Niki Terpstra: “Ik heb me onwijs geërgerd”

zaterdag 26 maart 2016 om 08:51
Niki Terpstra: “Ik heb me onwijs geërgerd”

Foto: Sirotti

Niki Terpstra kijkt met ergernis terug op E3 Harelbeke. Zijn ploeg  moest het werk opknappen toen Michal Kwiatkowski en Peter Sagan wegreden in de finale. “Ik heb me onwijs geërgerd”, stelt hij tegenover De Telegraaf. “Ik begreep niet met welk doel de anderen koersten.”

“We hadden voor de winst kunnen rijden”, meent Terpstra. “De rest reed nu puur voor de ereplaatsen. Ik snap dat ze dachten dat het eerst aan onze ploeg was, omdat we nog met vier man waren. Maar als je ziet dat het ons niet lukt, dan ga je toch ingrijpen. We kwamen een seconde per twee kilometer dichterbij. Dat zie je toch aankomen.”

“Het was nog een mooie groep om die kloof te overbruggen. Als je de laatste 17 kilometer lang op brede wegen met een 10 à 15 man om de beurt op kop rijdt, dan hebben de twee koplopers geen enkele kans. Maar niemand wilde ons helpen. Stybar en ik zijn de enigen die het moesten doen, maar dan is het twee tegen twee.”

Twee van zijn ploeggenoten probeerden nog met Kwiatkowski en Sagan mee te gaan toen zij aanvielen. “Ik aarzelde even, maar het bleek dat de klim van de Karnemelkbeek niet de berg was om te aarzelen. Ik dacht het zit wel goed met Trentin en Stybar die in eerste instantie in het wiel van Sagan en Kwiatkowski zaten.”

“Onze mannen moesten echter passen. Toen was het kwaad al geschied. Het was natuurlijk wel een hele krachtige versnelling van Sagan en Kwiatkowski. Ik heb het verkeerd ingeschat dat we die twee op die brede wegen zouden terug pakken. Dat is een fout”, erkent Terpstra.

Dit artikel delen:

57 Reacties

Gildo 26 maart 2016 om 08:58

Ben eens benieuwd of we dezelfde soort reacties krijgen als onder het artikel van Boonen. Zielig? Zeuren?

0
Prima Facie 26 maart 2016 om 08:59

Dit getuigt toch wel van grote naïviteit van Terpstra. Wie had moeten gaan rijden? Er zaten grotendeels eenlingen en Etixx had in principe de beste sprinter voor dit werk met Trentin.

Oss had voor Drucker kunnen rijden, en Cancellara voor Stuyven of Stuyven voor Cancellara, maar daarmee was het wel over. Alsof eenlingen gaan meedraaien met Etixx.

Zoals zo vaak de afgelopen jaren weet Etixx een overmacht in de finale niet uit te buiten en elke keer hebben andere ploegen het gedaan.

0
tvm 26 maart 2016 om 09:00

Mooie eerlijke erkenning van Terpstra van zijn verkeerde inschatting. Verder heeft hij gelijk wat betreft samenwerking. Echter zag ui ze ook geen misbaar maken naar de overige renners. Of ik heb dat gemist. .

0
KRP 26 maart 2016 om 09:01

Wat een huilebalk gewoon harder fietsen:-)

0
Henki 26 maart 2016 om 09:06

Zowel Boonen als Terpstra hebben gelijk. De rest wilde de energie er niet in steken.
Waar Terpstra wel blij mee kan zijn is dat hij misschien wel de sterkste was (met Sagan?) op de Oude Kwaremont. Nu goed, als je daar een Cancellara bij rekent zal die daar ook nog bij komen, maar dat is toch een mooi vooruitzicht op de Ronde. Bij de Paterberg heb ik altijd het gevoel dat deze Terpstra niet super ligt.

0
stoemper 26 maart 2016 om 09:13

Precies wat ik onder het Boonen bericht al zei. Er zijn momenten dat je moet pokeren en er zijn momenten dat je gewoon moet rijden. De eenlingen hebben alleen maar gepokerd, ook toen al duidelijk was dat Etixx het niet dicht kreeg, en daarmee ook hun eigen kansen op winst laten varen. Dat heet 'niet koersen om te winnen', ofwel 'laf koersen'. Ik snap niet dat mensen hier dan Boonen en Terpstra huilebalken gaan noemen.

0
Prima Facie 26 maart 2016 om 09:18

Ik heb nog nooit een wedstrijd gezien waar iemand als Vanmarcke, Boom of Bennoot zegt: tuurlijk Etixx, wij gaan wel even volle bak meerijden. Gooi je daar je eigen glazen mee in: in principe wel. Maar het is nu eenmaal zoals het gaat in de finale van zo’n koers. In ieder geval al de laatste twintig jaar. Als je gaat lopen wachten als Etixx, kom je te laat.

0
Hakkie2 26 maart 2016 om 09:22

Volgens meneer Terpstra ligt het nooit aan hem. Hij reed niet hard genoeg. Hij had gelijk op kop moeten gaan rijden, als slechtste sprinter van de 4 Etixx mannen. Als hij onmiddelijk na die klim vol op kop was gaan rijden was er niets aan de hand. Maar daar voelde meneer Terpstra zich te groot voor. Een renner die zich nooit weg wil cijferen voor anderen is wat mij betreft een matige renner.

0
MooieMario 26 maart 2016 om 09:23

Ik ben het wel met hem eens. Als je merkt dat het niet lukt ga je kop over kop rijden want uiteindelijk kwamen ze nog heel dichtbij want dw tank bij Sagan was ook leeg. Ze begonnen het geloof ik pas door te krijgen toen Stybar in de slotfase moest lossen. Alleen maar lafjes meerijden levert ook niks op.

Terpstra reed heel sterk en is in mijn ogen de absolute kopman voor de RVV.

0
Nikolai 26 maart 2016 om 09:24

Het inmiddels gebruikelijke gezeur van Terpstra en Boonen. Altijd ligt het aan de andere ploegen….. Etixx pokerde echter zelf net zo hard door Boonen en Trentin niet mee te laten draaien. Pas toen Stybar in de laatste paar kilometers wegviel, ging Boonen ook op kop rijden, maar zelfs toen bleven ze Trentin sparen voor de sprint. Moeten eenlingen als Benoot en Vanmarcke dan meedraaien en zo hun eigen kansen opofferen om Trentin in een zetel naar de sprint te brengen??? Houd toch op! Etixx heeft zelf volledig gefaald door met vier kopmannen in de kopgroep te zitten en dan toch twee renners weg te laten rijden. Punt uit.

0
stoemper 26 maart 2016 om 09:26

@ PF: Nee, niet als je in de kopgroep zit. Maar er reden er nu nog twee voor. Nogmaals, wat Terpstra ook zegt, het was overduidelijk dat Etixx het niet dicht kreeg. De enige manier om dan nog terug te komen is om met zijn allen te gaan draaien. Doe je dat niet, win je sowieso niet. Gooi je daarmee dus je eigen glazen in: in principe wel.

Lopen wachten als Etixx? Hoe kom je daar bij? Ze zaten direct met twee op het wiel, maar konden gewoon niet volgen. Uiteindelijk was het dus fout om met die twee renners te reageren en niet met Terpstra zelf, maar dat is iets anders dan 'lopen wachten'

0
Hakkie2 26 maart 2016 om 09:29

@stoemper: Etixx heeft zeker wel een tijd gewacht voor ze gingen rijden. Ze gingen niet meteen vol op kop, wat vooral Terpstra gewoon gelijk had moeten doen. En de rest rijdt ook niet voor de zege als ze mee op kop gaan rijden en Trentin niet mee draait, dan rijdt je hooguit voor de tweede ipv de derde plek.

Daarnaast was Drucker gewoon zichtbaar kapot, het zou onzin zijn als Oss voor hem op kop was gaan rijden.

0
Sunrider 26 maart 2016 om 09:30

Als eenling meedraaien ben je bijvoorbaat ook kansloos in de sprint en geef je weer een cadeautje aan Etixx of anderen. Nee het was een normaal verloop, en het ging zoals altijd, de best vertegenwoordigde ploeg neemt het voortouw. Waar Etixx de fout is ingegaan is om zo hard te gaan en blijven rijden nadat Cancellara pech kreeg. Verkeerde inschatting en daarbij, respectvol verliezen is ook een kunst. Wat ook nog meespeelt is dat de zware wedstrijden zich nu opvolgen. Dat sommige renners zich dan niet leeg willen rijden is logisch.

0
Elrick 26 maart 2016 om 09:31

Terpstra heeft gewoon gelijk. Ze pakken liever een paar WT punten dan dat ze een risico nemen om te winnen. Misschien moeten ze de wt punten voor ereplaatsen halveren. Eens zien of ze dan wel willen rijden.

0
achtpuntzes 26 maart 2016 om 09:32

beetje slechte verliezers bij Etixx. afgeven op eenlingen terwijl van de vier 2 man hun eigen benen stil houden.

0
Hakkie2 26 maart 2016 om 09:32

@Elrick: dit had echt helemaal niets met WT punten te maken. Ik heb sowieso nog nooit van een renner gehoord dat hij die punten belangrijk vond.

0
Noud89 26 maart 2016 om 09:35

Ze hadden gewoon met zijn allen moeten gaan draaien. Inclusief Trentin en Boonen. Snap het gevoel bij Niki heel erg goed, en ben het er ook volledig mee eens. Vind het ook bizar om bijvoorbeeld te bedenken wat Cancellara voor een inspanning van zichzelf en zijn ploegmaats heeft geeist, om vervolgens je neer te leggen bij sprinten voor plaats 3. Voor Vanmarcke, Boom & Benoot geldt hetzelfde, je laat toch niet een kans op een éérste plaats liggen door helemaal niet mee te gaan draaien.

Als ze ervoor hadden gekozen om Etixx de eerste zoveel kilometer het werk te laten doen en later een handje bij hadden gestoken hadden ze minder inspanning geleverd dan de Etixx concurrenten, en toch voor plaats 1 kunnen rijden.

0
Orakel 26 maart 2016 om 09:36

@Stoemper
Je schrijft dat de eenlingen door niet mee te werkenhun kans op winst verspeelden. Eenlingen verspelen hun kans ook wanneer ze gaan werken. Vreemde redenatie van jou, of Etixx fan?

0
Hakkie2 26 maart 2016 om 09:40

@Noud89: alleen deed Etixx de eerste zoveel kilometer helemaal niets. Die reden ook niet. Daarna (echt heel wat kilometer verderop) gaan ze wel met twee rijden, maar houden ze hun beste twee sprinters achter. In principe logisch om die achter te houden, maar ga er dan niet van uit dat de anderen komen helpen. Hoe moet Vanmarcke of Benoot Trentin en Boonen verslaan als de eersten wel mee werken en de Etixxrenners niet?

0
Prima Facie 26 maart 2016 om 09:42

@stoemper
Dan heb je toch een andere wedstrijd gezien dan ik. Nadat Sagan en Kwiat waren weggesprongen waren het niet Etixx-renners maar s Cancellara, Boom en Bennoot die een klein beetje tempo onderhielden. En in de achtervolging die daarna op gang werd gezet werden Boonen en Trentin gespaard. Dan ben je echt een suffe Lowietje als je als kopman gaat meerijden.

Vanmarcke en Bennoot zullen ook de hoop hebben dat wanneer zij eens vooruit rijden Sagan en Kwiat ook eerst het bordje van Etixx leegeten.

Etixx is in de breedte te sterk. Dat ziet de rest ook.

0
Boum05 26 maart 2016 om 09:43

Terpstra moet niet zeuren.
Toen Cancellara defect reed , was er maar een ploeg die reed en dat was Etixx.
Ze hadden schrik voor Cancellara, maar hierdoor hebben ze zich over
kop gereden.
Terpstra is nog niet zo erg als de zijn idiote baas Lefevre , die te keer gaat
en de renners in de kopgroep Laffe zakken noemt ik vind dit een groot
schandaal en ik hoop dat de wielervakbond eens optreed tegen zo’n
idioot.
Deze man met die heel grote bek moet eens aangepakt worden.
Etixx heeft gisteren zelf gefaald en dat moeten ze het niet op anderen schuiven.

0
Naspa 26 maart 2016 om 09:46

Terecht dat hij zich heeft geërgerd. Als je met z’n vieren vooruit zit, moet je het handiger uitspelen. Aan de andere kant; Trentin kon niet aanhaken. Ja, je kunt dan zeggen dat je je verkeerde man hebt meegestuurd… Of de anderen waren gewoon beter.

0
blanco 26 maart 2016 om 09:49

Hij heeft gewoon gelijk, ze blijven rijden en niemand komt helpen.. prima, maar is gewoon laf. Ga je dan als Boom en consorten wachten tot je voor de 3de plek kan sprinten ? Of doe je paar kop beurten met 10 man en heb je ze zo weer te pakken?? Terpstra is de sterkste coureur van die ploeg. Moet niet altijd op kop sleuren.

0
Reynaerde 26 maart 2016 om 09:54

Als Niki zich direct op kop had gezet toen het gat nog maar 10 sec was, waren ze nooit weggekomen, maar hij wilde zijn eigen kansen waarschijnlijk nog niet verschieten. Bij Etixx keken ze net zo veel naar de rest als vice versa. Zoek het eens bij je eigen koerstactiek, Niki (of beter gezegd: het gebrek aan tactiek).

Als Etixx gewoon meteen het initiatief had genomen en ze dán het gat niet dicht hadden gekregen, hadden mannen als Cancellara waarschijnlijk wel gewoon een handje toegestoken. Nu dachten ze (terecht): zoek het maar uit, ik ga niet voor jullie overwinning rijden.

0
Marszzz 26 maart 2016 om 09:58

Terpstra en Boonen hadden gelijk, men reed al voor de 3de plek terwijl dat met een beetje extra moeite voor de 1ste had kunnen zijn. Boom zei: “ik zit in mijn eentje dus dan doe ik niks”. Wel, dan win je ook zeker niet Lars!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone