Michael Vanthourenhout verslaat Lars van der Haar en verovert Europese titel

zondag 6 november 2022 om 16:07
Michael Vanthourenhout verslaat Lars van der Haar en verovert Europese titel

foto: Cor Vos

Michael Vanthourenhout is de nieuwe Europese kampioen veldrijden bij de elite-mannen. De Belg vocht rondes lang een beklijvend duel uit met Lars van der Haar, die in het slot van de wedstrijd het hoofd moest buigen. Laurens Sweeck werd derde.

Het EK veldrijden in Namen voor mannen beloofde een spannende strijd te worden. Titelverdediger Lars van der Haar en Eli Iserbyt waren de twee grote favorieten, maar zeker niet de enige kanshebbers. Op het pittige parcours in Namen moesten ook mannen als Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout in de gaten gehouden worden.

Het waren echter wel Iserbyt en Van der Haar die de beste start hadden. Ook de Zwitser Kevin Kuhn smeet zich ertussen. Halverwege de ronde reed Iserbyt op kop, maar toen Van der Haar doortrok, moest de Belg gelijk een gat laten. Op de schuine kant ging laatstgenoemde bovendien onderuit. Doordat hij ook nog eens zijn ketting eraf had, viel Iserbyt terug naar de zevende plek.

Van der Haar had een uitstekende start – foto: Cor Vos

Iserbyt stapt al snel uit de wedstrijd
Van der Haar kwam zodoende solo door na een ronde. Vanthourenhout was de eerste achtervolger op zeven seconden. Kuhn volgde iets verder, met een kleine voorsprong op een groepje van drie: Hermans, Laurens Sweeck en Ryan Kamp. Op dit moment had Iserbyt al een achterstand van 23 seconden. In de minuten die volgden zou dit oplopen tot een halve minuut, waarna de Belg besloot de brui eraan te geven. Hij stapte uit de wedstrijd.

In de tweede ronde kwam Vanthourenhout langzaam maar zeker terug op Van der Haar. Toen de Nederlander in een glibberige afdaling onderuit ging, maakte de West-Vlaming definitief de aansluiting. Hermans was op dat moment de eerste achtervolger, maar Sweeck nam deze plek snel over. Hij verloor echter wel terrein op Van der Haar en Vanthourenhout, die het onderling zouden gaan uitmaken. Voor half koers was het al duidelijk dat het een duel tussen deze twee zou worden.

Vanthourenhout versus Van der Haar
Het was vervolgens stuivertje wisselen. Het ene moment reed Vanthourenhout op kop, dan weer had Van der Haar de leiding. Meerdere schuivers op de gladde ondergrond waren daar mede debet aan. In de vijfde ronde leek Vanthourenhout een beslissende move te maken. Van der Haar leek weliswaar terug te keren, maar ging net op dat moment onderuit. Aan het einde van de vijfde van negen rondes keek hij tegen een achterstand van veertien seconden aan.

Vanthourenhout nam het stokje over – foto: Cor Vos

In de zesde ronde kwamen daar een paar tellen bij, in de zevende ronde ook. Met nog twee rondes te gaan, lag Van der Haar daardoor 23 achter. Het leek in principe nog speelbaar, maar bij het ingaan van de slotronde was er nog maar weinig hoop voor de Nederlander. Het verschil was opgelopen tot 41 seconden. Dat verschil bleef in de slotronde stabiel. Vanthourenhout pakte dus de zege, Van der Haar was tweede. Laurens Sweeck vervolledigde het podium.

EK veldrijden - 2022

Elite mannen

1
Michael VANTHOURENHOUT 1:06:47"
2
Lars VAN DER HAAR 0:40"
3
Laurens SWEECK 2:17"
4
Joris NIEUWENHUIS 2:48"
5
Kevin KUHN 2:51"
6
Felipe ORTS 2:54"
7
Michael Boros 3:03"
8
Toon VANDEBOSCH 3:13"
9
Mees HENDRIKX 3:16"
10
Timon RÜEGG 3:22"
Toon meerToon minder

Dit artikel delen:

39 Reacties

Gebruikersnaam 6 november 2022 om 16:13

In deze omstandigheden de verwachte winnaar, gewoon wat handiger dan van der Haar. En gezien de verhoudingen dit seizoen, maar ook vorige seizoenen, verdient hij ook wel eens een titel.

Wel verrassende namen op 3 en 4, die zou je verder verwachten. Anderzijds eindigen ze natuurlijk op een enorme achterstand, is half België uit koers gestapt en doen de besten op dit terrein (de grote 3 + Toon Aerts) niet mee, dus dan kan je je afvragen wie er dan anders op die plekken had moeten eindigen van wat er nog in koers zat.

7
Beer 6 november 2022 om 16:18

Combinatie van stuurmanskunst en klimvermogen; dan komen we bij Vanthourenhout uit. Net als bij van der Haar vorig jaar een verdiende (voorlopige?) kroon op de carrière. VdH die geweldig strijd leverde, explosiever oogde, maar iets te veel foutjes maakte.

Dubieuze start verder van Iserbyt. Zet vdH in de schietstoel zonder andere Belgen in de buurt; dan moet je zien dat je zelf meekan.

Opvallend veel opgaven bij de Belgen. Zeker Hermans zal eens achter de oren krabben. Doortrekken na het wegseizoen bleek geen succes. Nu moet hij rusten wanneer de andere wegmannen er bijna bij komen.

Mooie internationale toptien tenslotte. Beter dan 6 of 7 keer hetzelfde vlaggetje.

7
Wheely 6 november 2022 om 16:40

Mooie 4e plek van Joris, komt in het veld toch beter tot zijn recht. Lijkt de juiste keuze te hebben gemaakt.

6
Oblomov 6 november 2022 om 16:14

Monsieur Namur, zullen we maar zeggen…

Voor Van der Haar had het droog moeten blijven. Verder een fantastische opsteker voor Nieuwenhuis.

5
JDV 6 november 2022 om 16:37

Vanthourenhout met de beste stuurmanskunsten op technische stukken en daarmee een verdiende winnaar. Heerlijke cross gezien. Ben benieuwd naar de opgave van Iserbyt, leek er wel zin in hebben totdat hij met een paar foutjes achterop raakte.

5
JohnDeere 6 november 2022 om 16:39

Hij heeft gereageerd bij Sporza. Het kwam door een blessure na een foutje op de schuine kant.

1
Sjonge Jonge 6 november 2022 om 16:43

Meer dan verdiende overwinning van Vanthourenhout, in deze omstandigheden komt hij goed tot zijn recht.

Leuk dat hij nu ook een grote titel op zijn naam heeft.

4
SoloSlim 6 november 2022 om 16:22

Mooie koers gezien met steeds wisselende omstandigheden en een verdiende winnaar op dit parcours.

2
Alien 6 november 2022 om 16:27

VDH lijkt zich geblesseerd te hebben aan hand/elleboog op het podium te zien

2
Lalsacien 6 november 2022 om 17:18

Al jaren een vaste waarde. Eindelijk een beloning voor Michael Vanthourenhout. Mooie strijd waarbij Lars de zege van Michael wat extra glans geeft.

2
Marlin 7 november 2022 om 10:55

Wel Patrick

Daarom is het ook cyclocrossen. Veldrijden. Een andere discipline dan het wegwielrennen. Maar jouw argumentering zou je ook bij het wegwielrennen kunnen hanteren. Het vele lekrijden en vallen tijdens de Strade, Vlaanderen en Roubaix. De massale valpartijen zoals in Luik dit jaar. De talrijke zware valpartijen, vaak in afdalingen tijdens grote rondes. Bwa… Totaal niet leuk om ernaar te kijken. Afschaffen maar dat wegwielrennen.
Komt erbij dat valpartijen tijdens cyclocross bijna nooit tot (zware) kwetsuren leiden. Meer nog, als het toppers zijn, komen zij na een lekke band of valpartij (meestal maar een schuiver) bijna altijd nog terug. Wat bij wegwielrennen in een finale wel even anders is.

1
Ronny0114 6 november 2022 om 16:12

Dikke proficiat voor de Belgen !

0
Dave Dubbeldammer 6 november 2022 om 16:28

Je bedoelt ‘dikke proficiat voor Van T’? Evenzeer dikke proficiat voor VDHaar want het was een mooi duel.

4
Dikke Kater 6 november 2022 om 18:33

Mooi top 10 zo. Het lijkt wel een internationale sport ….

0
Willemsen 47 6 november 2022 om 19:41

Wat gebeurde er met vdH bij Die fotograaf? Leek wel of hij schrok.

0
Lars Maden 6 november 2022 om 23:19

Jammer voor al die niet-Europese toppers dat ze niet aan dit kampioenschap mogen deelnemen.

0
Gerard Dekker 7 november 2022 om 08:39

Lars heeft een beetje nadeel ondervonden van het feit dat hij linkshandig is. Linkshandigen lopen met de fiets rechts van hun en rechtshandigen (MVT) hebben de fiets links van hun.

Op dit parcours was het voor rechtshandigen gunstiger.

0
Marlin 6 november 2022 om 18:21

Wat opvallend is, de laatste paar weken. Het steeds minder presteren van Quinten Hermans, Vos, Van Anrooij en Cant. Al kan deze laatste al een drietal jaar niet meer mee. Tegenwoordig wordt ze bijna gedubbeld. De grote reden is natuurlijk hun seizoensopbouw en de voorbereiding. Na een al of niet volledig wegseizoen, doortrekken naar het crossseizoen. Dat kan en mag je doen, zoals Vos vorig seizoen. Met de wegvorm, nog twee of drie wedstrijden rijden (succesvol bij Vos vorig jaar). Nadien rusten, en terug opbouwen naar de tweede crosshelft. Om dan frisser dan de concurrenten te eindigen en eventueel wereldkampioen te worden. Zie Vos vorig seizoen. Nadeel is dat je dan niet in aanmerking komt voor de diverse regelmatigheidscriteria (wereldbeker en andere). Vos zal dat vorig seizoen bewust gedaan hebben om nog een laatste maal (?) wereldkampioene te kunnen worden. Dit seizoen kiest ze er blijkbaar voor om te cashen, eerder dan nog op het hoogste niveau te presteren. Op haar leeftijd en met haar palmares een te verdedigen keuze. Maar natuurlijk niet voor Hermans. Die zal nu verder aanmodderen, en tenslotte gedwongen worden rust te nemen. Met de hoop dan nog net op tijd, voor het einde van het seizoen, weer op niveau te raken. Ook bij Van Anrooij dreigt dat gevaar. Natuurlijk was haar wegseizoen minder zwaar en lang. Maar ze is nog piepjong. Je kan je dan ook afvragen waar haar trainer, arts en ploegleider zitten. Om dergelijke overbelasting te vermijden. Ik zie Hermans en Van Anrooij de volgende weken niet beter worden. Een Van Empel pakt het dan beter aan. Niet overdrijven met het mountainbiken tijdens de zomer, weinig op de weg. Zo vermijdt ze te veel trainingskilometers tijdens de zomer te moeten draaien. Om nu de komende weken bewust de trainingsintensiteit te verminderen, maar wel verder wedstrijden te rijden. Het zal de volgende weken dus vooral gaan tussen Van Empel, Pieterse en Brandt. Deze laatste heeft het geluk bij het ongeluk (kwetsuur), zodat ze gedwongen diende te rusten. Op die manier zal ze misschien in de periode half november – februari toch nog kunnen concurreren met de jeugd. Dit omdat ze frisser is.

-2
adelaarvanantwerpen 6 november 2022 om 20:11

Hermans gaat nu een rustperiode nemen. Zijn plan was altijd al om een eerste piek te leggen op het EK en dan te rusten.

0
Wheely 6 november 2022 om 21:56

Dat plan van Quinty is dan niet helemaal geslaagd.

Vos heeft juist wel rust gepakt na haar wegseizoen, dit was pas haar derde cross, verder eens wat betreft Shirin, die neemt wel veel hooi op haar vork nu, lijkt mij moeilijk vol te houden.

1
Marlin 7 november 2022 om 10:43

Is dan wel heel halfslachtig van Vos. Vorig jaar was duidelijk. Het seizoen starten in (top)vorm na het wegseizoen, een paar grote wedstrijden rijden en winnen. Dan de riem er af. Nu blijft Vos na het wegseizoen gewoon crossen. Weliswaar met een beperkt programma. Een foute keuze. Dat zie je ook aan haar tanende vorm. Hermans is na het wegseizoen beginnen crossen, en heeft er enkele zware trainings- en wedstrijdweken opzitten. Met het oog op een piek op het EK. Wat logischerwijze totaal mislukt is. Vandaar mijn vraag. Wie zijn diegenen (trainer, arts, ploegleider) die mede verantwoordelijk zijn voor deze foute aanpak ? Na het EK zou Hermans het rustiger aan doen, maar wel beperkt blijven verder trainen en crossen. Maar de aanpak is voorspelbaar mislukt. Net als Vos moet Hermans nu onmiddellijk een volledige rustperiode inlassen. Dan weer opbouwen en in december de competitie hervatten. Anders dreigt het vanaf de eindejaarsperiode t.e.m. het WK fout te lopen.

-1
Comments 6 november 2022 om 16:20

Mooie en verdiende winnaar. Het commentaar van bij ons op sporza was weer van dattum

-3
Beer 6 november 2022 om 16:27

Ik moet zeggen dat ik verbazend snel evolueert van bleh-van-gucht-zum-kotsen naar gezellige en sappige boel met Van Gucht en Herijgers. Als je wegdenket dat hij zichzelf geweldig vindt, pruim ik hem zelfs beter dan Schotte en Vannieuwkerke.

3
Dave Dubbeldammer 6 november 2022 om 16:33

Stop nu toch eindelijk eens met dat gezeik op alle commentatoren. Je vindt de ene beter dan de andere, so what. Een ander vindt het net andersom. Zwarte pieten of roetpieten, wat zal het zijn? Jezusmina, want een kleine kinderen. Zitten jullie IRL ook zo te zeiken of is het enkel het toetsenbordje dat de klos is?

3
Alfred Issendorf 6 november 2022 om 16:34

Vergeleken met Schotte en Vannieuwkerke is Van Gucht inderdaad zo slecht nog niet. Wuyts blijft uiteraard de beste. Onbegrijpelijk dat ze hem geloosd hebben.

-2
Dikke Kater 6 november 2022 om 18:31

Nou nee hoor, Wuyts mag wegblijven.

0
Patrick 6 november 2022 om 16:59

Wat een schandalig rondje, bah. Valpartijen, lekke banden, blij dat ik glij en af en toe nog wat fietsen. Ging helemaal nergens over. Gelukkig duurt het weer een vol jaar voor we hier weer naartoe trekken. Wie er wint doet er totaal niet toe voor mij met deze loterij. Dit is hetzelfde als proberen te schaatsen zonder ijs.

-13
JohnDeere 6 november 2022 om 17:01

Nochtans vinden alle crossers dit eenm

1
JohnDeere 6 november 2022 om 17:02

Nochtans vinden alle crossers dit een mythisch parcours…

7
Patrick 6 november 2022 om 17:10

De renners kunnen zoveel vinden. Dit is dan ook enkel mijn opinie. Dit glijden, vallen en lekrijden ging nergens meer over. Maar goed ik ben blij dat dit weer geweest is. Totaal niet leuk om naar te kijken.

-8
Maillot à Pois 6 november 2022 om 17:17

Dit is net geen loterij maar een heel eerlijk parcours. Ploegtactiek speelt nauwelijks een rol, en in Namen komt haast iedereen steeds op zijn plek terecht. In tegenstelling tot wat we in Maasmechelen zagen speelt pech hier niet zo’n grote rol. Val- en glijpartijen zijn veelal het gevolg van technische foutjes.

6
Oblomov 6 november 2022 om 17:28

Vind wel dat die afdaling naar de kasseienklim over de grens is. Eerst dat geklooi met die trap waar het zand wegspoelde en nu een situatie waar het een wonder is dat renners niet geblesseerd raken als ze van de modder op de stenen vallen. Mijn zegen om terug te keren naar het oude parcours hebben ze.

0
Marlin 6 november 2022 om 17:47

Het mooiste parcours in het crosscircuit. Alles wat je moet kunnen als crosser, is erin terug te vinden. Technische bochten, zuigende gras/modderstroken, stevige klimmen, moeilijke afdalingen, een paar langere, verharde stroken waarop snelheid kan gemaakt worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden primeert de ene moeilijkheid op de andere. Een echte cross dus, heel anders dan de vele criteriumcrossen die de laatste jaren ingang gevonden hebben. Al moet er natuurlijk variatie zijn. Maar geef mij maar de Koppenberg, Namen, Overijse en Gavere.
Als je niet van echte crossen houdt, ga dan tijdens het weekend biljarten, kaarten of voetballen.

2
Dave Dubbeldammer 6 november 2022 om 22:25

Vraag me af of er ook maar iemand is die jouw ‘mening’ hier deelt, Patrick.

-1
Maillot à Pois 6 november 2022 om 23:12

@dave
Maar het is wel een mening. Geen idee waarom jij het een ‘mening’ denkt te moeten noemen.

-1
Romāns Vainšteins 7 november 2022 om 05:40

Persoonlijk begrijp ik ik de stap van uberhaupt veldrijden kijken naar verbolgen zijn over een idioot parcours niet. Toen ik vroeger 1 x die lui met de fiets op de schouder een of ander hellinkje opsjokken zag wist ik genoeg, vanaf daar is alles geoorloofd.

-1
Dave Dubbeldammer 7 november 2022 om 11:12

@bollekestrui omdat het geen mening is maar een Hollandse vooringenomenheid: het is een Beglisch parcours, weetjewel. Hoe kan je nou over dit parcours zeggen dat het op niks trekt? Ga dan kaarten, zoals iemand al suggereerde.

0
Maillot à Pois 7 november 2022 om 11:32

@Dave
Zoals ik hierboven al schreef, ben ik het absoluut niet eens met de mening van Patrick. Maar jij maakt hier allerlei assumpties over wat de redenen achter zijn mening zijn, en die kan ik in elk geval niet in zijn reactie terugvinden.
Dus of Patrick vooringenomen is, dat weet ik niet, maar dat jij vooringenomen bent, dat weet ik bij deze wel.

0
Dave Dubbeldammer 7 november 2022 om 14:51

@bollekestrui: mwaaaa nee joh, Belgisch parcours en Belgische winnaar, je weet dit gewoon zelf ook wel, doe niet flauw

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone