Matthews sprint frustratie van zich af in Ronde van Catalonië

dinsdag 26 maart 2019 om 17:13
Matthews sprint frustratie van zich af in Ronde van Catalonië

foto: Cor Vos

Michael Matthews kende een moeilijk begin van het seizoen, maar de Australiër kan eindelijk weer lachen. De renner van Sunweb won namelijk de tweede etappe van de Ronde van Catalonië. De 28-jarige sprinter versloeg na een lastige finale wereldkampioen Alejandro Valverde en Daryl Impey. Thomas De Gendt behoudt de leiderstrui.


Na de pittige start van de Ronde van Catalonië stond op dag twee de ‘makkelijkste’ etappe op het programma. Tocht telde de rit naar Sant Feliu de Guíxols nog altijd 2195 hoogtemeters, met onderweg drie beklimmingen van derde categorie. De top van de laatste helling lag echter op 25 kilometer van de finish.

Minnaard in de aanval
Het peloton wilde een De Gendt-scenario voorkomen, maar gelukkig voor de sprintersploegen zat de Belg dit keer niet mee vooraan. Wie wel? Marco Minnaard, Josef Cerný en Jonas Gregaard. Dit drietal wist een maximale voorsprong bijeen te fietsen van zes minuten.

Het was Minnaard die onderweg de nodige bergpunten wist te sprokkelen, aangezien de renner van Wanty-Gobert als eerste bovenkwam op de Can Bordoi en de Santa Pellaia. De 29-jarige Zeeuw moest het ook van de bergtrui hebben, want het peloton kwam dichter en dichter…

Het peloton tijdens de Ronde van Catalonië – foto: Cor Vos

Froome tegen de vlakte 
De voorsprong slonk met nog veertig kilometer te gaan naar goed twee minuten. Er leek weinig aan de hand, maar toch werd er gevallen in het peloton. Het bekendste slachtoffer was Chris Froome. De viervoudig Tourwinnaar zat snel weer op de fiets, maar bleek last te hebben van een hevig geschaafde rechterbil.

De Brit van Team Sky liet het al snel lopen, waardoor we een kruis mochten maken over zijn klassementsambities. Ondertussen begonnen de vluchters aan de laatste klim van de dag: de Alt de Romanya. Vooraan bleek Cerny over de beste benen te beschikken, maar ook de Tsjech werd bergop opgeslokt door het peloton.

Valverde is opnieuw bij de les
Vlak voor de top versnelde leider De Gendt, waardoor hij zijn positie in het bergklassement wist te verstevigen. We gingen vervolgens met een bijna voltallig peloton naar de laatste kilometers. De finale was niet al te zwaar, maar toch konden de klassementsrenners nog enkele seconden rapen.

Op acht kilometer van de meet lag er namelijk nog een tussensprint. Het was titelverdediger Valverde die – net als gisteren – bij de les was. De wereldkampioen pakte enkele bonificatieseconden, net als Nairo Quintana en Steven Kruijswijk. Het ging vervolgens in een rotvaart naar de laatste kilometer.

Eindelijk raak voor Matthews! 
Het is geen geheim dat Maximilian Schachmann goed in vorm is. De Duitser eindigde maandag al als tweede, en probeerde ook vandaag weg te rijden. Dit keer kreeg de renner van BORA-hansgrohe echter geen ruimte. Wat we wel kregen, was een machtsspurt bergop. De specialiteit van Michael Matthews, zo bleek maar weer.

En of Michael Matthews blij is! – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

11 Reacties

Wheely 26 maart 2019 om 17:15

Mooi! Bling staat er wel hoor.

chasse patat 26 maart 2019 om 17:19

Valverde toch ook winnaar vandaag met de boni-seconden.

alvaro mejia 26 maart 2019 om 17:25

Als die Schachmann zich nou een beetje inhoudt, komt die nog dichter op het eind. Alhoewel of hij zou kunnen winnen, durf ik niet te zeggen.

denistel 26 maart 2019 om 17:28

dacht ik ook al maar die is wel sterk hoor die gast.verder top 3 die je kon verwachten alleen op welke plaatsen wist je niet.morgen naar 2150 m hoogte dat wordt knallen.

Tour 26 maart 2019 om 18:06

Mooie overwinning, goed gekeken en op het juiste moment iedereen uit het wiel gesprint.

Baik-Baik 26 maart 2019 om 18:25

Het is hem en de ploeg gegund. Kelderman ook attent op de 15de plek.

JochemV92 26 maart 2019 om 20:44

Storer en Power vallen toch wel tegen. Of ben ik dan te streng? Power vorig jaar nog wel wat mooie resultaten gereden, oa top 10 in Strade toch? Zijn nog erg jong natuurlijk. Maar je hoopt toch dat ze hier en daar kort rijden!

FritsvanHoefelen 26 maart 2019 om 20:59

Met speels gemak eigenlijk

Maillot à Pois 26 maart 2019 om 21:56

Porte op 12 seconden?

Edit: lees net reactie op twitter:
"I didn't have an easy day today and yesterday was a hard stage as well. I woke up a bit under the weather unfortunately but to lose time like that on the line isn't great. The guys were good today helping me but I just didn't have it."
Belooft weinig goeds voor morgen

Jandepandaman 27 maart 2019 om 06:19

Tolhoek op 8min?! Sparen mag ik hopen?

Lalsacien 27 maart 2019 om 07:08

Gevallen over Froome heen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.