, hoop deze drie het komende seizoen vaak te zien.

0
Dikke Man 27 februari 2022 om 15:50

Zo te zien geniet Fuglsang volop van zijn pensioen bij Israel. De winst vandaag is Padun gegund. Elke vorm van goed nieuws geeft hoop aan de bevolking, hoe irrelevant zo’n rondje ook is in de huidige omstandigheden.

0
BincheTournaiBinche 27 februari 2022 om 17:03

Prachtig, toch? Valverde die gisteren won en vandaag de eindzege binnenhaalt en Padun die, nadat hij gisteren bergop een goede vorm toonde, vandaag wint in een tijdrit. Mooi, heel mooi.

0
joowii 27 februari 2022 om 17:12

Sosa verliest hier toch wel ogenschijnlijk knullig een podiumplek. Anderhalve minuut op zo’n korte itt? Pff, dat wordt wat in de Giro.

0
FDJ 27 februari 2022 om 19:01

Op basis waarvan is Sosa een klassementsman voor de Giro? De man heeft op een paar kleine koersen na nergens een klassement gereden. Een leuke klimmende knecht, maar ook niet meer dan dat. Leg al zijn klassementen op WT niveau er eens bij.

2019
41e in Catalonie en Parijs-Nice
44e Giro

2020
66e in Vuelta

2021
86e in UAE Tour

Hij rijdt verder wat leuke resultaten in kleine koersen als de Provence en Burgos bij elkaar en in eigen land, maar ik verbaas me er altijd weer over hoe elke Colombiaan die een beetje kan klimmen gelijk tot klassementsman wordt gepromoveerd. Deze Sosa is een van de velen die op een goede dag een leuke uitschieter kan hebben, maar een klassementsrenner? Nee. Staan ook veel te veel DNF op zijn naam in zijn nog jonge carrière.

0
joowii 28 februari 2022 om 09:18

We moeten het nog maar zien inderdaad. Maar heeft destijds bij Androni toch wel een en ander laten zien. Had achteraf beter naar Trek kunnen gaan misschien, heeft echt stilgestaan de afgelopen twee jaar.
Maar dat hij de potentie had om door te groeien als klassementsman kun je toch niet ontkennen?
Hoe hij zich de afgelopen weken in de koers toont vind ik ook mooi – gewoon gaan en we zien wel. Mag de giro op zn kop zetten wat mij betreft.

0
FDJ 28 februari 2022 om 11:35

Ik zie het niet meer dan een leuke klimmer die zeker zijn etappe mee kan pakken, maar voor klassementen op het hoogste niveau echt tekort komt. Zeker als je er rekening mee houdt dat juist de Colombianen vaak als een komeet overkomen vanuit de junioren en beloften en vervolgens volledig stagneren of amper meer doorgroeien.

0
Mwielerfan 27 februari 2022 om 23:33

Goede naam voor op de eerste ereplaats, geeft meteen het beeld dat deze koers al. 15 jaar bestaat. En de naam van de koers zelf is nog mooier en met zo’n naam hoop je ook dat de vlaeminck er nog van maertens en een stel vergeten Italiaanse helden heeft gewonnen destijds. Verder mooi dat padun eindelijk die kleine overwinning pakt tegen niet wereldtop, zodat iedereen die dat vorig jaar mistte en zo opblies nu wel gerustgesteld is. Of verzinnen we weer wat nieuws om hem Verdacht te maken. Even afstemmen want het is ook zowat als we allemaal een eigen mening gaan ontwikkelen

0
Jean Dumas 28 februari 2022 om 08:49

Valverde rijdt gewoon harder dan Ion Izagirre en Nelson Oliveira op zijn 41ste.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone