Nys profiteert van platte band Albert (+beeld)

zaterdag 11 december 2010 om 16:00

Sven Nys heeft in Essen de Grote Prijs Rouwmoer op zijn naam geschreven. In de vierde manche van de Gazet van Antwerpen-trofee versloeg hij Klaas Vantornout en Kevin Pauwels. Niels Albert reed tijdens de slotronde in leidende positie lek. Gerben de Knegt was op een achtste plaats de beste Nederlander.

In Essen had de ingetreden dooi gezorgd voor een zwaar en glad parcours. Zowel Sven Nys als Niels Albert gingen in de modder matig van start. Rob Peeters werd de eerste leider van de wedstrijd maar werd door een lekke band al snel terug geworpen. Sven Nys nam vervolgens de regie over en trok het peloton op een lint. De Belgisch kampioen nam afstand om in een tussensprint extra punten te verdienen, waarna hij zich liet terugzakken tot zijn achtervolgers Bart Wellens en Kevin Pauwels.

De drie vormden enkele ronden een kopgroep, totdat Niels Albert de achtervolging inzette. Een sterke Albert zorgde voor een hergroepering waarna Sven Vanthournhout in de aanval ging. De renner van Sunweb-Revor reed geruime tijd op kop maar kon een inzinking niet voorkomen. Na een nieuwe hergroepering volgde een spannend duel tussen Albert en Nys. Albert probeerde zich met meerdere demarrages los te maken van de kopgroep, maar in de slijtageslag die volgde lukte het hem slechts deze uit te dunnen.

In een spannende finale leek Albert loon naar werken te krijgen. In de slotronde reed hij een voorsprong van meer dan tien seconden bij elkaar. Toen sloeg echter het noodlot toe. Net na de materiaalpost reed hij lek waardoor zijn achtervolgers terug konden komen. In de slotkilometer konden Vantornout en Pauwels het tempo van Nys niet volgen zodat hij voor de zesde maal in Essen als winnaar gehuldigd kon worden. Voor Nys is het zijn negende overwinning dit winterseizoen.

Kevin Pauwels is de nieuwe leider in het klassement om de GVA-trofee. Hij nam de leiding over van de afwezige Zdenek Stybar.

Uitslag GVA Essen 2010
1. Sven Nys (België/Landbouwkrediet)
2. Klaas Vantornout (België/Sunweb-Revor) op 4s
3. Kevin Pauwels (België/Telenet-Fidea) op 9s
4. Bart Wellens (België/Telenet-Fidea) op 31s
5. Niels Albert (België/BKCP-Powerplus) op 42s
6. Sven Vanthourenhout (België/Sunweb-Revor) op 50s
7. Bart Aernouts (België/Telenet-Fidea) op 1m06s
8. Gerben de Knegt (Nederland/Rabobank-Giant) op 1m09s
9. Rob Peeters (België/Telenet-Fidea) op 1m25s
10. Thijs van Amerongen (Nederland/AA Drink) op 1m26s

13. Eddy van IJzendoorn (Nederland/AA Drink)
15. Thijs Al (Nederland/AA Drink)

Stand GVA-trofee na vierde manche
1. Kevin Pauwels (België/Telenet-Fidea) 87 pt
2. Sven Nys (België/Landbouwkrediet) 77pt
3. Zdenek Stybar (Tjsechië/Telenet-Fidea) 70pt
4. Bart Wellens (België/Telenet-Fidea) 65 pt
5. Klaas Vantornout (België/Sunweb-Revor) 62pt

Lees ook:
Sven Nys: “Niels was de betere”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair