Nikias Arndt heeft de vijfde etappe van de Ronde van Polen op zijn naam gezet. De ervaren Duitser van Team DSM wist in een chaotische finale zijn wiel als eerste over de finish te drukken, voor Matej Mohoric en Stefano Oldani. João Almeida wist vierde te worden in en behoudt daardoor de leiderstrui in de Poolse WorldTour-ronde.

Zes koplopers kleurden de etappe vanuit de vroege vlucht: Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix), Emils Liepins (Trek-Segafredo), Robert Power (Qhubeka NextHash), Daniel Arroyave (EF Education-Nippo), Yevgeniy Fedorov (Astana-Premier Tech) en Lukasz Owsian (Poolse selectie) vonden elkaar aan de kop. Rickaert was de laatste die wist aan te sluiten. Dit in tegenstelling tot Nans Peters en Xandres Vervloesem, die terugvielen in het peloton. Datzelfde peloton gaf de vluchters ruim drie minuten voorsprong.
Jonas Rickaert kleurt de koers
Onder meer Movistar, INEOS Grenadiers en Bahrain Victorious leidden de achtervolging op de kopgroep, waar nog voor de finale Power al gelost was. Op de beklimming van de Przełęcz Przegibek (6,6 km à 4,8%) bleek Rickaert samen met Owsian de beste klimmer van de kopgroep. De Pool pakte de punten, maar zakte daarna weg. Rickaert reed door en kreeg 27 kilometer voor de finish de aansluiting van Larry Warbasse (AG2R Citroën), Sean Bennett (Qhubeka NextHash) en Tomasz Marczynski (Lotto Soudal).

foto: Cor Vos
De vier draaiden met een voorsprong van ongeveer 40 seconden het lokale circuit op. Dat rondje van 7,3 kilometer, met daarin een klim van 2,4 km aan 3 à 4% tot de finish, werd drie keer aangedaan. In de laatste omloop werden Rickaert en co gegrepen door het peloton. Althans, de Belgische hardrijder van Alpecin-Fenix gaf zich met een ferme versnelling niet gewonnen. Toch viel op drie kilometer van de meet ook voor Rickaert het doek.
Chaotische finale
INEOS Grenadiers bepaalde in dienst van Michal Kwiatkowski het tempo op de laatste beklimming richting de finish, maar de Britse ploeg kon die inspanning niet volhouden. Het werd daardoor een chaotisch gedoe in de laatste kilometer, met een valpartij en enkele bijna-valpartijen tot gevolg. Quinten Hermans ging daarna de sprint vroeg aan, maar het was uiteindelijk Nikias Arndt die met een goede jump de ritzege wist te pakken.
Arndt bleef Matej Mohoric en Stefano Oldani nipt voor na 172,8 kilometer. Daarachter werden João Almeida en Diego Ulissi vierde en vijfde. Quinten Hermans was op de zesde plaats de beste Belg in de daguitslag. David Dekker had de finale ook overleefd, maar de sprinter van Jumbo-Visma strandde op de zevende plek.
In het algemeen klassement is Almeida nog wel de leider, maar Mohoric is hem wel tot op twee seconden genaderd. Daarachter is Diego Ulissi derde op 14 seconden van de Portugees.
Videofinish. #TDP2021 pic.twitter.com/JbZJic8oEz
— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) August 13, 2021
19 Reacties
De heren renners moeten na deze rit eens dringend in de spiegel kijken, want hoe er vandaag in de finale gereden werd sloeg helemaal nergens op. Dachten ze dat ze met rugby bezig waren?
Gaan ze natuurlijk nooit doen, want als er niemand valt zal de jury toch niet ingrijpen. Daar ligt het grootste gedeelte van het probleem. Als de jury ingrijpt tegen elke renner die een beuk uitdeelt vanaf kilometer drie en deze uit de koers haalt (Dus geen terugzetting, want dat is geen echte straf), dan zal het snel afgelopen zijn. Maar gaan ze niet doen zolang er geen valpartij plaatsvindt. Dan staan ze het oogluikend toe.
Gaan ze natuurlijk nooit doen, want als er niemand valt zal de jury toch niet ingrijpen. Daar ligt het grootste gedeelte van het probleem.
Dit ja. Ongelooflijk, zeker in Polen, dat nog altijd zoveel wordt toegestaan. In Burgos in de allereerste etappe een ordinaire beuk voor de meet. Geen straf, niks. Maar als er schade is, is het wielerhuis te klein.
De gevolgen bepalen de strafmaat. Wielrennen kent haar eigen boek van strafrecht.
Dus het is oke dat ze gevaarlijke manoeuvres uithalen omdat de jury het toch niet bestraft?
Is dat jouw niveau begrijpend lezen?
Niet in jouw post maar wel in de discussie die er op volgt. Het is ook een open vraag, niet zozeer een verwijt.
Ik ben persoonlijk van mening dat je als renners niet enerzijds de jury kan sommeren voor elke stoeprand, geparkeerde wagen of supporter en anderzijds mekaar in gevaar brengen mey roekeloos gedrag (los van het feit of de jury er wat aan doet of niet).
Geen straffen uitdelen is voor mij ook niet hetzelfde als toelaten.
Het wordt heel snel tijd dat er met gele/rode kaarten gewerkt gaat worden. Hoe sommige renners aan het koersen zijn is gewoon gevaarlijk, ook al is het onbewust.
Mooi voor dat dsm
Ik zie net alleen de laatste meters in vertraging op Twitter. Dekker volgt het juiste spoor van Arndt, maar dat loopt dood als hij een vervaarlijk zigzaggende Wanty tegenkomt.
Edit redactie: Bedankt, is aangepast.
no.5. – Arndt, al jaren een vaste waarde voor de ploeg, mooie overwinning zonder lead-out.
Weinig cooperation dus…
@turtlehead:
Gaap..nu weten we wel, dat je een DSM basher bent.
@Arena: ik neem de dingen graag niet al te serieus. Daarnaast ben ik kritisch op nare opvattingen. Dat is niet hetzelfde als basher zijn.
edit wf: houd het bij wielrennen svp
Voor politiek zijn er andere sites.
De EU bedoeld u.
Politiek bedoelt u? Want?
Wat dat betreft een winnaar uit een passende ploeg
