‘Nike kocht Verbruggen om voor verzwijgen dopingplas’

dinsdag 16 oktober 2012 om 17:17

Lance Armstrong

foto: Sirotti

Hein Verbruggen, UCI-voorzitter in het tijdperk Armstrong, zou 500.000 dollar hebben aangenomen van Nike. In ruil daarvoor moest de voormalige preses van de wielerunie een positieve plas van de zevenvoudig Tourwinnaar wegmoffelen. Het zou gaan om een test uit 1999, het jaar waarin de Amerikaan zijn eerste Tourzege behaalde.

De uitlatingen komen van niemand minder dan Kathy Lemond, de echtgenote van Greg Lemond. Zij zou het op haar beurt weer gehoord hebben van de Belgische mecanicien Julien Devries, die in die jaren werkzaam was bij US Postal. Saillant aan het hele geval is dat Greg Lemond, zelf drievoudig Tourwinnaar en tevens Amerikaan, zijn landgenoot jarenlang fel bekritiseerde. Zijn echtgenote deed haar getuigenis al in 2006, maar onderstreept deze nu nog eens in de krant Daily News.

Volgens medestanders van het echtpaar Lemond zou dit mede verklaren waarom Nike Armstrong zo onvoorwaardelijk blijft steunen. De sponsor zou indertijd al op de hoogte zijn geweest van het dopegebruik binnen het US Postal-team en dit middels absurde bedragen aan smeergeld uit de openbaarheid hebben gehouden. Opvallend is dat Julien Devries tot op de dag van vandaag nooit getuigd heeft tegen Armstrong en zelfs beweert dat het echtpaar Lemond de aantijgingen verzint. Volgens Kathy Lemond zou Devries ook slachtoffer zijn geworden van omkoping en heeft hij in zijn jaren als US Postal-medewerker gefungeerd als dopingkoerier.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair