Matthijs Büchli prolongeert sprinttitel in Alkmaar
foto: Cor Vos
vrijdag 27 december 2019 om 21:17

Matthijs Büchli prolongeert sprinttitel in Alkmaar

Matthijs Büchli heeft zijn Nederlandse titel op de individuele sprint met succes verdedigd. In Sportpaleis Alkmaar versloeg hij over drie heats Europees kampioen Jeffrey Hoogland. Harrie Lavreysen versloeg Theo Bos in de strijd om het brons.

Sportpaleis Alkmaar kon rekenen op de aanwezigheid van ’s werelds beste sprinters en zij stelden niet teleur. In de halve eindstrijd kwam Matthijs Büchli in actie tegen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland tegen Theo Bos. Hoogland drong via twee gewonnen heats door tot de finale. Büchli hield verrassenderwijs wereldkampioen Lavreysen uit de finale. Nadat Lavreysen de eerste heat won, moest hij de volgende twee toestaan aan Büchli.

In de finale zette Hoogland de eerste heat op zijn naam, waarmee hij op poleposition kwam voor de nationale titel. Büchli wilde zijn rood-wit-blauwe trui echter niet zomaar afstaan en trok de tweede heat naar zich toe, waardoor de koers een beslissende ronde aan te pas moest komen. Daarin maakte Büchli net als in de halve finale zijn achterstand ongedaan en veroverde hij zo zijn vijfde nationale sprinttitel uit zijn carrière.

NK baanwielrennen 2019
Sprint – mannen
flag-nr1 flag-nl Matthijs Büchli
flag-nr2 flag-nl Jeffrey Hoogland
flag-nr3 flag-nl Harrie Lavreysen

Alle medaillewinnaars per onderdeel


Andere uitslagen

Maikel Zijlaard heeft zijn eerste Nederlandse titel op de individuele achtervolging te pakken. In de eindstrijd zette de wielrenner van (nu nog) Hagens Berman Axeon na vier kilometer de klok stil op 4:27,582. Daarmee deed hij het beduidend beter dan Koen Bouwman (4:32,680), die net als vorig jaar het zilver pakte. In de strijd om het brons versloeg Enzo Leijnse (4:37,449) Luuk van Gestel (4:39,789). Zijlaard volgt op de erelijst Joost van der Burg op.

NK baanwielrennen 2019
Individuele achtervolging – mannen
flag-nr1 flag-nl Maikel Zijlaard
flag-nr2 flag-nl Koen Bouwman
flag-nr3 flag-nl Enzo Leijnse


In de titelstrijd op het onderdeel Keirin kruiste wegrenster Lorena Wiebes de degens met Caroline Groot, Laurine van Riessen, Steffie van der Peet, Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx. Door een lekke band was Van Riessen al vroeg kansloos voor de titel. Wiebes ging heel vroeg de sprint aan en pakte een gaatje. Toch zag ze in de laatste bocht Van der Peet en Braspennincx langszij komen, waarna Braspennincx haar wiel net iets eerder over de finish drukte.

NK baanwielrennen 2019
Keirin – vrouwen
flag-nr1 flag-nl Shanne Braspennincx
flag-nr2 flag-nl Steffie van der Peet
flag-nr3 flag-nl Lorena Wiebes


Liefst vijfmaal was Amy Pieters al vice-kampioen op de puntenkoers, maar de nationale titel pakte ze nog nooit. Tot vandaag. De renster van Boels-Dolmans zag Mylène de Zoete aanvankelijk de wedstrijd aanvoeren, terwijl ze zelf zo nu en dan haar puntjes meepikte. Kirstie van Haaften kwam na zeven sprints echter op gelijke hoogte met De Zoete: beiden hadden dertien punten. Pieters volgde met zes, maar sloeg haar slag in de eindsprint, waar dubbele punten te verdienen waren.

NK baanwielrennen 2019
Puntenkoers – vrouwen
flag-nr1 flag-nl Amy Pieters
flag-nr2 flag-nl Kirstie van Haaften
flag-nr3 flag-nl Nina Kessler


Ryan Schilt heeft na een harde wedstrijd de nationale titel veroverd op de scratch. In het laatste kwart van de wedstrijd maakte hij het verschil door een ronde voorsprong te pakken op de rest. Naarmate de ronden wegtikten, werd wel duidelijk dat hij de rood-wit-blauwe trui zou veroveren. Wat restte waren de overige medailles, waar ook Jesper Asselman nog een gooi naar deed. Roy Pieters reed op het einde nog naar het zilver, Roy Eefting sprintte naar het brons.

NK baanwielrennen 2019
Scratch – mannen
flag-nr1 flag-nl Ryan Schilt
flag-nr2 flag-nl Roy Pieters
flag-nr3 flag-nl Roy Eefting

RIDE Magazine