Mathieu van der Poel: “Zou niet naar WK gaan als ik denk dat ik er niet kan winnen”

maandag 5 september 2022 om 20:10
Mathieu van der Poel: “Zou niet naar WK gaan als ik denk dat ik er niet kan winnen”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel hoopt over iets minder dan drie weken in het Australische Wollongong een gooi te doen naar de wereldtitel. In aanloop naar het WK vond de Nederlander als autosportliefhebber nog de tijd om aan te schuiven bij Play Sports voor de F1-podcast The Paddock. Het ging ook kort over het WK en het komende veldritseizoen.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Van der Poel is normaal gesproken een van de favorieten voor de wereldtitel op de weg, al is het onduidelijk hoe goed de renner van Alpecin-Deceuninck momenteel is. De Nederlander reed na zijn opgave in de Tour de France slechts twee koersen: de Druivenkoers en de Stadsprijs van Geraardsbergen. “Ik heb er alles aan gedaan om in orde te zijn voor het WK, maar ik heb de laatste weken niet echt meer wedstrijden van WK-niveau gereden.”

“Het is dus moeilijk om in te schatten”, geeft hij aan. Voor Van der Poel was het bijvoorbeeld geen optie om via de Canadese klassiekers of de Tour of Britain toe te werken naar het WK, aangezien zijn ploeg er niet aan de start staat. Toch heeft MVDP vertrouwen in eigen kunnen. “Ik zou niet naar Australië gaan als ik het idee heb dat ik er niet kan winnen. Het parcours? Dat is een beetje te vergelijken met de Amstel Gold Race. Dan moet ik echt al 100% zijn om zoiets te kunnen winnen, al kun je daar pas echt inschatten hoe lastig het nu is.”

Van der Poel heeft naar eigen zeggen geen last meer van WK-stress. “Ik voel sowieso geen druk meer. De eerste jaren was dat nog wel het geval, maar ik heb nu nooit meer stress voor een wedstrijd. Dat had ik in de eerste jaren in het veld wel heel erg met het WK, omdat ik er al een paar keer naast had gegrepen. Als het drie keer niet lukt, sta je de vierde keer aan de start met het idee: toch niet weer… Dat heb ik de laatste jaren nooit meer gehad.”

Een besmeurde Van der Poel in de Wereldbeker van Dendermonde – foto: Cor Vos

Over veldritseizoen: “Plan is om 10 tot 15 crossen te rijden”
Van der Poel keek ook al even kort vooruit naar de wintermaanden en het nieuwe crosseizoen. “Ik weet nog niet wanneer, maar het plan is wel om weer 10 tot 15 crossen te rijden. Minstens tien crossen is wel de bedoeling. Net als vorig jaar. Vorig seizoen heb ik maar anderhalve veldrit kunnen rijden door die rugproblemen. Ik zal sowieso crossen.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Alfred Issendorf 5 september 2022 om 20:42

Bah, maar een cross of tien. Hij drijft wel zijn startcentjes op op deze manier…

-4
Oblomov 5 september 2022 om 21:47

Zou me verbazen als hij zijn keuze voor welke wedstrijden hij rijdt door startgeld zou laten bepalen. Denk eerder door welke parcoursen hem leuk lijken en/of wat zijn begeleiding het best vindt passen in de voorbereiding op het WK.

4
ken dcq 6 september 2022 om 13:21

Voor alle andere veldrijders zijn die startgelden levensnoodzakelijk of toch minstens mooi meegenomen. Voor Wout en Mathieu is hun basisloon zo hoog, en dan verdienen ze nog pakken daarnaast, dat de startgelden in het veldrijden echt wel niet meer hun drijfveer kan zijn. Die kiezen gewoon de wedstrijden uit die hun het beste uitkomen of die ze leuk vinden.

En hopelijk doen ze het wk wel dit jaar, want de wereldkampioen van 2021 vind ik persoonlijk maar wat beuh :-p

0
Wieler-Joke 5 september 2022 om 21:06

Genoeg crossen gewoon midden december starten en dan door de kerstperiode ritme op doen en dan in januari op ploegstage en dan op het WK in eigen land hopelijk een mooi duel met Van Aert. Het cross seizoen begint dus pas in december.

5
Martino87 5 september 2022 om 21:15

Kunnen we in oktober en november weer discussiëren over of Iserbyt een stap heeft gezet.

7
jan jansen 5 september 2022 om 21:15

Mathieu is de beste
Hup Mathieu

5
Stabanger 5 september 2022 om 22:46

eigelijk wat ie ieder jaar zegt

0
jsprunk 5 september 2022 om 23:02

Interessante dubbele ontkenning.
Hij gaat wel naar het WK, dus blijkbaar denkt hij niet dat hij er niet kan winnen? :)

-3
Stabanger 5 september 2022 om 23:13

bevoijlj in Deeeiiiiremonnuh

-4
Mooie Sjors 5 september 2022 om 23:15

Wat ik niet goed snap, is waarom Mathieu het advies van vaderlief in de wind slaat. Iserbytje & co moesten toch weg van de kleine wedstrijden in de zomer tegen amateurs? Zij moesten tegen de top rijden wilden ze beter worden. Het was logisch dat van Aert dan van hen won.

En hij legde het nog wel zo goed uit…

-2
Stabanger 6 september 2022 om 12:15

haha die Van der Poels hebben niet door hoe vaak ze zichzelf tegenspreken.
Consistentie is totaal zoek omdat ze enerzijds
bijna megalomane ambities hebben ("4 regenbogen") en anderzijds proberen te doen alsof het
bij Matje vanzelf gaat en "komt zoals het komt".

2
Romāns Vainšteins 6 september 2022 om 17:10

Is gewoon tactiek. Als je niet tegen hem rijdt dat hij beter wordt van jou wint hij niet van jou op het wk. Kwestie van vooruitdenken.

0
SoloSlim 6 september 2022 om 16:40

(M)atje voor de sfeer..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone