Michael Mørkøv vertelt over de kunst van de lead-out
foto: Cor Vos
zaterdag 22 januari 2022 om 20:22

Michael Mørkøv vertelt over de kunst van de lead-out

Michael Mørkøv was in 2021 weer van onschatbare waarde als piloot van zijn sprintkopmannen bij Deceuninck-Quickstep. Daarnaast hengelde Mørkøv, samen met Lasse Norman Hansen, ook zelf nog een flinke prijs binnen: goud op de Olympische Spelen, bij het onderdeel koppelkoers. “Het was geweldig om te bereiken wat ik in het voorjaar heb bereikt met Sam (Bennett, red.), vervolgens in de Tour met Cavendish en later met mijn eigen gouden plak”, blikt de 36-jarige renner terug in een interview met Cyclingnews, waarin hij uitgebreid vertelt over het fenomeen lead-out.

Als Mørkøv terugkijkt op het afgelopen jaar, is hij – wat zijn prestaties als sprintaantrekker betreft – het meest trots op de Tourrit naar Carcassonne. Hier evenaarde Cavendish het ritzegerecord van Eddy Merckx. “Er kwam veel meer bij kijken dan het juiste gaatje vinden met de goede beensnelheid. Het was een dag waarop alles perfect getimed moest worden. Cav zei tegen me dat hij erg moe was, dus ik wist dat ik heel voorzichtig moest zijn, wat nogal moeilijk is als lead-out. Want hoe win je een sprint met iemand zonder dat diegene zijn benen al te veel gebruikt? Maar we haalden het net.”

“Het slechtste wat je kan doen als lead-out is gewoon uitsturen”
Mørkøv gaat vervolgens dieper in op de kunst van de lead-out en trekt daarbij in twijfel of een pure sprinter wel geschikt is voor deze taak. “Sommige sprinters weten gewoon niet hoe ze een renner ideaal af moeten leveren. Dat komt omdat het allemaal op het lezen van de wedstrijd aankomt. De afstand van een lead-out is nooit precies van 400 meter voor de streep tot het bordje van de 200, het gaat erom dat je degene die het af moet maken, met snelheid brengt, waarna deze renner dan zelf kan bepalen wanneer hij aangaat”, doceert de renner van Quick-Step Alpha Vinyl.

“Dus als mijn sprinter besluit dat 200 meter voor de finish nog niet het juiste moment is, kan ik doorgaan tot bijvoorbeeld 150 voor de meet. Het slechtste wat je kan doen als lead-out is gewoon uitsturen, met je elleboog een teken geven en ‘Nou, dat was het’ zeggen”, vervolgt hij.

Jakobsen is een snelle leerling
Ook belangrijk, volgens Mørkøv, is het op elkaar ingespeeld raken. Dat gaat echter niet altijd even snel. “Het kan soms lang duren voordat je het juiste gevoel hebt, maar dat verschilt. Met Elia (Viviani, red.) kostte het een tijdje, maar de eerste koers die ik deed met Fabio (Jakobsen, red.), de Scheldeprijs in 2018, won hij gelijk. Hij is een jonge gast, die vertrouwt op mijn kwaliteiten en precies volgt wat ik doe, wat aantoont dat hij zelf een supersnelle sprinter is”, complimenteert hij zijn Nederlandse ploeggenoot, voor wie hij wellicht als piloot zal gaan dienen in de komende Tour de France.

 
23 Reacties
Sorteer op:
22 januari 2022 20:27
Fenomeen, is toch niet altijd zo dat je als wereld klasse leadout zo in de spotlight staat.
22 januari 2022 20:36
En vooral de laatste jaren een fenomeen, lijkt alleen maar beter te worden. Zin in het koppel Jakobsen-Morkov in de Tour!
22 januari 2022 20:59
Misschien wel de meest waardevolle renner bij DQS. Niet qua publiciteit, maar hij maakt dat B-sprinters met C-benen uiteindelijk toch schitteren in A-wedstrijden. Zet Kruijswijk in zijn wiel, en de kans is groot dat die uiteindelijk ook dicht bij de zege komt. Jakobsen heeft denk ik superveel geluk met zo'n loods. Want als je kijkt wat hij weer prestereerde in de Vuelta, dan denk ik dat de combi Jakobsen/Morkov wel eens heel succesvol kan worden. En daarbij: Vroeger had je nog wel eens van die kwakkers bij Quackstep (van die Argentijnen geloof ik), maar in veel gevallen is Morkov gewoon best netjes in zijn leadout (niet altijd overigens)
  22 januari 2022 21:15
  Morkov is gewoon een dikke boef in de spurt net zoals veel van zijn soortgenoten maar heeft met name wat meer power over aan het einde waardoor hij idd niet hoeft uit te sturen. Ook naast zijn eigen talent heeft hij altijd goede massaspurters + verdere trein gehad om mee te werken, niet onbelangrijk. Bij QS zit hij op de juiste stek bij het juiste team.
  22 januari 2022 22:39
  Over welke B-sprinters heb je het? Volgens mij verdienen Bennett en Cav (zelfs op deze leeftijd) het A-label.
  22 januari 2022 22:46
  Quackstep, really?
  23 januari 2022 08:00
  Met al het respect voor zijn overwinningen, maar Cavendish heeft op dit moment het niveau van een b-sprinter en heeft de overwinningen in de Tour te danken aan Morkov. Niks om voor te schamen, maar Jakobsen, Groenewegen en Ewan zijn gewoon sneller dan Cav.
  23 januari 2022 08:14
  Niet relevant als ze niet starten, uitvallen of verliezen. De snelste spurter is degene die als eerste binnenkomt en daarmee automatisch A+++. Intrinsiek de snelste zijn iemand of de snelste spurt rijden zit zo ongeveer op het niveau van een eigen coronabeleid uitstippelen en dat met een megafoon op het Binnenhof aanbieden.
  23 januari 2022 10:41
  @Romans, Juist WEL relevant als het gaat het benoemen van de kwaliteiten van Morkov. Ja natuurlijk is het hele "wie de snelste sprint rijdt" bullshit. Maar de kwaliteit van Morkov is dat hij zijn sprinter dusdanig goed kan brengen dat de sprinter ook kan winnen als hij niet de sterkste is van het hele spul. Cavendish was in de TdF zeker niet de A+++ sprinter, maar hij had vooral een A+++ leadout. En ik durf bijna te stellen dat de leadout zo sterk was dat hij misschien zelf wel zou kunnen winnen als hij vol door zou sprinten tot de meet, en een Steegmansje doet.
  23 januari 2022 10:42
  Wie 4 ritten en de groene trui wint is een A-sprinter. Groenewegen post-Polen komt voorlopig niet aan Cav zijn enkels.
  23 januari 2022 10:43
  Michel., je had het over B-sprinters met C-benen. Nu moet het plots al A+++ zijn. Alles om je anti-QS gelijk te halen zeker?
  23 januari 2022 10:54
  Jouw campagne om Morkov de zeges van Cav toe te schuiven is mij inmiddels bekend maar ik secondeer dat simpelweg niet. Het is een topleadout maar net zoals de andere wagonnen en afmaker op 'the pack' aangewezen. Sinds jaar en dag is QS de toonaangevende spurtmachine binnen het peloton en het niet zo dat pas na binnenkomst van hem de machine is marcheren gaan.
  23 januari 2022 11:25
  Cav won vaak in de Tour van vorig jaar door de matige tegenstand, niet door Morkov. De helft van de topsprinters ontbrak aan de start (en 2 van de beste 5/6 sprinters van 't moment zaten in zijn ploeg en gaan sowieso nooit tegen hem sprinten), Ewan deed praktisch gezien uiteindelijk ook niet mee, Philipsen en Merlier waren meer bezig met elkaar in de weg te rijden en Van Aert mocht meestal niet eens meesprinten. Wat blijft er dan over? Dat Cavendish gemiddeld beter was dan Bouhanni, Greipel en Bol. Daar heb je Morkov niet voor nodig. Verder denk ik dat Morkov ook gewoon kan vervangen worden in die trein. Hij is niet de eerste en zal ook niet laatste super-leadout van QS zijn. Het is vooral de ploegleiding die weet welke renners/profielen perfect in een trein passen.
  23 januari 2022 13:13
  Cavendish klopte in de Tour '21 van Aert, Philipsen, Bouhanni, Demare, Sagan, Bol & Matthews; goed voor 4 ritten. Wie dat kan is een topsprinter.
  23 januari 2022 14:12
  Die laatste 5 stellen anno 2021 echt geen hol meer voor in een topsprint.
  23 januari 2022 16:14
  Demare was bijvoorbeeld nog goed voor 4 ritzeges in de Giro 2020. Als dat ook al niet meer telt, blijven er nog weinig topsprinters over.
  23 januari 2022 16:24
  2020 is minder relevant, er staat toch 2021. De Démare van 2021 was een pak zwakker, won helemaal niets op niveau van de World Tour. In 2021 Démare verslaan was even indrukwekkend en representatief als in 2021 Hirschi verslaan.
  23 januari 2022 16:57
  Amai, wordt stilaan vakmanschap, dat downplayen. Wat een loser die Pogacar. De Bernal van 3 jaar geleden en Merckx '69 waren er niet bij. Van een kleine Tour-overwinning gesproken
  23 januari 2022 17:07
  Met eenzelfde creativiteit kan je de buitenaardse kwaliteit van Cav prijzen dat hij een ontbolsterende Philipsen toen nog net verslaan kon.
23 januari 2022 01:59
De kunst van Morcov is dat hij een lead out doet niet als een (gebuisde) sprinter die in elk gat duikt, maar rekening houdt met hetgeen achter hem hangt, het is vergelijkbaar met de grote motoren die een kopman heel de dag uit de wind zetten maar dan op veel hogere snelheid en onder extreme druk, het is een kunst die pas voldoening geeft als je de afwerker beschouwd als het begin en einde van de trein, en dat doet Morkov als de beste.
23 januari 2022 08:39
Wie komt er in de buurt van Morkov?
  23 januari 2022 10:44
  Ik vond de combi Teunissen/Groenewegen regelmatig goed functioneren voor Polen. En ook bij Alpecin hadden ze dit jaar de boel regelmatig goed voor elkaar bij de sprints. Maar die komen toch echt niet in de buurt bij wat Morkov laat zien. Je ziet zelden dat de sprinter het wiel van Morkov kwijt raakt, terwijl dat bij zowel AF als bij TJV wel regelmatig gebeurde.
  23 januari 2022 10:48
  Het wiel houden, is niet enkel de kunst en verantwoordelijkheid van de lead-out natuurlijk. De sprinter moet kunnen en durven volgen. Daar neep bij Groenewegen afgelopen tijd wel het schoentje. Teunissen op de Champs dit jaar was ook vrij indrukwekkend.

Reacties zijn gesloten.