Nibali moet van Vinokourov vertrekken bij Astana
foto: Sirotti
donderdag 16 juli 2015 om 10:56

Nibali moet van Vinokourov vertrekken bij Astana

Vincenzo Nibali moet volgens diverse bronnen op zoek naar een nieuwe ploeg. Teambaas Aleksandr Vinokourov zou volgens AS tegen de Italiaan hebben gezegd dat hij na dit seizoen niet meer welkom is bij Astana. “De eerste Tourweek en de eerste twee bergritten zijn een ramp”, bulderde ‘Vino’ na afloop van de elfde rit.

De Kazachse manager is verontwaardigd over de slechte prestaties van de winnaar van Tour de France in 2014, die alleen het kampioenschap van Italië heeft gewonnen dit jaar. Vorig seizoen stuurde Vino een harde brief naar de renners van Astana waarin hij resultaten eiste. De haai van Messina antwoordde met zijn benen en greep de eindoverwinning in de Tour de France.

Dit jaar stelt Nibali vooralsnog teleur. Reden voor Vinokourov om zijn kopman de deur te wijzen: “Vincenzo (Nibali, red.) kost veel geld. Voor dat salaris verwachten wij meer van hem.” Nibali zou rond de vier miljoen per jaar opstrijken bij de Kazachstaanse formatie. Met Landa en Aru denkt Vinokoerov het vertrek gewoon op te kunnen vangen. Voor dit jaar heeft Astana overigens nog wel plannen met de Italiaan. In augustus moet hij zich van Vinokoerov revancheren in de Ronde van Spanje. “Hij moet naar de Vuelta gaan. Astana heeft veel goede klassementsrenners en we dienen dit jaar echt een grote ronde te winnen.”

De Kazach stond ook La Gazzetta dello Sport te woord:  “Het is een groot coureur, we rekenen erop dat hij in elk geval deze ronde afmaakt. De sponsor verwacht resultaten van hem omdat hij veel geld verdient. Ik krijg veel telefoontjes van mensen die zich afvragen wat er toch aan de hand is.”

De oud-renner heeft geen verklaring voor de tegenvallende prestaties van zijn kopman. “Misschien is het de stress die hem als titelverdediger parten speelt. Hij moet echter niet opgeven en nu voor etappes gaan.”

De Italiaan staat momenteel elfde in de Ronde van Frankrijk met 7 minuten en 47 seconden achterstand op Chris Froome. Hij heeft overigens nog een doorlopend contract dat hem tot eind 2016 bindt aan Astana.

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
16 juli 2015 10:59
4 miljoen is veel voor achteraan bungelen en net niet meekunnen. Kan me voorstellen dat je als manager dan eisen gaat stellen.....
16 juli 2015 10:59
Vino is gek. alles op Landa.
16 juli 2015 10:59
Waarom krijg ik het gevoel dat er meer achter zit en dat Nibali die ander was op het IK.
16 juli 2015 10:59
Nee, dit zal helpen.
16 juli 2015 11:00
Nibali vind wel weer een ploeg, misschien maar ettix? En voor 4 miljoen scoort nibali inderdaad te weinig. Ook als hij wel de tour wint, voor dat salaris mag je toch ook wel een paar top 3 noteringen in kleinere rondes verwachten
16 juli 2015 11:00
Hahahahaha, wat een mafkees. Maar ja, die criminelen die geld in die ploeg hebben gestoken zullen Vino's familie wel met moord en verkrachting bedreigd hebben.
Tijd voor een WF-weekend interview zou ik zeggen. Liefst met wat sappige vragen over het presteren van Lars Boom :)
16 juli 2015 11:01
mafkees.
16 juli 2015 11:04
Die gaat naar Etixx. Een ideale kopman voor de grote rondes.
16 juli 2015 11:04
Gevaar voor de sport en de renners. Ik zou niet in de schoenen van Aru of Landa willen staan volgend jaar. Heel veel druk en wellicht dwang. We weten wat dat met mensen kan doen.

Zou mooi zijn als Nibali gaat en een mooie ploeg op zoekt. Zijn vorm is wel erg matig en zijn leuke manier van koersen is ook niet meer. Daarnaast krijg je wel wel veel twijfels over het rijden van deze ploeg na al die brieven, donderspeechen, ziektes etc.
16 juli 2015 11:07
Vino heeft blijkbaar niks geleerd door die toestand vorig jaar, de overmatige druk op renners e.d.! Benieuwd wat de Licentiecommissie hier van vindt.
Er zit daar in die ploeg iets niet goed....
16 juli 2015 11:07
Gelukkig is het geen robot!
In 3 jaar Astana, wint hij giro,tour en word hij 2de in de vuelta.
En 1 minder seizoen en moet je direct vertrekken?wat een idioot die vino!
16 juli 2015 11:07
Vino kan beter zelf vertrekken, wat een waardeloze manager
16 juli 2015 11:07
Deze man is echt de kwelling voor de sport. Dit soort motivatie (of eigenlijk bedreigingen) van het management is natuurlijk de aller makkelijkste psychologische aanzet tot doping gebruik. Echt waar, kan die Vino niet met zijn wagen even de heuvel afstuiteren?

Dat Nibali ondermaats presteert staat trouwens wel vast, en ik krijg steeds naardere gevoelens bij zijn makkelijke tourwinst na die donderbrief van Vino.
16 juli 2015 11:08
probleem is natuurlijk dat hij de rest van het seizoen ook bagger was. Mocht hij nog Romandië of Parijs-Nice hebben gewonnen, dan was Vino misschien nog bereid het contract heel te laten. Maar er valt weinig te doen aan een doorlopend contract, net als bij Sagan en Tinkov.
16 juli 2015 11:08
Bij Etixx zal die met hetzelfde te kampen krijgen dan Uran: Geen klimknechten.
16 juli 2015 11:09
Vino heeft een klap met een schep gehad...
16 juli 2015 11:10
Nibali naar Etixx lijkt me een grote kans hebben.

Echter zal Vino dan van Landa wel snel werk moeten maken, de geruchten zeggen namelijk dat hij al reeds dichtbij een overstap naar Sky is.

Wat ik echter ook zomaar zie gebeuren is Landa naar Tinkoff als vervanger van Contador die ook de oude al niet meer is en al reeds langer denkt over een pensioen.

Maar terug on topic.
Hij mag dan compleet mesjogge zijn (vast door alle troep die hij zich ingespoten heeft gedurende zijn carriere)
Ergens heeft hij wel gewoon gelijk.
Voor een renner met een salaris van naar verluid 4 miljoen presteert Nibali veel en veel te weinig.
Destijds in zijn hoogtijdagen toen hij de overwinningen aaneen reeg werd Contador een salaris van 3 miljoen toegeschreven om maar eens een vergelijking te maken.
16 juli 2015 11:12
Pff, Vinokourov. Die is iets te veel aanhanger van het gezegde 'een renner is maar zo goed als zijn laatste wedstrijd' vind ik. Meteen Fuglsang tot kopman bombarderen, terwijl die nog achter Nibali stond en niet eens beter is. En nu meteen Nibali afschrijven na enkele mindere ritten. Wat als Nibali straks de Vuelta of het WK wint? Dan verandert Vinokourov misschien weer van mening. Los daarvan heeft hij wel gelijk dat Nibali beter moet presteren. Vorig jaar was het al matig, maar redde Tourwinst zijn seizoen. Dan kan je nog zeggen dat alles in het teken stond van de Tour en de rest voorbereiding was. Nu was de aanloop naar de Tour even matig als vorig jaar en trekt hij die lijn gewoon door in de Tour. Tja, dan ben je als topper inderdaad je geld niet waard. Maar om positief te eindigen: ik hoop dat Nibali er deze Tour nog doorkomt (regen zou daarbij kunnen helpen), en anders in de rest van het seizoen zijn topvorm nog haalt. Want het is toch een hele sterke renner die vaak aanvallend rijdt.
16 juli 2015 11:12
Ik zie dat het roddel seizoen inmiddels weer is los gebarsten......
16 juli 2015 11:14
Nibali heeft vorig jaar de Tour gewonnen, heeft nu een minder jaar en meteen is het vertrouwen in je renner weg. Ipv achter je renner gaan staan en hem meer vertrouwen (en minder brieven/woede) geven, zou misschien beter werken.
16 juli 2015 11:17
Nee Wielerfan87, Vinokourov heeft geen gelijk. De ploeg neemt een ondernemersrisico door dergelijke contracten aan te gaan. Dat risico impliceert dat het ook wel eens mis kan gaan, dan moet je je daar niet zo over opwinden. De fout ligt dus 100% bij hemzelf.
16 juli 2015 11:18
Net zo opportunistisch als t voetbal
16 juli 2015 11:19
Als ik Nibali was, zou ik nu afstappen en zeggen: Ik laat me niet bedreigen. Als je me weg wil hebben, koop me maar uit.
16 juli 2015 11:19
Nibali naar Etixx, dat lijkt mij sterk. Etixx wil ook al Barguil 3%!
16 juli 2015 11:19
Wat nu aks Nibali vandaag of volgende week in de Alpen zijn Tour redt met een ritzege? Een klassement is zo als voorbij, misschien nog net een top 10.
Maar zoals wielerman ook zegt, 2 grote rondes winnen op 2 jaar tijd + ontzettend veel promotie en sponsorgroei bij Astana.
Iemand die me misschien kan helpen: kan een renner zelf zijn contract afkopen zoals in het voetbal? Of moet de ploeg de renner ontslaan en het huidige contract afbetalen?

Reacties zijn gesloten.