Mathieu van der Poel voor rentree in Druivenkoers: “In koers werken aan intensiviteit”
foto: Cor Vos
woensdag 24 augustus 2022 om 12:25

Mathieu van der Poel voor rentree in Druivenkoers: “In koers werken aan intensiviteit”

Mathieu van der Poel weet niet waar hij staat, nu hij in de Druivenkoers Overijse begint aan zijn laatste deel van het seizoen. De kopman van Alpecin-Deceuninck heeft het WK in Australië als hoofddoel om naartoe te werken. “Ik ben zelf ook benieuwd waar ik sta, want dit is niet de makkelijkste koers”, vertelt hij over de Druivenkoers.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Ik heb lang getwijfeld tussen deze koers of de Ronde van Duitsland. Daar waren de etappes misschien iets te makkelijk om ‘gewoon’ mee te rijden, terwijl ik nu wel de hardheid nodig heb”, aldus Van der Poel, die voor het eerst in competitie treedt na zijn opgave in de Tour de France afgelopen juli. “Ik wil ook wel weten waar ik sta. Ik heb vooral veel in de fitness gezeten en voor de rest – ik zet niet alles op Strava – heb ik wel geprobeerd om twee weken wat aan mijn basis te doen. Maar nog niet heel intensief. Dat probeer ik er nu met de koersen in te krijgen.”

Wat er nu mis was in de Tour de France, weet Van der Poel nog altijd niet. “Het is moeilijk om specifiek aan te duiden. We denken een combinatie van na de Giro iets te lang zonder fiets gezeten te hebben, en dan de hoogtestage terwijl ik daar nog niet klaar voor was. Ik heb ook iets te hard getraind op hoogte, misschien. En dan sta je in de Tour stil”, legt hij uit. Toch heeft MVDP vertrouwen in zijn rentree in Overijse. “Ik denk dat ik wel in orde ben om te koersen.”

 
27 Reacties
Sorteer op:
Kan iemand mij uitleggen waarom de Druivenkoers je meer hardheid brengt dan de Ronde van Duitsland?
  24 augustus 2022
  Ik denk vanwege het aantal steile klimmetjes en het feit dat je steeds goed geplaatst moet zitten bij al deze stukken: https://www.wielerflits.nl/nieuws/voorbeschouwing-druivenkoers-overijse-2022/
  24 augustus 2022
  Wellicht het parcours van de Druivekoers. Kennelijk laatste 80 km veel explosieve klimmetjes. Klein WK parcours ergens gelezen. En ééndagskoers, wordt vaak anders gekoerst dan rondes
24 augustus 2022
Aldoende leert men. Mathieu wilde graag twee rondes (uit)rijden en zal voor beide ook een mooie premie hebben ontvangen. Je kunt nou eenmaal niet 15 dagen in drie weken vol koers maken, herstellen, terug op niveau komen en verwachten nóg beter te zijn, ook MvdP is maar een mens. De Giro - Tour combi is al lastig genoeg als je je koest houdt en spaart waar mogelijk, laat staan dat je als een gek gaat rijden(ook al hebben we ervan genoten) Hopelijk leren zie hiervan binnen de ploeg en hebben ze beetje beter zicht op het herstel van zijn lichaam.
  24 augustus 2022
  Interessant kwestie is nu: ben je beter geworden door het uitrijden van je eerste grote ronde zoals altijd gezegd wordt of heb je die vooruitgang tenietgedaan door voor te bereiden op de Tour en daar te starten? We zullen het rond het WK en komend voorjaar meemaken.
  24 augustus 2022
  Toch blijft het mi twijfelachtig rond Mathieu. Hij gaf aan na Giro daar goed uitgekomen te zijn. Daarna zou het dan 'verkeerd' gegaan zijn vwb ff geen fiets, hoogtestage en daar wellicht te hard cq verkeerd? getraind. Wordt 5e in tour tijdrit, wat bepaalt niet slecht is maar geeft wel aan zijn beoogde waardes niet gehaald te hebben. Dan doet hij een koppeltijdrit met Van Aert, waarbij het pak het niet lukt ze terug te pakken. In de klim geeft ie de pijp aan Maarten ...
  24 augustus 2022
  Die premie gaat naar de ploeg uiteraard. Lijkt me stug dat de UCI startgeld aan een renner toestaat bij een grote ronde.
  24 augustus 2022
  Ik vermoed dat MvdP best had kunnen voortgaan maar daar onder zijn niveau geen zin in had. Echt een Linda, Roos en Jessica-coureur. Niet van het type Gesink die elke extra meter op de fiets koestert, er komen nu nog enkele topjaren aan maar zo ver als mogelijk doortrekken zie ik hem niet doen. Is ook lastiger als wonderkind.
  24 augustus 2022
  Ik ben MVDP-fan. Duimpje omlaag! Dat-je-t-effe-weet!
  24 augustus 2022
  Dat zou kunnen RV, maar helaas kan niemand int koppie kijken wat Mathieu dacht of voelde toen hij afstapte. Evenmin bijvoorbeeld wat er bij wijze van spreken door het koppie van Dumoulin de laatste tijd is gegaan.
24 augustus 2022
Twijfels, twijfels, twijfels. Weten ze dan bij Alpecin-Deceuninck dan echt niet hoe zij een renner moeten voorbereiden op een nieuwe periode in het seizoen? Vraag eens aan JV bijvoorbeeld waar zo'n beetje de hele ploeg in topvorm uit een hoogtestage komt. Ook andere ploegen hebben dit zeer goed in de smiezen.
  24 augustus 2022
  Toch gaat het ook bij andere ploegen wel eens mis. Het is vooral dat elke renner anders reageert op dit soort inspanningen, hoogtestages, e.d. Bij TJV is de kern, de toppers al lang bij de ploeg en draaien ze al lang een zelfde soort schema. Ook bij bijvoorbeeld Kelderman zal Kelderman zelf aan kunnen geven wat wel en niet werkt bij hem. V/d Poel had nog nooit een grote ronde uitgereden, daarnaast had hij nog nooit een hoogtestage gedaan na een grote ronde en heeft hij sowieso nog niet zo heel vee hoogtestages gedaan.
24 augustus 2022
Intensiviteit nog wel. Is er een plek in Nederland of Vlaanderen waar dat woord bestaat?
24 augustus 2022
De voorjaarsklassiekers, De Giro, en De Tour. En allemaal voor resultaat. Iemand moest het een keer proberen, maar experiment mislukt. Hopelijk nu niet denken dat het enkel aan de belabberde winter lag. Je moet gewoonweg keuzes maken als wielrenner.
24 augustus 2022
Te smalle basis in de winter kunnen leggen waardoor in het voorjaar de vorm slechts kort vast te houden was (Van San Remo tot en met Vlaanderen). Dan onvoldoende herstel en gebrekkige voorbereiding Giro. Daar dan redelijk presteren maar niet meer dan dat. Nergens haalde hij daar zijn topvorm. Vervolgens het zelfde scenario richting de Tour en toen was het lijf op. Zoiets? Het lijkt mij dat het niet de hoogtestage was na de Giro die het probleem veroorzaakte. Hij had gewoon nooit moeten starten in de Giro.
  24 augustus 2022
  nee, onrealistisch programma opgesteld. Top zijn in het voorjaar. De Giro eraan plakken voor de beurs (was niet top, won amper 1 rit). De Tour eraan plakken voor de sponsor (kwam uitgeblust aan de start).
  24 augustus 2022
  Mathieu gaf zelf aan goed uit de Giro te zijn gekomen. Ergo, dan heeft hij daar lijkt me verder aan zijn basis, competitiekm's en hardheid gewerkt Zie niet in wat de winterperiode er dan nog toe doet.
24 augustus 2022
Ben benieuwd of hij weer helemaal de oude is. Vind het wel bijzonder dat ze nog zo in het duister tasten waarom hij niet vooruit kwam tijdens de TdF. Maar goed, misschien is dat dan ook wel weer de charme van topsport en de ingrijpbare elementen waar je soms mee te maken hebt.
24 augustus 2022
Los van z'n ingesteldheid lijkt het mij verstandiger dat Mathieu een professioneler team opzoekt die hem pro actiever aanstuurt en begeleid. En niet alleen achteraf door n opgewonden performance manager wordt bekeken.
25 augustus 2022
The comments about MVDP needing to join a more "professional" team like JV are hilarious. I think we all know what makes JV more "professional", no? Every rider that goes to JV seems to gain a few %'s...But as VG said, you "have to trust us" because of "our preparation".
  25 augustus 2022
  Did you say the same thing in 2012 about team SKY?
24 augustus 2022
Begin toch echt sterk te twijfelen aan de omkadering bij deze ploeg. Doen ze nu echt maar gewoon iets en kijken of het werkt? Komt allemaal erg onprofessioneel over.
  24 augustus 2022
  Ze doen idd zomaar iets en daarom staan ze als proteam 7 in de WT ranking.
  24 augustus 2022
  Hun performance manager is een van de sterkste in het veld hoor, Kristof de Kegel. Matje is gewoon 'ne speciale denk ik maar.
  24 augustus 2022
  Ze staan vooral zevende door van der Poel en de twee sprinters. Het is niet dat de ploeg in de breedte echt super goed presteert.
  24 augustus 2022
  Oldani en De Bondt pakken een rit in de Giro. Stannard wint de Ronde van Wallonië recent nog. En als zelfs renners als Riesebeek en Taminiaux (met alle respect) koersen gaan winnen, zullen ze in de begeleiding toch wel iets goed doen...
  24 augustus 2022
  Spijker op z'n kop!

Reacties zijn gesloten.