Mohoric snoept Vingegaard eindzege af op slotdag CRO Race, ritwinst Viviani

zondag 2 oktober 2022 om 14:29
Mohoric snoept Vingegaard eindzege af op slotdag CRO Race, ritwinst Viviani

foto: Cor Vos

Matej Mohoric is de eindwinnaar geworden van de CRO Race 2022. In de slotetappe van 158 kilometer naar Zagreb wist de Sloveen van Bahrain Victorious onderweg bonificatieseconden te pakken, en omdat hij ook tweede werd in de rituitslag, pakte hij genoeg boni’s om Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) uit de leiderstrui te rijden. De etappezege ging naar Elia Viviani (INEOS Grenadiers).

De laatste etappe naar Zagreb viel geen moment echt stil. Vroeg in de rit lag een tussensprint waar belangrijke bonificatieseconden te verdienen waren. De grote concurrenten van leider Jonas Vingegaard wisten daar wat tijd terug te pakken. Zo pakte Matej Mohoric drie seconden terug en Oscar Onley twee seconden.

Voor de rit kon Vingegaard nog lachen – foto: Cor Vos

Vingegaard ziet Mohoric en Onley nadren
Daardoor kwam Mohoric tot op vijf seconden van Vingegaard en Onley tot op zes seconden van de Deen van Jumbo-Visma. De andere tussensprints vormden geen gevaar voor Vingegaard, omdat een kopgroep van vijf wegreed met daarin Timo Roosen (Jumbo-Visma), Danny van der Tuuk (Equipo Kern Pharma), Alexander Cataford (Israel-Premier Tech), Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) en Alex Martin (EOLO-Kometa).

In het peloton controleerde Bahrain Victorious de boel, omdat het met Mohoric hoopte de rit te winnen en zo ook bonificaties te sprokken in het klassement. Dat moest gebeuren in Zagreb, waar in de finale twee lokale rondes lagen met een heuvel van 500 meter aan 6,6%.

Roosen en Van der Tuuk in de aanval
Lange tijd hadden Roosen, Van der Tuuk en co een voorsprong die schommelde rond de minuut. Maar tien kilometer voor de finish, op het plaatselijke parcours in Zagreb werden zij gegrepen. Alexis Guérin probeerde het nog solo, maar hij werd teruggehaald door een trein van INEOS Grenadiers.

Bahrain Victorious nam het heft in handen – foto: Cor Vos

Het rondje in Zagreb was erg technisch en dat zorgde al voor een schifting. Op de 500 meter lange klim probeerde Bahrain Victorious het tempo te verhogen, maar Vingegaard hield stand in de langgerekte favorietengroep. Door de nervositeit werd er nog gevallen in de laatste drie kilometer, maar daar waren buiten Axel Laurance geen andere favorieten bij.

Mohoric grijpt eindzege met één seconde
Vingegaard kon de val omzeilen en weer aansluiten bij zijn concurrenten, die zich voorbereidden op de sprint. INEOS Grenadiers zette Viviani vooraan af, waarna de Italiaan het vakkundig afrondde. Mohoric werd door Jonathan Milan afgezet in het wiel van Viviani en wist zo tweede te worden.

Mohoric sprokkelde zo nog eens zes bonificatieseconden, waardoor hij zijn achterstand van vijf seconden op Vingegaard omzette in een voorsprong van één seconde. De eindzege gaat daardoor naar de Sloveense hardrijder van Bahrain Victorious.

Viviani en Mohoric juichen – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

33 Reacties

Panache 2 oktober 2022 om 14:46

Vingegaard heeft de eindzege niet verloren, Mohoric heeft deze gewonnen door 2e te sprinten. Kan gebeuren dat het de tegenstander volledig mee zit, ingewikkelder hoeven we het niet te maken.

4
Wim Kruithof 2 oktober 2022 om 14:53

prima analyse Panache, dit is het inderdaad. Mohoric gekoerst met een leeuwenhart en het heeft hem enorm mee gezeten. Een Vingegaard alleen (val elimineerde Bouwman) kon de meubelen niet meer redden. Koersen op het randje is Mohoric wel toevertrouwd.

Jammer, maar het zij zo. Mooie woorden van Viviani achteraf. Enorm palmares maar nooit te beroerd om zijn ploeg (terechte) credits te geven. Lijkt me een fijne kopman.

-1
Quesada Quesada 2 oktober 2022 om 14:43

In een rittenkoers dat zo weinig selectief is, zijn 3 bonussprints per etappe echt een overkill.

Levensgevaarlijke finishes deze week trouwens.

3
ChefSpijker 2 oktober 2022 om 14:56

Juist geen overkill als dat ervoor zorgt dat het pas op de streep in de laatste etappe beslist wordt. Zo wil je toch graag een koers zien eindigen. Bovendien kan iedereen die boniseconden pakken. Tuurlijk heeft Vingegaard niet die sprint, maar Mohoric heeft dan weer niet dezelfde klimkwaliteiten. Uiteindelijk kwam het perfect samen.

3
WernerFranke 2 oktober 2022 om 16:09

Mohoric heeft elke dag gestreden voor wat hij waard was, en verdient uiteindelijk die zege. Het moet niet altijd prijs zijn voor de renner die de enige bergrit wint.

6
guyremgabdel 2 oktober 2022 om 14:45

Volkomen eens met platteprijs. Dat plaatselijk rondje was koersvervalsend tot en met. Eigenlijk moest de helft van het peloton uit koers genomen worden wegens rijden op het voetpad. Gezien hoe een mevrouw voor haar deur moest wegspringen ? Verder verkeerskussens in een afdaling. Hoe haalt men het zich in het hoofd ? Hoe gaat de UCI hier mee om vanwie veiligheid (zogezegd) hoog in het vaandel staat ?

3
Lalsacien 2 oktober 2022 om 14:49

Eens, zie mijn bericht ergens boven.

0
Anton van Valouwe 2 oktober 2022 om 18:29

Mohoric is een echte knokker, dat bleek ook al in de BinckBank tour 2018!

2
platteprijs 2 oktober 2022 om 14:40

“Het rondje in Zagreb was erg technisch.” Nee het rondje in Zagreb was op momenten levensgevaarlijk. Ook voor nietsvermoedend winkelend publiek dat moest wegspringen voor renners die met 50 km door het centrum vliegen. Links en rechts geparkeerde auto’s. Dan kun je nog beter in Nederland koersen.

1
Lalsacien 2 oktober 2022 om 14:48

Is er van tevoren medegedeeld dat je aan de andere kant van de bolletjes mocht fietsen? Zou de jury de rug rechten en driekwart van het peloton diskwalificeren?

1
De Dikbilgorgel van Dorestad 2 oktober 2022 om 14:52

Op een zandbak wielerforum gaat nu iemand onder de naam Orso ont-zet-tend uit zijn plaat omdat Milan zijn kansen moet opofferen voor Mohoric. Die had hier immers fluitend zelf kunnen winnen.

1
Panache 2 oktober 2022 om 15:05

99% kans dat het een gokker is die wat centjes is verloren vandaag.

0
Gelei 2 oktober 2022 om 19:01

Met Mohoric ben je nooit klaar.

1
Stims 2 oktober 2022 om 14:38

Vingegaard verliest het hier toch wel mede door zijn ontzettend zwakke ploeg. Was een pijnlijk beeld om hem zo moederziel alleen te zien zwoegen in de finale tegen een heel leger aan Ineos en Bahrain mannen..

0
Murcia 2 oktober 2022 om 14:41

Hallo Jachtluipaard! Ik was al benieuwd waar jij was gebleven. In deze rit deed de ploeg niet zoveel fout. Mohoric is intrinsiek sneller dan Jonas en met het vallen van Laurence en nog wat snelle mannen bleef alleen Viviani als echte rappe spurter over. De Sloveen koos het goede wiel en krijgt zijn beloning.

0
platteprijs 2 oktober 2022 om 14:41

Ik denk dat de Jumbo-renners hier liever heelhuids over de streep kwamen. En terecht. Bouwman zat er nog bij op het laatst, maar wordt door een valpartij uit de groep geworpen.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 2 oktober 2022 om 14:50

Ah, kijk. Soms duurt het ff, maar uiteindelijk vervallen ze toch altijd weer in hun oude deuntje.

-2
Stims 2 oktober 2022 om 14:54

Het gaat er toch niet zo zeer om of Mohoric intrinsiek sneller is dan Vingegaard in een sprint(natuurlijk is hij dat). Het gaat erom dat je met die kennis je ploeg moet uitspelen om het überhaupt niet tot een sprint te laten komen..

0
Cycling 2 oktober 2022 om 14:59

@Stims Het was altijd een sprint geworden, omdat Ineos een sprint wou. Door de valpartij waren er een stuk minder sprinters, waardoor het voor Bahrein een koud kunstje was om Mohoric 2e te laten worden vanuit de rug van Milan

0
Krist The Vanma 2 oktober 2022 om 15:05

Akkoord met jou @sims. Zwakke ploeg ja, maar ook vooral tactisch falen van TJV.

4
Lalsacien 2 oktober 2022 om 15:34

De JV ploeg heeft het bij de tussensprints laten liggen. Bij de finish was er weinig aan te doen.

-2
YogiBear 2 oktober 2022 om 14:40

Natuurlijk niet het ergste rondje voor TJV om zo te verliezen, ook omdat vooraf duidelijk was dat ze hier niet de sterkste ploeg hebben, maar toch. Ze hebben het vandaag verloren in de eerste 5km en doordat de verkeerde persoon in de kopgroep zat. Roosen had op deze aankomst nog voor ondersteuning kunnen zorgen of zelf Mohoric af kunnen troeven.

0
achilles 2 oktober 2022 om 18:04

Mohoric, altijd gedacht dat die als wereldkampioen in de jeugd te vroeg de overstap maakte. Heeft ook geen specifieke kwaliteit geen topsprinter, klimmer of tijdrijder.

Maar wel een fantastische erelijst aan het uitbouwen. Rit in de 3 grote rondes gewonnen, monument, en rittenkoersen a la Deutschland Tour en nu deze.

0
Viktrodriguez 3 oktober 2022 om 08:22

Toch merk je dat die elk jaar wel stukje bij beetje beter wordt als renner. Niet iedereen heet Pogacar of Evenepoel en breekt als een raket door. Daarnaast klopt het dat ie in geen van die specialismen een superspecialist is, toch is Mohoric behoorlijk goed in alle drie de kwaliteiten. Gewoon een ideaal pakketje voor klassiekers.

0
fietsvriend 2 oktober 2022 om 17:36

Dit was toch echt een zeldzaam debiel parcours.

Tour of Poland:

CRO Race: hold my beer

Neem aan dat Vingegaard niet slecht slaapt door het verliezem van de CRO Race. Volgende week ligt het hoofddoel

-1
Koosr1946 2 oktober 2022 om 16:29

Dit is een voorbeeld van het nieuw uitgevonden TOTAALWIELRENNEN

-2
YogiBear 2 oktober 2022 om 17:01

Zal even happen omdat ik gewoon ook even benieuwd ben; ga je dit nu bij elke wedstrijd zeggen die ze niet winnen?

1
Murcia 2 oktober 2022 om 17:12

Koos heeft beperkte internet toegang in zijn aanleunwoning maar ik steun hem volledig in zijn strijd tegen de antichrist die Plugge heet.

0
Silent Hill 2 oktober 2022 om 15:36

Eindwinst al binnen, nummer 47, hosanna Jumbo-Visma … en toen werd het stil. Of nee, toen werden allerlei randzaken aangehaald, excuses gezocht en het rondje geminimaliseerd. Het leven van de Jumbo-Visma supporter.

-3
Poeksel 2 oktober 2022 om 15:41

Door wie en waar?

-1
Cycling 2 oktober 2022 om 15:55

@Silent Hill iedere JV fan wist dat Mohoric deze ronde nog kon winnen. Als je deze ronde een beetje gevolgd hebt, weet je dat de beste sprintaantrekker bij Bahrein zit. Bovendien was de laatste ronde ideaal voor renners met lef zoals Milan en Mohoric. Ik ben allang blij dat Vingegaard heel over de streep is gekomen en in vorm is voor Lombardije.

2
YogiBear 2 oktober 2022 om 16:59

Las gisteren al een aantal keer dat dit een waarschijnlijk scenario was. Ook van TJV supporters. Als ik naar mezelf kijk, was dit ook het scenario waar ik het meest voor ‘vreesde’. Daarom is wat mij betreft het probleem ook ‘ontstaan’ bij de eerste tussensprint. Dat Vingegaard in de sprint achter Mohoric zou eindigen was heel logisch.

1
Mooie Sjors 2 oktober 2022 om 18:18

Wat betekent die Tourwinst nog als je de CRO Race (of zoiets) verliest? :D

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone