McQuaid beschuldigt teams van poging tot machtsovername

vrijdag 18 maart 2011 om 23:07

In het licht van de stilaan escalerende polemiek rond het afschaffen van de oortjes, heeft Pat McQuaid in een open brief staalhard uitgehaald naar de ploegen. Volgens de UCI-voorzitter gebruiken de wielerteams en -managers de discussie als dekmantel voor een poging tot machtsovername. “Het gaat heus niet over het wel of niet gebruik maken van communicatiemiddelen; het gaat over macht en controle”, schrijft hij.

McQuaid ziet naar eigen zeggen een complot waarbij de ploegen de UCI proberen buitenspel te zetten. “We zijn er ons terdege van bewust dat sommige teammanagers plannen hebben om hun eigen privéliga op te starten, zonder de UCI. Ik vraag me af of in die ‘World Cycling Tour’ ook de renners zullen profiteren van het financiële winstbejag dat hun ploegleiders drijft”, luidt het scherp. “Om één of andere reden denk ik van niet.”

Toch kan McQuaid niet anders dan te reageren op het onbegrip bij de ploegen over de plannen om oortjes te verbieden. “In 2008 en 2009 waren er volgens een enquête ongeveer evenveel voor- als tegenstanders voor een verbod. Hoewel diezelfde vraag nu nog steeds geldt, is 90 procent van de renners plots tegen. Hoe is dat kunnen gebeuren? Zijn de renners onder druk gezet? Hebben jullie eigenlijk vrijheid van meningsuiting?”, vraagt hij zich luidop af.

Lees hier de volledige (Engelstalige) tekst uit de brief van McQuaid.

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone