Movistar-baas Sebastián Unzué uit frustratie over kalender vrouwen: “Het is een puinhoop”

zaterdag 4 februari 2023 om 09:40
Movistar-baas Sebastián Unzué uit frustratie over kalender vrouwen: “Het is een puinhoop”

foto: Cor Vos

Sebastián Unzué, manager van de vrouwenploeg van Movistar, heeft zich kritisch uitgelaten over de kalender van de Women’s WorldTour. De laatste jaren is het aantal koersen op het programma flink aangezweld, maar volgens de Spanjaard zijn de gevolgen hiervan niet louter positief. “Er wordt geen rekening gehouden met de belangen van de ploegen”, zei hij tegen CyclingWeekly.

Vooral over de verplaatsing van de Vuelta a España van septemer naar mei is Unzué ontstemd. “Met de koersen die al gereden worden in mei is er geen ruimte voor de Vuelta. Ploegen hebben maar veertien of vijftien rensters, terwijl februari, maart en april zeer intensieve maanden zijn. In mei heb je dan plots al de Vuelta, waar de rensters eigenlijk tien dagen rust nodig hebben”, klinkt het.

Het uitbreiden van het rennersbestand lijkt een logische oplossing, maar dat ligt volgens de manager niet zo eenvoudig. “Topploegen hebben zich toegewijd aan het vrouwenwielrennen en het werkklimaat is top, iedereen heeft nu een goed salaris. Maar de basis is niet op orde, we hebben te veel koersen en te weinig rensters.”

Oproep aan UCI
Unzué ziet dan ook graag verandering vanuit de internationale wielerbond. “Ik vraag me af wat de UCI hier aan gaat doen. Ik denk dat het belangrijk is dat ze gaan investeren in de basis van het vrouwenwielrennen, want anders staakt de ontwikkeling van de sport en kunnen ploegen niet doorgroeien”, besluit de ploegbaas van Annemiek van Vleuten.

Dit artikel delen:

13 Reacties

xistnc 4 februari 2023 om 10:44

Het is maar afwachten wat daar allemaal van overblijft. Onder maatschappelijke druk zijn er nu allemaal verplichtingen (feitelijk en/of moreel) om dameskoersen te organiseren naast de mannenversies, damesploegen op te zetten naast de mannenploegen, dames evenveel te betalen als mannen, etcetera. Voor een deel is dat zinvol ontwikkelingswerk, voor een deel is het onrealistisch en schiet het doelen voorbij.

3
Polleke 4 februari 2023 om 12:49

Nagel op de kop…

0
Vincent Kleijn 6 februari 2023 om 11:45

Ik ben er dan ook voor om meer vrouwenwielrennen uit te zenden. Ook interessanter om te zien… Het is allemaal een kwestie van marketing. Het is nu ‘interessanter’ om de Volta Comunitat Valenciana te zien dan de Giro voor vrouwen… Het beste zou zijn, meer vrouwen aannemen (rensters bij de ploegen), meer vrouwenwielrennen uitzenden op de grote zenders (ik had de Avondetappe ook graag een week extra door zien gaan om de Tour de Femmes te zien). Het is voor de Nederlandse wielerfan toch fantastisch dat we een stel enorm grote toppers hebben (met van Vleuten voorop) dat het toch juist in NL toch veel groter moet worden gemaakt. Vergeet niet dat ook de meisjes van 5-15 jaar extra gemotiveerd worden als ze die toppers zien.

1
Brabander 4 februari 2023 om 12:29

Die Vuelta naar mei vind ik sowieso een slecht plan. Dan ga je zowat alles in het voorjaar en de zomer proppen. Terwijl er in het najaar juist niet zoveel te doen is

3
Maillot à Pois 4 februari 2023 om 09:56

Hij heeft zeker een punt. De kalender is wel heel snel aan het groeien, niet proportioneel met het aantal rensters in WorldTour teams.

1
Limal 4 februari 2023 om 10:07

Een punt heeft hij zeker. Ik zie het echter als tijdelijke groeipijnen waar het vrouwenwielrennen nu doorgaat. Om het positief te bekijken: de aanwas in wedstrijden weerspiegelt de groeiende interesse van sponsors en publiek, en zorgt ervoor dat meer jonge vrouwen de kans krijgen om door te groeien tot prof.

0
Maillot à Pois 4 februari 2023 om 10:16

Da’s zeker ook zo.
Het probleem is dat nieuwe organisaties ineens ook tot de WorldTour willen toetreden (begrijpelijk want meest exposure), en de UCI daar m.i. te veel in meegaat. Eigenlijk dezelfde fout die ze bij de mannen gemaakt hebben en daar nu ongedaan willen maken door het aantal koersdagen in de WorldTour te verminderen.

1
Limal 4 februari 2023 om 10:33

Hoe zit dat eigenlijk met startplicht bij de vrouwen? Als dat geldt net zoals bij de mannen ligt de tijdelijke oplossing misschien in het verplichten tot pakweg slechts 80% van het totale aantal WWT-wedstrijddagen. Zo zouden ploegen af en toe kunnen afzeggen om de rensters rust te bieden. Potentieel probleem dat zich dan aandient is dat bepaalde wedstrijden vanwege de locatie/kalender amper WT-ploegen aan de start zien verschijnen, maar zolang er dikke punten te rapen vallen zou dit misschien meevallen?

Een beetje meer doordacht leiderschap vanuit de UCI zou natuurlijk altijd welkom zijn…

0
Cornelius 4 februari 2023 om 11:58

@Limal De WWT kent geen startplicht, wel startrecht. Ploegen buiten de WWT moeten hopen op een uitnodiging.

0
Limal 4 februari 2023 om 18:04

Dan begrijp ik de kritiek van Unzue vanuit het ploegmanagersperspectief eigenlijk niet zo goed. Natuurlijk gaan toppers als Van Vleuten niet alle grote koersen kunnen blijven rijden door uitbreiding/herindeling van de kalender, maar dat is bij de mannen niet anders. Het betekent gewoon dat er keuzes gemaakt moeten worden.

0
Cornelius 4 februari 2023 om 20:04

Dat is wat JV doet, een flink aantal WWT-wedstrijden overslaan. Maar als alle ploegen dat gaan doen, dan krijg je WWT-wedstrijden waar nog maar 3 of 4 WWT-ploegen aan de start verschijnen (want alle ploegen kiezen natuurlijk de wedstrijden die voor de sponsoren het interessantst zijn). Slecht voor de organisatoren en dus voor het voortbestaan van die wedstrijden. Unzué en andere ploegleiders zullen vast wel een zekere verantwoordelijkheid voelen voor de WWT. Het heeft immers jaren gekost om die op te bouwen. Het gaat, denk ik, ook meer om de verdeling van de wedstrijden over het seizoen, dan om het totaal aantal koersdagen.

0
Deo 4 februari 2023 om 12:26

Te veel ploegen, te veel wedstrijden. Ik heb t al vaak zat gezegd, er is momenteel nog niet genoeg talent. Kijk maar naar het vrouwen peloton, de helft moet passen bij een heuvel van 1km aan 5-6%.

1
Deo 4 februari 2023 om 12:26

Een beetje de Merckx jaren, altijd dezelfde namen die het tegen elkaar opnemen op elk terrein.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone