Toon Aerts start in Heusden-Zolder ondanks vier gebroken ribben

woensdag 25 december 2019 om 14:00
Toon Aerts start in Heusden-Zolder ondanks vier gebroken ribben

foto: Cor Vos

Toon Aerts gaat morgen gewoon van start tijdens de wereldbekerwedstrijd van Heusden-Zolder ondanks vier gebroken ribben. Dat maakte zijn ploeg Telenet-Baloise vandaag bekend. “Starten vormt geen extra risico voor de ribblessure.”

Eerder vandaag werd bekend dat Aerts meer letsel had opgelopen bij zijn harde valpartij tijdens de Wereldbeker van Namen dan aanvankelijk werd gedacht. Bij de schuiver brak hij namelijk niet één, maar liefst vier ribben, meldde Het Nieuwsblad. De crosser had zijn blessures niet op een slechter moment kunnen oplopen, want na Namen is hij de nieuwe leider in de Wereldbeker.

In de strijd om de Superprestige bekleedt hij de koppositie, terwijl hij in de DVV Verzekeringen Trofee tweede staat. Komende dagen staan met de veldritten van Heusden-Zolder, Loenhout en Diegem enkele belangrijke wedstrijden op het menu.

“Toon Aerts werkte een testritje af naar en op het parcours van de Azencross in Loenhout. Na afloop werd in overleg met de medische staf en ploegleiding beslist dat Toon van start gaat in de wereldbekercross van Heusden-Zolder”, meldde Telenet-Baloise op haar social media. “Starten vormt geen extra risico voor de ribblessure.”

Dit artikel delen:

37 Reacties

Vinyakke 25 december 2019 om 12:43

Dat ziet er weeral wat minder uit. Lijkt me moeilijk om de komende koersen resultaat te halen, als hij al start… Iemand een idee hoe hard je daarvan afziet en hoe lang? Is dat na 2 weekjes rust helemaal weg of blijft dat maanden aanslepen?

Domestique 25 december 2019 om 12:56

Eens 1 (zwevende) rib gebroken en daar in ieder geval maanden van afgezien. Fietsen ging op zich wel, maar veldrijden lijkt me moeilijker. Het vele op- en afspringen, lopen met de fiets op de schouder… Erg jammer voor Toon.

A.M.M. Jonkers 25 december 2019 om 13:13

Edit redactie: Bedankt, is aangepast

On topic:
Voor de gezondheid van Toon Aerts lijkt het mij verstandiger om voorlopig niet te koersen! 4 gebroken ribben is uiterst pijnlijk en zeker niet aan te raden om als topsporter aan wedstrijden deel te nemen. Spijtig dat dit is gebeurd maar voor Belgische beste veldrijder van dit moment is het beter om volkomen te genezen. Jammer van die klassementen……

ChefSpijker 25 december 2019 om 21:24

Woods reed afgelopen Tour ook anderhalve week met een paar gebroken ribben rond. Maakten bij EF ook de bewuste keuze om gewoon door te rijden, niet dat ze er later toevallig achter kwamen. En zo zijn er wel meer voorbeelden.

Nu is veldrijden nog wat anders dan gewoon wegwielrennen, omdat je ook continu op en af de fiets moet springen, maar dat je als topsporter beter niet aan wedstrijden mee kunt doen lijkt dus niet direct het geval. Neem aan dat de mensen om Toon heen er ook meer verstand van hebben dan de amateurdoktoren hier.

dikkechaap 25 december 2019 om 13:56

Eventueel relatief rustig aan fietsen, als je 10e wordt kun je toch nog een aardig pak punten pakken. Maar realistisch gezien gaat morgen te vroeg komen natuurlijk.

vanSpringel 25 december 2019 om 14:50

Rustig aan fietsen, en dan 10de worden ?

dikkechaap 26 december 2019 om 00:45

Ja in zijn huidige vorm kan hij met een beperkte inspanning 10e worden. Uiteraard is alles relatief.

Kaunertal 25 december 2019 om 14:16

Inmiddels is duidelijk dat Aerts morgen “gewoon” start.

theking 25 december 2019 om 14:34

Voor de blessure geen risico, mits er niet weer gevallen wordt uiteraard. Toch wel een risico lijkt me.

salb 25 december 2019 om 15:03

Respect dat hij start hoor. Een 31ste plaats volstaat om leider te blijven in de wereldbeker (tenzij Iserbyt wint) . Dus niet teveel risico nemen zou ik zeggen.

Mike1973 25 december 2019 om 15:08

Waanzin om te starten met 4 gebroken ribben. Hoeft er nog maar 1x op te vallen of zelfs in het gedrang een elleboog er tegen aan te krijgen en de schade kan nog veel erger worden.

roeleur 25 december 2019 om 15:37

“Want de grootste bezorgdheid is de pijn. Ik vrees gewoon dat die niet te houden zal zijn” : zegt de ploegarts bij 1 gebroken rib. Nu met 4 stuks zal het beter gaan? Inderdaad, bij vallen risico op klaplong.

limburgia 25 december 2019 om 16:11

Zou het waar zijn die 4 gebroken ribben ?

UrbanSteel 25 december 2019 om 15:45

Ik mag Toon graag zien veldrijden, maar in deze situatie niet, ik snap niet dat de medische staf van zijn ploeg niet ingrijpt.
Er hoeven er bij de start naar het veld toe maar een paar onderuit te gaan met dit natte weer en Toon daar dan bovenop en dan daar weer wat achterblijvers bovenop en je hebt de poppen aan het dansen.
Dokters dan wel artsen dienen er zorg voor te dragen dat het goed gaat met je gezondheid en je zeker geen idiote onverantwoordelijke dingen te laten doen zoals met vier gebroken ribben het veld in te jagen….of het is allemaal minder erg als men laat overkomen.

Jan Blokland 25 december 2019 om 15:49

Gewoon niet slim in mijn ogen.
Een testritje is toch niet te vergelijken met een wedstrijd. Stel dat er iemand valt en hij kan niet meer ontwijken? Wat dan? Nee, in mijn ogen een groot risico.
Ik krijg het gevoel dat de leiding de beslissing aan Aerts zelf heeft overgelaten.
Ik vind (maar wie ben ik) dat de leiding hem in bescherming had moeten nemen.
Je gaat zo niet koersen. Het risico is te groot.
Sven Nijs doet veelal wijze praat, maar deze keer ben ik het niet eens met hem. Althans, hij is toch degene die bij Telenet-Baloise de leiding heeft

A.M.M. Jonkers 25 december 2019 om 16:02

Volkomen met uw reactie eens!

Groningen 25 december 2019 om 19:25

+1

Covadonga 26 december 2019 om 01:08

-1

Ik vertrouw erop dat ze gezamenlijk alles minutieus afwegen en starten blijkbaar verantwoord is.

Polleke 25 december 2019 om 17:08

Dr. Mathieu heeft natuurlijk wel een reputatie hoog te houden op het gebied van pijn verzachten…verder zegt het veel over het mondiale veldrijden als je de leiding in de wereldbeker kan vasthouden met een halve ribbenkast….. kolder….

Andre van der Spoel 25 december 2019 om 18:43

Zegt het niet meer over de belachelijke puntentelling?

Maglia Rosa 25 december 2019 om 19:55

Nee, dat komt door het feit dat de concurrenten allen minimaal 1 wedstrijd helemaal niet (uit)reden.

A.M.M. Jonkers 25 december 2019 om 20:30

@Andre van der Spoel
Puntentelling heeft niets met dit verhaal te maken.
@Maglia Rosa
Inderdaad, u vermeld wel de juiste reden.

En zomaar een vraag:
Wie is er verantwoordelijk als het morgen in Heusden-Zolder (het is absoluut niet te hopen maar zeker niet uit te sluiten) helemaal mis gaat met betreffende renner?

Andre van der Spoel 25 december 2019 om 21:44

@A.M.M. Jonkers, wat mij betreft heeft dit juist alles met puntentelling te maken;
– ik denk niet dat hij zou starten als enkel de top 10 punten zou krijgen, of als er een groter verschil in punten tussen de plaatsering zit.
– juist omdat het puntenverschil tussen 1ste, 3de of 12de worden zo ontzettend klein is, wint niet de beste renner, maar een 2derangs coureur (no offense) die gewoon overal start.

Ik vind dus ook absoluut dat de puntentelling van bv de F1 overgenomen moet worden. Dan was er vorig jaar trouwens ook een andere eindwinnaar geweest.

salb 25 december 2019 om 22:51

@Andre van der Spoel: bedoel je dat Mathieu de wereldbeker moet winnen? Hij rijdt maar 5 van de 9 crossen. Ik ken niets van de F1 maar ik veronderstel dat je ook niet wint indien je slechts 55% van de races rijdt.

En Toon of Eli tweederangs noemen? Een beetje meer respect mag wel hoor.

En een korte rekensom leert dat Toon vorig seizoen met F1 puntentelling ook de wereldbeker had gewonnen! 155 vs 154 punten tegen Van Aert en 150 punten voor Mathieu.

Andre van der Spoel 25 december 2019 om 23:37

@salb, je hebt vast gelijk. Ik dacht dat MvdP zeven races gereden had vorig jaar Ipv zes van de negen. In het geval hij 7 van de 9 gewonnen had, was hij overigens alsnog slechts 3de geweest met de huidige puntentelling.

Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Dat iemand die 5x 3de wordt en 4x 4de (5×65 + 4×60 = 565) hoger eindigt in het klassement dan iemand die 7 van de 9 wedstrijden wint = 560 punten.

Kan aan mij liggen, maar dan vind ik dat de puntentelling herbekeken moet worden.

salb 26 december 2019 om 00:24

@Andre van der Spoel: Ik vind ook dat iemand met 7 zeges op 9 het klassement zou mogen winnen. Zeker indien dit volgend jaar pakweg 13 op 16 wordt. De puntentelling mag dus wel veranderen (vb. Slechtste resultaat niet laten meetellen?). Maar als Mathieu maar 6 of dit seizoen zelfs 5 crossen op 9 meedoet kun je toch niet verwachten dat hij de eindwinst pakt?

En de crossers die dan wel met de eindzeges gaan lopen zijn in mijn ogen niet zomaar 2de rangs. Er zijn op dit moment geen betere crossers (buiten Wout). Je zegt toch ook niet tegen de 2de van de tour dat het een 2de rangs courreur is? Zelf al zou je met pakweg 10 minuten voorsprong winnen. Mathieu is gewoon een fenomeen maar dat maakt de rest niet slecht.

toke 25 december 2019 om 17:56

4 gebroken ribben is geen enkel probleem, In het voetbal worden er spelers zo hard onder uit geschopt dat ze het gehele veld overrollen en dan nog minuten lang halfdood blijven liggen……En die gaan ook gewoon door.

Jan Blokland 25 december 2019 om 21:49

Je gaat me toch niet vertellen dat je dit moet vergelijken met voetbal. Met een cross zoals je bijvoorbeeld afgelopen zondag hebt gehad heb je niets in de hand. Bij voetbal bepaal je zelf hoe hard dat je er in gaat. Daar komt ook bij dat je vele momenten hebt dat je niet veel hoeft te doen bij voetbal. Dat is bij cross wel heel anders. En wie zegt mij, zoals je beschrijft dat al die onderuit geschopte voetballers 4 ribben hebben gebroken. Daar heb je helemaal geen bewijzen van.

Polleke 25 december 2019 om 22:18

Jan…ooit van sarcasme gehoord ? Na het googelen nog een keer Toke overlezen..

Barry Batsbak 25 december 2019 om 23:23

Lekker Toke. Hulde. Ik vond hem leuk.

A.M.M. Jonkers 26 december 2019 om 08:16

Volgens Het Nieuwsblad is er nu sprake van 1 gebroken rib en 3 ribben met een barstje er in.
"Toon Aerts is sinds kerstavond onder behandeling van osteopaat Tim Aerts (geen familie) die "pijnbestrijding" als specialisme heeft. Tijdens de verkenning op 1e Kerstdag ging het op- en afspringen van de fiets nog niet zoals het moet. Toon blijft hoop houden dat hij (ingetaped en wel) gewoon de wedstrijd kan betwisten"
Bron: Het Nieuwsblad 26-12-2019

Kevin Lowagie 26 december 2019 om 08:38

Ik begrijp Toon Aerts wel. Ik zou het ook gewoon proberen en als het niet lukt, tja dan heb je er alles aan gedaan wat je kon en kan je achteraf niks verwijten. Toon rijdt geen voorjaar en zet alles de cyclocross. De klassementen zijn cruciaal voor hem. Die wil hij duidelijk niet zomaar opgeven. Jammer dat deze val net in de drukste periode van het jaar heeft plaatsgevonden. Met Loenhout, Heusden- Zolder, Diegem en Baal staan er belangrijke crossen op het programma. Respect dat hij het probeert.

salb 26 december 2019 om 12:08

Aerts heeft 3 ronden gereden en hij zal starten. Hij hoopt minstens 1 punt te kunnen pakken (=50ste plaats) en anders zal hij afstappen.
(Interview Sporza)

Tinus 26 december 2019 om 12:23

Gezond of niet, het is wel tekenend voor de drive van Aerts en (en dat zeg ik zonder afbreuk te doen aan zijn prestaties) de waarde die the best of de rest hecht aan de verschillende klassementen.

Los daarvan lijkt het wat wrang dat je zelfs als je 75% van de crossen wint,je geen enkel klassement op je naam kunt schrijven

UrbanSteel 26 december 2019 om 12:26

Als het echt ernstig is met die ribben, mag Toon wel uitkijken dat ze hem niet dubbelen en uit de wedstrijd halen.

salb 26 december 2019 om 12:37

Vorig jaar waren er 3 gedubbelde in Zolder die WB punten kregen voor een 48,49 en 50ste plaats. Hij moet gewoon top 50 halen, gedubbeld worden maakt niet uit.

berendries 26 december 2019 om 14:48

Heeft hij geen spare rib?

Headlines

Materiaalzone

Populair