Nibali ziet vernieuwde Luik-Bastenaken-Luik als voordeel
foto: Sirotti
zaterdag 21 april 2018 om 13:13

Nibali ziet vernieuwde Luik-Bastenaken-Luik als voordeel

Vincenzo Nibali kwam in 2012 dichtbij de overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. De Italiaan begon dat jaar met een ruime voorsprong aan de Côte de Saint-Nicolas, maar werd in het zicht van de haven alsnog ingehaald door een vliegende Maxim Iglinsky

Zes jaar later hoopt Lo Squalo wél als eerste aan te komen in Ans. Mocht hij hierin slagen, dan is hij de eerste na Eddy Merckx die in hetzelfde jaar Milaan-San Remo én Luik-Bastenaken-Luik wint. De Kannibaal wist in 1975 de twee monumenten te grijpen. Dat de kopman van Bahrain Merida vol vertrouwen is, blijkt wel uit een reactie die hij gaf aan de verzamelde pers na een verkenning van het parcours.

Volgens de Siciliaan zal het op de schop gooien van het parcours invloed hebben op de uitkomst van de race. “De twee nieuwe beklimmingen in het begin van de wedstrijd – de Côte de Bonnevue en de Côte de Mont-le-Soie – zullen ervoor zorgen dat je meer energie verspilt, wat je uiteindelijk zult voelen in de finale.”

Nibali tevreden met ontwikkeling: “Zwaardere wedstrijd ligt me beter”
Het blijft volgens Nibali niet alleen bij de introductie van twee nieuwe hellingen. “Voor mij is het een compleet nieuwe Luik-Bastenaken-Luik. Ze nemen ook de Côte de la Roche-Aux-Faucons van een andere kant. Althans, ik kan me niet herinneren dat ik hem ooit vanuit deze zijde heb beklommen.” Het is een ontwikkeling waar Nibali niet ontevreden over is. “Het speelt de minder explosieve renners in de kaart. De wedstrijd is nu zwaarder, wat me beter ligt.”

“We moeten uiteraard afwachten wat dit teweeg zal brengen, want dit jaar speelt de hitte ook een belangrijke rol. Ik heb het nog nooit zo warm geweten in België. Het is de eerste keer in Luik dat we hiermee geconfronteerd worden.” Als hem tot slot wordt gevraagd naar zijn concurrenten, is Nibali duidelijk. “Valverde is iets completer dan Alaphilippe. Maar je hebt ook nog mannen als Kreuziger en Fuglsang. Zij zullen niet wachten tot de finale”, voorspelt hij.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
21 april 2018 14:45
2014 was anders ook lekker warm hoor.
21 april 2018 14:58
2016, die was pas warm.

Tot nu toe geniet ik meer van de klassiekers dan in de vorige jaren. LBL is al jaren relatief saai, dus ook zondag kan het niet slechter. Heb er zin in!
21 april 2018 16:02
Er wordt zeer aantrekkelijk gekoerst tot dusver in 2018 en de vooruitzichten voor het hele seizoen zijn uitstekend.
LBL 2018 gaat ook het bekijken meer dan waard zijn, met legio reeele kandidaten voor de zege. Niemand buiten Movistar wil Valverde weer zien winnen.
Nibali bijv. wil er Shark Week van maken. Woensdag was zijn aanval te lang van het goede maar dat lesje neemt hij mee naar morgen. Hij is tevreden dat het parcours nog slopender is geworden, prachtig toch.
21 april 2018 16:15
Dat Nibali er op een gegeven moment vandoor gaat (zal wel de Valkenrots of de uitlopers ervan worden) is een dermate zekere factor dat ik als Movistar zijn vanaf top Redoute Landa vast in zijn wiel zetten met de opdracht erin te blijven en niet over te nemen. Kun je meteen de forcing erachter aan de Wolfpack overlaten want die hebben niet echt een man om met dezelfde opdracht op te zadelen.
21 april 2018 17:40
Ik zoek het liever in mogelijke strategieën voor de tegenstrevers van Movistar morgen.
Nibali denkt blijkbaar aan afmatten van Movistar meteen vroeg in de koers, om op de Redoute of desnoods de Valkenrots hopelijk een onderhand zwaar verzuurd Movistar (incl. Landa) te kunnen losrijden. En zo zullen vele teams voor hun kopmannen baat hebben bij een lange harde koers. Ik verwacht in dat opzicht ook van dik hout van Dumoulin morgen.
21 april 2018 17:47
'Ze nemen ook de Côte de la Roche-Aux-Faucons van een andere kant'. Nibali heeft het parcours dus niet goed verkend. In LBL rijden ze hem al enkele jaren (vanaf het moment dat deze klim erin zit) vanaf deze kant.
21 april 2018 21:20
TLJ gaat het vanaf de apenrots proberen, pas maar op. ;-)
Is maar een geintje jongens, TLJ kan hier bijna alleen maAr positief verrassen; top10 zou echt fantastisch zijn.
21 april 2018 23:36
Volgens mij zat de Mont-le-Soie er vorig jaar ook al in maar was Nibali niet van de partij. Dus voor Nibali wel nieuw maar niet voor LBL. Aangenaam lopende klim en dito afdaling dus of het nou zo veel uitmaakt in de finale deze klim in de benen te hebben waag ik te betwijfelen. De Wanne is toch echt een stuk lastiger.
21 april 2018 23:43
Wanne is een rotklim en dat drieluik met Stockeu en Haute Levee rammelt driekwart van het peloton total loss. Ik vind deze editie juist minder zwaar.

Reacties zijn gesloten.