Matthijs Büchli prolongeert nationale sprinttitel in Apeldoorn

vrijdag 28 december 2018 om 01:25
Matthijs Büchli prolongeert nationale sprinttitel in Apeldoorn

foto: Marcel Koch

Matthijs Büchli heeft zijn nationale sprinttitel met succes verdedigd. Op de wielerpiste van Omnisport Apeldoorn was hij over twee ritten de betere van Jeffrey Hoogland, die op de tweede plaats eindigde. Harrie Lavreysen werd derde. Het is Büchli’s derde nationale titel op de sprint, nadat hij ook in 2012, 2014 en 2017 al won.

Op de dag dat Nederland de buik nog vol had van de kerstdis, waren ’s lands beste baansprinters afgereisd naar Apeldoorn voor het NK. Halvefinalisten Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Harrie Lavreysen maken immers deel uit van de ploeg, die afgelopen jaar zo succesvol was op de teamsprint.

Titelverdediger Büchli plaatste zich vervolgens ten koste van Lavreysen voor de finale, waarin hij Hoogland trof; de Europees kampioen én tweede in de Wereldbeker schakelde immers Van den Berg uit. In de finale kwam Hoogland er echter niet aan te pas en moest hij de nationale titel na twee ritten aan Büchli laten.

Sprint – mannen
flag-nr1 Matthijs Büchli
flag-nr2 Jeffrey Hoogland
flag-nr3 Harrie Lavreysen

Zilver voor Bouwman
Koen Bouwman was misschien wel dé revelatie van de dag. De renner van Jumbo-Visma startte op de individuele achtervolging en reikte zelfs tot de finale. Daarin ging hij voortvarend van start, maar moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Joost van den Burg. De baanspecialist van Vlasman pakte zo zijn eerste titel op dit onderdeel.

Individuele achtervolging – mannen
flag-nr1 Joost van den Burg
flag-nr2 Koen Bouwman
flag-nr3 Ryan Schilt

Wereldkampioene Wild wint
Kirsten Wild wist als wereldkampioene alle ogen op zich gericht in de puntenkoers; die favorietenrol maakte ze echter volledig waar. Ze roerde zich meteen in de strijd om de punten en was bij de pinken toen er een winstronde kon worden gepakt. Amy Pieters pakte het zilver, Amber van der Hulst ontfutselde Judith Bloem in extremis het brons.

Puntenkoers – vrouwen
flag-nr1 Kirsten Wild
flag-nr2 Amy Pieters
flag-nr3 Amber van der Hulst

Derde titel op rij voor Lamberink
Eerder op de dag had Kyra Lamberink haar titel op de 500 meter tijdrit voor de tweede maal op rij geprolongeerd. Ze zag haar sterke rit met goud worden beloond in de titelstrijd, waarvoor Elis Ligtlee (WK-brons op dit onderdeel) zich moest afmelden door ziekte. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx maakten het podium compleet.

500 meter tijdrit – vrouwen
flag-nr1 Kyra Lamberink
flag-nr2 Laurine van Riessen
flag-nr3 Shanne Braspennincx

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone