Mathieu van der Poel zet hegemonie voort in Scheldecross
foto: PhotoPress.be
Julian Dubbeld zaterdag 15 december 2018 om 16:00

Mathieu van der Poel zet hegemonie voort in Scheldecross

Mathieu van der Poel is zoals wel vaker dit seizoen de beste gebleken in een cross. Zaterdag was hij in Antwerpen in de Scheldecross opnieuw de beste. De Europees kampioen nam in de tweede ronde afstand van zijn concurrenten Wout van Aert en Toon Aerts, die uiteindelijk op een minuut van Van der Poel op de plekken twee en drie eindigde. De Nederlander van Corendon-Circus doet met deze overwinning goede zaken in het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee; de achterstand op leider Aerts is nu nog maar minder dan een minuut.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 
Van Aert en Van der Poel maakten na een trainingsstage zaterdag in de Scheldecross hun rentree in de cross. Voor de trainingsstage kon de wereldkampioen geen weerstand bieden aan de Europees kampioen. Kan hij dat nu wel?

Nee is het antwoord op die vraag. Alhoewel de start van Van Aert net als die van Van der Poel en Aerts goed was, waren de kaarten na een kwartier al in het voordeel van Van der Poel geschud. Op de zandstroken bleek de Nederlander van Corendon-Circus weer dominant te zijn.

Op het strand van Sint-Anneke groeide het gat van Van der Poel verder uit. Dat was gunstig voor hem, want om het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee te winnen moest de Nederlander nog 1 minuut en 56 seconden goedmaken op leider Aerts. Hij reed samen met Van Aert en Michael Vanthourenhout in een groepje voor de tweede plaats.

Het lukte Laurens Sweeck na halverwege koers bijna om aan te sluiten bij het drietal, maar op dat moment zette Van Aert druk op zijn twee concurrenten voor de tweede plaats, waardoor Sweeck het groepje andermaal uit zicht zag verdwijnen. Ook Vanthourenhout moest de pas laten. Het gat slonk heel even van vijftig seconden naar veertig seconden, maar Van der Poel kon het gat opnieuw uitbreiden toen Van Aerts offensief voorbij was

Met meer dan een minuut voorsprong kwam Van der Poel over de finish; het is alweer zijn veertiende zege van het seizoen. Achter de Nederlander veroverde Van Aert de tweede plaats door Aerts te kloppen in de sprint.

DVV Verzekeringen Trofee 2018-2019
Uitslag manche 4, mannen: flag-be Antwerpen (C1)
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) in 58m57s
2. flag-be Wout van Aert +1m02s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) +1m04s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) +1m33s
5. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +1m54s
6. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions) +2m42s
7. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) +2m44s
8. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus) +2m57s
9. flag-be Tim Merlier (Crélan-Charles) +3m46s
10. flag-cz Michael Boros (Creafin-Tüv Sud) +3m47s

 
40 Reacties
Sorteer op:
15 december 2018
Hahahahahaha, wat volkomen lachwekkend weer. Mathieu heeft meer talent dan de hele rest van het veld bij elkaar. Blijft toch jammer dat hij altijd maar een halve ronde voluit gaat. Als ie echt een uur lang volle bak gaat dubbelt ie het hele veld en wint ie met 6+ minuten voorsprong.
  15 december 2018
  Dit geloof je zelf toch niet?
  15 december 2018
  Blijven zuipen Fredje Binda! Nog een paar halve liters en hij haalt de vrouwen nog in!
  15 december 2018
  Na de demarrage heeft Mathieu continu op 95-100% gereden hoor. Ontzettend knappe overwinning.
  15 december 2018
  Blijft toch best grappig en verbazingwekkend hoe veel mensen niet inzien dat Mathieu het grootste Nederlandse talent aller tijden is. Het erge is dat hij het zelf ook niet helemaal lijkt te beseffen en zijn talent verspilt in het veld.
  15 december 2018
  Toch fijn dat we de heer Binda hebben die dat vaststelt.
  15 december 2018
  Laat ‘m lekker doen wat hij leuk vindt. In het veld is ook veel leuker dan op de weg, ik spreek uit ervaring :)
15 december 2018
Hoe zit dat met banden druk. Wat is een kilo ? In barr of psi ? Die sprongen in het zand, wauw !
  15 december 2018
  Ze rijden rond met een bandendruk van net boven de 1 bar.
  15 december 2018
  1.2 kilo is inderdaad 1.2 bar. Waarom ze kilo zeggen weet ik niet, het enige dat ik kan bedenken is 1.2 kilo milibar. Maar dat is best vreemd.
  15 december 2018
  Eén bar betekent dat er 10 newton (bij benadering 1 kgf) drukt op één vierkante centimeter. Dus 1 bar = 10 N/cm² = 100.000 N/m². Dit is ongeveer 1 kgf/cm², wat ook ongeveer de atmosferische druk is. Dus bij benadering is 1 bar ≈ 1 atm ≈ 1 kgf/cm² (wat soms foutief "1 kilo" druk genoemd wordt).
15 december 2018
Niet lachwekkend, gewoon razend knap! Mooie overwinning weer, van iemand die meer verstand van veldrijden heeft dan minstens 80 % van de wielerflitsers bij elkaar.
  15 december 2018
  Die laatste zin matje vdP is pas lachwekkend. het heeft met fysieke mogelijkheden te maken en niet zozeer met verstand.
15 december 2018
Zonder handschoenen, krijg er hoofdpijn van.
  15 december 2018
  Als je op je limiet krijgt, worden je handen vanzelf wel warm. Bij mij wel tenminste. :)
15 december 2018
Supersterke mathieu, indrukwekkend. Zeker ook omdat Aerts en Van Aert me best in orde lijken, ook gezien het verschil tussen hen en de rest van het veld. Aerts gaat hard, maar ik vrees er voor in de maand januari. Van Aert weet waar hij mee bezig is, na alle heisa. Als hij weer echt top is van januari tot half april is het voor mij allemaal goed :-)
  15 december 2018
  Januari zal geen probleem zijn,dat is nog crossen. De weg, dat is nog steeds koffiedik kijken...
15 december 2018
Weet er iemand wat de regels zijn betreffende de interviews achteraf en het losrijden? MvdP maakt de sport kapot volgens veel mensen maar het gedrag van WVA was beneden alle pijl. Wat als alle renners eerst gaan losfietsen? MvdP was ergens kwaad over volgens mij want kon niet lachen. Zou me niks verbazen als het over Wout zijn onprofessionele gedrag ging. Tenslotte moest hij daarom langer in de kou wachten. Het publiek wil een flash interview, het publiek betaalt je salaris mr van Aert.
  15 december 2018
  Reflex zoekt naar spijkers op laag water en analyseert dat MvdP kwaad is op WvA. De reactie is beneden peil (ipv pijl).
  15 december 2018
  Waarom zou het gedrag van Van Aert beneden alle pijl zijn? Hij rijdt juist los op de rollen vlak na de race omdat dat past in zijn professionele benadering van de sport. En jij wil nu een renner beletten professioneel met zn vak bezig te zijn? Trek dan meteen ook die mannen van Sky van hun rollen.
  15 december 2018
  Ik volg de cross al van in de oertijd van Eric De Vlaeminck en nu opeens vindt Van Aert opnieuw het warm water uit....Maar het brengt wel extra reclame op voor zijn sponsors...
  15 december 2018
  Ik stel voor dat alle renners hun hartslagmeters, schijfremmen en pothelmen bij den Eddy binnen brengen. In ruil krijgen ze een wollen koerstrui. We houden het gewoon lekker zoals in de oertijd!
  16 december 2018
  Jeff, heb je er al aan gedacht om een beeldhouwer aan te spreken?
  16 december 2018
  Inhoudelijk nog iets te melden Eddy of is dat weer wat moeilijker? Wat Van Aert doet na de wedstrijd is wielrennen anno 2018. Renners die met een wetenschappelijke onderbouw hun prestaties proberen te maximaliseren. Marginal gains. Of 'alle beetjes helpen', zoals ze dat in jou oertijd noemden. Van Aert beseft dat hij het zo moet aanpakken om VDP te kunnen kloppen. Hij verdient daarvoor lof ipv zielige reacties zoals die van Reflex en jezelf.
  16 december 2018
  Sinds hij ostentatief op de rollers duikt komt Wout niet meer in de buurt van VDP. Vooralsnog zijn de afgeworpen vruchten met een dikke laag sneeuw bedekt.
  16 december 2018
  Hij kwam daarvoor al niet meer in de buurt (al viel koksijde buiten de eerste ronde best mee). Jou opmerking doet dus niets ter zake.
  16 december 2018
  Beste Jeff, je mag gerust mijn reacties zielig vinden, maar dan mag ik dat ook van de jouwe. En een vraagje. Posste je vroeger je berichten onder het pseudoniem Koen Damen?
  16 december 2018
  Nog altijd geen inhoudelijke reactie Eddy, jammer. En nee hoor, nooit van gehoord. Leuke kerel?
  16 december 2018
  Is er wel inhoudelijk te discussiëren met je, je weet wel,ook fictieve oogkleppen belemmeren je inzicht... En als ik je vraag of je vroeger postte onder Koen Damen, dat lijkt het me toch duidelijk, dat er grote overeenkomsten tussen zijn, en neen superfans vind ik geen leuke mensen...
15 december 2018
Een beetje afwisseling bij Wuyts is welkom. De Verbeeck uitspraak uit de jaren stilletjes en de voorspelling van Herijgers na de cross in Namen vorig jaar met oog op het vorig WK hebben de revue al genoeg gepasseerd. Nu ja Mathieu van der Poel heeft weer eens de saté kruiden op de frieten gedaan. Weet je wat, jullie winnen de vier crossen dit weekend en wij het WK hockey.
  15 december 2018
  Helaas, het hockey gaat hem ook niet worden......
15 december 2018
@eddyb1958 het wk-hockey willen we ook wel weer eens keer winnen, al verwacht ik dat dat wel een zeer grote kluif gaat worden. Hopelijk heeft Belgie al zijn kruit verschoten tegen Engeland. Zo wie zo wordt het vele malen moeilijker voor Nederland om te winnen van Belgie, dan dat MvdP van Aert en consorten er momenteel keer op keer dik oplegt.
  16 december 2018
  De Nederlanders zijn tegen Australië veel dieper moet gaan, lijkt me. Maar tot nu falen de Belgen in de finales.
15 december 2018
Zeer indrukwekkend weer. De andere renners zijn figuranten in de grote Mathieu-show.
15 december 2018
@redactie Het is hier al eerder gevraagd, maar ik doe het nog eens: zouden jullie bij dit soort klassementscrossen ook de nieuwe stand erbij kunnen zetten?
  15 december 2018
  Nee Tuubke, dat kan niet. De redactie vraagt je geduld te hebben tot maandag, zodat je op een vers bericht kunt clicken voor de stand.
  15 december 2018
  Inderdaad, ik moet elke keer naar een andere website alleen voor de stand. Kan ook niet de bedoeling zijn.
15 december 2018
Het blijft voor de Vlaamse crosswereld moeilijk te verteren dat Van der Poel zo dominant zijn wedstrijden wint. Eerst hadden we de onzinnige opmerkingen van Roger de Vlaeminck, maar ook Niels Albert deed vanmiddag een duit in het zakje. Op de vraag van de Sporza-reporter in het veld wat Albert vond van Van der Poel antwoordde Albert: "Och.. ge ziet het hè, het publiek gaat halverwege de wedstrijd al naar huis"...Niels, mijn complimenten, zo ga jij om met een coureur, die veel sterker is dan jij ooit bent geweest. Je was met dat ene zinnetje vanmiddag een echte "loser"!
  15 december 2018
  Viel mij ook al op Ouderwets de boel opstoken Zou op de Nederlandse publieke omroep niet gebeuren In België teveel respect voor de vedetten Lijkt ook een beetje een opzetje zo langzamerhand.
  16 december 2018
  Maar de bondscoach Sven Van Thourenhout zei dan weer dat hij het gezien zijn functie in feite niet mocht zeggen,maar dat als er iemand de wereldtitel verdiende,het Mathieu van der Poel was...En als je in Vlaanderen geboren bent, als je een oud leerling bent van het Sint Jozefcollege in het Vlaamse Essen,als je op zondag een grote friet met saté kruiden, ketchup, een gebakken cervela en een saté eet, ben je dan niet eerder een Vlaming qua karakter en alleen op papier een Nederlander...? Nu heeft hij ook nog een Vlaams lief, stel je voor,op termijn Belgische van der Poeltjes Roger De Vlaeminck vindt zijn vier zeges in Roubaix van hogere kwaliteit,dan die van Tom Boonen...En is Tom Boonen een Nederlander? Nu ja Albert sprak niet van halfweg,maar van drie ronden voor het einde. Ik denk,dat hij wat ontgoocheld was over de prestatie van Sweeck,die wel al dubbel zoveel zeges heeft dan Wout Van Aert,maar meestal niet in aanmerking komt voor het podium.

Reacties zijn gesloten.