Metec-TKH aan het feest, pech achtervolgt SEG en BEAT
foto: Cor Vos
woensdag 24 april 2019 om 13:38

Metec-TKH aan het feest, pech achtervolgt SEG en BEAT

Pech achtervolgt SEG Racing Academy in Luik en Meerkerk

foto: SEG Racing Academy

Nationaal SEG Academy Racing startte in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften met de doelstelling om de koers te winnen. Met een ijzersterke selectie had dat ook zeker tot de mogelijkheden kunnen behoren. Uiteindelijk was het sprinter en man in vorm Kaden Groves die op een achtste plek de eerste man was voor de opleidingsploeg. Maar dat een uitslag nooit het verhaal van een koers vertelt, blijkt uit de evaluatie van teammanager Bart van Haaren. Hij legt aan WielerFlits uit waar het mis ging.

“Adam Hartley zat mee in de vroege ontsnapping”, zegt Van Haaren. “Daarachter zaten we goed samen. Na La Redoute bleven we met vier jongens over in een kleinere achtervolgende groep. Ide Schelling zat uiteindelijk mee in de goede ontsnapping – Adam was toen al teruggepakt. Maar helaas reed Ide lek op vijftien kilometer voor de streep. Dat was echt zonde. Daarna hebben de jongens alles gegeven om Kaden – chapeau dat-ie daar nog bijzat – terug te brengen naar de drie leiders. Helaas kwamen we daar vijftien seconden voor tekort. Uiteraard overheerste na afloop teleurstelling, maar ze hebben allemaal goed gereden voor winst.”

Pech was ook het sleutelwoord in de Arno Wallaard Memorial. “Daar zat Daan Hoole goed mee”, vindt Bart. “Maar de laatste ronde in Meerkerk was erg hectisch. Alberto Dainese kwam daardoor bijna ten val. Dat zorgde ervoor dat de lead out niet goed ging.” De rappe Italiaan werd daardoor ‘slechts’ vijfde. “Het is inderdaad zonde, maar wel een goede leerschool voor de volgende keer. Na afloop baalden ze allemaal vooral erg over het feit dat ze de koers niet meer in handen hadden genomen. Maar goed, nu bereiden we ons voor op de Tour de Bretagne en Eschborn-Frankfurt U23. In Bretagne gaat Richard Groenendaal mee als ploegleider. Dat is een groot doel voor ons, Bretagne is een belangrijke koers.

Selectie flag-fr Tour de Bretagne (2.2) – 25 april t/m 1 mei
flag-nl Thymen Arensman
flag-it Alberto Dainese
flag-gb Adam Hartley
flag-nl Marten Kooistra
flag-be Jordi Meeus
flag-nl Ide Schelling

Selectie flag-de Eschborn-Frankfurt U23 (1.2U) – 1 mei
flag-au Alexander Evans
flag-au Kaden Groves
flag-nl Daan Hoole
flag-nl Jesper Rasch
flag-nl Minne Verboom
* waarschijnlijk geen zesde renner

Afwezig
flag-pt Tiago Antunes (break om voor te bereiden op komende rittenkoers)
flag-hu Barnabás Peák (ziek)
flag-nl Sven Burger (knieblessure)
flag-gr Georgios Stavrakakis (gebroken pols)


Arvid de Kleijn is weer ‘de oude’: “Kon nu makkelijker met de eersten mee dan twee jaar geleden”

Arvid de Kleijn – foto: Metec-TKH

Arvid de Kleijn rijgt dit jaar de ereplaatsen aan elkaar, terwijl hij ook al won in de Tour de Normandie en afgelopen week in de Tour du Loir et Cher. De coureur van Metec-TKH lijkt daarmee rampjaar 2018 volledig achter zich te hebben gelaten en zelfs zijn vorm van 2017 te naderen. “Of ik beter ben dan in 2017? Dat is moeilijk te zeggen. Ik kon nu makkelijker met de eersten mee dan twee jaar geleden.”

De Kleijn besloot de Franse 2.2-koers op de negende plaats in het algemeen klassement, terwijl hij de derde etappe op zijn naam schreef door oude bekende Jan Barta te kloppen en ook nog eens tweemaal op de vijfde plaats in een etappe wist te eindigen. Toch eindigde de Tour du Loir et Cher in mineur voor de Nederlander: De Kleijn kwam in de laatste etappe ten val, waarbij hij een aantal valpartijen en kneuzingen opliep. De valpartij zal echter geen gevolgen hebben voor zijn wegprogramma.

De komende weken staan voor De Kleijn de Wim Hendriks Trofee, de Ronde van Overijssel en de Ton Dolmans Trofee op het programma. Het is vooral uitkijken naar de prestaties van de sprinter in de Ton Dolmans Trofee: De Kleijn reed namelijk in de Volta Limburg Classic erg goed omhoog. “Ik hoop daar met de beste mee omhoog te kunnen. Ik werd er al eens achtste en het parcours vond ik toen erg leuk”, eindigt hij.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Desale nacht in ziekenhuis na harde val

foto: BEAT Cycling Club

Nahom Desale heeft na de Arno Wallaard Memorial een nacht in het ziekenhuis gelegen. De renner van BEAT Cycling Club kwam ten val bij een smal bruggetje. Zelf weet hij niet meer wat er gebeurd is op die plek. “Ik voelde een shock en verloor de controle over mijn stuur”, legt Desale zelf uit. Na diverse onderzoeken in het ziekenhuis mocht hij zondag weer naar huis. De ploeg laat weten dat de 26-jarige renner met zijn roots in Eritrea zich goed voelt. Desale zal nog een paar dagen moeten herstellen, voor hij weer de training kan opbouwen.


Piotr Havik ‘niet ontevreden’ na zesde plek in AWM

De beste renner van BEAT in de Arno Wallaard Memorial was Piotr Havik op de zesde plek. Dat was niet de bedoeling, want hij deed eigenlijk een lead out voor ploeggenoot Luuc Bugter. “Ik keek in de laatste bocht om en toen zat hij niet meer in mijn wiel. Ik had Luuc liever naar het podium geholpen”, zegt Havik.

Het was warm en er stond weinig wind in de Polderkoers. “Het was een laffe koersdag”, aldus Havik. Alecto wilde het peloton mennen en zorgen voor een massasprint. “Wij wilden geen pure massasprint, dus namen het we het initiatief om met een grote groep los te komen. Alecto werkte wel mee, maar op halve kracht.”

Na overleg besloot BEAT om het op de aanval te zoeken met Daan Hoeyberghs. “Hij was eerst en kreeg een groepje mee. Daar had iemand extra van ons bij moeten zitten, dat was een tactische fout”, analyseert Havik. In de finale sprongen steeds meer groepjes weg, waardoor de kopgroep alsnog in zicht kwam.

“Het was zaak om constant voorin te blijven in het slotrondje. Ik heb alles-of-niets gespeeld op het einde, toen sloten we binnen drie kilometer aan bij de voorste groep, maar toen ik even op adem kwam, zag ik het peloton al komen. Mijn herstel was vervolgens goed. Ik kon nog onderdoor schuiven op het laatste viaduct en draaide als derde de laatste bocht in, maar Luuc zat niet meer in mijn wiel”, blikt Havik terug. Hij trok vervolgens zijn eigen sprint door en wist nog zesde te worden.

“Gezien de omstandigheden en het koersverloop ben ik niet ontevreden. Ik had de zesde plek niet verwacht, dus het is een leuke meenemer.”


BEAT gaat voor zege in Rutland-Melton Cicle Classic

Tot en met het NK wielrennen zit het programma van BEAT Cycling Club elke week vol met wedstrijden. Te beginnen met de Rutland-Melton Cicle Classic, een Britse koers over gravelwegen en kasseien. “We gaan vrijdag daarheen”, zegt Piotr Havik. “Dat is meer spek naar mijn bek dan de Arno Wallaard Memorial. De conditie is hopelijk goed genoeg om voor de overwinning te gaan. Wel jammer dat het UCI 1.2 is en niet 1.1.”

Binnen BEAT zit een Britse renner en gaat is natuurlijk mee naar de koers in eigen land, Adam Lewis. De Brit won dit weekend nog een kleine koers in eigen land. Verder bestaat de zeskoppige selectie – naast Havik en Lewis – uit Luuc Bugter, Daan Hoeyberghs, Alex Mengoulas en Guillaume Seye.


Stef Krul maakt indruk: “Ik heb het idee dat ik dit jaar weer een stap heb gezet”

Stef Krul – foto: Metec-TKH

De Nederlandse wielervolger kan Stef Krul kennen van zijn verschroeiende uithaal in de PWZ Zuidenveld Tour vorig jaar, maar voor de rest blijft de Fries van Metec-TKH redelijk onder de radar in het Continental-peloton. Zo ook dit seizoen. Toch bewees Krul de afgelopen weken met een zesde plaats in de Tour de Normandie en een derde plaats in de Tour du Loir et Cher tot één van de sterkste Continental-coureurs te behoren.

“Het gaat dit seizoen erg goed. In Normandië had ik al een leuk klassement gereden en nu ben ik in de Tour du Loir et Cher derde geworden. Ik heb het idee dat ik wel weer een stap heb gezet”, vertelt de coureur, die in de schaduw van De Kleijn zelf naar top-10-plaatsen reed in de beslissende etappes.

Toch is winnen moeilijk voor Krul. De renner kan namelijk niet vertrouwen op zijn sprint zoals ploeggenoten als De Kleijn of David Dekker dat wel kunnen. “Ik moet het niet hebben van mijn sprint, dus ga ik vaak eerder in de aanval”, aldus Krul, die vorig jaar dus aanvallend naar de winst reed in de PWZ Zuidenveld Tour. “Ik verwacht dat ik de komende tijd in de finales mee kan doen, maar winnen is altijd lastig.”

Krul staat de komende weken aan de start in de Wim Hendriks Trofee, de Ronde van Overijssel en vervolgens de Rhône Alpes Isère Tour. Vooral in de eerste twee koersen lijken er kansen te liggen voor de Nederlander: “De Ronde van Overijssel is een heel mooie wedstrijd.” Ook in Frankrijk is de Fries niet bij voorbaat kansloos: “Als de klimmen niet te lang zijn, kan ik dat ook goed aan. Ik ben dus heel benieuwd hoe het in de Rhône Alpes gaat.”

Alhoewel hij al zes jaar Continental-renner is, is hij nog altijd ‘pas’ 23 jaar oud. Breekt Krul dit jaar dan definitief door en sleept hij een profcontract in de wacht?  “Prof worden is geen obsessie voor me, maar als de kans zich aanbiedt, zou ik er voor gaan.”


Rick Ottema maakt rentree in Wim Hendriks Trofee

Rick Ottema kwam in de voor Metec-TKH succesvolle Tour de Normandie ten val aan het begin van de maand, waarbij hij een aantal kneuzingen opliep. Vooral de knie van Ottema had het zwaar te verduren. Het gevolg was dat de Nederlander onder andere de Arno Wallaard Memorial aan zich voorbij moest laten gaan. Aankomende zaterdag maakt Ottema in de Wim Hendriks Trofee zijn rentree weer in koers, waarna hij in de komende weken ook aan de start staat van de Ronde van Overijssel en de Ton Dolmans Trofee. “Er zijn genoeg trofeeën om te winnen dus”, laat de coureur op zijn Instagram weten.


Beloftevolle Timo de Jong schrijft de Arden Challenge op zijn naam

Timo de Jong stond vorig jaar in eigen omgeving aan de start in de ZLM Tour – foto: Marcel Koch

Timo de Jong heeft afgelopen week de Arden Challenge op zijn naam geschreven. De renner van VolkerWessels-Merckx bleek in de Ardennen de betere te zijn van Jelle Johannink (Sensa-Kanjers voor Kanjers) en Jasper Ockeloen (Team WASp).

De pas 20-jarige De Jong is een renner voor de toekomst: drie jaar geleden won hij de Ronde van Vlaanderen voor junioren, terwijl hij dit jaar al bijna de Craft Ster van Zwolle op zijn naam schreef met een late uitval. “Ik vind het lastig om te zeggen wat voor renner ik ben. Ik heb niet het bouw voor de lange cols, maar in Luxemburg, Wallonië en Vlaanderen kan ik heel goed uit de voeten”, vertelt de Zeeuw over zijn specialiteiten.

Vorig jaar was De Jong in dienst bij het continentale DESTIL-Parkhotel Valkenburg, maar toen deze ploeg ophield te bestaan, kwam de renner bij VolkerWessels-Merckx te rijden. “VolkerWessels-Merckx is een clubteam, maar werkt als een continentale ploeg. Zoals het er nu naar uit ziet, blijf ik hier volgend jaar. Volgend jaar worden we ook een Continental-team.”

De komende weken krijgt De Jong kansen in de Flèche du Sud, de Ton Dolmans Trofee en de Wim Hendriks Trofee om zichzelf opnieuw te laten zien.


Monkey Town-à Bloc kijkt uit naar schitterende Britse offroad-koers

foto: Monkey Town-à Bloc

Monkey Town-à Bloc moest afgelopen weekend genoegen nemen met de meest ondankbare uitslag in de Arno Wallaard Memorial. “Door de mooie weersomstandigheden was het niet echt zwaar en ook werd er vrij controlerend gereden”, legt renner Ivar Slik uit. “Toch lag de gemiddelde snelheid met 45,7 kilometer best hoog. In de finale gingen we voor onze sprinter Bas van der Kooij. Helaas bleven er net twee man uit de greep van het peloton en viel Bas met de vierde plaats buiten het podium.” De 21-jarige Let Martins Pluto werd daarnaast maandag nog derde in de door Hartthijs de Vries gewonnen Ronde van Ureterp.

De Noord-Hollandse formatie richt zich nu op de Rutland-Melton Cicle Classic, een Britse 1.2-koers over grotendeels onverharde wegen. “Ik heb daar veel goede verhalen over gehoord!”, vertelt Slik. “We starten daar met Adriaan Janssen, Maarten de Jonge, Wim Kleiman, Bas van der Kooij, Martins Pluto en Mel van der Veekens. We zouden eerst ook nog de Tour of Mersin in Turkije rijden. Die hebben we toch maar geschrapt, omdat er alleen maar Turkse teams meedoen en die schijnen flink vals te spelen. Overigens ook leuk: Antonio Santoro rijdt deze week de Tour of the Alps met de Italiaanse selectie.”

Selectie flag-gb Rutland-Melton Cicle Classic
flag-nl Adriaan Janssen
flag-nl Maarten de Jonge
flag-nl Wim Kleiman
flag-nl Bas van der Kooij
flag-lv Martins Pluto
flag-nl Mel van der Veekens


Wedstrijdverslag Arno Wallaard Memorial

Alex Richardson blijft sprinters voor in Arno Wallaard Memorial


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

 
3 Reacties
Sorteer op:
24 april 2019
Erg leuke rubriek zo, met die interviews erbij voegt dat echt wat toe!
24 april 2019
Blind in mijn team!
24 april 2019
Zeker altijd interessant. Ik ben wel benieuwd naar dat valsspelen.

Reacties zijn gesloten.