Movistar doorstaat nerveuze Bretonse etappe: “Veel slijtage onderweg”

Door , donderdag 12 juli 2018 om 09:49

foto: Sirotti

De vijfde etappe naar Quimper was op maat van de klassiekerspecialisten, met veel draaien en keren op listige, op- en afgaande, wegen. Dit was ook te zien aan de rituitslag; met Peter Sagan, Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert kwamen de krachtpatsers naar voren. Achter dit drietal wist Alejandro Valverde naar de vierde plaats te spurten. “En ik moest van ver komen op de slothelling. Toch denk ik dat we ons goed hebben laten zien”, zo liet de Spanjaard na afloop weten op het digitale huis van zijn werkgever Movistar.


Valverde werd vooraf beschouwd als een van de favorieten voor de dagwinst, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een ereplaats. “Ik zat behoorlijk ver toen we de slothelling naderden. Ik moest vervolgens een flinke inspanning doen om weer in positie te geraken. Ik moest kortom al een hele lange sprint rijden. Ik wist dat het moeilijk ging worden voor de overwinning, met zoveel krachtpatsers vooraan.”

“Toch denk ik dat we goed hebben gereden, als je achter dergelijke renners kunt finishen. De benen voelen zeer goed aan, en ik merk dat we als ploeg vorderingen maken.” Goede benen kan Valverde vandaag overigens wel gebruiken, als de Tour finisht op de flanken van de Mûr-de-Bretagne. Een helling op het lijf geschreven van El Imbatido. “Ik hoop dat ik voldoende kan herstellen met het oog op de Mûr-de-Bretagne. We zullen proberen om vooraan te zitten”, laat hij niet het achterste van zijn tong zien.

Landa en Quintana in koor: “Finish naar Quimper te explosief”
Waar Valverde voor de dagwinst bikkelde, finishten de twee andere kopmannen van Movistar – Mikel Landa en Nairo Quintana – veilig in de eerste groep. “Het doel was om de rit schadevrij door te komen. De finale was explosief, te explosief voor een klimmer zoals ik”, zo laat Landa weten. “Morgen? Het is afwachten of er gaten zullen ontstaan op de slotklim. Hopelijk kunnen we profiteren”, aldus de Bask.

Quintana wist ook zonder problemen de finish te bereiken in Quimper. “Het was een erg explosieve finish. De sterke sprinters en klassiekerrenners hadden er echt een voordeel ten opzichte van de klimmers. Het paste niet bij mijn kwaliteiten, maar ik ben blij dat we langzaam mijn terrein naderen.”

De Colombiaan wist de etappe weliswaar zonder problemen door te komen, makkelijk was het zeker niet. “Er was veel slijtage onderweg. Je moest telkens in goede positie zitten om met de stress te kunnen omgaan.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Wheely 12 juli 2018 om 09:56

Prachtige kans vandaag voor Valverde om het kopmanschap naar zich toe te trekken.

achterhoeker 12 juli 2018 om 10:06

Eigenlijk wat kruiswijk en Mollema ook al zeiden…beetje Amstel Gold race…
Dus schade beperken voor de bergen…word spannend vandaag

Panter 12 juli 2018 om 10:22

Vandaag moet bala bewijzen dat hij in vorm is en de ritwinst pakken. Zoniet moet hij gewoon gaan knechten voor quintana dat lijkt me de beste optie.

Angedelamontagne 12 juli 2018 om 10:50

“moet hij gaan knechten”, staat niet in Alejandra zijn diccionario denk ik. Zo een beetje knechten wanneer de camera’s draaien, broedend op een plan om terug voor zichzelf te kunnen rijden. Wat dat betreft lijkt hij wat op Hinault.

Pubsted 12 juli 2018 om 10:52

Dit is Valverdes terrein, niet dat van Landa en Quintana. Hier wordt het kopmanschap niet op bepaald hoor..

west 12 juli 2018 om 10:52

Om nou de hele tactiek voor de rest van de tour van Movistar af te laten hangen van zo’n hyperexplosief muurtje wat eenmalig voorkomt, niet te vergelijken is met de 7 bergetappes die nog komen en waar max 30 seconden te verliezen zijn, is natuurlijk superonbenullig. Waarom zou je hier uberhaupt een conclusie aan willen hangen, aangezien het totaal niet beslissend is en niks zegt over hoe iemand een echte col verteerd?

Arry1337 12 juli 2018 om 11:02

Quintana kan niet wachten tot etappe 9, het komt steeds dichterbij!

Frits des Jeux 12 juli 2018 om 11:05

Kan me niet voorstellen dat Valverde ineens bergop de betere zal blijken van Quintana en Landa. De eerste 10 dagen zijn ideaal voor hem, maar om serieus kans te maken op kopmanschap en Tourwinst zal hij met voorsprong moeten beginnen op de toppers en voorlopig staat hij zelfs nog iets achter een aantal.

Sephiroth 12 juli 2018 om 11:27

Want valverde heeft nog nooit een ronde gewonnen, of podium gereden, vooral ook niet tip noteringen in3 rondes in 1 jaar… Dat mensen vinden dat hij nu al moet knechten is wel heel kortzichtig. Hij klimt met de top mee, sprint als de beste en heeft een aardige tijdrit. Knechten voor elkaar zal pas een gesprek mogen zijn nadat er eentje op 10min+ staat hoor.

girardengo 12 juli 2018 om 11:35

@wheely
Je bedoelt dagzege zeker

Sunrider 12 juli 2018 om 11:57

Eens met @Sephiroth, ook even goed naar het parcours kijken dan kun je niet anders concluderen dan dat Valverde kansrijk is. Maar laten we eerst de 9e etappe nog even afwachten.

Sammysosa 12 juli 2018 om 11:57

Ik vind het bizar hoe zeurderig Quintana de hele tour al is, moeilijk moeilijk is de hele tijd zijn reactie. Oh, en tevredenheid over de opgelopen achterstand, van, wat is het inmiddels, 2.08 geloof ik. Ik heb niet het idee dat onze kleine Bergbeklimmert er heel erg in gelooft. Parcours is natuurlijk ook niet op zijn maat.

Ik sluit me dus aan bij Wheely; alle ballen op Bala!

Wielrennertje 12 juli 2018 om 12:35

Als op de rustdag inderdaad de balans wordt opgemaakt in het kamp Movistar met wie ze verder gaan, heeft Quintana echt wel een probleempje hoor. Staat al op meer dan een minuut van Alejandro en Landa en zie hem eerder meer tijd verliezen dan goedmaken op die 2. Overigens vind ik dit toch echt wel een prima parcours voor Valverde om op het podium te eindigen deze Tour.

Chaba 12 juli 2018 om 13:22

Vergeet ook niet dat in de tijdrit Valverde een stuk beter rijdt dan een Quintana of Landa. Daar zal hij ook nog wat uitlopen. Vooral een Quintana zal dan een stuk meer moeten goedmaken dan de 2 minuten van nu.

Alto de angliru 12 juli 2018 om 13:48

Hahah Valverde als kopman en Landa en Quintana als knechten, je kan fan zijn maar ook een te grote fantasie hebben.

De enige reden waarom Valverde nooit als knecht genoemd word bij movistar is iets teveel respect en om zijn staat van dienst.

west 12 juli 2018 om 14:48

Knechten impliceert dat er werk gedaan moet worden. Maar wanneer zou een van de drie movistar kopmannen dan moeten werken voor een ander? Op een gegeven moment zullen ze "kop over kop" gaan aanvallen totdat Froome op achterstand rijdt (als dat überhaupt lukt). Tot die tijd rijdt Sky op kop en na die tijd gaan andere ploegen menen kopwerk te moeten doen omdat ze een kans zien omdat Froome niet voorop staat. Je ziet het elke keer gebeuren. Een van die drie gaat in het geel rijden en Bardet of Zakarin of noem een naam brandt zijn hele ploeg op in een bergetappe terwijl Froome volledig omringd meeschuift. En zo niet? Er hoeft maar iemand mee te schuiven en het werk wordt alsnog voor je gedaan.
(En die andere vijf van Movistar zijn ook niet direct van die snelle afhakers)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.