Milan Vader blikt terug op zwaar jaar: “Moest weer vanaf nul beginnen, kon niet zelf eten”

zaterdag 26 november 2022 om 11:23
Milan Vader blikt terug op zwaar jaar: “Moest weer vanaf nul beginnen, kon niet zelf eten”

foto: Cor Vos

Milan Vader kende een moeilijk jaar in 2022. De Nederlander van Jumbo-Visma kwam zeer zwaar ten val in de Ronde van het Baskenland, waarna een lange revalidatie op hem wachtte. Uiteindelijk reed Vader met de CRO Race dit seizoen nog een wedstrijd na zijn valpartij.

In een uitgebreid interview met het AD vertelt Vader nog eens over zijn zware valpartij in april. “Er zit een gat van twee weken in mijn geheugen. Mijn laatste herinnering is die van een paar dagen voor de val. Van de dag zelf weet ik niks meer, van de dagen erna ook niet. Ik heb twaalf dagen in coma gelegen, toen ik bijkwam was het halverwege april.”

Toch weet Vader, door een aantal zaken bij elkaar te halen, wat er exact gebeurd is. “Mijn pedaal raakte het asfalt in een snelle bocht. Ik ben met beide handen van mijn stuur afgegleden, ben over de vangrail gekatapulteerd en heb een duikvlucht gemaakt. Ik lag tien meter lager en twintig meter verderop toen ze me vonden. Later heb ik nog eens teruggekeken in mijn fietscomputertje hoe hard ik ging. 73, 74 kilometer per uur”, aldus de Nederlander.

Terug in koers: “Ik kon in juni weer buiten gaan fietsen”
Wat volgde was een zeer lange revalidatie. Vader, die tien kilo verloor in het ziekenhuis, vertelt over een loodzware revalidatie. “Ik moest weer vanaf nul beginnen. Staan, stapjes zetten, lopen, douchen, op mijn tenen staan. Ik kon niet zelf eten; mijn coördinatie was zo slecht dat ik het naast mijn mond mikte. Bij de eerste keer op een hometrainer kon ik maar dertig watt trappen. Ik voelde me zo zwak.”

“In juni kon ik uiteindelijk weer buiten fietsen. Daarna ben ik naar Spanje vertrokken en vervolgens reed ik in Kroatië.” De 26-jarige Vader heeft momenteel nog een stent in zijn halsslagader en moet bloedverdunners nemen. Dat laatste kan potentieel gevaarlijk zijn: “De artsen hebben tegen me gezegd dat er een risico is op een interne bloeding als ik op mijn hoofd val. Uiteindelijk is alles overwogen en komen we tot de conclusie dat ik er mee kan koersen.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

Panache 26 november 2022 om 12:58

Je bent een bikkel, Milan. Mensen weten niet dat zelfs het rechtop zitten in een stoel als een marathon aanvoelt na bijna twee weken coma. Dat je inmiddels weer richting een topsportwaardig leven toegroeit is dan ook een klein wonder gecombineerd met ijzersterke discipline en wilskracht. Hopelijk lukt het je om het veelbelovende debuut in 2023 om te zetten in mooie resultaten: kortom het allerbeste toegewenst!

2
Wim Kruithof 26 november 2022 om 16:05

Absoluut Panache. Vader heeft meerdere engelen op zijn schouders gehad en het is een wonder dat hij weer een profkoers kon rijden, na de coma in het voorjaar. Ik heb bijzonder veel respect voor hem en voor de wijze waarop hij begeleid wordt door de omkadering.

1
fransestinkkaas 26 november 2022 om 14:47

Heb de podcast zojuist geluisterd. Wat een sympathieke, slimme en nuchtere jongen is Milan Vader. Bewonderingswaardig hoe hij de situatie is aangevlogen en de situatie systematisch kan analyseren. Hopen op nog vele mooie resultaten, is hem gegund!

1
Jean Dumas 26 november 2022 om 16:51

Leve Milan!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone