Nans Peters soleert naar winst in natte Trofeo Laigueglia

woensdag 1 maart 2023 om 16:20
Nans Peters soleert naar winst in natte Trofeo Laigueglia

foto: Cor Vos

Nans Peters heeft sterk nummertje opgevoerd door de Trofeo Laigueglia te winnen na een solo van 28 kilometer. De Fransman van AG2R Citroën reed in een kletsnatte afdaling weg uit een favorietengroep, hield knap stand in de finale en kwam in zijn eentje over de finish in Laigueglia. Zijn ploegmaat Andrea Vendrame wist tweede te worden, Alessandro Covi (UAE Emirates) werd derde.

Dimitri Peyskens in de aanval
Een kopgroep van negen renners kleurde de eerste uren van de wedstrijd. Dimitri Peyskens (Bingoal WB) was de enige niet-Italiaan in de vlucht. De Belg kreeg onder meer thuisrijders Davide Baldaccini (Corratec) en Andrea Garosio (EOLO-Kometa) met zich mee in de aanval. De maximale voorsprong van de negen was vier minuten.

UAE Emirates, dat vorig jaar domineerde met een 1-2-3 in de Trofeo Laigueglia, bepaalde het tempo aan kop van het peloton en daar voegde later Intermarché-Circus-Wanty zich bij. Die ploegen hadden met Diego Ulissi, Alessandro Covi, Biniam Girmay en Rui Costa de grote favorieten in de gelederen.

foto: Cor Vos

Op de lange Testico-klim halverwege de koers werd een groot deel van de kopgroep ingerekend. Alleen Peyskens stribbelde nog een beetje tegen, maar hij werd niet lang daarna ook in de kraag gevat door een uitgedund peloton van ongeveer 50 renners. Op de eerste Colla Micheri (1,9 km aan 8,6%) reed Lorenzo Rota in de stromende regen weg.

Favorietengroep ontstaat
Op het kletsnatte wegdek ging Covi onderuit in een afdaling, terwijl Rota op 35 kilometer van de meet werd ingerekend door een favorietengroep met daarin ook renners als Giulio Ciccone, Alberto Bettiol, Natnael Tesfatsion en Benoît Cosnefroy. Op dat moment stonden nog vier keer de Capo Mele (1,7 km aan 3,7%) en drie keer de Colla Micheri op het programma op het lokale circuit rond Laigueglia.

Romain Grégoire schudde vervolgens in de elitegroep aan de boom, maar de verschillen bleven klein. Nans Peters gebruikte vervolgens de afdaling om weg te rijden bij de rest. De Fransman van AG2R Citroën sloeg meteen een gat en reed 45 seconden weg van een groepje met Cosnefroy, Grégoire, Rota, Andrea Vendrame, Ewen Costiou, Clément Champoussin, Jefferson Cepeda en de teruggekeerde Covi.

Nans Peters op weg naar de overwinning – foto: Cor Vos

Nans Peters houdt knap stand
Bergop kwamen zij wel iets dichterbij, maar in de afdaling liep Peters weer verder uit. Met ruim een minuut voorsprong begon hij aan de laatste lokale ronde van 11 kilometer. Peters had bovendien het voordeel dat ploeggenoten Vendrame en Cosnefroy de achtervolging verstoorden.

Covi deed op de laatste keer Colla Micheri nog een verwoede poging om het gat te dichten met Grégoire en Cepeda in zijn wiel, maar het verschil was te groot. Met 43 seconden voorsprong kwam Peters beneden, waarna hij overtuigend de Capo Mele bedwong en solo de zege mocht vieren in de opener van het Italiaanse wielerjaar.

De strijd om de andere podiumplaatsen werd spannend, omdat de groep achtervolgers nog groeide in de slotfase. De italiaan Andrea Vendrame zorgde voor een heus 1-2’tje voor AG2R Citroën door de sprint te winnen, voor Covi.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Wheely 1 maart 2023 om 16:35

De wil van oppermachtig AG2R is wet.

8
Jean Dumas 2 maart 2023 om 11:47

The road was wet too.

1
Kopinkas 1 maart 2023 om 16:34

Vendrame zag er niet zo erg blij uit toen hij over de finishlijn kwam…
Wel een sterk duo van AG2R, en dat terwijl ik mijn geld op Cosnefroy gezet had (spreekwoordelijk)
Sterk werk van Peters, natuurlijk, de Finse hardrijder van dienst ;-)
Met een Fins vlaggetje naast zijn naam de finish overschrijden in waar Wellens weer. Geen veelwinnaar, maar de kwaliteit van zijn overwinningen mag er zijn.
Over Fransen gesproken, bedankt @fransestinkkaas om me in de voorbeschouwing de weg naar Tiz Cycling te wijzen.

1
Ardoissier 1 maart 2023 om 16:45

Peters is fransman en geen fin.

-4
de nieuweMerckx 1 maart 2023 om 17:02

Lang geleden dat we van Nans nog iets zagen. En wat gebeurde er met Nico Denz?

0
Maillot à Pois 1 maart 2023 om 17:18

@ardoissier
Grapje van kopinkas, omdat Peters in de tv uitzending op de RAI de hele tijd een Fins vlaggetje kreeg toebedeeld.
ps ‘ardoisier’ schrijf je met één s ;-)

6
Wim Kruithof 1 maart 2023 om 18:54

prima analyse Kopinkas en heel mooi voor Peters. Klassiekerseizoen is uitstekend gestart, met mooie winnaars na prima koersen.

1
Ardoisier 1 maart 2023 om 21:53

@Maillot à Pois: de naam Ardoisier was al weg :-)
Of ik was later, en schreef het wel goed, en daarmee was er geen dubbeling (behalve een dubbele s….).

0
Jacco van Stierop 1 maart 2023 om 16:39

Dat zag er overtuigend uit van Peters, bleef een goede tred houden en in de natte afdalingen sneed hij de bochten foutloos aan. Fraaie zege.
Stijlvolle fietsen, die BMC’s van AG2r.

1
Wheely 1 maart 2023 om 21:13

Hele fraaie fietsen inderdaad. Lekker kleurtje ook.

0
Limal 1 maart 2023 om 16:45

Gran numero di Nans Peters! (riepen ze op raisport)

Het kletsnatte, koude weer heeft voor een groot deel de wedstrijd bepaald (kan me voorstellen dat het o.a. voor Bini een temperatuurschok was en dat velen geen risico’s wilden nemen bij het dalen), maar dit was een straffe en verdiende overwinning van Nans. Grégoire ook weer sterk, die ontwikkelt zich snel als puncher om rekening mee te houden.

1
Gr.R. 1 maart 2023 om 17:14

Een overwinning is niet meer goed genoeg, heden ten dage. Er moet wel lang vooruitgebleven worden, wil je er een beetje bij horen…

0
Pietspeed 1 maart 2023 om 17:15

Knap werk van AG2R. Wie wil er btw geen Citroën rijden? Roestbakken allang niet meer, en ouwe liefde roest evenmin. Leuk voor Greg ook richting de Strade, wellicht een boost voor een kleine verrassing.

0
Cochise 1 maart 2023 om 21:38

Mooie winnaar, kan echt maandenlang redelijk onzichtbaar rondrijden en amper uitslagen rijden om dan plots toe te slaan met een knappe solo en op papier sterkere renners op hun terrein het nakijken geven.

0
Ardoisier 1 maart 2023 om 21:54

Een De Gendt type…

0
Dikke Kater 1 maart 2023 om 21:40

Dit is vast voor veel volgers de opening van het wielerjaar.

0
Groetjesaandevoetjes 2 maart 2023 om 01:17

Wat een slagveld, maar 35 renners hebben de finish gehaald.

0
11 na 11 2 maart 2023 om 03:07

In zo’n hondenweer en met zo’n afdaling heb je niet echt veel reden om te blijven doorrijden wanneer je in de laatste 30km al op enkele minuten volgt.

0
Romāns Vainšteins 1 maart 2023 om 16:44

Mooi gedaan door Nansie Pansie maar echt fijn kijken was het niet qua parcours, koersverloop, stream … hij zal me niet bepaald lang bijblijven gok ik.

-3
Maenhout 1 maart 2023 om 16:50

Die koers heeft ook nog eens een onmogelijke naam. Maar misschien ligt dat voor Italianen anders.

0
Limal 1 maart 2023 om 16:57

Laj-gwe-lia, klinkt heerlijk, toch?

Wel eens met Romans dat het niet het mooist ogende lokale circuit is, zeker niet als je bedenkt dat het een fantastisch mooie omgeving is.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone