Nino Schurter verovert tiende WK-titel cross-country

zondag 28 augustus 2022 om 16:38
Nino Schurter verovert tiende WK-titel cross-country

foto: Cor Vos

Nino Schurter heeft voor de tiende keer in zijn carrière het WK cross-country gewonnen. In Les Gets kwam de ervaren Zwitser met een kleine voorsprong op David Valero over de finish. De Spanjaard moest zich tevreden stellen met de zilveren medaille. De Italiaan Luca Braidot legde beslag op de bronzen plak. Tom Pidcock greep naast het podium en werd vierde.

Kon Nino Schurter zijn tiende wereldtitel binnenslepen in de cross-country? Dat was op voorhand de grote vraag. De Zwitser was niet de enige favoriet in Les Gets, waar ook Tom Pidcock aan de start verscheen. Die moest echter vanuit het middenveld vertrekken, omdat de startposities op de UCI-ranking waren gebaseerd en de Brit nog niet wedstrijden had gereden dit jaar. Schurter kwam al vroeg in de wedstrijd naar de kop en zette de concurrentie meteen onder druk.

Pidcock kon tijdens de eerste van zeven rondes al diverse plaatsen opschuiven en toen het veld wat verder uit elkaar kwam te liggen, kreeg de Brit steeds meer ruimte om naar voren te rijden. In de derde ronde kwam hij aansluiten op kop van de wedstrijd en vrijwel meteen viel hij aan. In de vijfde ronde begon de huidige olympische kampioen plots terug te vallen. Schurter viel aan en zijn Britse tegenstrever antwoordde niet.

Schurter, de Italiaan Luca Braidot en de Spanjaard David Valero kwamen van voren samen en ook Pidcock kon weer aanhaken. Pidcock kwam dan toch weer in de problemen en moest de andere drie, met nog twee ronden te rijden, laten gaan. Schurter viel vervolgens aan, keek even later over zijn schouder en zag dat alleen Valero er nog aan hing. Pidcock leek niet over de beste benen te beschikken, moest steeds meer terrein prijsgeven en ging ook een paar keer in de fout.

Na een fietswissel had Pidcock hij nog wel een opleving, maar Schurter, Braidot en Valero waren uit zijn zicht verdwenen. Schurter en Valero gingen samen de laatste ronde in, terwijl Braidot voor druk van achteren bleef zorgen. Valero probeerde het een paar keer, maar Schurter had op alles een antwoord. Het was uiteindelijk de Zwitser die de Spanjaard kon lossen en zijn tiende WK-titel in de cross-country kon binnenslepen.

Er stonden geen Nederlanders aan het vertrek; David Nordemann zou van start gaan, maar bij de huidige nationaal kampioen is klierkoorts vastgesteld waarvan hij moet herstellen.

flag-wc WK mountainbike cross-country
Uitslag mannen
flag-nr1 flag-ch Nino Schurter
flag-nr2 flag-es David Valero op 9s
flag-nr3 flag-it Luca Braidot op 29s
4. flag-gb Thomas Pidcock op 1m29s
5. flag-ch Marcel Guerrini op 1m40s
6. flag-fr Jordan Sarrou op 2m04s
7. flag-za Alan Hatherly op 2m11s
8. flag-fr Victor Koretzky op 2m37s
9. flag-ch Filippo Colombo op 2m49s
10. flag-cz Ondrej Cink op 2m51s

12. flag-be Pierre de Froidmont op 3m23s
23. flag-be Jens Schuermans op 5m05s
43. flag-be Daan Soete op 7m26s

Dit artikel delen:

2 Reacties

Wheely 28 augustus 2022 om 19:40

Dit is wel bijzonder knap zeg, 10 keer! Tijdperk Pidcock toch nog niet aangebroken.

0
Eroba 2 september 2022 om 10:50

Pidcock had het zelf verknald. Moest van achter starten en te veel energie verbruikt om al vroeg vooraan te komen. Daarna ging hij ook nog technische fouten maken door zich tot twee keer toe om dezelfde boom te rollen. Leuke wedstrijd en zeer verdiend voor Schurter.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone