Mathieu van der Poel wint voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen
foto: Cor Vos
zondag 3 april 2022 om 16:42

Mathieu van der Poel wint voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De renner van Alpecin-Fenix was in de finale samen op pad met medefavoriet Tadej Pogacar, bleef in de finale ijzig kalm en bleek na ruim 270 kilometer in het zadel de snelste in de sprint. Dylan van Baarle werd tweede, Valentin Madouas derde. Pogačar viel na een spectaculaire laatste kilometer nog naast het podium.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vandaag was het zover: de 106e editie van de Ronde van Vlaanderen. Omstreeks 10.00 uur begonnen de coureurs vanuit Antwerpen aan hun rit van ruim 272 kilometer naar Oudenaarde. Kasseien, de Paterberg en Oude Kwaremont in koude omstandigheden: de Ronde beloofde ook dit jaar weer een spektakel te worden. Weliswaar zonder topfavoriet Wout van Aert, die thuis zit met een coronabesmetting, maar met titelverdediger Kasper Asgreen, de nieuwe topfavoriet Mathieu van der Poel, Tourwinnaar Tadej Pogačar, Tom Pidcock, Tiesj Benoot en Mads Pedersen stonden er heel wat toppers aan het vertrek.

Na de eerste kilometers in de neutralisatiezone werd de koers in de buitenwijken van Antwerpen op gang gebracht en barstte de strijd om de vroege vlucht helemaal los. Geheel volgens de traditie vonden er in het eerste koersuur diverse schermutselingen plaats, maar was het wachten op de goede vlucht. Na ruim twintig kilometer aftasten, wisten negen renners elkaar te vinden en weg te rijden uit het peloton. De goede vlucht leek vertrokken, al spartelden de renners van Team DSM en EF Education-EasyPost nog even tegen. Het bleek al snel verspilde moeite en niet veel later kregen de negen vluchters alsnog de zegen van het peloton.

Taco van der Hoorn in de aanval – foto: Cor Vos

Vroege vlucht met Dewulf en Van der Hoorn 
Met Stan Dewulf (AG2R Citroën), Sébastien Grignard (Lotto Soudal) en Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise) waren drie Belgen vertegenwoordigd in de vlucht van de dag, net als Nederlanders Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-G0bert), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB), de snelle Duitser Max Kanter (Movistar), de Italiaanse sprinter Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM), de Italiaanse tempobeul Manuele Boaro (Astana Qazaqstan) en de Zwitserse hardrijder Tom Bohli (Cofidis). De voorsprong van deze negen avonturiers liep op tot goed vijf minuten, veel meer kregen Van der Hoorn en co. niet.

In de grote groep werd het vuile werk opgeknapt door de knechten van Alpecin-Fenix, Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers en Quick-Step Alpha Vinyl. Ook UAE Emirates ging zich op een bepaald moment bemoeien met de achtervolging, ondanks een eerdere valpartij van kopman Pogačar. De Sloveense debutant ging al vroeg in de koers tegen de vlakte, maar de schade bleek mee te vallen en dus kon hij al snel weer zijn plaats innemen in het peloton. De negen koplopers reden intussen in gestrekte draf richting de voet van de eerste helling van de dag na ruim 130 kilometer koers: de eerste passage van Oude Kwaremont.

Nervositeit neemt toe in de heuvelzone 
Aangemoedigd door duizenden dolenthousiaste wielerfans werden de vluchters over de Oude Kwaremont geschreeuwd. Van een eerste tempoversnelling was overigens geen sprake, daarvoor was het nog veel te ver tot de finish. Ook in het peloton bleef het rustig en dus reden de renners gegroepeerd over de kasseien van de Oude Kwaremont. Met de Oude Kwaremont begonnen de renners wel aan resem heuveltjes, met de Kortekeer, Achterberg en Wolvenberg binnen een straal van een tiental kilometer. De nervositeit nam zienderogen toe en dit resulteerde in valpartijen van onder meer Piet Allegaert en Tobias Johannessen, maar gelukkig zonder erg.

De renners worden toegeschreeuwd op de Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Op de Molenberg, de vijfde helling van de dag, schudde Jumbo-Visma voor de eerste keer aan de boom. Het was Nathan van Hooydonck die zijn kaarten op tafel gooide en de Belg wist naar de eerder ontsnapte Jonas Koch van BORA-hansgrohe te rijden. Het spel was definitief op de wagen: in het peloton zagen we al meerdere coureurs afhaken onder het hoge tempo. Alexander Kristoff, in 2015 nog winnaar van Vlaanderens Mooiste en de kopman van Intermarché-Wanty-Gobert, kreeg ondertussen af te rekenen met materiaalpech. De sterke Noor werd door een ploegmakker echter weer voorbeeldig naar voren gereden.

Pedersen en Bettiol beginnen er al vroeg aan
Van Hooydonck en Koch werkten voorbeeldig samen en wisten zo hun voorsprong richting de voet van de Berendries uit te breiden tot een halve minuut. Op de flanken van de Berendries ontplofte de koers volledig: meerdere renners sprongen weg uit het peloton, op weg naar Van Hooydonck en Koch. Iván García was de aanstichter van een tegenaanval en de Spanjaard van Movistar kreeg het gezelschap van niemand minder dan ex-winnaar Alberto Bettiol, medefavoriet Mads Pedersen, Alex Kirsch, Zdeněk Štybar, Jannik Steimle, Gianni Vermeersch, Mick van Dijke, Oliver Le Gac, Marco Haller en Ben Turner.

Een zeer sterke groep en dus gingen de alarmbellen af in het peloton, waar we de mannen van TotalEnergies, in dienst van Anthony Turgis, Bahrain Victorious en UAE Emirates op kop zagen rijden. De vaart zat er goed in en dit leidde helaas weer tot een valpartij in het peloton. Onder meer Christophe Laporte en Florian Vermeersch gingen tegen de vlakte. De Franse favoriet van Jumbo-Visma moest zo beginnen aan een heuse inhaaljacht op een ontketend peloton, waar men niet van plan was om de benen stil te houden. De vroege vluchters begonnen intussen aan helling nummer negen: die van Berg Ten Houte.

Pogačar maakt indruk op de Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Pogačar maakt indruk op de Oude Kwaremont 
Op Berg Ten Houte probeerden Victor Campenaerts, Van der Poel, Pogačar en Asgreen de sprong naar de groep met Bettiol en Pedersen te maken, maar ze slaagden niet in hun opzet en dit speelde de tegenaanvallers in de kaart. De voorsprong werd weer groter en de topfavorieten waren in de achtergrond niet bereid om voor een ander de kastanjes uit het vuur te halen, waardoor het verschil richting de tweede passage van de Oude Kwaremont opliep richting de anderhalve minuut. Een interessante koersontwikkeling, maar met nog zestig kilometer op de teller was er nog allerminst sprake van een beslissende slag.

Verre van, aangezien er in het peloton net op tijd weer sprake was van een georganiseerde jacht. Vlak voor het aansnijden van de Oude Kwaremont waren de verschillen weer speelbaar. Dit was het moment voor Pogačar om zich binnenstebuiten te trekken en de Sloveen reed aan een duizelingwekkende vaart, met Asgreen in zijn wiel, naar de kop van de koers. En Van der Poel? De Nederlander maakte aanvankelijk een wat fletse indruk op de Oude Kwaremont, liep zelfs wat rood aan, maar wist op eigen tempo toch de ontstane gaatjes te dichten en de scheve situatie recht te zetten, net als onder meer Pidcock en Stefan Küng.

Door de inspanningen van Pogačar werden de vluchters van het eerste uur bij de lurven gegrepen en konden we spreken van een eerste elitegroep van een dertigtal renners. Deze groep werd echter al snel weer stevig uitgedund op de eerste keer Paterberg. Dit bleek het teken voor een sterke Jan Tratnik en Van der Poel om druk uit te oefenen en dit zorgde voor een natuurlijke selectie onder de toppers. Pogačar ging spelenderwijs mee, maar Asgreen moest verrassend genoeg dan weer passen op de Paterberg. Quick-Step Alpha Vinyl, eerder nog mee in de frontlinie, moest zo plots de meubelen zien te redden.

Pogačar en Van der Poel trekken door op de Koppenberg 
In de kilometers tussen de Paterberg en de Koppenberg keerde de rust weer wat terug in de groep der favorieten. Dylan van Baarle besloot dan maar om te anticiperen en de sterke Nederlander van INEOS Grenadiers reed samen met Fred Wright een twintigtal seconden weg van de eerste groep. Van Baarle en Wright begonnen met wat voorgift aan de Koppenberg, maar alle ogen waren gericht Pogačar. De Sloveen besloot op de Koppenberg opnieuw de forcing te voeren, maar dit keer zat Van der Poel wel direct op het wiel. De Nederlander nam zelfs over en wist samen met Pogačar en de toch wel verrassende Valentin Madouas weg te rijden.

Een titanenduel in Vlaanderen – foto: Cor Vos

Deze drie kleppers keken niet meer achterom en reden in een mum van tijd naar Van Baarle en Wright: een nieuwe kopgroep van vijf was geboren. In de achtervolgende groep moesten de renners het hoofd buigen en al snel werd duidelijk dat de sterkste renners in koers waren weggereden op de Koppenberg. Met een voorsprong van driekwart minuut begonnen Van der Poel, Pogačar, Madouas, Van Baarle en Wright aan de derde en laatste passage van de Oude Kwaremont. Op de voorlaatste helling van deze Ronde van Vlaanderen trok de onvermoeibare Pogačar voor een zoveelste keer door.

Titanenduel in Vlaanderen
Dit bleek de doodstek voor Van Baarle en Wright. De taaie Madouas probeerde nog wel even mee te gaan, maar ook voor de Fransman was er geen houden aan. En zo bleven er met Pogačar en Van der Poel, op voorhand ook de topfavorieten voor de overwinning, nog twee kandidaat-winnaars over. Zij begonnen gezamenlijk aan de Paterberg, de laatste klim van de dag. Op deze steile kasseihelling bleef een krachtsexplosie uit en dus trokken we met twee matadoren naar de finish in Oudenaarde. De achtervolgers leken geklopt. We kregen, net als in 2020 en 2021, een sprint met twee om de zege.

Van der Poel en Pogačar leken nog wat achter de hand te houden in de laatste kilometers. Ze wisselden elkaar netjes af aan de kop, maar reden toch met de nodige reserve richting de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. In de laatste kilometer begon het grote gepoker en was het wachten op de aanzet van Van der Poel of Pogačar. Die bleef echter lang uit en hierdoor wisten Madouas en Van Baarle in extremis toch nog aan te sluiten. Madouas voelde zijn moment gekomen, kwam op hoge snelheid van achteruit, maar wist Van der Poel niet te verrassen. De Nederlander bleef ijzig kalm, wist Madouas op te vangen en spurtte op overtuigende wijze naar zijn tweede zege in de Ronde van Vlaanderen.

foto: Cor Vos

Van Baarle eindigde door de zeer tactische finale nog als tweede, Madouas werd derde. Pogačar was de grote verliezer aan de streep: de Sloveen raakte in de hectische sprint ingesloten en viel zo naast het podium. En daar was de tweevoudige Tourwinnaar duidelijk niet blij mee.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
3 april 2022 17:08
@Zadelsnuffelaar Ik zou nog even het juichen van Pogi terugkijken in de Tirreno. Dat was nog harder. En wat is er mis met juichen voor het winnen van een monument?
3 april 2022 17:08
@FW07
De Ronde had hij al een keer gewonnen. Niet nodig dat overdreven vieren. Oogt enorm fake. Gelukkig rolde hij dit keer wel niet over de grond. Daarnaast is de RVV in mijn ogen niet bij de grootsten van de klassiekers. Zwaar: ja. Mooi? Neen.
Ieder zijn mening.
3 april 2022 17:09
O, wist niet dat je maar 1x mag juichen.
3 april 2022 17:09
‘In heb het meer voor Pogi”… nou zeg dát dan gewoon. Hoef je een ander niet voor af te zeiken met non-argumenten.
3 april 2022 17:09
En maar janken als Evenepoel kritisch wordt benaderd. Ga maar weer zadels besnuffelen en drink nog een litertje azijn terwijl je daarmee bezig bent.
3 april 2022 17:10
Haha wat een BS man, het zijn beiden fenomenale renners, jullie simpele zielen zijn het niet waard om überhaupt een vergelijking op te schrijven. ;)
3 april 2022 17:11
Gelukkig maar , Snuffelaar, dat Wout covid heeft gefaked. had hier noot meegekund.
3 april 2022 17:13
Oelalala, wat een prachtige overwinning.
Doet me een beetje denken aan Armstrong boogerd. I will get you in france... poeh poeh pogi.
3 april 2022 17:13
Wat een kansloze reactie. Vdp is een geweldige coureur net als pogi dat is. En pogi de mentale winnaar? Denk dat pogi het daar zelf niet mee eens is zoals ik het zag. Hele rare reactie
3 april 2022 17:14
Wow, wat een discussie is dit zeg.
Je kan toch alleen maar respect hebben voor de coureurs Mvdp en Pogacar?
Tel daar Alaphilippe en WvA bij en je hebt 4 man die overal zichzelf van hun beste kan laten zien, en wij als fans zijn de grote winnaars.
Of je nou Fan bent van de 1 betekent toch niet dat je geen respect kan hebben voor de andere?
WvA is mijn favoriet, maar als je niet snapt dat MvdP hier uitbundig juicht zet ik vraagtekens bij je IQ. De man heeft maanden in de lappenmand gezeten, is op het laatste moment fit voor zijn favoriete koersen. Hij weet dondersgoed dat Pogacar vandaag sterker was en dat het op de Pater niet veel scheelde of hij lag eraf.
1 en al ontlading en volledig te begrijpen, alsook de teleurstelling bij Pogacar.
3 april 2022 17:15
Fenomenale winst van MvdP. Stalen zenuwen op het laatst. Maar goed dat hij dit keer wél op kop de sprint inging, want Madouas en Van Baarle kwamen er hard aan. Durven pokeren, chapeau.
En hoed af voor MvdP's flash-interview, wat een gentleman. Geeft toe dat Pogi wellicht de beste in koers was en hij even op lossen stond. Dan moet je het op eigen kracht en met gogme winnen.

Pogacar, ach, ik denk dat zijn frustraties heel normaal zijn. Hij zal weldra inzien dat hij het zelf verkloot heeft. Het mag dan zijn eerste keer zijn, dat hij er niet een lange sprint van maakte vind ik onbegrijpelijk, wetende hoe explosief MvdP is. De vierde stek is zijn eigen schuld, hij zal dat zelf ook begrijpen inmiddels. Heeft er een geweldige koers van gemaakt.
3 april 2022 17:15
@Pogacar_GOAT
Wat kan mij Evenepoel schelen? Een over het paard getild arrogant mannetje dat enkel kleine wedstrijden wint. Heeft tegen grote namen buiten wat tijdritten bitter weinig laten zien. Staat los van het feit dat hij potentieel heeft. Verder ook geen idee wat Evenepoel te maken heeft met deze wedstrijd.
3 april 2022 17:15
Als je een monument wint mag je over de grond rollen van blijdschap. Al is het je tiende monument. Je kunt ook gewoon zeggen dat je voor Pogacar was en geen supporter van MvdP bent. Ik heb zelden op Wielerflits zulke onzin zien verkondigen. En ik ben geen anti-supporter van Pogacar. Anti-supporteren zie ik sowieso als een slechte eigenschap.
3 april 2022 17:17
Ook memorabel, hoe Asgreen de hele kwaremont mee gaat met Tadej en bij de volgende helling goed moest passen.
    3 april 2022 17:19
    beetje hetzelfde als wat WvA aangaf na Milaan San Remo. Die man gaat zo hard zo een bergje op dat alleen volgen al waanzinnig veel pijn doet, zich waarschijnlijk vergaloppeerd net als Pedersen
    3 april 2022 19:34
    Wel straf van Asgreen dat hij daar mee was. Wat een streep was me dat. Erna gewoon opgeblazen, maar hij heeft de handschoen daar wel opgenomen, mogelijk tegen beter weten in.
3 april 2022 17:18
@DeGroteMolen
Wout ben ik geen fan van. Mathieu staat een trapje hoger. Pogi nog hoger voor mij. Ik hou van zijn veelzijdigheid en bescheidenheid. Hoe hij vandaag de eerste keer de Ronde reed, dat doet bijna niemand hem na. Ik had liever Van Baarle zien winnen.
3 april 2022 17:19
Lijkt wel alsof Pogacar op 80% rijdt continu. Pogi echt de sterkste renner vandaag, enorm veel indruk gemaakt.
Wielrennen gaat echter ook om doorzetten en slim zijn, en die 2 kwaliteiten hebben vandaag de doorslag gegeven. Daarom Mathieu ook een verdiende winnaar.
    3 april 2022 17:48
    Wielrennen doe je ook met je hoofd. Dat van Pogacar deed het niet meer zo goed.
3 april 2022 17:19
Hoezo Pogacar sterker...
VandePoel verslaat hem dit jaar twee keer in n sprint.
Ik denk dat Wout gewoon gelost was geweest gezien dit de samenwerking van dit vriendenteam
    3 april 2022 17:26
    Ik denk dat wout samen me pogacar was weggereden op 2e keer kwaremont. Dat waren de 2 sterkste op de vlaamse hellingen dit jaar.
    Maar teveel denken kan pijn doen, dus best zo laten.
    3 april 2022 17:29
    Dat Mvdp de sprint wint betekent niet dat hij sterker was, neem aan dat je begrijpt dat niet altijd de sterkste wint.
    Zelfs MvdP geeft aan dat Pogacar de sterkste in koers was en dit het niet veel scheelde of hij lag eraf.
    Daarnaast als je niet zelf kan zien dat Pogacar de sterkste was...
    3 april 2022 17:32
    Net als vorig jaar zou Wout zeker zijn gelost. Net dat beetje minder pure pure pure klasse dan Van der Poel.
    3 april 2022 18:28
    Mathieu zegt zelf dat...Ja mathieu blijft n heer in het verkeer. n doekje voor het bloeden.
3 april 2022 17:20
Zoals in ‘De Renner’ loopt iemand de kast met plannen omver…
Maar wat een koelbloedigheid bij MVDP!
3 april 2022 17:22
3 jaar achter elkaar sprinten voor de zege is al bijzonder. Wie weet gaat deze klasbak hem 4 keer winnen, als enige ooit. Bijzonder was ie altijd al, een enorme persoonlijkheid ook. In het voetbal had je Messi en Ronaldo. In het wielrennen van zijn er ook 2 opgestaan. Bijzonder mooi vooruitzicht.
3 april 2022 17:22
Het is gelukt om in te loggen. Dat valt niet mee op wf. En verbeteren ho maar.

Maar wat een prachtkoers was dit. Mooie winnaar ook.

Pogacar vond het blijkbaar vervelend dat hij niet won. En de incompetente commentatoren op Sporza maar beweren dat het hem niet zou deren als hij niet wint. Wat een losers zijn dat.
3 april 2022 17:24
Iedereen heeft zo zijn middeltjes, maar Mathieu heeft Alpecin Shampoo!
3 april 2022 17:25
Zo is het Wheely, wat een antisupporters!
3 april 2022 17:27
Heerlijke finale. Die versnelling op de 2de Oude Kwaremont van Pogi, zoiets niet meer gezien sinds Cancellara op pensioen is.

Wat was de 2-voudig Tourwinnaar sterk zeg op die kasseihellingen, als mannetje van 65 kg.

Beetje anti-climax wel hoe die zich laat rollen in de sprint, maar het is nog maar zijn eerste keer hier natuurlijk. Voor vdP is het al het derde jaar op rij. Matje zag bergop bij momenten alle kleuren van de regenboog bij Pogi maar hij kon eraan blijven hangen en dan weet je dat hij een goeie kans heeft in de sprint.

TJV redelijk maar je ziet dat ze zonder hun wereldtopper hier toch ook geen enkele aanspraak maken op winst. Laporte uiteindelijk wel nog knap top-10 na pech.

QS toch ook weer weggereden in de echte finale. Asgreen leek zich volledig op te blazen door Pogi te proberen volgen.

Tot slot ook weer verrast door Madouas, die kan dit werk echt goed aan.

Geweldige koers blijft het toch, ook op het nieuwe parcours.
    3 april 2022 17:29
    Goede analyse +1
    3 april 2022 18:01
    Hoezo anti climax?
    3 april 2022 18:07
    Ik had ze liever gewoon man-tegen-man zien sprinten. Zijn eigen schuld natuurlijk dat hij ingesloten raakt nadat ze terugkomen van achteruit, maar zijn Ronde als veruit meest aanvallende man in koers verdiende een beter slot.

    Sowieso persoonlijk niet echt fan van dit soort chaotische sprints, zie ook de LBL-winst van Roglic.
    3 april 2022 18:10
    Ik vond QS nog wel leuk roeien met de riemen die ze hadden. Samen met Trek een luitenanten-groepje laten wegrijden waar ze wat pionnen hadden. Ik vond het wel een vintage-quickstep-momentje. Als Pogacar daar geen giga-gekke Kwaremont-beklimming uit z'n benen schudt hadden ze met Asgreen-Stybar-Steimle in een ruime kopgroep gezeten na de 2e Kwaremont-Pater.
    Zonder pech eindigt Asgreen ook gewoon in de buurt van Laporte/Benoot en rijden ze dezelfde uitslag als dé ploeg van het moment (Jumbo).

    Leuke koers verder. Duimpjes voor Wright en Madouas. De "nieuwe" rvv laat toch meer toe dat renners van -70kg kunnen meestrijden.
3 april 2022 17:28
hahaha, flapdrol
3 april 2022 17:28
Haha, John Cope

Reacties zijn gesloten.