Nicola Venchiarutti wint voorlaatste bergetappe in Giro d’Italia U23

Nicola Venchiarutti wint voorlaatste bergetappe in Giro d’Italia U23

foto: IsolaPress - Marco Isola e Massimo Fulgenzi

zaterdag 22 juni 2019 om 15:32

Nicola Venchiarutti was zaterdag in de achtste etappe van de Giro d’Italia U23 de eerste coureur die over de streep kwam. De Italiaan van Cycling Team Friuli klopte in Falcade onder meer Barnabas Peák en Ricardo Tosin, met wie hij was overgebleven uit de vroege vlucht. Andres Camilo Ardila kwam niet in de problemen en behield de leiderstrui.

Negentien coureurs strijden om de ritzege
Negentien coureurs zagen hun kans schoon in de achtste etappe van de Baby Giro, die het peloton door het middengebergte van Rosa naar Falcade bracht. Cristian Scaroni was de hooggeplaatste coureur in deze kopgroep. De Italiaan stond negende, maar zijn achterstand op leider Ardila bedroeg meer dan tien minuten.

En dus vonden de leidende Colombianen het best dat deze kopgroep wegreed. In deze kopgroep zaten ook bekende namen als Peák, Matteo Sobrero, Kevin Vermaerke, Daniel Tullett, Aleksandr Konychev, Thomas Vereecken, Jhon Munoz Ramirez en Markus Wildauer. Hun voorsprong? Die bedroeg al heel snel meer dan zeven minuten.

Acht coureurs blijven over, Venchiarutti wint
De kopgroep wist met nog vijftig kilometer te rijden dat zij om de etappezege mochten strijden. Op de flanken van de Passo Cereda ontplofte de wedstrijd vooraan: acht coureurs ontdeden zich van de rest van de kopgroep. Anton Vtiurin, Scaroni, Ramirez Munoz, Peák, Tullet, Bayer, Sobrero, Venchiarutti en Tosin reden weg en zouden om de ritzege rijden.

Tullett moest in de laatste twintig kilometer passen, terwijl Scaroni in de slotkilometers probeerde de zege naar zich toe te trekken: de Italiaan werd in extremis teruggepakt waarna het Venchiarutti was die naar de overwinning sprintte.

Strijd om het klassement
Enkele minuten later kwam het groepje met leider Ardila over de finish. De leidende Colombiaan zag zich gevolgd worden door nog drie andere coureurs, met wie hij was overgebleven na de slotklim. Thymen Arensman bevond zich ook in deze groep: de Nederlander lijkt na een valpartij zijn vorm steeds beter terug te vinden in de laatste etappes van de Giro U23.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone