Natnael Tesfatsion eindwinnaar Tour du Rwanda, Moise Mugisha wint slotrit

zondag 27 februari 2022 om 12:39
Natnael Tesfatsion eindwinnaar Tour du Rwanda, Moise Mugisha wint slotrit

Tesfatsion op archiefbeeld - foto: La Tropicale Amissa Bongo

Natnael Tesfatsion is de eindwinnaar van de veertiende editie van de Tour du Rwanda. De 22-jarige Eritreeër van Drone Hopper-Androni Giocattoli wist de leiderstrui in de slotetappe in en rond Kigali met succes te verdedigen. De achtste en laatste etappe werd gewonnen door thuisrijder Moise Mugisha.

In de achtste en laatste rit van de Tour du Rwanda, met start en finish in Kigali, kregen de renners nog één kans om zich te laten zien en een gooi te doen naar de eindzege in de Afrikaanse rittenkoers. Het peloton werd vandaag meerdere keren over een grote lokale ronde gestuurd, met telkens twee lastige beklimmingen als mogelijke scherprechters: de Rebero (3,5 km aan 5,7%) en de Muur van Kigali (500 meter aan 7,2%). De finishstreep was getrokken op de top van de klim van Rebero, na goed vijf kilometer klauteren aan ruim 6%.

Met de Eritreeër Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni Giocattoli) in de gele leiderstrui, begon het peloton al vrij vroeg aan de slotetappe. Een vlucht wist al vrij snel weg te rijden en een mooie voorsprong uit te bouwen. Met Mugisha, ritwinnaars Sandy Dujardin en Alexandre Geniez en de Belg Lennert Teugels waren meerdere sterke renners vertegenwoordigd in de voorste groep van vijf. In het peloton probeerden de mannen van Drone Hopper-Androni Giocattoli de koers zo goed mogelijk te controleren in dienst van leider Tesfatsion.

Mugisha en Tesfatsion grote winnaars 
De vluchters begonnen met een geruststellende voorsprong aan de laatste beklimming van deze ronde en dus kregen we een strijd op twee fronten. Mugisha kwam in de laatste kilometers met twee renners van TotalEnergies (Dujardin en Geniez) voorop. Een spannende strijd om de zege werd het niet. Mugisha kwam met een brede lach als eerste over de finish, gevolgd door zijn twee ’tegenstanders’ die hem applaus gaven.  Teugels kwam bijna twee minuten later als vierde over de streep, nog net voor de klassementsrenners. Tesfatsion wist zich in de achtergrond goed te verweren en kon zo de eindzege veiligstellen.

De Eritreeër kwam uiteindelijk als tiende over de streep en werd na afloop gehuldigd als eindwinnaar.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Lay On 27 februari 2022 om 12:44

Het was inderdaad een bloedstollende sprint waarin Mugisha de beide Totalenergies klopte…
Mooie geste van Geniez en Dujardin dus, die afgelopen week beiden toch al een ritzege op hun palmares hadden bijgeschreven.

0
De Cabybara van de Conradkade 27 februari 2022 om 14:41

Ik wilde net zeggen. Grotere cadeautjes zijn in het wielrennen zelden uitgedeeld.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone