Maximilian Schachmann opent Parijs-Nice met zege
foto: Cor Vos
zondag 8 maart 2020 om 15:02

Maximilian Schachmann opent Parijs-Nice met zege

Maximilian Schachmann heeft de openingsetappe van Parijs-Nice gewonnen. De coureur van BORA-hansgrohe versloeg Dylan Teuns (Bahrain McLaren), Tiesj Benoot (Team Sunweb) en Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) in de eindsprint. De Duitse wegkampioen is ook de eerste leider in de Franse WorldTour-koers.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Coronadreiging of niet: in Frankrijk werd de eerste rit van Parijs-Nice afgewerkt. In en om Plaisir stond er een etappe van 154 kilometer op het programma. De naam van de start- en finishplaats mocht er dan een zijn om vrolijk van te worden, dat kunnen we niet zeggen van de weersomstandigheden. Vooral in de finale werd de karavaan geteisterd door de regen, de wind en de koude. Op het programma stonden drie beklimmingen van derde categorie, met de Côte de Neauphle-le-Chateau op slechts vijf kilometer van de aankomst.

Julian Alaphilippe en Tiesj Benoot begonnen met een kleine voorsprong aan deze kasseienhelling. Een groep achtervolgers was niet ver weg en op weg naar de finish kwamen Dylan Teuns en Maximilian Schachmann aansluiten. Benoot probeerde het met een late uitval in de slotkilometer, maar dit leverde geen succes op. Teuns ging vervolgens de sprint aan, maar Schachmann wist hem eenvoudigweg te passeren.

Franse kopgroep kansloos
De etappe werd in de eerste uren gekleurd door Jonathan Hivert (Direct Energie) en Romain Combaud (Nippo-Delko One Provence). Dit Franse duo viel al na enkele kilometers aan en ze kregen de vrijheid van het peloton. Na negen kilometer, toen Hivert de volle punten opraapte op de Cote des Mesnuls, hadden de twee al twee minuten voorsprong. De maximale voorgift was bijna het drievoudige, maar dankzij de werken van Deceuninck-Quick Step was de voorsprong op honderd kilometer van de finish alweer minder dan een minuut.

foto: Cor Vos

De Belgische ploeg zag een mogelijkheid om het peloton uiteen te rijten en in deze opzet slaagde de formatie ook. Onder meer Richie Porte en Pierre Latour werden in verlegenheid gebracht, al zouden ze spoedig weer terugkeren. Na 75 kilometer waren Combaud en Hivert eraan voor de moeite, al pakte laatstgenoemde ook bij de tweede klim van de dag de volle buit mee. Toen Hivert voor de tweede maal bij de kraag werd gevat ging de etappe echt los.

Peloton breekt, Benoot en Alaphilippe tonen zich
De karavaan werd opgeschrikt door een valpartij van Romain Bardet en Warren Barguil op zo’n zestig kilometer van de streep. De Franse klassementsmannen kropen op de fiets, maar het ging allerminst van harte. Ze zouden in ieder geval de slag missen, want vooraan reden zestien man weg: Nairo Quintana, Connor Swift (Arkéa-Samsic), Olivier Le Gac, Rudy Molard (Groupama-FDJ), Felix Großschartner, Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step), Cyril Lemoine (Cofidis), Nikias Arndt, Tiesj Benoot, Cees Bol, Soren Kragh Andersen (Sunweb), Krists Neilands (Israel-Start Up Nation) en Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept).

In Montainville, op dertig kilometer van het einde, lag een bonificatiesprint. Benoot en Alaphilippe grepen dit moment aan om weg te rijden. Naderhand hielden de twee hun benen niet stil, ze besloten om door te rijden. Ze pakten al snel een halve minuut en even leek het erop dat ze met z’n tweeën om de zegebloemen zouden strijden. Daarachter hield enige tijd enkel Ivan Garcia (Bahrain McLaren) de gang erin, maar in de finale kwam de meute toch weer dichterbij.

foto: Cor Vos

Schachmann wint na achtervolging met Teuns
Bij het opdraaien van het smalle kasseienklimmetje hadden de achtervolgers Benoot en Alaphilippe in het vizier. Op de steentjes reden Schachmann en Teuns weg in de achtervolging op de twee vooraan. Met nog twee kilometer te gaan kwamen ze aansluiten, waardoor het een vierstrijd werd om de dagzege. Benoot speelde op de verrassing onder de vod, maar hij werd ingerekend door Alaphilippe, die daarmee wel zijn eigen glazen ingooide voor de sprint.

Daarachter was het Teuns die vanuit derde positie aan de sprint begon, maar deze inspanning kwam te vroeg. Schachmann ging in de laatste meters erop en erover. Teuns en Benoot vervolledigden de top drie, een leeggestreden Alaphilippe moest genoegen nemen met plek vier. Cees Bol won de sprint van de om en nabij dertigkoppige groep der achtervolgers en hij werd als vijfde geklasseerd.

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2020 15:05
Als Benoot wederom wat slimmer had gereden had Bol hier gewoon gewonnen
    8 maart 2020 15:06
    Dat is gewoon aangetoond niet waar.

    Wel laat Bol hier natuurlijk zichzelf goed zien.
    8 maart 2020 15:06
    Wat een onzin. Schachman en Teuns zouden sowieso weggereden zijn op dat klimmetje.

    Moet Cees Bol maar wat sneller rijden.
    8 maart 2020 15:07
    Tja, maar Benoot en slimheid lijkt geen gelukkige combinatie. Eindeloos beuken op kop met Alaphilippe (die de boni's opraapt) op de bagagedrager, hoe snugger ben je dan als je weet dat Bol achterop komt.
    8 maart 2020 15:09
    Bol kon gewoon net niet volgen op het klimmetje anders had hij gewonnen. Dat had verder weinig te maken met Benoot.
    8 maart 2020 15:11
    @ Tuubke
    Omdat Benoot ook voor een klassement gaat en hij hier veel tijdwinst heeft geboekt.
    8 maart 2020 15:14
    Als Bol wat slimmer had gereden, dan had hij niet voor een 5de plaats gratis seconden teruggegeven aan de concurrenten van z'n kopman.
    8 maart 2020 15:17
    @AZH
    Welke wedstrijd heb jij gezien???
    8 maart 2020 15:30
    Sunweb leek in de laatste kilometers af te stoppen voor Benoot. Achteraf zonde, maarja dat is achteraf. Nu heeft Benoot 15s meer op een paar man in het klassement.
    8 maart 2020 18:01
    Als Mathieu VDP slimmer gereden had op het WK was Sagan wereldkampioen en niet ene Mads Pedersen
8 maart 2020 15:05
Beste koers van 2020 so far, wielrennen op zijn best.
8 maart 2020 15:05
Jammer voor Benoot dat Alaphilippe het gaatje dicht in de laatste kilometer. Als er iets meer was getwijfeld was het wellicht gelukt. Het was mooi geweest als de lange aanval succesvol was afgerond.
    8 maart 2020 15:18
    Ja, begreep ik niet helemaal van Alaphillipe. Dat had hij natuurlijk moeten overlaten aan de twee fittere renners.
8 maart 2020 15:05
Wat een prachtige etappe zeg. Jammer dat Teuns of Benoot niet konden winnen.

Schachmann heel sterk, maar dat zagen we in Algarve al.
    8 maart 2020 20:00
    Zo blij dat de beste in koers gewonnen heeft
8 maart 2020 15:08
Wat een slagveld zeg, mooie rit. Ik hoop dat de koers Nice haalt.
Parijs Nice is toch wel één van mijn favoriete rondjes, omdat het zoveel afwisseling biedt binnen één week.
    8 maart 2020 15:11
    100%. Je begint met dit soort prachtige ritten en dan langzaam naar de zon.
8 maart 2020 15:11
Wat een rit! We zijn gewoon toch nog getrakteerd op een soort klassiekertje hoor dit weekend.

Had zomaar het podium van de Strade kunnen zijn.
    8 maart 2020 15:15
    Inderdaad, al had er welicht nog wel ergens een QS man genre Stybar, Asgreen tussen gezeten. Schachmann was alleszins ook mijn favoriet voor de koers die gisteren niet verreden werd.
    8 maart 2020 16:35
    Denk van niet. Dan had er een poeleke tussen gestaan.....
    8 maart 2020 16:37
    Nee want Wout van Aert is er niet bij
    8 maart 2020 17:04
    A ja, Poeleke, rijdt die alweer ergens?
8 maart 2020 15:14
Een 'Plaisir' om te volgen. Mooi voor Schachmann dat hij in plaats van de Strade nu toch een troostprijsje kan winnen.
8 maart 2020 15:15
Zat even te hopen dat Tiesj het zou halen. Zo jammer dat die jongen geen sterke eindsprint heeft, anders had hij zó veel meer koersen gewonnen
8 maart 2020 15:17
Dylan Teuns is me toch ook echt een veel betere coureur geworden nog dan de excellente wachwachtpoeffer die hij zelf voor ogen had zo’n 3 jaar geleden.
8 maart 2020 15:19
Ik vind het wel opvallend dat de Stybars, Stuyvens, Sagans, Gilberts en Naesens van deze wereld zo flagrant uit de wielen worden gereden op een kort kasseiklimmetje.
    8 maart 2020 15:25
    De kasseien klim was ook maar een deel vd laatste klim. Daarvoor had jij nog een zware heuvel.
    8 maart 2020 15:52
    Van allen is er maar één hoor! Idd die heuvel. Denk dat Schachmann en Teuns tot de kanshebbers horen voor eindwinst. Voor diegenen die jij noemt is PN voorbereidingskoers op klassiekers.
8 maart 2020 15:19
Bahrein en Bora hadden het prima onder controle. 2 laten wegrijden en dan met 2 man controleren. De slimste ploegen achteraf
8 maart 2020 15:27
Campenaerts toch nog op achterstand gereden. Op 39s binnengerold. Zonde, want hij had winstkansen voor het klassement.
8 maart 2020 15:29
Dylan Teuns ondertussen 10 keer top 6 in 12 wedstrijddagen. Lekkere start zo.
8 maart 2020 15:32
Danny van Poppel, DNF. Gaat niet echt lekker.
8 maart 2020 15:36
Mooi om zo'n sterk blok van Team Sunweb te zien. Benoot is erg sterk, benieuwd hoe ver hij kan komen in AK?
Ik zie ze zo veel liever koersen als in het TD tijdperk.
8 maart 2020 15:42
Barguil geen diskwalificatie? Erg veel kilometers achter de wagen...
    8 maart 2020 16:39
    Nee is een Fransman
    8 maart 2020 16:53
    Toch wel.
    8 maart 2020 16:57
    Nog flagranter gaat het niet meer worden, minutenlang live op tv en de ‘arbitre’ die er naast kwam rijden gaf niet eens een vermanend vingertje...ergens zit een Nederlandse jongeman schuddebollend zijn kas op te vreten, en terecht....
    8 maart 2020 17:00
    Dus wel diskwalificatie. Corrigeer je opmerking maar even polleke en John....
    Dat vermanende vingertje is voor jullie.
    8 maart 2020 17:01
    Edit... zie nu pas dat hij een DQS gekregen heeft... excuses aan de ‘arbitre’...
    8 maart 2020 17:03
    Goed zo polleke. Het vingertje word een duimpje voor jou .
8 maart 2020 15:52
Schachmann gaat rustig verder met waar hij vorig jaar gebleven was. Een zeer solide renner die in alle rondes van een week zeer kort kan eindigen. Een erg compleet renner, een beetje a la Kwiatkowski in zijn jonge jaren.
8 maart 2020 16:08
Jungels nog 2 minuten verloren ?
8 maart 2020 16:15
Heerlijke koers gezien, slecht weer, waaiers, mooi profiel, typerend voor PN. De mooiste der etappekoersen van een week.
8 maart 2020 16:15
Jumbo-Visma de hele rit niet gezien!
8 maart 2020 16:19
Stelde niet teleur na een weekje zonder. :) Topkoers gezien, maakt niet uit dat er geen Belg won. Iedereen geprobeerd en Schachmann is altijd een linke en gevaarlijke klant.
8 maart 2020 16:20
Cees Bol toch wel de moeite om voor te rijden hoor, die gaat hier nog wel een rit pakken.

Dat Benoot hier voor eigen kans rijdt snap ik overigens helemaal hoor al is hij tegelijkertijd het type beul wat Bol in de finale naar de winst had kunnen leiden.
    9 maart 2020 01:41
    Bol komt er wel. En Benoot had daar inderdaad niet voor Bol moeten rijden. In tegendeel, dat gaf Sunweb het excuus niets te moeten doen in de achtervolging. Op die manier zette Benoot Bol en zijn helpers dus uit de wind. Indien Bol gekund had, had hij met Teuns en Schachmann mee gemoeten. Zowel voor zijn eigen kansen als die van Benoot (ofwel laat hij zich mee nemen door de andere twee en zit hij in de zetel, ofwel houden de andere twee de benen stil en heeft Benoot meer kans). Maar het feit dat Bol die helling niet overleeft toont ook aan dat het sowieso niet voor hem was geweest, ongeacht wat Benoot had gedaan. De veronderstellingen van sommigen hier (die vinden dat Benoot in functie van Bol moest rijden), tonen dus gewoon aan dat ze er niks van begrijpen.
8 maart 2020 16:27
Mede door Benoot gewoon een heerlijke koers. Hij was 1 van de Sunweb renners die de boel goed op de kant trok.

De laatste 60 km waren puur genieten.
8 maart 2020 17:15
Schachmann één van de enige die niet de Quickstep vloek heeft.
    8 maart 2020 21:36
    behalve kwiatkowski dan.

    en de la cruz.

    en poels.

    en uran.

    en cavendish.

    en de gendt.

    en trentin.

    en de plus.

    en de rest.
8 maart 2020 17:17
Geen Strade Bianche, wel deze rit. Weekend gered.

Reacties zijn gesloten.