Nizzolo klopt Ackermann in waaieretappe Parijs-Nice

maandag 9 maart 2020 om 16:24
Nizzolo klopt Ackermann in waaieretappe Parijs-Nice

foto: Cor Vos

De tweede etappe van Parijs-Nice is uitgedraaid op een spectaculaire waaieretappe, met Giacomo Nizzolo als winnaar. De Italiaan van NTT Pro Cycling was na 166 kilometer de beste van een kopgroep in de straten van Chalette-sur-Loing. Hij versloeg Pascal Ackermann en Jasper Stuyven. Nairo Quintana (val) en Julian Alaphilippe (lekke band) verloren tijd in het klassement.

Kort na de neutralisatie reden twee renners weg uit het peloton. Jonathan Hivert (Total Direct Energie) zat mee in zijn bergtrui, die hij verdiend had in de openingsrit, en hij kreeg José Diaz (Nippo Delko One Provence) met zich mee. In de stromende regen kregen de twee ruim drie minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Hivert pakte op de drie klimmetjes van de dag de meeste punten, waardoor hij zijn leiding in het klassement van de bollentrui verstevigde. Diaz won dan weer de ‘normale’ tussensprints. Op zestig kilometer van het einde was het al gedaan met de twee vluchters. Dat kwam mede door de open vlaktes, waar waaiers op de loer lagen.

Die bleven uit, waardoor het peloton de kans kreeg om de bonificaties bij de tweede tussensprint op te rapen. Maximilian Schachmann pakte drie seconden, voor Sergio Higuita en Peter Sagan. Vervolgens was het aan de sprintersploegen om het tempo te bepalen.

Dertig kilometer voor het einde werd het peloton dan toch op de kant getrokken. Door de poging van onder meer EF Pro Cycling, Trek-Segafredo en Team Sunweb werd het peloton flink uitgedund. Julian Alaphilippe geraakte in de problemen door een lekke band, terwijl ook Caleb Ewan de rol moest lossen.

foto: Cor Vos

De hectiek zorgde ook voor een valpartij in het peloton, waarbij Nairo Quintana het meest aansprekende slachtoffer was. De kopman van Arkéa-Samsic kon weer verder, maar verloor wel veel tijd. Samen met Alaphilippe moest hij in de achtervolging op het flink uitgedunde peloton.

Het voorste peloton leek ‘en groupe’ naar de finish te rijden, maar op tien kilometer van de finish werd nog een keer alles op de kant gegooid. Schachmann was mede-verantwoordelijk voor de waaiers, samen met onder meer Vincenzo Nibali, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Peter Sagan, Pascal Ackermann, Felix Großschartner, Sergio Higuita, Giacomo Nizzolo, Nils Politt, Krists Neilands en Mads Würtz Schmidt. Vooral de aanwezigheid van pocketklimmer Higuita was opvallend.

BORA-hansgrohe zette in de laatste kilometer in op een tweede ritzege op rij. Sagan leidde Ackermann uit, maar de Duitser bleek te vroeg zijn sprint te hebben ingezet. Nizzolo wist Ackermann te passeren en zo de felbegeerde ritwinst te grijpen. De gele leiderstrui blijft in handen van Schachmann, die Dylan Teuns en Tiesj Benoot tijd zag verliezen. Nizzolo en Stuyven schuiven op naar de tweede en derde plek in het klassement.

Dit artikel delen:

46 Reacties

WernerFranke 9 maart 2020 om 16:29

Higuitamonster, waaierspecialist van 45 kilo.

leegloper 9 maart 2020 om 16:29

Hij leek het gisteren nog moeilijk te hebben in de waaier.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 16:31

Hij had het nu ook retemoeilijk, op karakter als enig lichtgewicht erin gebleven maar die is echt wel leeg nu en is morgen de eerst gegadigde vd Mongolen waaier.

Verweggistan 9 maart 2020 om 16:32

Sep loodste hem keurig naar de eerste waaier.

Baik-Baik 9 maart 2020 om 16:29

Mooie koers gezien! Benieuwd naar het verhaal van de 4 Sunwebbers die er opeens 1 werd.

Michelangelo 9 maart 2020 om 16:30

En naar het verhaal van DQS… die waren de grote afwezige in de kopgroep.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 16:33

Dat verhaal is , Flippie lek, rest erbij.

Maar ook niks vooraan in vorm, zoals Bennett met knecht, gewoon een k*tdag voor ze, qua pech en dag vorm. trek , bora, nizzolo en higuita helden vd dag.

Gedroomde winnaar voor de volger lijkt me, wie misgunt die man het?

leegloper 9 maart 2020 om 16:38

Gaat Lefevere nu donderspeechen en rijdt DQS morgen iedereen kapot?

ChefSpijker 9 maart 2020 om 16:39

Verhaal van Sunwebbers is toch wel duidelijk? Tiesj en Cees waren niet mee. Dus iedereen mag zich dan opofferen behalve Matthews.

Dolfy 9 maart 2020 om 16:42

Benoot was mee, was een van de vier renners. De andere waren als ik goed had Mathews, Kragh Andersen en Eeckhoff.

ChefSpijker 9 maart 2020 om 16:53

Dan zal Tiesj wel pech gehad hebben. In elk geval niet eraf gewaaid. Ze wachtten vrij opzichtig.

harryjohan71 9 maart 2020 om 16:54

DQS was voor het lekrijden van Alaphilippe al slecht vertegenwoordigd in de kopgroep. Volgens mij alleen Asgreen. Ze waren vandaag gewoon niet goed genoeg. Dit heeft niets te maken met de lekke band van Alaphilippe.

Michelangelo 9 maart 2020 om 17:03

@RV,
Ik heb DQS nog nooit op deze manier op 1 paard zien wedden, zeker in een koers als deze waarbij dit een ideale kans was voor klassieke mannen of Bennett.

Je gaat in deze fase van de koers, en in deze fase van het seizoen, en met deze renners in je ploeg niet alles op het klassement van Alaphillipe zetten lijkt me.

Dat je hem 2 mannetjes in steun geeft, prima. Maar niet de hele ploeg als je je klassieke kern + Bennett mee hebt.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 17:13

Dat zeg ik ook , en-en.

Merlinappa 9 maart 2020 om 17:21

Ik vermoed Tiesj ook lek, of andersoort materiaalpech.

Baik-Baik 9 maart 2020 om 17:27

Volgens het AD voelde Bol zich niet goed genoeg en miste hij al de eerste waaier. Benoot verloor de aansluiting doordat er voor hem gevallen werd. De rest exclusief Matthews hebben vervolgens op hem gewacht.

Massimo Bataille 9 maart 2020 om 17:50

@harry, dan moet je toch eens de beelden terugkijken. Toen alaphilippe lekreed zaten ze nog met 5man ofzo in het peleton, dus ze zaten waar ze moesten zitten.
het is inderdaad raar dat ze alles op 1man zetten en iedereen ervoor opofferen, maar misschien hadden ze wel vertrouwen dat alaphilippe deze rittenkoers kon winnen.
Dat Bennett geen 100% is lijkt me nu ook wel.
Gewoon een pechdag voor Quickstep, kan gebeuren.

Michelangelo 9 maart 2020 om 18:02

@Massimo,
Of een gevalletje zelfoverschatting: misschien gedacht dat ze het gat wel ff dicht zouden kunnen fietsen en zo Alaflip weer vooraan zouden kunnen krijgen.

Maar het leek mij een kwestie van verkeerd zitten, in combinatie met niet goed genoeg, en pech van Flipke.

Dolfy 9 maart 2020 om 16:35

Team Sunweb had die groep die samen waren gekomen op 45/50sec nog helemaal uiteen gereden, Benoot zo op 36 secondes binnengekomen. Best netjes.

Jacco van Stierop 9 maart 2020 om 16:39

Uitgekookte sprint van Nizzolo; bleef rustig, liet zich niet gek maken en zat gekleefd aan het wiel van Ackermann om er op het juiste moment uit te komen.
Leuke etappe weer, volop koers.
Tjonge, wat lelijk, die Colombiaanse kampioenstrui.

Thoin 9 maart 2020 om 16:51

Idd, die witte trui met de Colombiaanse strepen van Henao bij Sky was toch mooier. Nochtans ben ik voorstander van tricolore, maar dit slaat echt op niks vind ik…
Bijna zo lelijk als de bollenbroek van Bardet vorig jaar.
Al besef ik nu ook dat de Venezolaanse kampioen ook bij EF koerst en Narvaez had bij QS ook zo een geel-blauw-rood tricolore truitje. Dat was nog iets mooier dan deze rare bochten onderaan de trui.

FritsvanHoefelen 9 maart 2020 om 16:41

Nizzolo leeft helemaal op bij NTT. Het kan dus toch

Thoin 9 maart 2020 om 16:49

Zeg nooit nooit, woensdag met de tijdrit en Campenaerts…

Boasson en Hagen 10 maart 2020 om 12:02

Daarachter in het volgende groepje nog Walscheid die Viviani klopt in de sprint

zipp404 9 maart 2020 om 16:43

Sagan baalde ENORM van de aanwezigheid van Ackermann, vandaar die late aanval.
En dan ook nog eens gaan zitten op 75 meter van de meet..
Ik had liever gezien dat Sagan zijn kans mocht gaan..

Michelangelo 9 maart 2020 om 17:05

Weet het niet. Leek me eerder op de tactiek die DQS wel eens wil hanteren. Met 3 man voorop om het te laten lijken op een lead-out, en dan een gat laten vallen voor de eerste.
En zeker als je naderhand het interview hoorde van Schachmann, dan lijkt het in ieder geval alsof Sagan voor “het team” heeft gereden. Of zijn Schachmann en Ackermann ook geen goede maatjes.

Fieldbird 9 maart 2020 om 16:43

Heel gewiekst, hele koers in het wiel gespaard. Bij Ackermann was de batterij na een seconde of 7 wel leeg. Bjarne Riis effect?

Polleke 9 maart 2020 om 17:43

Oh, please….je kon erop inzetten dat de term zou vallen….

Dolfy 9 maart 2020 om 16:52

Gewoon een groet naar een bekende, ja dat wil soms in bepaalde hoek er snel raar uitzien.

Paul Bus 9 maart 2020 om 17:10

Heerlijke etappe,wielrennen zoals wielrennen bedoeld is.

Huubi 9 maart 2020 om 17:11

Dit was geweldige koers

Jacco van Stierop 9 maart 2020 om 17:28

Het is van oorsprong de Olympische groet:

https://standbeelden.vanderkrogt.net/object.php?record=NH04ou

Jean Dumas 9 maart 2020 om 17:29

BORA en Trek verslaan DQS.

koos verrek 9 maart 2020 om 17:42

Ja, vandaag wel ja

jef wil 9 maart 2020 om 18:02

ISN ook netjes met 4 man mee van voren
zijn toch wel klaar voor de voorjaarsklassiekers.

Samlambeej 9 maart 2020 om 22:03

Van Dowsett hoorde ik dat de renners veel vrijheid krijgen in materiaalkeuze. Dat de ploeg echt open minded is. Daar zou de grote geldschieter Sylvan Adams voor iets tussen kunnen zitten. De man heeft die Amerikaanse ingesteldheid. Via GCN hoorde ik ook positieve geluiden over ISN.

Hofstetter had ook meer dan de gebruikelijke lof voor zijn ploeg.

mooi

Kelder is de Man 9 maart 2020 om 18:15

Mooi dat Nizzolo wint en niet Bohra. Dat bewust 2 x een gaatje laten vallen in de laatste 5 km.. kots

Baukema Tomoulin 9 maart 2020 om 23:12

Pff dat is toch mooi zo'n tactiek. Nemen (samen met Trek) de koers in handen en doen het voor de winst. Nizzolo is wat dat betreft net zo lelijk/slim om in de wielen te hangen. Ik kan beide manieren om te winnen wel waarderen.

Ligthning 9 maart 2020 om 19:52

Schachmann en Nibali nu topfavorieten. Quintana enkel nog voor een ritzege. Nibali komt nu wel al enkele jaren te kort bergop, dus heeft Schachmann een streepje voor, ook al door zijn tijdritcapaciteiten. Als Hiquita de schade enigszins kan beperken in de tijdrit, kan hij het Schachmann nog lastig maken.

Etika 9 maart 2020 om 20:57

Ik verwacht Teuns ook nog voor de eindzege.

adelaarvanantwerpen 9 maart 2020 om 21:10

Heeft schachmann een voordeel bergop op Nibali. Serieus waar heeft Scachmann ooit maar bewezen in de buurt te komen bergop van Nibali. Scachmann is een superrenner, maar geen echte klimmer, maar een puncher type die goed bergop kan rijden.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 21:12

Quintana vlak ik nog niet helemaal uit, al weet ik niet meteen alle aankomende klimmen uit mijn hoofd.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 21:10

Wat deze vercoronizeerde Paris Nice fraai aantoont is dat je niet deelnemende ploegen en hun renners totaal niet mist. Paar minuten jammer de bammer en hup naar de orde/waan vd dag. Wielrennen is het parcours / de omstandigheden en 3 waaiers verder pas hoe de mannetjes heten.

Samlambeej 9 maart 2020 om 21:46

hard to argue with

Mij maakt het ook bitterweinig uit wie net vooraan de show maakt.

Is het vandaag een rooie en morge weer een blauwe? of groene?

prima

Wheely 9 maart 2020 om 22:25

Sterker nog, het maakt de koers misschien wel mooier dat bepaalde blokken en ingrediënten hier ontbreken. Moeilijk te zeggen hoe de koers anders was verlopen maar ik mis ze niet inderdaad.

Massimo Bataille 10 maart 2020 om 00:08

Het ontbreken van een paar ploegen maakt de race net meer open. In dergelijke waaieretappes heb je meestal meer ‘slachtoffers’ die in tweede of derde waaier terechtkomen, waardoor je meer ploegen hebt die rijden in de achtergrond, waardoor verschillen iets kleiner blijven (of waaiers terugkomen). Nu heb je minder WT-ploegen (en zelf extra renner per ploeg), waardoor je met 2-3 ploegen vol op kop veel meer schade kan doen.
Maakt het enerzijds zeer mooi, anderzijds is het jammer dat niet alle ‘sterren’ aan de start staan.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone