‘Meer details over noodlottig ongeval Rebellin: chauffeur is gevonden, maar niet gearresteerd’

vrijdag 2 december 2022 om 18:45
‘Meer details over noodlottig ongeval Rebellin: chauffeur is gevonden, maar niet gearresteerd’

foto: Cor Vos

Update

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is met meer details naar buiten gekomen over het ongeval waarbij Davide Rebellin het leven liet. Het zou gaan om een dodehoekongeval. De bestuurder van de vrachtwagen zou na het ongeval een vluchtmisdrijf hebben gepleegd.

Davide Rebellin kwam woensdag op 51-jarige leeftijd om het leven. De Italiaanse wielrenner, die dit jaar officieel een punt zette achter zijn lange carrière, werd in Montebello Vicentino aangereden door een vrachtwagen. Volgens La Gazzetta dello Sport ging het om een dodehoekongeval. De vrachtwagen draaide naar rechts, waarschijnlijk richting het restaurant-hotel La Padana, terwijl Rebellin op zijn gravelbike de regionale weg 11 wilde voortzetten.

Een fatale botsing was het gevolg. “Rebellin werd vervolgens enkele meters meegesleept door de vrachtwagen. Zijn fiets lag verfrommeld op het asfalt. De impact van het ongeval werd hem fataal. Hierdoor ontstonden interne bloedingen en was hij op slag dood. De 118 (de Italiaanse ambulancedienst, red.) was binnen enkele minuten ter plekke, maar kon niets meer doen”, schrijft de krant.

Camerabeelden 
De bestuurder van de vrachtwagen, een man van wellicht Duitse origine, zou vervolgens zijn uitgestapt. “De bestuurder moet hebben gemerkt dat er iets was gebeurd. Hij stopte, ging naar beneden om te kijken en dook na enkele secondes weer terug de cabine in en reed vervolgens via de rotonde verder. Dit is vastgelegd door elf camera’s, inclusief kenteken en merk van het voertuig”, vervolgt de Italiaanse sportkrant.

De chauffeur zou met andere woorden een vluchtmisdrijf hebben gepleegd. De zoektocht naar de man is nog altijd bezig.

Update 2 december om 18.45 uur: 

De vrachtwagenchauffeur is inmiddels geïdentificeerd en opgespoord in Duitsland na een samenwerking tussen de Italiaanse, Duitse, Oostenrijkse en Sloveense politie. De man wordt beschuldigd van moord met een voertuig (in Italië), maar is niet gearresteerd omdat het misdrijf niet onder het Duitse wetboek van strafrecht valt. Dit werd door meerdere bronnen aangegeven.

Il Gazzettino en Il Corriere della Sera melden daarbovenop dat de Duitse bestuurder eerder al twee overtredingen heeft begaan in Italië. Zo pleitte hij in 2001 schuldig aan een niet-dodelijk vluchtmisdrijf, maar door verjaring werd het vonnis toen vernietigd. Dertien jaar later, in 2014, werd hij dan weer beschuldig van rijden onder invloed van alcohol.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Het Luie Paard van Lent 1 december 2022 om 09:53

Bizar zeg, hoe kan je doorrijden na zoiets. Ik zag op Twitter een foto van de (vermoedelijke) fiets, daar was echt niks van over. Verschrikkelijk.

1
DonQuijote 1 december 2022 om 10:47

Vreselijk.
De dode hoek de meeste motorrijders en fietsers weten dat als geen ander, ALTIJD uit de buurt van vrachtwagens blijven. Maar ja dat kan dus niet altijd, om verschillende redenen.

Zelfs als automobilist stop ik nog 10 meter achter een vrachtwagen voor het stoplicht, uit angst dat zo'n 10tonner opeens naar achter komt.

Met een dertigjarige prof carriere als ervaring en een leven op de fiets, kan het je toch overkomen. Angstaanjagend.

1
the student 2 december 2022 om 22:21

Als de vrachtwagen je inhaalt en ineens naar rechts duikt is t zo gebeurd natuurlijk.

0
Jandepandaman 1 december 2022 om 09:01

Nare details en deze chauffeur maakt het voor zichzelf nog lastiger.

0
Deo 1 december 2022 om 09:09

Triest, blijkbaar is zijn broer naar de locatie gelopen toen hij hoorde dat er een ongeluk met een fietser was gebeurd. Bij aankomst zag hij de fiets van Rebellin opgevouwen en in brokken liggen.

0
Ivanoviclover 2 december 2022 om 23:54

vreselijk. ongeveer het ergste wat je kan meemaken.

0
Barry Batsbak 1 december 2022 om 10:28

Pff, wat een verhaal joh. Denk dat je dan ook maar beter op slag dood kan zijn dan bij bewustzijn mee-verfrommeld worden met je fiets. Verschrikkelijk.

0
Klein Verzet 1 december 2022 om 10:35

In mijn hoofd en voor de buitenwereld onhoorbaar klinkt Tom Waits’ hartverscheurende “Georgia Lee” met name die wanhoopskreet “Why wasn’t God watching?”

0
Stephen 1 december 2022 om 10:43

Rust zacht, Davide.

0
Joop Zoetemelk 1 december 2022 om 12:32

Weer een tragisch ongeval, misschien eens tijd om wielrenners/kinderen en grote voertuigen vooraf te kunnen waarschuwen. Bij het afslaan er een belletje gaat rinkelen in de cabine.

Fietsen met een dure chip om je kinderen, sporters te kunnen beschermen.

Davide Rebellin: mooie palmares en geweldig coureur, echte stylist op de fiets, altijd mee in de kopgroep en vaak beter dan onze Nederlandse held de nerveuze Boogerd.
Hij heeft veel vreugde weg genomen indirect als jonge wielerfan, dat is topsport.

Ga speciaal voor deze held de uitslagen nog eens bij langs. RIP Davide

0
Pietspeed 2 december 2022 om 19:54

Zou graag die bronnen willen lezen.
….
Gevonden:
Es wurde Anklage erhoben gegen den Fahrer des Sattelschleppers, der laut den Strafverfolgern nach der Kollision den Unfallort verlassen hatte und nach Deutschland zurückgekehrt war. In seiner Heimat könne er aber nicht verhaftet werden, weil es den italienischen Straftatbestand der sogenannten Tötung im Straßenverkehr ("omicidio stradale") so analog in der Bundesrepublik nicht gibt, berichteten Medien. Daneben ermitteln die Behörden auch noch wegen Fahrerflucht nach einer Tötung im Straßenverkehr.

0
the student 2 december 2022 om 22:24

Gewoon even wat tijdelijk juridisch geneuzel. De italiaanse Politie moet even een kloppende uitleveringsaanvraag doen. En dat moet dus op een artikel wat wel in het duitse strafrecht bestaat. Anders maken advocaten er gehakt van en komt hij snel vrij op vormfouten. Uiteindelijk gaat hij dit niet ontlopen hoor.

0
Pietspeed 3 december 2022 om 00:46

Uiteraard niet.

0
Het Luie Paard van Lent 3 december 2022 om 08:25

Thanks pietspeed en student, vond het al een raar verhaal in het artikel. Dit schept meer duidelijkheid.

0
Polleke 2 december 2022 om 21:56

Bewust doorgereden, en dat niet voor de eerste keer…een leven wegnemen en dat van jezelf nodeloos ingewikkeld maken…

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone