‘Nog geen rust voor Roglic? Sloveen denkt aan deelname Ronde van Zwitserland’
foto: Cor Vos
woensdag 31 mei 2023 om 08:36

‘Nog geen rust voor Roglic? Sloveen denkt aan deelname Ronde van Zwitserland’

Staat Primož Roglič over ruim een week aan de start van de Ronde van Zwitserland (11-18 juni)? Als we Radiotelevisione Svizzera mogen geloven, zal de kersverse winnaar van de Giro d’Italia naar alle waarschijnlijkheid deelnemen aan de Zwitserse wielerronde.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Roglič kan terugkijken op een zeer succesvolle maar ook veeleisende Ronde van Italië, maar zou nog niet denken aan een rustperiode. De renner van Jumbo-Visma zou nu van plan zijn om te starten in de Ronde van Zwitserland. De organisatie van de achtdaagse wielerronde hoopt in elk geval op de komst van Roglič. “We zouden het geweldig vinden om je te zien komen en je te zien vechten om die enige rittenkoers van één week die je nog niet won”, klinkt het.

De Ronde van Zwitserland is de enige ‘grote’ rittenkoers van één week die nog niet op het palmares van Roglič prijkt. De Sloveen won in zijn loopbaan al wel de Rondes- van Catalonië, Romandië en het Baskenland, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en het Critérium du Dauphiné. Tot op heden wist nog geen enkele renner de zeven wedstrijden allemaal te winnen.

Tour de France
Roglič kreeg dinsdag ook al de vraag of hij in de komende Tour de France zal starten. De Sloveen reageerde op de voor hem zo kenmerkende wijze. “Of het een optie is? Nee. Misschien. Ik weet het niet. Wie weet. Ik zeg altijd: je weet nooit wat er gebeurt in het leven, welke uitdagingen en kansen je krijgt… Maar over dat soort vragen wil ik nu niet nadenken. First things first.”

 
34 Reacties
Sorteer op:
31 mei 2023 10:10
Als hij de tour uiteindelijk nooit wint, maar wel de ronde van zwitserland heeft hij zichzelf toch een soort van onsterfelijk gemaakt door als eerste en enige alle grote koersen van een week te winnen.
31 mei 2023 10:24
Volgend jaar gaat alles voor Roglic op de tour, hij wil natuurlijk heel graag alle 3 de grote rondes winnen. Om volgend jaar alles op de tour te zetten is een deelname aan de ronde van Zwitserland niet handig omdat TJV dan op hoogtestage wil. Maar alle, belangrijke, rondes van een week winnen is ook een enorme prestatie, denk dat hij daarom dit overweegt ook kijkend naar de huidige deelname lijst.
  31 mei 2023 10:32
  Dat geloof ik niet. Met Vingegaard erbij is Roglic nu het 2e plan. Niks mis mee, maar wel een realiteit. Misschien als schaduwkopman, een extra verzekering zeg maar, dat zou nog kunnen.
  31 mei 2023 10:47
  Ik begrijp dat Vingegaard momenteel op 1 staat. Maar als een renner, die je terug naar de top heeft gebracht en die nog steeds bij de top 5 van klassementsmannen hoort, naar de tour wil dan kun je dat eigenlijk niet weigeren. Deze man heeft zoveel betekent voor deze ploeg en dan moet je hem die kans geven.
  31 mei 2023 11:42
  Gebleken is dat je met twee meer kans hebt Poga’s karretje in de vernieling te rijden dan met één kopman. Dus volgend jaar allebei naar de Tour.
  31 mei 2023 15:02
  Betwijfel ten zeerste of Roglic ooit nog in de Tour als eerste luitenant mag fungeren. Te vaak niet stabiel genoeg in de 1e week gebleken, en bovendien bergop gewoon minder dan Vingegaard en Pogacar, alsmede een Bernal in vorm (als we die ooit nog gaan zien, dat dan weer wel).
Dan zet hij de Tour definitief uit zijn hoofd. Er zijn vaker renners die na de Giro de Ronde van Zwitserland rijden, maar daarna gaan ze niet ook nog eens naar de Tour. Ik kan me geen renner herinneren die dat deed.
31 mei 2023 10:56
Parcours moet hem in ieder geval liggen met bijna 40 tijdritkilometers. Wordt een aardig ploegje met Van Aert en Kelderman er nog bij. En inderdaad, als hij de vorm niet heeft om Zwitserland te winnen kan hij altijd nog voor een rit gaan en is er nog geen man overboord. Daarna nog 10 weken de tijd om de Vueta voor te bereiden. Zou voldoende moeten zijn lijkt me, zeker voor iemand als Roglic.
Ik zou het wel cool vinden als Primoz naar de Tour gaat, heeft daar niets te verliezen. Zou alleen geen voorbereidingskoers meer rijden dan, zorgen dat je zo fris mogelijk aan de start komt. Giro - Tour combi lijkt een onmogelijke maar waarom zou hij het niet gewoon proberen op zijn 33e, heel veel kansen zijn er ook niet meer. Denk dat niemand het idee had dat Roglic de hele Giro op zijn topniveau reed, hooguit in de laatste tijdrit dus de vorm zou hij nog wel moeten kunnen doortrekken. En als bliksemafleider van Vingegaard zou hij de ideale man zijn waar al vroeg in de Tour mee gespeeld kan worden.
31 mei 2023 09:00
Dumoulin heeft het ook eens geprobeerd, maar dat was niet echt een succes. Je moet zowel fysiek als mentaal nog fris genoeg zijn om zo'n combo aan te kunnen. Als iemand het kan, is het Roglic wel. Zou knap als hij zijn als hij zijn rijtje compleet weet te maken. En als het toch wat teveel van het goede blijkt te zijn, is er ook geen man overboord.
  31 mei 2023 09:40
  Ben toch wel benieuwd naar het werkelijke verhaal met Primoz en de Giro. Hoe slecht was hij in begin, voor zijn val. Had ie niet gewoon ook een verkoudheid/corona te pakken? Heeft hij veel op de spaarstand gereden dat hij nu niet helemaal uitgewoond is?
  31 mei 2023 10:47
  2x tweede. Best een succes toch. Ik weet dat er gezegd wordt dat dit misschien wel het begin van het einde was, maar dat is natuurlijk ook deels invulling achteraf.
  31 mei 2023 11:38
  Heb dezelfde vragen als @Bierbrouwer. Hoop dat er over vorm, verwachtingen vooraf en kwetsuren van Roglic, maar ook van de tactiek van TJV nog wat inzichten naar buiten komen.
  31 mei 2023 11:39
  @simcha, Het gaat hier over de combo Girowinst met deelname aan de Ronde van Zwitserland. Dumoulin heeft dat geprobeerd, maar haalde het einde van de RvZ niet. Geen succes dus.
31 mei 2023 11:02
Geweldig om te lezen, we zien vaak dat renners uit de Giro via supercompensatie een heel hoog niveau halen in Zwitserland of de Dauphiné. Zeker het feit dat Roglic niet helemaal uitgepierd uit de Giro komt is extra gunstig. Als hij Zwitserland ook nog wint dan draait hij echt wel een formidabel seizoen (4 hoogstaande GCs winnen). Mensen durven al eens vergeten dat Zwitserland een beetje als de '4e grote ronde' wordt beschouwd. Fantastische prestatie ook om al de 7 grote World Tour wedstrijden te winnen, al zijn het er voor mij 8. Ook Romandië vind ik hierbij horen, maar die heeft hij ook reeds op zak ;). Achteraf gezien had hij eigenlijk vol voor de Tour van 2019 moeten gaan, spijtig dat Jumbo daar alles op een podium met Kruijswijk zette.
  31 mei 2023 11:24
  Romandie hoort toch bij de grote 7? De grote rondes tellen natuurlijk apart, maar met de grote 7 van de weekrondes tellen toch Baskenland, Catalonie, Parijs Nice, Tireno Adriatico, Romandie, Dauphine en Zwitserland? Welke tel jij er dan nog bij?
  31 mei 2023 11:42
  Je zou de UAE Tour er nog bij kunnen nemen, al heeft die natuurlijk minder historie en uitstraling dan de rest.
  31 mei 2023 11:47
  @Bart Ik had over Romandië gelezen, ik houd het dus ook bij de grote 7. De UAE Tour zou je binnen een jaar of 20 erbij kunnen rekenen, maar die staat ook al op zijn palmares.
  31 mei 2023 13:50
  Of als 8e nog de Eneco/Binkbank/Benelux tour. Duurt ook altijd een week, bestaat al sinds 2005 en is wel uniek tegenover de rest. Moeten ze alleen niet steeds die naam veranderen
  31 mei 2023 14:26
  Onder de "grote 7" denk ik toch eerst aan de Ronde van Polen, Tour Down Under en inderdaad de Benelux Tour (of welke sponsor daar op wordt geplakt). Zou op dit moment geen van deze 3 bij de "grote 7" plaatsten, maar ik plaatst alle 3 toch wel boven de UAE Tour. Van die 3 heeft Polen de langste geschiedenis. En naar mijn mening heeft de Benelux op papier de grootste potentie om iets aparts van te maken (proloog, tijdrit, waaierrit, mini RvV, mini LBL, mini AGR en eventueel zelfs een kasseienrit).
31 mei 2023 10:36
Zwitserland ligt niet direct voor de hand als Roglic ook nog de Vuelta wil rijden.
  31 mei 2023 11:55
  Misschien heeft ie wel geen zin meer in de Vuelta en gaat ie liever voor het afvinken van Lombardije met een ideale voorbereiding daarvoor. Al is Zwitserland+Vuelta ook prima mogelijk natuurlijk. De Vuelta is dit jaar ook iets later door de verplaatsing van het WK.
  31 mei 2023 19:14
  Zwitserland is toch prima met vuelta te combineren!? Na Zwitserland nog 10 wkn oid tot start vuelta. Dan zou ie na Zwitserland wrs 3 wkn rust nemen, dan 3 wkn opbouwen en nog 3 op hoogte. Zoiets kan prima. Roglic heeft geen wedstrijden nodig om goed aan vuelta te beginnen. Dat heeft ie in verleden ook laten zien, bijvoorbeeld 2019 toen ie 1e keer vuelta won.
31 mei 2023 11:52
Hij kan het dit jaar proberen en hopen dat de supercompensatie (nog) werkt. Anders volgend jaar combi RvZ en TdF. Hij kan dit jaar ook nog gaan voor Ronde van Lombardije en wie weet WK wegwedstrijd in Glasgow. Hoewel dat laatste qua parcours mij onwaarschijnlijk lijkt.
Roglic is natuurlijk gewoon het plan B voor de Tour. Deze giro laat wel zien dat er vanalles met je team kan gebeuren. Mocht Vinnie opeens niet kunnen starten dan is Roglic nog steeds een fantastisch alternatief.
  31 mei 2023 15:07
  In dat geval pakt Kruijswijk gewoon een podiumplek en wint Van Aert zes etappes.
31 mei 2023 13:13
Dus er is onderscheid in deze 7 week rondes en deze UWT rondes: Down Under, Polen en de 'Renewi tour'? Ik wist dat er wel onderscheid was nog met UWT-C koersen als Guanxi en UAE tour en California en Turkije bestaan niet meer zo te zien op PCS.
31 mei 2023 23:23
Zou mooi zijn als hij op karakter de ronde van Zwitserland kan pakken. Dan verder niks meer dit jaar (lijkt me meer dan voldoende...). Volgend jaar als schaduw kopman naar de Tour, niks te verliezen: kopmannen vallen nogal eens uit door valpartijen, corona en andere malaise. Wie weet pakt hij dan de Tour ook nog eens..
31 mei 2023 08:56
Ik vind het mooi als renners prestaties nastreven die uniek zijn. Zoals het winnen van alle rondjes van een week. Het is natuurljik intensief, na de Giro. Maar het ljkt me een betere keuze dan de TdF; die is zowel qua niveau als qua duur toch een stuk intensiever. En wie weet via Zwitserland en even wat decompressie proberen om voor dat andere huzarenstukje te gaan, namelijk voor de 4e keer de Vuelta proberen te winnen. En dan volgend jaar een poging voor Tourwinst om zijn lijstje helemal compleet te maken.
31 mei 2023 09:16
De wens is de vader van de gedachte.
31 mei 2023 10:38
De ploeg zou natuurlijk liever TdF hebben. Vorig jaar brak Pogi door het duo Vinegaard en Roglic. Als je 1 op 1 tegen Pogi gaat spelen is het een pak moeilijker natuurlijk.
  31 mei 2023 19:16
  Zeeman was gisteren bij op1 vrij duidelijk dat roglic niet op planning voor de tour staat.
31 mei 2023 21:11
Leuk. Dan misschien toch nog een duel met Remco...
31 mei 2023 21:37
Volgens mij mag Kelderen als de Nederlands kopman van een Nederlands ploeg Ronde van Zwitserland voor zijn rekening rijden - dus niet Roglic, die nu rust nodig heeft

Reacties zijn gesloten.