Niki Terpstra baalt: “Dit was geen goed voorjaar”
Foto: Sirotti
dinsdag 12 april 2016 om 15:06

Niki Terpstra baalt: “Dit was geen goed voorjaar”

Het klassieke voorjaar eindigde voor Niki Terpstra zondag in mineur met een stevige val in Parijs-Roubaix. Het was niet de eerste tegenvaller die hij in zijn favoriete periode van het seizoen te verwerken kreeg. “Het was geen goed voorjaar”, zo maakt hij de balans op bij de NOS. “De uitslagen bleven uit. Het is niet naar mijn zin gegaan.”

Terpstra won weliswaar de GP Samyn, maar in de grote klassiekers was de tiende plaats in de Ronde van Vlaanderen zijn beste resultaat. “Cancellara reed me er daar af op de Paterberg. Het was slecht”, blikt hij terug. De oorzaak kan hij niet direct aanwijzen. “Moeilijk om te zeggen wat ik anders had kunnen doen. We hebben altijd gekoerst voor de overwinning, ikzelf en de ploeg. En niet voor een toptienklassering. Het was alles of niets.”

In Parijs-Roubaix probeerde Terpstra zijn voorjaar nog op te fleuren, totdat hij over de vlak voor hem gevallen Fabian Cancellara tuimelde. “Ik voelde me goed, maar de finale was nog niet begonnen. Je weet nooit hoe het gegaan was.” Toen de Nederlands kampioen de beelden terugzag, wist hij dat hij nog van geluk mocht spreken. “Ik ben met mijn gezicht in het gras beland. Dertig centimeter naar rechts en ik was op de stenen gevallen.”

“Wil bij het NK weer goed zijn”
Hoewel er niets gebroken bleek te zijn, houdt een pijnlijke knie hem zondag uit de Amstel Gold Race. “Normaal gesproken had ik daar wel gereden, denk ik. Maar door de val is die nu helaas geskipt”, zegt Terpstra, die over een paar dagen de training kan hervatten en weer vooruit moet kijken. “Mijn visie was puur op het voorjaar gericht. Maar met het NK wil ik wel weer goed zijn.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
12 april 2016 15:13
Wat ik afgelopen zondag vooral niet zo goed begreep, was waarom hij achterin het peloton bleef hangen toen ze de eerste stroken aanvingen. Het was bekend dat het er daar modderig bij lag, dus dan weet je dat je niet meer tussen de mindere goden moet zitten. Uiteindelijk was de beslissende valpartij rond positie dertig en was vooraan zitten nog geen zekerheid, maar het risico dat hij nam door achterin te zitten was wel erg groot.
12 april 2016 15:20
@vlek
Dat vind ik sowieso dit voorjaar. Ik zag hem te vaak van achteren beginnen. Op het begin dacht ik dat het vooral was omdat Trentin en Stybar de aangewezen mannen waren om te scoren. Maar ook bij Vlaanderen en Roubaix was de positie niet goed bij het aangaan van de kasseien dan wel bij cruciale punten in het parcours.
12 april 2016 15:31
Over het algemeen vond ik Terpstra toch de beste/sterkste van Etixx, maar doordat de ploeg minder was (minder dominant was) dan andere jaren kon een Etixx renner daar niet van profiteren, en Terpstra heeft altijd een neus om van zulke situaties te profiteren. Misschien was hij niet in absolute topvorm, maar goed vond ik hem zeker, enkel de uitslagen geven dat niet aan. En absolute topvorm heb je nodig (of wat geluk) om podium te rijden.
12 april 2016 15:41
Terpstra zit eigenlijk altijd achteraan op het begin van een koers. Dat is niet anders dan andere jaren. Het verschil is dat het dit jaar vaak al vanaf minuut 1 los ging en dan loop je achter de feiten aan. In Vlaanderen kon hij nog herstellen, maar in Roubaix, de E3 en Wevelgem heeft dat teveel krachten gekost of deed hij al niet meer mee.
12 april 2016 15:58
Met zo,n ploeg als etix kan je niet met alle 9 man voorin gaan zitten. Ik denk dat hij dan een positie kiest met het idee dat zijn tijd in de koers toch nog moet komen. In Parijs Roubaix heb je altijd breuken en eigenlijk komt dat wel weer bij elkaar. Dit keer hadden drie toppers echt pech dat voor de breuk mannen zaten met teamgenoten die er voor gereden hebben om niemand terug te laten komen. Ik zie Niki liever in een ploeg waar hij alleen kopman is. Hij moet zich vaak wegcijferen voor anderen. Het was ook best wel wat minder dan andere jaren maar volgens mij was hij goed genoeg voor podium Parijs Roubaix.
12 april 2016 16:07
Ach,..... en als Etixx nu scoort in de ardennenklassiekers is het weer een goed voorjaar.
Hoewel ik zeer genoten heb van de kasseiklassiekers komen er nu toch dit voorjaar nog een paar wedstrijden die er ook toe doen.
12 april 2016 16:16
Het zou zomaar eens een jaartje kunnen worden zonder klassiekerwinst voor Etixx. (voor-en najaar) Al liggen er nog wat kansen naar voor wie? T.Martin,D.Martin,Gaviria? Geen idee of Lefevre ooit al/nog droog stond met zijn ploeg na Roubaix. Al meen ik dat Musseeuw eens seizoen redde in de Amstel.
12 april 2016 16:17
Of rekenen we Kittel er ook bij...
12 april 2016 16:35
Naar mijn idee zat ie in PR perfect. Boonen en Martin vooruit. Hij netjes achter cancellara en Sagan.
12 april 2016 16:41
Ik heb het al vaker gezegd op dit forum: hij moet naar een andere ploeg, want hij was enkele keren wel degelijk goed.

Stybar was trouwens nu ook weer nergens te bekennen. Wat is daar mee aan de hand?

Wel mooi dat hij Samyn heeft gewonnen.

Een doekje voor het bloeden en een steeds interessantere koers.
12 april 2016 16:43
"hij moet naar een andere ploeg"

Wat een nonsens... bij geen enkele andere ploeg had ie ooit PR gewonnen.
12 april 2016 16:49
@zoetepap
Vorig jaar stonden ze ook min of meer droog na Roubaix. Kuurne en Strade Bianche zijn voor de ploeg-Lefevere niet goed genoeg. Al winnen ze alles behalve de Ronde en Roubaix, dan is het voorjaar nog niet echt geslaagd. In de Amstel maakte Kwiatkowski nog wel een en ander goed. Dit jaar vrees ik ervoor. Alaphilippe lijkt me niets te worden dit jaar door zijn klierkoorts. Dan Martin is niet echt gemaakt voor de Amstel. Vakoc misschien, maar als de echte toppers doorduwen op de cauberg zal hij nog tekortkomen vrees ik. Maar we zijn dit voorjaar natuurlijk wel al meer dan eens verrast.
12 april 2016 16:50
@fietsie

Dat zullen we nooit weten, maar als het klopt dat Sagan komt... Er zijn voor iedereen maar enkele kansen in het voorjaar.
12 april 2016 17:06
Snel naar een andere ploeg Niki, zouden ze bij Cannondale genoeg kunnen betalen?
12 april 2016 17:11
Als Cancellara niet valt was het gat zeker dicht gereden voor de echte finale. Dan was Niki in een zetel naar voren gebracht zonder veel inspanning en dan had ik nog willen zien wie hem had bij gehouden. De toppers vooraan hadden al heel wat gegeven om voorop te blijven. Sagan en Cancellara moesten al veel geven in de achtervolging. Helaas zullen het nooit weten.
12 april 2016 17:16
Precies, dit was gewoon pech. Als Cancellara niet op z'n plaat was gegaan was er een grote kans dat hij en Sagan met de kopgroep meekonden. Dan kon hij samenwerken met Boonen. Afijn, dit is achteraf geklets, maar ik snap vooral niet dat er geroepen wordt dat hij naar een andere club zou moeten.
12 april 2016 17:25
Hij zit prima bij Etixx, en het is ook prima dat ze niks gewonnen hebben. Heb zowel met de ploeg als renner helemaal niks, arrogantie ten top daar altijd en Terpstra is een van de ergste
12 april 2016 17:36
Ik denk dat Terpstra kwa talent ter vergelijken is met Boom maar op klassiek vlak heeft Terpstra -dankzij Etixx- wel al een beter palmares.
Boom, als "absolute kopman", heeft nog geen kassei-klassieker op zijn naam.
12 april 2016 22:09
Terpstra heeft ook nog een contract bij Etix voor 2017...
12 april 2016 22:40
Ik ben het er niet mee eens dat het gat zou zijn gedicht zonder valpartijen. Ze kwamen op 40 seconden, maar daarna was beste eraf bij Canc, Sagan etc. Juist dat laatste half minuutje is zwaar op kasseien, omdat je in de achtervolging niet kunt sparen. De klassieker van de lange adem en grote motoren verlies je als je zo'n achterstand hebt, zeker als er geen spoorbomen neergaan voor de kopgroep.
13 april 2016 02:10
@Lennimator Stybar zat aan de antibiotica na de Ronde.
13 april 2016 09:27
In een normale PR had hij achter C en S goed gezeten, maar het was geen normale PR, het leek alsof ze het gat niet meer dicht konden rijden. Na de val was alles over. Toch zie je hem altijd rijden, zijn trui zal hem zichtbaarder maken, maar altijd in beeld, en altijd een factor om rekening mee te houden.
Vond het nog niet zo slecht.
13 april 2016 09:46
Ook zonder die val waren Cancellara, Sagan en Terpstra nooit meer voorin geraakt.

Reacties zijn gesloten.